Beyaz Benek Çözüm


sarcoptesÇevrim Dışı

Kayıt: 10/05/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 84
sarcoptesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2016 13:57
Hobiye ilk başladığımda birçok balığımı benden alan illet hastalığa artık kurban vermiyorum. Özellikle su değişimlerinde meydana gelen bu paraziti artık 4-5 gün içinde tamamen kayıpsız ortadan kaldırıyorum. Bugüne kadar forumlarda okuduğumu uyguladım. Su sıcaklığı 30 dereceye çıkartmak, metilen mavisi,karanlık ortam vs.. Arkadaşlar bu tedaviyi ne zaman uygulasam balıklarım ya tedavinin sonlarına doğru yenik düşüp ölüyor (ki eminim hepiniz bu aşamada kayıp vermişssinizdir) ya da balık perişan bir halde hastalıktan kurtuluyor. Özellikle balıklarınız yavruysa mevcut tedavi ile balığın kurtulma şansı çok az ( ben hiç yavru kurtaramadım). Suyun sıcaklığını arttırdığınızda zaten bünyesi zayıflamış balığı iyice strese sokup zayıflatarak parazitin iyice azmasını sağlıyorsunuz. O sıcaklıkta metilenli suya yem attığınızda da suyu çok çabuk bozduğundan balığın yaşaması mucizeye dönüşüyor. Hele bir de karantinaya aldıysanız hem yeni ortam hem farklı su değerleri balığı iyice halsiz düşürüyor.

Benim uyguladığım yöntem daha farklı ve hiç balık kaybetmedim. Öncelikle balığınızın türüne bağlı olarak hangi sıcaklık en uygunsa akvaryum su sıcaklığını o sıcaklıkta sabit tutuyorsunuz ve tablet tuzlardan ediniyorsunuz. Her 25 litreye bir adet tablet tuz atıyorsunuz ( ben quik kullanıyorum çok memnunum) Daha sonra balığınızın öğünlerini hiç aksatmadan balığınızın diyetine uygun olarak çeşitli yemler veriyorsunuz. Ben astronot besliyorum ve günde 1 öğün bitkisel ve 3 öğün etçil olmak üzere 4 öğün yem veriyorum. ilk 2-3 gün beyaz benekte hafif artışlar olacaktır ancak 4. günün sonunda önemli bir kısmı balığı bırakacak ve 5. günün sonunda olmadı 6.günde beyaz benekten eser kalmayacaktır. Bunu 5 defadır deniyorum ve her seferinde balıkları kurtardım. Balık vücut direncini geri kazandığı anda beyaz benekler artık tutunamayacak ve düşeceklerdir. Beyaz benekler tamamen kaybolduğunda ise %20 dip çekimi yapıp dinlenmiş suyu akvaryuma ekliyoruz. Yanlışım varsa düzeltin lütfen ama diğer türlü kesinlikle 4 gün boyunca balığa işkence ettiğimizi düşünüyorum.

[EDIT]sarcoptes,2016-08-31 14:07:29[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2016 15:50
[QUOTE=sarcoptes]Hobiye ilk başladığımda birçok balığımı benden alan illet hastalığa artık kurban vermiyorum. Özellikle su değişimlerinde meydana gelen bu paraziti artık 4-5 gün içinde tamamen kayıpsız ortadan kaldırıyorum. Bugüne kadar forumlarda okuduğumu uyguladım. Su sıcaklığı 30 dereceye çıkartmak...... Suyun sıcaklığını arttırdığınızda zaten bünyesi zayıflamış balığı iyice strese sokup zayıflatarak parazitin iyice azmasını sağlıyorsunuz......

......Daha sonra balığınızın öğünlerini hiç aksatmadan balığınızın diyetine uygun olarak çeşitli yemler veriyorsunuz.Balık vücut direncini geri kazandığı anda beyaz benekler artık tutunamayacak ve düşeceklerdir. Beyaz benekler tamamen kaybolduğunda ise %20 dip çekimi yapıp dinlenmiş suyu akvaryuma ekliyoruz. Yanlışım varsa düzeltin lütfen ama diğer türlü kesinlikle 4 gün boyunca balığa işkence ettiğimizi düşünüyorum.
[/QUOTE]

Bir takım kısımları alıntıladım. Öncelikle su değişimlerinden sonra sürekli beyaz benek ile karşılaşıyorsanız su değişimini hatalı yapıyorsunuz demektir.
Su 30 dereceye yükselttiğiniz hangi balık strese giriyor? Sıcaklık balığın metabolizmasını hızlandırır. hızlı metabolizma fazla o2 tüketir, bu tür kısa vadeli sıcaklık yükselmelerinde suyu havalandırmak yada uygun şekilde sık değişim yapmak gerekir.

Suyu 30 derece yapıp balığa dediğiniz şekilde diyet uyguladığını zaman parazitten yine kurtulacaktır. 25 derece balıktan ayrılmayan paraziti kaya tuzu uygulayarak yok etmeniz pek kolay değil. Siz tuz uygulasanız da parazit balıktan sürekli besleniyor. Isıyı yükseltmenin amacı parazitin üreme ısısını sağlayarak bölünmek üzere balıktan biran önce ayrılmasını sağlamaktır. Diyet ile sağlamlaşan bağışıklık sistemi ve hızlı metabolizma birleşince ayrılan parazit tekrar konamaz ve en fazla 48 saat içinde ölür.

Bunu bir illet olarak görmeniz ve kendinizce uyguladığınız yöntemi en az 5 defa denedim demeniz biraz ürkütücü. Başka sorunlarınız olabilir.
Kendi yönteminiz de açıkçası bana pek mantıklı gelmedi. 5-6 cm oscarlarımı aldığımda yeni tank stresinden beyaz benek olmuşlardı. Isıyı 30 dereceye sabitledim, hiç bir ek kullanmadım 10 gün gibi bir sürede balıklarda zerre kadar mutsuzluk görmeden kurtuldum ve tekrarlamadı. Siz sürekli bir parazit sıkıntısı yaşıyorsanız bu beyaz benekte olmayabilir. Stres faktörlerinden dolayı dış parazitlere karşı açık hale geliyor olabilirler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sarcoptesÇevrim Dışı

Kayıt: 10/05/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 84
sarcoptesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2016 16:39
Sıcaklığı arttırdığımda benekler daha çok büyüyüp yayılıyor bu da balığı hırpalıyor. 30 derece su niye stres yapmasın ? üstelik suyun bozulma hızı da artıyor. sürekli 26 derecede bulunan balık 1-2 gün içerisinde 4 derece daha sıcak suya maruz kalıyor. 30 derecede balığı yaşatalım o zaman. Kısa vadede bir şey olmaz diyeceksiniz ama uzun vadede öldüren şey kısa vadede de en az stres yaptırır. Üstelik metilen ve akvaryumun etrafının kapatılması söz konusu ki su rengi ve ışık değişimi ekstra stres sebebi. Ben hobiye başladığım günden bugüne 7-8 kere gözlemledim bu hastalığı gerek ısıtıcı kaynaklı gerekse başlangıçta yaptığım bilinçsiz su değişimleri yüzünden. ilk 3 ünde okuduklarımı uyguladım ve başarısız oldu. Diğerlerini de anlattığım şekilde çözdüm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2016 20:35
Yukarıda dediğim gibi 10 gün 5-6 cm lik oscarlar hiç bir ek kullanmadan mutlu mesut beyaz benekten kurtuldular. Bu benim başarım yada ayrıcalığım değil. İstikrarlı bir şekilde bunu sağlarsanız %99 başarı alırsınız. Akvaryumu kapatmak sizin hatanız. Isıyı her gün bir derece arttırırsanız balık gayet güzel alışır. 30 derece de bildiğimiz çoğu türe uzun vadede bakabilirsiniz ancak daha çok su değişimi yapmak gerekir. Çok uzun süreler beslemek ile tedavi arasındaki farkı algılamak gerekli.
Benek büyüyüp balığı terk eder bölünmek için. Yukarıda yazdım aslında aynı şeyleri yazmaya gerek yok. Kendi tecrübeleriniz ama mantık ve içinde bulunduğumuz durum ile pek uyuşmuyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ErbeyÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13950,1[/B]
Kayıt: 07/04/2016
İl: Bursa
Mesaj: 1221
ErbeyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2016 00:33
30 derece sıcaklığı neredeyse tüm akvaryum balıkları tolere edebilir.Bu sıcak yaz günlerinde fan yada soğutucu yardımı olmadan suyu 26 derecede nasıl tutacağız?30 derece sıcaklık balığa stres yaptırmaz.tabiki kademeli olarak arttırmak şartı ile.Kış aylarında 22-23 derecelerde ısıyı arttırmadan beyaz benekten kurtulamazsınız.Aksine dahada artar ölüme kadar götürür.
Doğru olan ve tavsiye edilen şunlardır;
Eyer beyaz beneği erken farkettiyseniz hiç ilaç kullanmanıza bile gerek yok sadece ısıyı arttırıp yeterince karanlık bir ortam sağlayarak ve bol bol havalandırarak birkaç güne kurtulabilirsiniz buna ek olarak kaya tuzu yada tablet tuz kullanabilirsiniz.Ama ilerlemiş safhalarda metilen,mikofish,ısı artışı,kaya tuzu,karanlık,bol bol havalandırma olmadan kurtulmak imkansız.Aslında sizin yaptığınızda hemen hemen aynı şeyler.Isı konusunda arttırmaktan yana değilsiniz sadece, ama kışın "ben yaptım oldu tedaviniz" hiçbir işe yaramaz..Ayrıca en acemi hobiciler bile bu kadar çok beyaz beneğe yakalatmaz balıkları..1,2,3 bilemedin 4. de işin pratiğini öğrenir.Siz bence yöntemlerinizi ve bakımlarınızı bir gözden geçirin.[EDIT]Erbey,2016-09-01 00:40:37[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

maaileÇevrim Dışı

Kayıt: 14/04/2013
İl: Izmir
Mesaj: 122
maaileÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2016 00:50
Beyaz benekten tamamen kurtulmak için; (Bitkili akvaryumlar için bir artı)
Ana tankta ne kadar canlı varsa karantina akvaryumuna alınız.5 gün veya 1 hafta ana tank boşta kalsın.Ana tankı bu şekilde ilaçsız, tuzsuz hiç birşey yapmadan arındırabilirsiniz. (Bitkili akvaryumlar için en büyük artı) Beyaz benek yapışacak canlı bulamayınca bu süre zarfı içinde ölüyor.
Karantina akvaryumundaki balıklardan beyaz beneği arındırmak için ısıyı 30 dereceye çıkarın.Akvaryumda hava taşı olsun. (Fİltre olmasın) Biyo tekniğin Biyo-Ichthyo Çözeltisi ilacı üstünde yazılı olduğu şekilde kullanın.(Buna ek olarak destek amaçlı kaya tuzu da kullanabilirsiniz) Karantina akvaryumunda ilacı kullandığınız süre zarfında her gün dip çekimi yapınız.(balıktan düşen parazitler dibe oturur.) 5 veya 7 güne balıklarınızdaki beyaz benektende kurtulmuş olursunuz.
Önemli olan bir hususta dışardan gelen balıklarda beyaz benek olur. Dışarıdan gelen balıklara mutlaka karantina uygulaması yapınız.Ana tanka 1 tane dahil beyaz benekli balık atsanız tüm tanktaki balıklara yayılması için yeterlidir.

Akvaryumu ilk kurduğumda beyaz benekten başım yanmıştı. Bu şekilde kurtuldum. Yeni balık aldığımda 1 hafta karantina uygulaması yapıp ana tanka o şekilde ekliyorum. (karantinadayken dip çekimi yaptıktan sonra su eklerken belli bir kısmını ana taktan ekliyorum. Bu şekilde ana tankın suyunada yavaş yavaş adapte oluyorlar)[EDIT]maaile,2016-09-01 01:01:00[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir