Bettam hasta mı?


FeyzeeÇevrim Dışı

Kayıt: 26/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 32
FeyzeeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2011 09:51
Fotoğraf:
 


Canlıdaki Belirtiler: Yan tarafında oluşan beyaz bölgeler, yüzgeç erimesi.
 
Akvaryum Kapasitesi (litre): 60lt.
 
Akvaryumdaki Diğer Canlılar: 1 adet çöpçü

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): Malum yaz olduğundan sıcaklığı pek engelliyemedim. 28 - 30 arası değişiyor. Bu sıralar 28de sabit.

Filitrasyon: İç filtre kullanıyorum.

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Hastalık belirtisi olduğunda akvaryumcumdan aldığım 1 adet sarı - yeşil renginde hap attım. Bakterilere karşı iyi imiş. Akvaryum rengi 1 hafta kadar sarı yeşil arası oldu. Su değişimleri ile düzeldi.

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :
Her hafta 1/3 su değişimi, filtre temizliği yaparım. Yeterli miktarda günde 2 kere yemleme yaparım. Akvaryumda yosunlaşma başladı. Onları temizliyorum. Cüce vatos almayı düşünüyorum. Akvaryumda canlı bitki olarak sazlar var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IşılÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1478
IşılÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2011 11:19
Fevzi Bey, çok geçmiş olsun... Balığınızın durumu pek iyi görünmüyor. Tedavi etmeye çalışalım, ama açıkçası çok fazla umutlanmayın.

Öncelikle, lütfen akvaryumcuların her önerisine kulak asmayın.

Şimdi biraz daha bilgi verir misiniz?

1. Bettanızın iştahı nasıl, yem yiyor mu? (Eğer yem yiyorsa biraz umutlanabiliriz) Hangi yemi/yemleri kullanıyorsunuz?
2. Çöpçünüzde herhangi bir hastalık var mı?
3. Filtrenizin markası modeli ne? Akvaryum hacminize göre gereğinden fazla güçlü, bettanızı rahatsız edecek kadar fazla dalgalanma yapan bir filtre kullanmadığınıza emin misiniz?

Tedavilerimizi asla ana tankta yapmıyoruz. Ana tankta uygulayacağımız herhangi bir ilaç, tüm yararlı bakterileri öldürerek, akvaryumun biyolojik dengesini bozar. Üstelik de hasta olmayan diğer hayvanları etkiler. Ayrıca hasta balığımızın tedavisini başka bir ortamda yapmak hastalığın diğer balıklarımıza bulaşmasını da önler. Üstelik sizin bettanızın kuyruğunda erime var, yüzgeçleri daha da beter erimiş. Bu durum onun yüzmesini çok zorlaştırır. Hele de böyle 60 litrelik bir akvaryumda iyice zorlanıp bitkin düşecektir. O yüzden hemen 10 litrelik küçük bir karantina akvaryumu edinmenizi öneriyorum. Tedaviyi bu akvaryumda yapacaksınız. Eğer akvaryum alamam derseniz, idareten 10 litreye yakın bir cam kap (mümkünse yuvarlak olmasın, düz ve köşeli olsun) alın şimdilik. Ancak, ilaç tedavisinde hasta balığın suyunun çok iyi havalandırılması şarttır. Bu yüzden, karantina akvaryumunuzda kullanmak üzere tek çıkışlı bir hava motoru, hava hortumu ve hava taşı almalısınız. Şöyle bir şey olabilir:

http://www.otuz.com/product_info.php?cPath=9420_879_1226&products_id=12928

Yalnız eğer kendiliğinden kısılamıyorsa, bunun hava hortumuna mutlaka bir vana taktırın ki, gücünü ayarlayabilin.

Madem evinizin sıcaklığından dolayı akvaryum sıcaklığı şu an 28 derecede sabit, o zaman karantina akvaryumuna ısıtıcı takmanıza gerek yok (ama eğer ki kışın da bir tedavi yapmanız gerekirse mutlaka karantina akvaryumunda ısıtıcı kullanmalısınız). Bunun dışında karantina akvaryumuna kum, bitki vs gibi hiçbir şey koymuyoruz, tamamen boş olacak. Suyunu şu anki mevcut akvaryumunuzdan doldurarak karantina akvaryumunuzu hazırlayın ve balığınızı örselemeden bu akvaryuma alın. Kepçe kullanmayın ki, daha fazla örselenmesin. Bence bir bardakla alın.

Bilemiyorum buradaki arkadaşlar ne derler ama, ben size acilen bir antibiyotik tedavisi öneriyorum. Eczaneden alacağınız Tetralet500 mg kapsül (etken maddesi tetrasiklindir) ile tedavi etmenizi tavsiye ederim. Siz eğer bu tedaviye karar verirseniz, ilacı nasıl kullanacağınızı da anlatırım. Fakat öncelikle karantina akvaryumunuzu hazırlamanız gerekiyor.

Tedavi sonrasında da, yüzgeç ve kuyruk gelişimi için balığınızı hayvansal ağırlıklı kaliteli yemlerle beslemeniz gerekiyor. Bunu da sonra konuşuruz.

Not: Bir de akvaryumunuzun tamamının görülebileceği bir fotoğraf koyabilirseniz, dekorasyonunuza bakalım, belki akvaryumunuzda balığınızın yaralanmasına neden olabilecek şeyler olabilir...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FeyzeeÇevrim Dışı

Kayıt: 26/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 32
FeyzeeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2011 13:03
 
Merhaba Işıl Hanım,
 
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Akvaryum işinde yeniyim. Pek bilgim yok. Elimden geldiğince balığımı iyi beslemeye çalıştım. Tek çeşit değil farklı çeşit yemleme ile diyetini zenginleştirmeye çalıştım. Arada da 2 tane bezelye haşlayıp veriyorum.
 
1- Balığım yemek yiyor. Belki eskisi gibi yemiyor olabilir. Bu aralar akvaryumda tam resimde gözüken yerde takılıyor sadece.
 
2-Çöpçüm gayet sağlıklı görünüyor.
 
3-Resun marka RS-1000 idi galiba. Resimde görüldüğü gibi çok fazla dalga ve hareket yapmasın diye çıkışını direk cama verdim. Akvaryum içerisinde dalgalanma yok.
 
Bu aralar yosunlaşma başladı akvaryumda haftada bir temizliyorum. 3 aylık akvaryumum. 10 litrelik su değişimi için tuttuğum bir kovam var onda tedavi edebilir miyim bettamı? Bahsettiğiniz ilacı birazdan alırım.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IşılÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1478
IşılÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2011 16:25
Tekrar merhaba,

Bu şekilde açık yemler kullanmamanızı öneririm, çünkü bunların son kullanma tarihlerinin geçmediğinden ve markasının ne olduğundan asla emin olamazsınız. New Life Spectrum Betta Formula kullanabilirsiniz, çok kaliteli bir yemdir; hem hayvansal, hem de bitkisel içeriklidir.

http://akvaryem.com/product_info.php?cPath=31_41&products_id=188

Akvaryumunuzdaki o kaya gibi şey nedir tam olarak anlayamadım ama balığınız sürtündüyse zarar vermiş olabilir diye düşünüyorum.

Tedavi kovada olmaz ne yazık ki, iyice strese girer hayvan. Etrafı görebileceği şeffaf bir şey olmalı ve yuvarlak olmamalı, köşeli düz bir şey olsa daha iyi olur. Hiç olmazsa şöyle 8-10 litrelik bir şey: (Temsili bir resim koyuyorum, resimdeki akvaryumun hacmini bilmiyorum)



Çok ucuz minicik bir akvaryum olabilir, hiç önemli değil. Hatta camcıda cam kestirip yaptırabilirsiniz bile. Siz nasıl isterseniz.

Yalnız dediğim gibi; bir de hava motoru lazım suyu havalandırmak için (en ucuzundan tek çıkışlı bir hava motoru yeter de artar bile)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FeyzeeÇevrim Dışı

Kayıt: 26/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 32
FeyzeeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2011 17:51
Kayayı özellikle seçtim. Sivri uçları yok. Ortası delik. Dekorasyon amaçlı. Peki ilaç tedavisini nasıl uygulamak gerekir? Bettanın ne problemi var? Midesi ile ilgili bir sorun mu? Kuyruk ve yüzgeç erimesinin sebebi ne olabilir? Akvaryumu ilk kurduğum zaman kalabalıktı. Hevesle pek çok çeşit balık besliyordum ama hiçbiri bettaya saldırmıyordu. Genelde betta saldırıyordu ama sonra alıştı. Zaten 1 aydır akvaryumda tek arkadaşı çöpçü. Diğerlerini geri verdim. Japon, lepistes ve cüce gurami vardı. O zamanlar herhangi bir belirti yoktu. Ağustos ayı itibarı ile başladı diye hatırlıyorum. Havalar çok ısındığı zaman özellikle Temmuz ayında akvaryum sıcaklığı 30 - 31 derece seviyelerindeydi. Bu sıralarda gelişen bir bakteri olabilir mi? Bu olasılığa karşı akvaryumcumdan temin ettiğim bakteri ilacını kullanmıştım.
 
Bettanın durumunu şimdi tekrar kontrol ettim. Hafif yüzme problemi var. Genelde sabit duruyor ama yem attığımda saldırıp alıyor. Bir iki kere kaçırdığında peşinden gitmeyi bırakıp yemin aşağı inmesine izin verdiğini gördüm. Yüzme problemi olduğundan kaynaklanıyor galiba. Ara sıra gezip tur atıyor akvaryum içinde.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IşılÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1478
IşılÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2011 18:57
Kuyruk ve yüzgeç erimesi var, özellikle yüzgeçleri mahvolmuş, bundan dolayı yüzmekte zorluk çekiyordur. Hele öyle büyük bir akvaryumda epey zorlanıyor olsa gerek. O beyaz kısımdaki pullar dökülmüş, bence yaralanmadan kaynaklı bir durum söz konusu orada. Dolayısıyla o yaranın tedavi edilmesi gerekir. Mantar da var mı onu tam olarak anlayamadım, ben pek mantara benzetemedim. (Kullandığınız bakteri ilacı yarayı bu şekilde beyazlatmış olabilir) Ancak antibiyotik tedavisi iyi olur bence. Çünkü hiçbir şey yapmazsanız daha da kötüleşecektir.

İlacı şu şekilde kullanacaksınız: ilk gün 10 litrelik bir akvaryuma 500mg.lik kapsülün içini açıp yaklaşık 1/5 ini koyarak karıştırın. Hava motorunuz hep çalışsın. Balığı içine koyun. İkinci gün %50 oranında dip çekimi yaparak taze su ekleyin ve aynı miktarda ilaç koyun. Üçüncü gün yine %50 oranında su değişimi yapıp, bu sefer önceki koyduğunuzdan daha az ilaç koyun (göz kararı koyabilirsiniz, çünkü kapsülü açtığınızda ilacın toz halinde olduğunu göreceksiniz, haliyle ayarlamak biraz zor oluyor). Dördüncü ve beşinci günlerde de yine %50 oranında su değişimi yaparak üçüncü gün koyduğunuz kadar ilaç koyun. Beşinci günün sonunda balığınızın durumuna tekrar bakalım.

Ama şunu unutmayın, su değişimi yaparken, mutlaka yeni koyduğunuz su akvayumdaki suyla aynı sıcaklıkta olsun. Karantina akvaryumunuza bir termometre takarak sıcaklığı ölçün, daha sonra ekleyeceğiniz suyun da sıcaklığını ölçtükten sonra akvaryuma koyun.

Bu arada en alt fotoğraftaki yem kan kurdudur. Sabah akşam balığınıza 1'er tane kan kurdu verin. Ama dediğim gibi, belirli bir markanın kapalı kutulu yemlerini kullanırsanız daha iyi olur.

Yem yiyor olması kurtulma şansının olduğunu gösteriyor. Garanti veremem ama umarım iyileşir. Geçmiş olsun.

Şunu da ekleyim mesajıma, şu an 2 yaşında olan bettamı bu tedaviyle bundan yaklaşık 7 ay kadar önce sizinkine benzeyen bir durumdan kurtardım. Yarası tamamen iyileşti (benimkinin yarası kafasının üstündeydi), kuyruğu ve yüzgeçleri de büyük epeyce onarıldı. Yaranın iyileşmesi 8-10 gün alıyor ama kuyruğun ve yüzgeçlerin tekrar eski haline gelmesi sizin onu iyi beslemenize ve düzenli olarak bakım yapmanıza bağlı olarak daha uzun bir sürede gerçekleşecektir. Balığınızı inşallah kurtarırsak ana tankta catappa yaprağı kullanmanızı da öneririm.
ISLAK2011-08-28 19:04:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FeyzeeÇevrim Dışı

Kayıt: 26/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 32
FeyzeeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ağustos 2011 10:13
İlginiz alakanız için teşekkür ederim. Bugün hemen tedaviye başlayacağım inşallah. Sonuçları buradan tekrar paylaşırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FeyzeeÇevrim Dışı

Kayıt: 26/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 32
FeyzeeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2011 17:12
Merhaba,
 
Bayram tatiline çıkacağım için tedavi işlemine geçen hafta başlayamadım. Otomatik yemleme sistemim ana tankta vardı. Bugün döndüğüm gibi almış olduğum malzemeleri kurdum. Bahsettiğiniz gibi tedaviye başladım. Karantina akvaryumunu resimde görüldüğü gibi kurdum, uygun mudur? İlaç ekledikten sonra resimde görüldüğü gibi köpürme oldu, normal midir? Tedavi sırasında bettamı nasıl beslemeliyim?
 
Karantina akvaryumum:
 
İlaç eklendikten sonra köpürme:
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FeyzeeÇevrim Dışı

Kayıt: 26/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 32
FeyzeeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2011 21:25
Tekrar merhaba,
 
Bettamın son durumu resimde görülmektedir. Tedaviye rağmen herhangi bir değişiklik gözlemleyemiyorum. Fazla mı aceleciyim yoksa yanlış tedavi mi uyguluyorum ya da uygulamada hatalar mı var? Şu an tedavinin 3. günündeyim.
 
Feyzee2011-09-06 21:25:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IşılÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1478
IşılÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2011 09:05
Merhaba,

O köpük ilaçtan mı oldu, yoksa bettanız mı yaptı? Ben de bu ilaçla 3 defa tedavi uyguladım bettama ama hiç köpük olmadı...

Henüz 3 gün olmuş, hemen iyileşmez ki... Kocaman bir yaradan söz ediyoruz, yani bize göre küçük ama bettanın vücuduna göre büyük bir yara. Antibiyotik tedavisiyle hastalığı durdurduktan sonra balığın toparlanması için de zamana ihtiyaç var. 2-3 gün daha ilacı uygulayın. Su değişimlerine özen gösteriyorsunuz değil mi?

Bu arada, ana tankınızı boşaltın, iyice yıkayın, temizleyin ve yeniden kurun bence. Kurun çalıştırın öylece kalsın.

Bettanızı hayvansal gıdalarla beslemeniz iyi olur. Fotoğraftaki yemlerden sonuncusu kan kurdu. Onu verin sabah akşam. Tedavi bittikten sonra da eğer imkanınız varsa canlı yemle besleyebilirseniz çok faydası olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FeyzeeÇevrim Dışı

Kayıt: 26/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 32
FeyzeeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2011 20:05
Tekrar merhaba Işıl Hanım,
 
Köpüğü betta yapmıyor. Ben ilaç koyduktan sonra oluyor. Sürekli devam ediyor. Köpüğün oluşma nedeni hava motorundan çıkan baloncuklar. Her akşam geldiğimde akvaryumun üst yüzeyi sarı ince bir katman oluyor. Su değişimlerini ve temizliğini günlük yapıyorum.
 
Ana tanka gelince halen çalışmakta. İçinde bir adet çöpçü ile bir adet cüce vatoz bulunuyor.
 
Kan kurdu ile beslemeye devam ederim. Diğer yemlerden de veriyordum.


Belli bir süre ardından su üstünde biriken sarı tabaka:
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IşılÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1478
IşılÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2011 10:03
Ya siz bir şeyleri yanlış yapıyorsunuz, niye öyle bir sarı tabaka birikiyor? İlacı fazla mı atıyorsunuz? Zarar verirsiniz hayvana, kaş yapalım derken göz çıkarmayalım. Şu akvaryumun ölçülerini bi yazar mısınız? Bi hacmini hesaplayalım.

İlacı da kesin artık bence, bir yerlerde bir yanlış var. Ne öyle bir köpük olmalı, ne de sarı tabaka. Yani öyle bir tabaka ancak ya günlük su değişimi yapmamanızdan, ya da ilacı çok fazla atmanızdan kaynaklanabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FeyzeeÇevrim Dışı

Kayıt: 26/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 32
FeyzeeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2011 20:44
Merhaba,
 
Kullandığım ilaç resimde görülmektedir. Hergün %50 su değişimi ile 1/5 oranına yakın olarak (göz kararı) ilaçtan ekliyorum. Şu anda hergün azalttığımdan çok az miktarda ekliyorum. Sarı tabaka iyice azaldı ama hava kabarcıklarının çıktığı köşedeki köpüklenme devam ediyor. İlacı bugünden itibaren keserim. Hergün kontrol ediyorum. Galiba bugün çok az da olsa kenardaki beyazlıklar kapanmaya başlamış.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FeyzeeÇevrim Dışı

Kayıt: 26/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 32
FeyzeeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2011 22:04
Bu arada akvaryum ölçüleri de 15x15x18...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir