Betta Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Kurall


BatuaydinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2008
İl: Ankara
Mesaj: 5944
BatuaydinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2008 10:37
Betta Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

Betta satın alacağınız zaman ilk önce iyi gözlemleyip olumlu ve olumsuz durumlarını iyi gözden geçirin. Ne yazık ki akvaryumcularda da genellikle ufak bardak ve dar kavanozlarda satılmaya mahkum bırakılıyor. Bu durum da aslında Betta almamak gerekir. Ancak gerek akvaryumcu şartları gerekse az yer çok Betta hesabı nedeniyle ister istemez almak durumda kalıyoruz. Bu dar yerlerden alacağınız Betta da ilk olarak balığın kıvrak ve dış tepkilere karşı hassas olduğunu dikkat edin. Elinizi bardağın ya da kavanozu üstüne getirdiğiniz an balıkta bir hareketlilik varsa bu iyiye işaret olabilir. Tabi diğer koşulları da dikkat etmek gerekir. Eğer alacağınız bettanın uygun koşullarda yaşamadığınız düşünüyorsanız, rengi ve cinsi ne olursa olsun kesinlikle almayınız. Çünkü bir kez karar verip ona göre seçiminizi yapınız. Eğer isterseniz kötü durumdaki Bettayı satın alıp kendi çabalarınızla ( ilaç vs.) onu iyileştirip bakabilirsiniz. Ancak ömrünün büyük bölümünü dar alanda geçirip sonrada geniş bir alana geçen Bettalar çok güçsüz oldukları için belli bir zamandan sonra dirençten düşüp, hastalanıp en sonunda ölmektedirler.

Betta seçim teknikleri

Renk:

Bilindiği gibi Bettalar çok farklı renklere sahiptirler. Bu çeşitlilik sonucunda birçok insanın ilgisini çekmektedirler. Ancak hasta ve dirençsiz Bettaların renkleri canlı olmaz ve solgun renklere sahip bir görünüme bürünür. Bu tip Bettaları almayınız. Çünkü dirençsiz düştüğünden renkleri solmuştur ve ileriki zamanlarda ölüm durumu olabilir. Genellikle renk solgunluğu iyileştirilemezse ortalama 2-2,5 ay gibi bir süre sonra Bettalar ölmektedir.

Bel yapısı

Sağlıklı Bettalarda vücut her zaman kıvraktır. Bel yapısı çeşitli pozisyonlara geçebilir. Yılan gibi “S” şeklini alabilir. Ancak sağlıklı olmayan Bettalarda ise vücut eğri olup, sanki kambur olmuş görüntüsü verir. Kesinlikle vücut yan yatmamalıdır.

Solungaçlar

Sağlık bir Betta da solungaçlar düz olmalıdır. Buruşmuş, yamuk ya da yara gibi olan Bettalar alınmamalıdır. Ayrıca solungaçlar kesinlikle incecik ve şişmiş olmamalıdır.


Deri

Deri üzerinde hastalık belirtisi olmamalı. Ayrıca yara, iz gibi kalıntılarda olabilir. Böyle bir Bettanın yaralarında enfeksiyon kapma olma olasılığı yüksektir. Bu durumlarda hastalık taşıyıcısı da olabilir. Onun için böyle Bettalardan almaya uzak durunuz. Çünkü kendi akvaryumunuza hastalık bulaştırabilirsiniz.

Davranış

Bir bettanın davranışları çok önemlidir. Aslında Bettayı Betta yapan renkleri değil davranışlarıdır. Çünkü her şey davranışta olup, Bettanın karakterini bile davranışlarından anlayabilirsiniz. Faaliyetlerinin dışında da genelde aktif olmalıdır. Faaliyetleri dışında demek istediğim ise diğer balıklara karşı, kendi cinslerine karşı ve kendi görüntüsüne karşı olacak saldırılar haricidir. Ara sıra Bettanız bir köşeye geçip skin sakin durabilir. Bunlar normal durumlardır. Kesinlikle Bettanızın hasta olduğu düşüncesine kapılmayınız. Eğer balığınız sürekli dipte duruyor ve pek yüzmüyor, sadece yem verince hareket ediyorsa; akvaryumunuzun su şartlarını, yem durumunu, ısı vs. gibi durumları gözden geçiriniz.

Yüzgeçler

Bettanın yüzgeçlerinde herhangi bir darbe, kopukluk vs. şeyler olmamalıdır. Tam olmalıdır. Eğer yüzgeçlerde aksi durum söz konusu ise, çeşitli ilaç ve yemlerde yüzgeçlerini tekrar ski haline getirebilirsiniz. Ancak bu yüzgeçteki sorunları iyi bilmeniz gerekir. Yemlemeden dolayı mı, kavgadan dolayı mı yoksa hastalıktan dolayımı anormallikler varsa bilmeniz gerekir. Çünkü ona göre tedavi uygulamanız gerekecektir. Ancak bu durumlarla uğraşmak genelde olumlu sonuçlar vermemektedir. Devamlı yüzgeçlerini kapatan bettalardan da uzak durulmalıdır. Yüzgeç arası hastalıklar saptanamayabilir. Bundan doğan hastalıklar akvaryumunuzun düzeninin mahvedebilir. Her zaman yüzgeçlerini kelebek gibi açan Bettalar tercih edilmedilir.

Gözler

Gözlerin üstünde herhangi sisli, kirli ya da vb. bir katmanımsı şeyler olmamalı. Gözlerde şişlik, aşırı büyüklük bulunmamalıdır. Gözler kafa yapısına göre çok fazla aşağıda da bulunmamalı. İki göze bakıp simetrik olup olmadığı  da kontrol edilmelidir.
 
SAĞLIKLI BETTA

Çok iştahlı olur
Yüzüşü su içinde devamlı aktiftir.
Davranışları normaldir.
Renkleri canlı ve görünümü de kavga pozisyonunda gibi olup, yüzgeç ve kuyrukları devamlı kabarıktır.
Balığın vücudu kaygan ve görünümü gayet güzel olmalıdır.
Gözler normaldir.
Solungaçlar normaldir. Renkleri ise pembemsi olmalıdır.
Karın görünüşü normaldir.


HASTA BETTA

İştahsızlık görülür, bazı uzun süreler hiç yem yemediği de saptanabilir.
Yüzüşü aktif değildir. Akvaryumun bir köşesinde devamlı olarak durmaktadır. Sadece hava almak için su üstüne çıktığı görülebilir.
Davranışları normal değildir. Akvaryum cam, akvaryumdaki dekorlara çarpabilir ya da, devamlı olarak boş bulduğu yerlere kendini saklayarak, dış etkileşimlere kapalılık gösterir.
Renkleri canlılığını yitirmiştir; yüzgeç ve kuyruklarını kısarak yüzebilir. Renk değişiminde de balığın zıt rengine dönme ihtimali vardır.
Beden de ufak tefek yara izleri, ufak pamukçuklar ya da kuyruk ve yüzgeçlerde erimeler olabilir.
Gözlerde yuvalarından çıkacakmış gibi ya da şişme durumları gözlenebilir.
Solungaçlar tam açılmaz ve solungaçlar kırmızı, mor ya da bordomsu renkte olabilir. Bu durumda hastalık belirtisi görülebilme ihtimali yüksektir.
Karın şişkin, eğik ya da ısa sürede büyüme gözlemlendiği taktirde hastalık ihtimali yüksektir.

Gözlemlerim Sonucu ele alınmıştır. Ali Çelik
www.bettalar.com
Batuaydin2008-12-26 10:39:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir