Bir kaç soru..


Ferhat BozkurtÇevrim Dışı

Kayıt: 25/01/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 27
Ferhat BozkurtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2012 19:15
Herkese merhaba. 

Ben bu hobide çok eski değilim 5-6 aylık tecrübem var ve çokda severek yapıyorum. Hernekadar dikkatli,temiz düzenli olmaya çalışsamda 3-4 ayda 1-2 adet balık kaybı yaşıyorum. Akvaryumum hakkında genel bilgi verecek olursam:

- 400 litre akvaryum
- 50 watlık ısıtıcı
- Sıcaklık 26-28 C
- Bol bitkili (%75 Java Moss)
- Taban beyaz ince kum
- Termometre
-Dış pompa kullanıyorum 2. el aldığım için markasını modelini bilmiyorum silinmiş. Gayet sağlam ve güzel çalışıyor.
İçerisindeki canlılar:
- 1 erkek 2 dişi moli. (Yaklaşık 40-60 arası yavru var, 2 haftalık)
- 2 erkek 4 dişi lepistes. (Yaklaşık 20-40 arası yavru, 1-3 haftalık karışık)
- 2 adet elma salyangozu
- 4 adet hayalet karides (hani şu saydam renkde olup zor görünenlerden. Gerçi okadar bitkinin arasında ben göremiyorum )
- 4 adet albino çöpcü
- 2 adet cüce vatoz
Bitki harici süs, taş, yapay bitki, deniz kabuğu gibi şeyler bulunmamakda. Elimden geldiği kadar doğallığı yakalamaya çalıştım. Akvaryum suyum kristal denecek kadar olmasada gayet berrak. Arka plan görüntüsü kullanmıyorum çünki bitki çok.

Akvaryum içerisindeki ufak problemler:

Yukarıda da belirttiğim gibi gerek büyük balık olsun gerek yavru balık olsun  3-4 ayda 1-2 balık kaybediyorum. Akvaryum temizliğini yapmadan önce bitkileri tek tek özenle çıkarıyorum ve dip çekimini o şekilde yapıyorum. Genellikle suyunu değiştirmiyorum sadece eksilirse üzerine ekliyorum. Önceden Aquatan tarzı ilaç kullanıyodum ama okuduğum kadarı ile bilinçli akvaristlerin akvaryumlarına kimyasal sokmadıklarını öğrendim artık ilaçda kullanmıyorum. Bazen akvaryumdaki balıkların kuyruklarında çok ufak tiftiklenme oluyor ama 2-3 gün sonra geçiyor bu çok onemli bir durummu yoksa değilmi?

Albino çöpcülerin bıyıkları kopmuş gibi ama şimdi yine uzamış. Balıklarım kesinlikle yavrularını yemiyor lepistes yada moli hiç görmedim yediklerini. Suyun ph değerini ölçtüğümde bazen 6 ve 8 gibi çıkmakda acaba sorun teşkil edermi bu değişkenlik. Bu sabah filtreyi temizliyordum içinde 2 adet karidesmin parçalarını gördüm neden ölmüş olabilirler acaba? ve 1 adet anaç dişi lepistesimin karnı paramparça olmuş akşam sapa sağlamdı yemde yiyordu gayet sağlıklı yüzüyordu malesef şimdi ölü.

Edit // Hiçbir dişi balığımı yavrulukda doğum yaptırmadım tamamiyle ana tankda doğum yaptılar.//

Edit // Haftada 2 kez canlı artemia , 1 kez sinek larvası vermekteyim//


Şimdilik ufak tefek problemlerim bunlar. Okuyup cvp veren / vermeyen herkese teşekkürlerimi sunarım. Lütfen şunuda yapsan daha iyi olur gibi yardım edecek / bilgisini aktaracak arkadaşlar bilgilerinizi esirgemeyiniz.

Saygılarımla.

Ferhat Bozkurt2012-07-04 19:42:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2012 19:56
Canlı doğuran besleyip de 3-4 ayda 1-2 balık kaybetmek demek sizin zannettiğinizin aksine çok harika bir şey. Sonuçta narin balık bunlar, her şey harika olsa bile bir şeyden etkilenir, birbirlerini kovalar stres yapar yine ölür. Canlı doğuranlardaki her ölümü kafanıza takarsanız kafayı yersiniz. Şahsen akvaryumumda kurtulamadığım bir bakteri hastalığım vardı, 1 yıl boyunca hiç bir ilaç fayda etmedi ve inanın kaybettiğim balık sayısı 1000'i geçmiştir. Siz elinizden gelenin en iyisini yapın, ölüm de olacak doğum da. Dengeli şekilde gider akvaryum...

Balıkların kuyruklarının tiftik tiftik olması ve çöpçülerin bıyıklarının kopması normal değil. Bunu ayrıntılı konuşmak gerekir.
Bakteri, mantar veya parazit sebebiyle olabilir, kullanılan kimyasallar sebebiyle olabilir, keskin kenarlı kırık kum kullandığınızda çöpçülerin bıyıkları eriyebilir...

Filtrenizin emme ağzını inceleyin, kırık bir parmaklık veya açıklık-aralık olabilir. Bu durumda yavu balık, karides gibi akıntıya karşı koyamayan canlılarınızı içine çekebilir...
Belki de gördükleriniz karides değil de onların değiştirip attıkları kabuklarıydı, bu da bir ihtimâl.
Dişi lepistesinizin ölümü için bir şey diyemem ama karnının paramparça olması hakkında düşüncem şu; öldükten sonra balıklarınız didiklemiş olabilir, salyangozlar tadına bakmış olabilir. Bir de cüce vatozlar ölen balıkları bulup emerek parçalamakta ustadırlar. Yani öldükten sonra parçalanmıştır.

Suyun PH'sının oynaması iyi değil ama 6-8 dereceler çok hafif asidik ya da çok hafif alkali derecelerdir. Beslediğiniz türler bu derecelerde sorunsuz yaşarlar. Yalnız ölçümü nasıl yapıyorsunuz merak ettim. Özel cihazını mı aldınız? Ben bunun için turnusol kâğıdı aldım ama bi sonuç çıkmadı. Daha kolay bir yöntemi varsa ben de uygulamak istiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ferhat BozkurtÇevrim Dışı

Kayıt: 25/01/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 27
Ferhat BozkurtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2012 21:41
Ben hollandada yaşıyorum Umut kardeş. PH ı ise Litmustik® Pocket pH Testers with Replaceable Electrodes ile ölçüyorum. İncelemek isterseniz eğer link : http://www.omega.nl/ppt/pptsc.asp?ref=PHH3X bu sitedeki satış fiyatı 60.00 Eurodur.
Karidesler hakkında yaptığınız yoruma katılıyorum kabukları olabilir fakat 4 adet karides olması lazım ne yaptım ne ettiysem 2sini göremiyorum belkide saklanmışlardır. Neyse öldülersede yapacak birşey yok.

Değerli yorumunuz için teşekkürler.
Ferhat Bozkurt2012-07-04 21:42:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir