Betta Üretimiyle ilgili Hersey,Okuyun!


SteaLmÇevrim Dışı

Kayıt: 01/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 59
SteaLmÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2005 00:03

BETTA SPLENDENS

    Labirentli baliklar ailesinden olan BETTA sp akvaryumlarimiza 1890 li yillar da girmis olup anavatani Kamboçya ve Tayland dir. Akvaryumlarda hala sevilerek bakilan muhtesem güzellikteki baliklardan birisidir.

    Bugüne kadar betalarin seçme yöntemiyle akvaryum ortamlarinda pek çok degisik tipi üretilmistir. Kabaca 12 kadar kuyruk ve yüzgeç sekli 4 ana renk olarak kabul edilen kirmizi, sari, mavi ve siyah renk özellikleri olarak ta solid renkliler, tek renkliler, komboç, kelebek, kamboç kelebek, marble ve çok renkliler olmak üzere siniflandirilmis ve bu siniflardan da binlerce varyasyon üretilmistir.

BAKIM

Betalar akvaryumlarda su sartlari açisindan genis bir yelpazede tutulabilseler de 24 ila 30°C de, su sertliginin 25 dgh i geçmemesi ve ph inda 6 ila 8 arasinda bulunmasi balik açisindan önemlidir. Bettalar labirentli baliklardir ve suyun disindan aldiklari serbest oksijenle solunum yaptiklarindan  bir su bardagi içinde bile bakilabilirler ancak yalniz bakilacak olsalar bile bettanin rahatlikla hareket edebilecegi, içine bir iki kök bitki dikilebilecek büyüklükte 5-6 litrelik bir tankta tutulmasi onu daha saglikli kilacaktir.

Karma akvaryumlarda Betalarin zaman zaman Lepistes gibi küçük ve renkli baliklara agresif davrandigi görülmüsse de kendi cinsleri haricin de diger türlerle baris içinde yasayan sakin baliklardir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta pek çok disi beta yeteri kadar büyük bir akvaryumda  tutulabilirken sadece bir erkek ayni tanka konulabilmektedir. Bunun sebebi erkek bettalarin birbirlerine karsi son derece saldirgan ve acimasiz olmalaridir. Ayni tanka konulan erkek bettalar kisa bir süre içinde birbirlerini bulacaklar ve acimasizca  birbirlerini hirpalayacaklardir. Kavgayi kaybeden sürekli olarak digeri tarafindan kovalanacak ve birkaç gün sonra ölecektir.

Her balikta oldugu gibi Bettalar için de dogada yasadigi ortama yakin bir ortami tankinizda hazirlamak onu mutlu edecek ve muhtesem renklerini size her zaman gösterecektir. Bunun için tankta bettayi hizli hareket ve agresifliklerle rahatsiz edecek tetrazon gibi türlerin bulundurulmamasi, degisik birkaç tür bitki ile tankinizin dekore edilmesi ve tankta güçlü bir akinti yaratacak kuvvetli iç filtrelerin kullanilmamasi yeterli olacaktir.

Bettalar akvaryum sartlarinda her türlü yeme alisabilirseler de sagliklari açisindan proteince yüksek ve kaliteli yemlerle beslenmelidir. Haftada 1-2 kez canli yem vermek de onlari daha saglikli kilacaktir.

ÜRETIM

Seçilen çift ayri ayri tanklarda proteince zengin kaliteli yemlerle beslenerek üretim için kondisyon kazandirilmalidir. Beslenme diyetlerinde canli yeme agirlik verildigi taktirde iki hafta gibi bir sürede bettalar yumurtlamak için hazir olacaklardir. 40-50 cm büyüklügünde bir tank üretim için yeterlidir. Üretim için ayrilan tank tercihen mümkün oldugu kadar sicak su ile iyice temizlendikten sonra 20-25 cm yükseklikte temiz su ile doldurulmalidir. Isi 27 dereceye, ph 7.2 ayarlanarak bir sünger filtre ile havalandirilmali tercihen küçük plastik bir saksi içinde 1-2 kök bitki tanka yerlestirilmelidir. Üretim tankina yerlestirilecek bitki suyun amonyak, nitrat ve nitrit dönüsüm döngüsünü hizlandirarak yavru betta lar için uygun hale gelmesini saglayacaktir. Bu arada üretim tankini 2/3 oraninda ikiye ayirmak için kullanmak üzere uygun ebatlarda bir cam hazirlanmalidir. Betta çiftinin üretim için ayrilarak diyete alinmasiyla birlikte kurulacak üretim tanki da bettalarla birlikte 2 hafta süre ile çalisarak üretim için uygun hale gelecektir.

Üretim için ayrilan bettalar yeterli kondisyonu kazanmalarini müteakip, önceden hazirlanmis cam ile üretim tanki 2/3 oraninda ikiye bölünerek ilk önce erkek beta üretim tankinin büyük olan kismina alinir. Bir gün sonra tercihen aksamüzeri disi betta üretim tankinin küçük olan bölümüne alinarak filtrasyon tamamen kapatilir. Disi bettayi camin diger tarafinda gören erkek yüzgeçlerini açarak, en güzel renklerine bürünerek disiyi cezbetmeye çalisir. Bu arada suyun yüzeyinden bir miktar havayi agzina alarak tükürügü ile sarar ve tekrar suyun yüzeyine birakarak yumurtalarin yerlestirilecegi köpük yuvayi süratle yapmaya baslar. Yuvanin tamamlanmasini müteakip tüm dikkatini disiye vererek onu yumurtlamaya davet eder. Hazirlanan köpük yuva genellikle 10x15 cm ebadinda ve 2,5-3 cm kalinliginda olur. Bu arada disi yumurtlamak için hazirsa erkege ilgi gösterecek ve en güzel renklerine bürünerek oda erkege ulasmaya çalisacaktir. Yumurtlamak için hazir olmayan disi ise rengini yitirecek ve tankin diger tarafina giderek erkege karsi ilgisiz kalacaktir. Bu durumda disi üretim tankindan alinarak kondisyon kazandirilmalidir. Üretim için hazir olan disi erkegin köpük yuvayi tamamlamasina müteakip aradaki cam kaldirilarak erkegin yanina birakilir. Serbest kalan disi süratle erkegin yanina yüzer. Erkek ise yuvanin altina yüzerek disiyi yuvaya davet eder. Yumurtlamaya istekli olan disi de yuvanin altina dogru yüzerek erkege cevap verir. Yuvanin altina gelen çift birkaç dakika kur yaparak birbirlerinin etrafinda dönerler. Bu arada disi burnu ile erkegin gövdesinin ortasina dogru hafif hafif dokunur. Bu dokunuslar sirasinda erkek at nali biçiminde disiye sarilarak onu yumurtlatir. Disinin yumurtalariyla birlikte erkegin spermleri de bu arada suya salinir. Sarilmayi müteakip çift birkaç saniye baygin kalir. Kendisine gelen erkek dibe çökmekte olan yumurtalari süratle toplar ve köpük yuvaya yerlestirir. Her sarilmada 5 ila10 kadar yumurta birakan disinin tüm yumurtalari bitene kadar 1 ila 3 saat boyunca bu sarilmalar devam eder. Disi yumurtlamasini bitirdiginde süratle erkekten uzaklasir ve tankin öbür ucuna dogru yüzer. Disi bu davranisini müteakip akvaryumdan çikartilmalidir. Aksi taktirde yumurtalari koruma güdüsüyle hareket eden erkek disiyi öldürecektir. Tankta yalniz kalan erkek yumurtalara özenle bakar, yere düsenleri toplayarak tekrar köpük yuvaya yerlestirir. Yavrular 24 ila 36 saatte yumurtadan çikarlar. Yavrularin yumurtadan çikmalarini müteakip ikinci gün artik erkek de tanktan çikartilmalidir. Aksi taktirde bir-iki gün daha yuvadan dagilan yavrulari toplamaya ve yuvaya yerlestirmeye devam edecek daha sonrada onlari yiyecektir. Erkegin çikartilmasini müteakip tanka hava tasi ile çok az miktarda ve yavasça hava verilmelidir.

Yumurtadan yeni çikan yavrular ilk üç-dört gün sadece mikroskobik canlilari yiyebilirler. Ikinci günden itibaren varsa önceden hazirlanmis enfüzyuvar yoksa yumurta sarisi ile beslenmelidir. Bir haftalik olduklarinda ise artik artemiye yiyecek büyüklüge ulasmis olurlar. Yavrular ilk günlerinde solungaç solunumu yaparlar ve serbest oksijeni kullanamazlar. Üçüncü haftadan itibaren labirent organlari gelismeye baslar ve büyüme hizlarina göre 20-25 günlük olduklarinda ilk serbest oksijenlerini almaya baslarlar. Bu dönem en kritik dönemleridir ve zayiatlarin büyük bölümü bu dönemde olur. Zayiatin en aza indirilmesi için tank sicakligi ile tankin disindaki havanin sicakliginin ayni olmasinin önemi büyüktür. Yavrular 4 haftalik olduklarinda artik normal yemleri yiyebilecek büyüklüge ulasirlar. Erkek yavrular 6 ila 8 nci haftalarda kendilerini ilk belli etmelerinin ardindan  birbirlerinden ayrilmali ve ayri tanklarda beslenmelidir.

Haftada iki kez  %25 su degistirmek ve yavrularin bulundugu tankin zeminini temiz tutmak basari oranini artiracaktir.

 

 Genel yorum : Betalar oldukça saglam bünyeli güçlü baliklardir.Bir çok baligin yasayamadigi yerlerde  hayatlarini sürdürebilir ve üreyebilirler.Tek zayif noktalari bünyelerinin hassas oldugu Oodinium hastaligidir.Bu hastaligin belirtileri, yorgun cansiz hareketler, vücutta sari, pasli veya gri lekeler, istahsizlik, güç kaybi ve isiktan korkmadir. Tedavisi oldukça kolaydir.3 lt suya bir çay kasigi kaya tuzu konarak veya bakir sülfat çözeltisiyle kolayca yapilabilir.Fakat bakir sülfatin salyangozlar, kuuhli türü dip baliklari, bazi tip kedi baliklari ve filtre bakterileri için öldürücü oldugu unutulmamalidir.Tuzla tedavi süresince isi 30°C 'ye çikarilabilir.

http://www.geocities.com/balikdunyasi/betaur5.jpg 

http://www.geocities.com/balikdunyasi/betaur4.jpg

http://www.geocities.com/balikdunyasi/betaur7.jpg

http://www.geocities.com/balikdunyasi/betaur8.jpg

http://www.geocities.com/balikdunyasi/betaur1.jpg

http://www.geocities.com/balikdunyasi/betaur3.jpg

http://www.geocities.com/balikdunyasi/betaur2.jpg

 

BaSKa BiR KaYNaK...

 

Betta Splendens (Beta)

           Beta Anabantidae familyasinin Ctenopinae alt familyasina dahil labirentli yani havadan oksijen solunumu yapabilen bir balik türüdür.Betalar dogal ortami olan Uzak Doguda Kavgaci Siyam baligi olarak adlandirilir ve bir çok ülkede balik dövüslerinde kullanilir. Erkekler genellikle kavga sirasinda açtiklari,vücutlarinin iki kati büyüklügündeki, canli renkli yüzgeçlere sahiptir.Disi akvaryumda beslenirken disi sayinda bir kisitlama olmamasina ragmen, erkekler tek beslenir ve 2-3 yil yasarlar. Erkekler ve disiler ayni akvaryumda yada birbirlerini görebilecek sekilde beslenirlerse, erkeklerin renkleri daha güzel olur.

Betta Splendens "Red" (erkek)

 Dogal ortami : Tayland, Malezya, Kamboçya ve Vietnam.Bu bölgelerdeki çok düsük oksijen oranli sularda yasayabilir, üreyebilirler.Daha çok sig ve taskin sulari, sulama kanallarinin sicak bölgelerinde yasarlar.

 Boyutlari : Beta, dogal ortaminda 7cm'ye kadar büyümesine karsin, akvaryumlarda genellikle 5-6cm boya ulasirlar.Disilerin boylari erkeklere göre daha kisadir

 Cinsiyet : Erkelerin çok çesitli renkleri (mavi, kirmizi, kahverengi) vardir.Yabani erkek Betalarin yüzgeçleri kisa olmasina ragmen, akvaryumda üretilen türleri oldukça uzun yüzgeçlidir.Disilerin rengi mat ve belirsiz yüzgeçleri erkeklere göre oldukça kisadir. 

 Toplumsal Davranis : Betalar diger baliklara karsi saldirgan olmayan, sakin huylu baliklardir.Karma akvaryumlarda kendisi gibi sakin huylu baliklarla beslenmeye uygundur.Bunun yaninda yüzgeçlerine zarar verebilecek Tiger Barbus gibi hizli ve saldirgan baliklar ve erkek Betalar da kavgaci yapilarindan dolayi birbirleri için tehlikelidir, bu yüzden karma akvaryumlarda bir erkek bulundurulmalidir.Disilerin sayisinda bir kisitlama yoktur.

             Ayrica Betalar 2-3 lt'lik akvaryumlarda tek baslarina beslenebilirler. (Baligin daha saglikli olmasi için büyük akvaryumlarda beslenmesi tercih edilmelidir). Labirent organlari sayesinde havadan solunum yapabildigi için filtre veya hava tasina ihtiyaç duymamalarina ragmen, bu sekilde besleme tercih edildiginde, amonyak artisina karsi dikkatli olmali mutlaka 2-3 günde bir ayni nitelikteki suyla, % 70 oraninda su degisimi yapilmalidir.

 Önerilen su sartlari: pH 6,0-8,0    DH 3°-10°, isi 24°-27°C olmalidir.Üretimde isi 30°C ye çikartilabilir.Ani isi degisimine karsi hassastir, bu yüzden su degisimlerinde eklenen suyun isisinin  tanktakiyle ayni olmasina dikkat edilmelidir.

 Beslenme :  Betalar her türlü yemi severek yerler.Yedikleri yemler arasinda pul yemler, mikro kurt, kan kurdu, tubifex su piresi, meyve kurdu ve küçük karincalar bulunur.Kuru yemleri de severek yemelerine karsin, canli yemler, renklerini güzellestirdigi ve üremesini hizlandirdigi için haftada birkaç kez verilmelidir.  

Üreme : Üretimde kullanilacak çiftler, çiftlesme için hazir olmalidir.Bir çiftlesmenin ardindan erkekler 2 hafta sonra tekrar çiftlesecek duruma gelirken, disilerde bu süre 1 ayi bulur.

 

Betta Splendens "Rose" (disi) 

 

  1. Üretim için 6-7 lt'lik bir akvaryuma en az 1 gün dinlendirilmis su ve disinin çiftlesme aninda kendini saklayabilecegi ayni zamanda köpük yuvayi tutacak olan plastik veya canli yüzen bitkiler konur. Filtre ve hava tasi  kullanilmaz   

  2. Erkek bu akvaryuma konulduktan 2 gün sonra, 1-1,5lt'lik kavanozun içine konulan disi ayni akvaryumun içine erkekle birbirlerini görebilecek sekilde konulur. Isi 28°-30°C' ye yükseltilip her gün düzenli yemleme yapilir ve dip sifon yapilarak su % 50 oraninda tazelenir.Erkek disiyi görünce köpük yuva yapmaya baslar. Bu sekilde 2-3 gün beklendikten sonra, eger disinin dikey çizgileri belirginlesir ve erkegin yaptigi köpük yuvaya ilgili davranmaya baslarsa yumurtlamaya hazir demektir. Disi birakilir, erkek baligin köpük yuva yapmasi hizlanir ve rengi daha canli olur.

  3. Köpük yuva bitince erkek disiyi köpügün altina iter; vücudunu yan çevirerek sikarak yumurtlamasini saglar ve sperm salgilayarak, sagilan yumurtalari döller.Bu islem sirasinda disinin derisi ve yüzgeçleri zarar görebilir.Erkek her yumurtlamadan sonra yere düsen yumurtalari toplayarak köpük yuvanin içine yerlestirir.Bu isleme ender de olsa disi balik ta katilabilir.Disiler kondisyon ve boyutlarina göre 50 ila 200 arasi yumurta yapabilirler. Yumurtlama islemi bittikten sonra erkek disinin köpüge yaklasmasina izin vermez ve yumurtalara bekçilik eder.Disi balik akvaryumdan alinip, yipranan deriden ve yüzgeçlerinden hastalik kapmamasi için temiz bir akvaryuma konur.

  4. Erkek balik yavrular çikana kadar 2-3 gün boyunca yumurtalarla ilgilenir, düsen yumurtalari tekrar köpüge yerlestirir.Bu isleme yavrular çikip serbest yüzene kadar devam eder ki bu süre yaklasik 3 gündür.Bu sürenin sonunda erkek balik da yavrularin yanindan alinir.Yavrular yüzmeye basladiklarinda yumurta sarilarini tüketmislerdir.Ilk yemlemeye artemia ile baslanabilir ve 2 hafta boyunca günde 2 kez verilir.Bu akvaryumun suyu günde %20 oraninda degistirilirse yavrular için faydalidir.Labirent organlarinin zarar görmemesi için  2. haftadan itibaren  akvaryumun üzeri kapatilmalidir.2. haftanin sonunda yavru akvaryumu 30 lt'lik akvaryuma bosaltilir ve her gün azar azar taze su eklenerek suyu tamamlanir.Bu akvaryuma sünger filtre konulup, pul yem ve ezilmis tubifex ile yemlemeye geçilebilir.

  5. 30 lt hacminde bu akvaryum 50 yavruya 1,5cm oluncaya kadar yeterlidir.Bu boydan sonra erkekler tek beslenmek üzere küçük kaplara alinirlar.Disi baliklar beraber kalabilirler.

 Genel yorum : Betalar oldukça saglam bünyeli güçlü baliklardir.Bir çok baligin yasayamadigi yerlerde  hayatlarini sürdürebilir ve üreyebilirler.Tek zayif noktalari bünyelerinin hassas oldugu Oodinium hastaligidir.Bu hastaligin belirtileri, yorgun cansiz hareketler, vücutta sari, pasli veya gri lekeler, istahsizlik, güç kaybi ve isiktan korkmadir. Tedavisi oldukça kolaydir.3 lt suya bir çay kasigi kaya tuzu konarak veya bakir sülfat çözeltisiyle kolayca yapilabilir.Fakat bakir sülfatin salyangozlar, kuuhli türü dip baliklari, bazi tip kedi baliklari ve filtre bakterileri için öldürücü oldugu unutulmamalidir.Tuzla tedavi süresince isi 30°C 'ye çikarilabilir.

             Hastaliga önlem olarak ayni ölçüdeki tuz, yetiskin ve yavru akvaryumlarinda devamli olarak kullanilabilir.

SteaLm38702,0891898148

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2005 00:11

hepsini okudum beu degerli bilgiler için tesekkür edrim


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

levent16Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/08/2005
İl: Bursa
Mesaj: 206
levent16Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2005 10:11

Ergin bey paylasiminiz için çok tesekkür ederim. Bana elimdeki bir çift betayi üretmek için çok iyi fikirler verdi.

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertAÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/11/2005
İl: Ankara
Mesaj: 909
MertAÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2005 14:58

Gercekten cok faydali bilhiler son zamanlarda beta ile cok fazla yazismalar oldu.Eger iyi bir irka rast gelirsem 1cift te ben edinmeyi dusunuyorum.

Paylasiminiz icin cok tesekkurler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SteaLmÇevrim Dışı

Kayıt: 01/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 59
SteaLmÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2005 19:39

Rica ederim arkadaslar Bu Baliklara gerçekten hasta oldum çok güzeller,bende uygun zamani bekliyorum çiftlesme için!


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2005 23:52
çok tesekkür ederim bu bilgileri verdiginiz için bende baya bir süre beta besledim bu sene birdaha basladim su anda kizil e kuyrugu siyah bir bettam var yarin ona disi almaya gidicam eger bulursam 2 tane alicam ve beenim betam habire köpük yuva yapiyo

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DayWalkerÇevrim Dışı

Kayıt: 11/01/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 667
DayWalkerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2006 15:17
Ergin valla baya güzel bende çok seviyorumda. Bu balyklaryn bi olayy dikkatimi çekti. Benim bir arkada? bunlary temizleme dedi. ben 1raz temizlemedim. yosun tuttu böyle batakly?a döndü nerdeyse. betamyn hemen rengi canlandy. daha hareketlendi. pis olmasy bu hayvanlary daha güzel motivasyon yapyyor. yavrular için pis olmazsy önemli. çünkü bakterileeri yiyorlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gangboyÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2006
İl: Kayseri
Mesaj: 446
gangboyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2006 19:47
valla super

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

çağatay17Çevrim Dışı

Kayıt: 25/05/2006
İl: Çanakkale
Mesaj: 2
çağatay17Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2006 23:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Altug AyhanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/06/2006
İl: Elazig
Mesaj: 932
Altug AyhanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2006 23:46

paylaşım için teşekkürler...

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

the real fakeÇevrim Dışı

Kayıt: 23/08/2006
Mesaj: 13
the real fakeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2006 03:48
mükemmel bir kaynak yayınlamşsınız çok teşekkürler bi çift betam var ve yumurtladılar ancak bu aşamadan sonra napılıcaını tam olarak bilmiordum yavrularımın hayatını kurtardınız çook teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

katalavesÇevrim Dışı

Kayıt: 14/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1
katalavesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2006 11:30

Bu bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkürler


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KemaLÇevrim Dışı

Kayıt: 30/08/2006
Mesaj: 7
KemaLÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2006 17:34
Çok faydalı bılgıler tskler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2006 17:55
E ne diyim artık ... Sonsuz teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir