bilgi ihtiyacı ....


frodo26Çevrim Dışı

Kayıt: 02/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 16
frodo26Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2010 22:32
 Üstadlar herkese iyi akşamlar,konuya nerden giriş yapıcağımı aslında şaşırdım, sizlerin yardımlarınıza ihtiyacım var neden derseniz 300 litrelik bir akvaryumum var bitkili discus tu  artık zamanı geldi ve bende bozdum tabiki bozma nedenim deniz akvaryumuna geçme vakti geldiğinin kanaatindeyim diye düşündüm. Öncelikle bir sürü makale okudum bunu genel olarak çoğu kişi yazar,ama inanınki işin içinden çıkamadım öğrendiğim tek bişey var sump ve ps in çok iyi olması bende sizlerden öğrenmek istediğim tuzlu su kuran üstadlardan sump kurulumu nasıl olur ps hangi bölüme konur ve diğer aparatlar nasıl yerleştirilir, biliyorum çok soru sordum çok zahmet vericem belki okuyup geciceksiniz ama inanınki bu bilgilere ihtiyacım var mutlaka link atan arkadaşlar olucaktır ama tam diyorum istediğim, gözümde canlandırdığım tasarım diyorum arada muhallakta kalıyorum açıkcası eğer elinde resimli tasarım olan üstad varsa  mail atarsa bende kafamdaki şablon netleşicek.inanınki çok yardımcı olucaktır anladığım kadarıyla deniz akvaryumun kilit noktası sump ve ps  bunların dışında sump skimmer sirkülasyon motorları inanınki kafam allak bullak oldu gerçekten eğer vakit ayırabilirseniz kurduğunuz sistem hakkında bilgi almak istiyorum bende bu sistemi kurmak istiyorum şimdiden cevap veren okuyan herkese teşekkür ederim...

demekki çok kalın bir soru sorduk ki cevap verilmedi...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahimfevziÇevrim Dışı

Kayıt: 25/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 193
ibrahimfevziÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2010 11:20

Sayın Frodo, öncelikle 300 lt. bir discus deneyiminiz varsa deniz akvaryumu kurmak sizin için çokta korkulacak, kafa karıştıracak bir iş değil. Sump sistemi çok karmaşık bir sistem değil, öncelikle taşırma sistemi için akvaryumunuza bir delik açtırmanız gerekecek ( taban camından veya yan camdan ) buradan suyu pvc boru yardımıyla sump a  göndereceksiniz. sump ın kaç bölme olacağı size kalmış, bence 3 bölme yeterli olur. Kule sistemi genelde tercih edilir, kuleyi ilk bölümde oluşturup biyolojik filtrasyon burada oluşturulabilir ( elyaf kulesi ),  iyi bir proteinskimmer alırsan elyaf bile kullanmana gerek kalmaz, PS  sump ın  ikinci bölmesinde kullanılabilir, üçüncü bölümede pompalar, ısıtıcı vs.. yerleştirebilirsin.

Saygı ve Selamlar..
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan.istÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 668
serkan.istÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2010 14:03

Sayın Beyefendi, (profilde isim göremediğim için böyle yazdım) Sump sistemi dediğimiz sistem hepimizin üstünde oturup düşünmesi gereken bir sistem. Yani her akvaryumda farklılık gösterebilen akvaryumun şekline, içinde besleyeceğiniz canlı türkerine göre de farklılık gösterebilen bir sistem. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır misali kişide kişiye de değişen bir sistem.

Kimisi akvaryumda elyaf koymaz kimisi biabol koyar kimisi fosfat giderici koyar kimisi u.v koyar kimisi bunların hiçbirini koymaz sadece P.S koyar. Kimisi  turf sistemi kurar kimisi kurmaz. Şimdi bu kadar karışıkken şöyledir böyledir dense ortada yine farklı görüşler arasında tartışmalar çıkar. Çünkü bunları daha öncelerde çok kez yaşadık.
 
Yine de size kendi tercihlerimi açıklayayım. Akvaryumda balık ve canlı yükünü düşük tutmayı planlıyorsanız o zaman elyaf kullanmadan sumpta önce bir fosfar redüktörü arkasından şaşırtmayla bir PS. ve onun arkasındaki bölümde sump motoru yeterli olacaktır.
 
Ancak balık ve canlı yükü ne kadar artarsa sump sistemi o kadar karışır pahalı arabaların motor sistemleri gibi bir çok farklı bölüm ve materyal gerektirir.
 
Son yaptığım sumpta 6 dan fazla bölüm vardı. O kadar karışık tı ki sumpa bakanlar ne olduğunu anlamak için beş dakia uğraşıyorlardı.
 
Siz elyaf kullanacaksanız elyafı sumpun üstünde kullanmalısınız. Elyaf havada kalmalı suyun içinde asla beklememeli. Bunun arkasından suyun indiği boş bir bölüm, onun arkasından sabit su seviyesi olan bir bölümde P.S., onun arkasından bir fosfat redüktörü onun arkasından sump motoru sizin başlangış olarak işinizi görecektir.
 
serkan.ist2010-02-26 14:06:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

frodo26Çevrim Dışı

Kayıt: 02/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 16
frodo26Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2010 22:53
Öncelikle iki deniz akvaryum sevdalısı dostlara cevap verdikleri için çok teşekkür ediyorum .... sorun şu olucak akvaryumu deldirmedende bu işi nasıl yapabilirim, ikincisi belirtmiş olduğunuz elyaf,kullanıcaksan bunu suya değdirmeden yapmalısınız demissiniz bu konuda okuduğum makaleler sonucu elyaf koymamayı düşünüyorum buna istinaden de  gerçekten ihtiyaca cevap verebilecek bir ps almak istiyorum. canlı yüküm derseniz herşeyden önce sizin tavsiyelerinize ihtiyacım var öncelikle kum ve canlı kaya koymak istiyorum ve belli bir zamandan sonra hafif hafif dayanıklı balıklar ve sistem iyiden iyiye oturmaya başlayıncada omurgasız canlıları koymak istiyorum tabiki bunları sizin nacizane fikirleriniz doğrultusunda yapmak istiyorum bodoslama kurulan bir akvaryumdan pek hayır gelicek gibi gözükmüyo artı canlıların herhangibi birinin ölmesi beni çok üzer.sizden ricam belirtmiş olduğum gibi 300 litrelik bir akvaryuma hangi ps markası gerçekten beni sorunsuz bir şekilde akvaryumu götürücek, bir marka istiyorum sizlerden, ve sump aşamasındaki hangi motorlar hangi markalar, sirkülasyon markaları sizin kullandıklarınız dan bana önerebileceğiniz markalar olabilir, ama bütcemin büyük paydasını ben ps ayırmak istiyorum...vereceğiniz cevaplar için şimdiden çok teşekkür ediyorum arkadaşlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan.istÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 668
serkan.istÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2010 00:24
Ben deniz akvaryumunda elyaf kullanırım. Ama çok kaliteli elyaf kullanır, akıntının önüne koyar tortuların su içinde çözülerek nitrata dönüşmesinin önüne geçerim. Ayrıca en geç 3 günde bir elyafı çok sıcak suyla temizlerim. Bu sayede nitrat derdim pek olmaz.
 
Deldirmeyi düşünmüyorsanız akvaryumun bir köşesine yada arkasına bir cam ekletmelisiniz.  Bu bölmeyi sump olarak kullanabilirsiniz. Bu camın bir köşesi bir kaç cm kısa olmalı ki su buraya taşsın. PS ve diğer ekipmanları bu arkadaki sumpa koyarak pek ala işi götürebilirsiniz.
 
Arkadaki bölme için aşağıdaki link size fikir verebilir.
 
 
PS tavsiyesi konusunda birşey söyleyemeyeceğim. Çünkü ben kendi yaptığım dıy ps leri kullanıyorum. Ama geçmiş konuları araştırırsanız ok fazla örnek bulacaksınız.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blackMagicÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 08/03/2010
İl: Ankara
Mesaj: 206
blackMagicÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2010 15:49
Az önce bir başlıkta yazdığım gibi overflow box ları inceleyin, bu şekilde tankınızı deldirtmeye gerek kalmaz. Sumptaki en önemli olaysa alacağınız ps belirli bir su yüksekliğinde çalışacaktır. O yüzden alacağınız ps e göre sumpınızın tasarımını yapmalısınız. Benim kullandığım sump 2  gözden oluşuyor 1. gözde ps var ve 2. gözde ise fosfat reaktörü ve geri dönüş motoru. Örnek olması açısından söyledim çünkü %100 doğru bir çözüm yok ancak eğer su ekleme ünitesi yaparsanız tek gözlü sumpta işinizi görecektir(Bir şartla hava kabarcıklarını ana sisteme yollamadan)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir