Beyaz Benek


ugur3460Çevrim Dışı

Kayıt: 21/05/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 111
ugur3460Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2016 08:03
Benim 120 akvaryumum bitkili neno, tetra ve lepistes besliyorum tetra türlerinde beyaz ufak noktalar türemiş bitkilere zarar vermeden negibi biyedavi uygularım yada ana ta ka tedavi uygulamam gerekiyormu sadece tetr türlerinde var

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2016 09:29
Bitkilerin ilaçtan ölümcül etkilenmemesi için, bütün balıkları alıp başka bir akvaruyma koyma imkanı varmı, beyaz benek parazitleri bulundukları akvaryumda bir canlı olmazsa beslemezler ve 4-5 gün içinde ölürler diye bilinmekte. Onun haricinde ayırdığınız akvrayumda ise balıkları tedavi etmek gerekecek sadece hava taşı çalıştıracaksınız ve suyu metilen mavisi ilacı damlatarak açık mavi yapacaksınız 3 gün o suda balıklar su değşiimi yapmadan yüzecekler 2. 3. gün başı bir iki damla daha damlatıp suyun açık mavi tonunu koruyabilirsiniz, gün geçtikçe açılır renk çünkü. Bitkili akvaryumdan ise dipten 2 günde bir bir miktar su çekin yerine taze su ekleyin. Ana tankati filtelerdeki malzemeleri sökün yıkayın birkaç gün kurusun tedavi boyunca odaya serin. 4. gün su değişimi yapacaksınız yine metilenle ilaçlayacaksınız balıkları. Bunlar zor diyorsanız, bitkileri sökmek kolaysay bütün bitkileri sökün bir başka yerde muhafaza edin birkaç gün kovada falan ışıklı bir yerde biraz sıvı gübre damlatırsınız beslenmeleri içni, sonrasında ana tankta sadece hava taşı çalıştırın yoksa, süngersiz bir iç filtre çalıştırın oraya metilen mavisi tedavisi uygulayın. Eklediğim linkte "beyaz benek paraziti" başlığını bulun ayrıntılar için orada linkler var o linklerden faydalanın aynı şekilde.

[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/tedavi_edilebilmis_baliklar_ve_tedavi_yontemleri_k785798.asp[/URL]

Teşekkür Edenler: [T]174476,ugur3460[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AEfeÇevrim Dışı

[B]15113,3[/B]
Kayıt: 22/12/2015
İl: Kocaeli
Mesaj: 429
AEfeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2016 10:10
Beyaz benek çok lanet bir hastalık ve şartlara bağlı olarak tedavisi forumlarda anlatıldığı kadar kolay olmayabiliyor. Tuz banyosu yaptır, akvaryıma tuz ekle, sıcaklığı arttır, akvaryumu karart, filtreyi kapat, akvaryuma oksijen ver, CO2’ yi kapat, şu ilacı kullan v.b. Bu yazılanların hepsi tedavi için yapılması gereken şeyler fakat sebebini bilmeden yapmanın bir anlamı yok, çünkü istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Örnek olarak; tanka oksijen takviyesi yapılması gerekiyor çünkü su sıcaklığı arttıkça oksijenin suyun içinde çözünmesi zorlaştığından sudaki oksijen miktarı azalıyor, sıcaklığı arttırmak paraziti balıktan ayrılmaya teşvik ediyor fakat belli bir derecenin üstü bitkiler için zararlı, kaya kuzu serbest haldeki paraziti öldürüyor fakat bitkiler için zararlı v.b. Yabancı bir sitede okuduğum yazıda hastalığı tedavi edebilmek için önce parazitin yaşam döngüsünü anlamak lazım diyordu ki gereçekten doğru bir tespit. Hastalığa sebep olan Ichthyophthirius multifiliis adlı bir tek hücreli bir parazit, yurtdışında hastalığa ich hastalığı diyorlar. Akvaryumunuza aldığınız yeni balıklar, almış olduğunuz yeni bitkiler, yani dışarıdan akvaryumunuza eklediğiniz herhangi bir şey ile bulaşabiliyor. Sağlıklı balıkların olduğu bir akvaryumda da bu parazit olabilir. İyi haber ortalama 48 saat içerisinde bir canlıya bulaşamaz ise ölüyor olması. Balıklara bulaşması ise şöyle oluyor. Balık herhangi bir sebep ile strese girmiş ise bağışıklık sistemi zayıflıyor ve bu durumda parazit balığın üstüne tutunarak mukoza tabakasının altına ulaşıp balığın kanını emmeye başlıyor. Beyaz beneklerin oluşumu ise hastalığın ilerleyen aşamalarında şu şekilde oluyor. Aslında parazit gözle görülemeyecek kadar ufak, fakat birden fazla parazit mukozanının zayıfladığı noktalarda toplandığı için beyaz benekler gibi görünüyorlar. Bu yüzden hastalığın ilk ilk aşamalarında balığınızın hasta olduğunu anlamanız kolay değil. İştahsızlık, ani ürkeklik, kaçıp saklanma, dekorlara, bitkilere sürtünme v.b gibi belirtiler erken dönem belirtileri, fakat iştahsızlık dışındaki belirtiler çoğu balık için normal (kaçıp saklanma, ürkeklik v.b.) davranışlar olduğundan başlangıçta anlaşılması güç. Benekler ise hastalık ilerlediğinde oluşuyor. Paraziti balığın üzerinde iken öldürmek mümkün değil çünkü balığın üzerinde iken balığın mukozası parazitin yarattığı tahrişi tedavi edebilmek için o bölgede koruyucu bir tabaka oluşturuyor ve parazit bu tabakanın altında istediği gibi haraket ederek balığa zarar veriyor. Tedaviyi zorlaştıran balığın kendini tedavi etmek için yarattığı bu tabakaya hiç bir ilacın nüfuz edemiyor olması. Bu yüzden paraziti balığın vücudundan ayrılmaya teşvik etmek gerekiyor. Akvaryum suyunun sıcaklığının arttırılmasının sebebi bu. Parazitin hayat döngüsü 5 aşamadan oluşuyor ve 3 farklı evresi var, Trophozoites, Trophont, tomites.
1. Trophozoites evresi balığın üstüne yapıştığı evre ve bu süreçte öldürmek mümkün değil.
2. Trophont evresi uygun şartlar bulan Trophozoites evresindeki parazitin üremek için balıktan ayrıldığı süreç, bu aşamada ilaçlar veya tuzlu su banyosu yardımı ile paraziti öldürmek mümkün, balığın vücudundan ayrılan parazit akvaryumun tabanına çöküyor.
3. Trophont evresindeki parazit üremek için bölünmeye başlıyor ve yüzlerece yeni parazit (tomite) oluşuyor, bu aşamada da paraziti öldürmek mümkün,
4. Trophont parçalanarak yüzlerce tomite'ı serbest bırakıyor, bu aşamada da paraziti öldürmek mümkün,
5. Akvaryum suyuna dağılan tomite'lar bulaşacak yeni bir canlı aramaya başlıyorlar. Ortalama 48 saat içerisinde (bu süre ortam şartlarına göre değişiklik gösterebiliyormuş) bulaşacak bir canlı bulamazsa kendiliğinden ölüyorlar.
Daha önce de belirttiğim gibi akvaryum suyunun ısıtılmasının sebebi paraziti üremesi için balıktan ayrılmaya teşvik etmek. Sıcaklığı normal sıcaklığın birkaç derece üstüne çıkardığınızda (mesala 24 dereceden 26-27 derecelere çıkardığınızda) parazit balığın vücudundan ayrılıp üremeye başlıyor, siz de bu aşamada onu ilaç tedavisi veya tuz banyosu yardımı ile öldürüyorsunuz. Sıcaklık ne kadar fazla olursa parazitin üremek için balığın vücudundan ayrılması da o kadar hızlı oluyor, 26-27 derecede bu süre yaklaşık 8 saat imiş. 30 derece ve üstündeki sıcaklıklarda parazitin üremesinin durduğu tespit edilmiş fakat bu sıcaklıklar balıklar ve bitkiler için de zaralı olabilecek sıcaklıklar. Balıktan ayrılan parazit bitkilere ve filtreye de yapışabildiği için balığı bir karantina tankına alıp orada tedavi etmemin pek sağlıklı bir yöntem olmadığını belirtiliyordu okuğum yabancı kaynaklı yazılarda. En sağlıklı yöntem tüm tankın tedavi edilmesi. En az 4 günlük bir süreç boyunca tedavinin devam ettirilmesi tavsiye ediliyor. Bu süreç sıcaklığa göre haftalar da alabiliyor. Yani 26-27 derece sıcaklıklarda ortalama tedavi süresi 4 gün iken , 15-16 derece sıcaklıkta haftalar sürebiliyor. Kaya tuzu paraziti öldüren etkenlerde bir, fakat bitkili tanklar için pek sağlıklı değil. Metilen mavisi, malakit yeşili ve formalin içeren dezenfektan ilaçlar tedavi için kullanılabiliyor. Ben Contra-Ichtyo kullanarak tedaviye başladım, fakat bu forumda piyasada ilacın çok fazla sahte versiyonunu olduğunu ve içlerindeki metilen mavisi oranının çok düşük olduğu için bir işe yaramadığını okuyunca başka bir ilaç aramaya başladım. Türkiye piyasasına yeni girmiş Ich-Out isimli bir ilaç var Microbe Lift firmasının ürettiği. İçinde belli oranlarda Metilen mavisi, malakit yeşili ve formalin var. İlacı kullanırken filtreyi kapatmaya gerek olmadığı ve ilacın normal bakteriyel döngüye bir zararı olmadığı yazıyor üstünde. Yalnız bazı omurgaszılar için (karides salyangoz v.b.) zararlı olabileceği belirtiliyor. 5 gündür ilacı üstünde yazdığı şekilde kullanıyorum, balıklarımda allaha şükür görünür bir beyaz benek belirtisi kalmadı. 3-4 tane karidesim öldü bu süreçte fakat yaşamaya devam eden karidesler de var (Tankımda, amano , sakura, mavi melek ve kaplan karidesler var). Bu yüzden ilaç yüzünden mi öldüler, başka bir sebepten mi emin olamıyorum. Ayrıca tankımdaki katil salyangozlar ve birkaç adi salyangoz da yaşamaya devam ediyor.
Hangi ilacı kullanırsanız kullanın önemli olan sıcaklığı arttırarak paraziti balığı vücudundan ayırmak ve ilacı üzerine yazıldığı şekilde kullanmak.
Tabi her şeyden önemli olan balıkların yaşayabilmesi için sağlıklı bir ortam oluşturabilmek.

Teşekkür Edenler: [T]174476,ugur3460[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ugur3460Çevrim Dışı

Kayıt: 21/05/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 111
ugur3460Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2016 10:12
Metilen mavisi bitkiye zarar rar verirmi

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AEfeÇevrim Dışı

[B]15113,3[/B]
Kayıt: 22/12/2015
İl: Kocaeli
Mesaj: 429
AEfeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2016 10:18
Metilen mavisi içeren Contra-Ichtyo ve Microbe Lift Ich-out ilaçlarını kullandım bitkili akvaryumumda, ikisinin de bir zararını görmedim, fakat bu ilaçlar kimyasal. Kullanırken dikkatli olmak ve üzerinde yazanları birebir uygulamak önemli. Bu ilaçların bir başka dezavantajı da akvaryumdaki yayarlı bakteri döngüsüne zarar verme riski taşımaları, kullanırken dikkatli olmak gerekiyor.

Teşekkür Edenler: [T]174476,ugur3460[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ugur3460Çevrim Dışı

Kayıt: 21/05/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 111
ugur3460Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2016 10:22
Balıkları toplasam bile kadidesleri toplayamam

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AEfeÇevrim Dışı

[B]15113,3[/B]
Kayıt: 22/12/2015
İl: Kocaeli
Mesaj: 429
AEfeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2016 10:23
Eğer imkanınız var ise balıkları başka bir akvaryuma alıp burada tedaviye başlayın. Eğer ilacı ana akvaryuma ekleyeceksiniz üzerinde yazıldığı gibi kullanın ve tedavi bitiminde denitrol, biyozm gibi bakteri kültürü takviyelerinden tanka ekleyin (yararlı bakterilerin zarar görmesi ihtimaline karşı).

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2016 10:45
Mantar ilaçları kesin bitkileri ölürüyor mikofish gibi suy açık yeşile boyayan ilaçlar. Ama metilen mavisi kutularında kullanım talimatında okumuştum bir kaçında, bitkilere kısa kullanımda zarar vermez yazıyor, demekki uzun kullanımda zarar verebiliyor.

Teşekkür Edenler: [T]174476,ugur3460[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ugur3460Çevrim Dışı

Kayıt: 21/05/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 111
ugur3460Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2016 11:13
AEfe vermiş olduğun bilgi için teşekkürler bu ilacı nerden bulurum ve hangi ilacı kula abilirim

[EDIT]ugur3460,2016-02-23 11:15:04[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AEfeÇevrim Dışı

[B]15113,3[/B]
Kayıt: 22/12/2015
İl: Kocaeli
Mesaj: 429
AEfeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2016 11:27
Contra-ichthyo' yu gitti gidiyordan almıştım.

http://urun.gittigidiyor.com/evcil-hayvan/contra-ichthyo-metilen-mavisi-30cc-202638162

Microbe lift Ich-out isimli ilacı Bursa' da Betta Marketim' den almıştım.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ugur3460Çevrim Dışı

Kayıt: 21/05/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 111
ugur3460Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Şubat 2016 23:44
SLM
beyaz benek tedavisi yarın 3 günü son günü herhalde dış filitrenin elyaf larını deyiş tiriyorum ve filitre sökülü vaziyete balkonda bekliyor yarın akşam su deyişimi yapacak mıyım ve kaç oranında deyiş tiricem başka bi işlem yapacakmıyım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2016 08:52
Hiç bir flitrenin malzemelerini değiştirmene gerek yok yıka tak yerine kullan. Yani tedavi süresi bitince bir su değişimi yapsan iyi olur. Her zamanki gibi su değişimi yap oran olarak 1/3 gibi.

Teşekkür Edenler: [T]174476,ugur3460[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ugur3460Çevrim Dışı

Kayıt: 21/05/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 111
ugur3460Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2016 23:03
SLM bu beyaz benek hastalığı suyu 28-29 dereceye cıkardım 4 gün 250 ltre akvaryuma 60 litre ilaçlı su deyişimi yaptım ve hala neon tetra balıklarımın 2 sinin üstünde beyaz lekeler var nokta şeklinde ya ben beceremedim yada bitmedi bu lanet acil yardım ne yapmalıyım[EDIT]ugur3460,2016-02-28 23:04:04[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Şubat 2016 09:04
Aynen tedaviye devam edin suyun tonlamasını koruyarak. Birde neonlarda birçeşit beyaz kireç gibi erimeye sebep olan hasatalık var bu öyle birşey olmasın acaba? kuyruklar özellikle beyaz olur yavaş yavaş erir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir