bitkİ akvaryumunda hastalık tedavisi


fkorasÇevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2009
İl: Izmir
Mesaj: 162
fkorasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2010 17:03
Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler:


Akvaryum Kapasitesi (litre):

Akvaryumdaki Diğer Canlılar:

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):

Filitrasyon:

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları:

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :
 
 500 lt bitkili tankımda ki 13 adet macracantha beyaz benek olmuşAglama. Tedavi etmem gerek ama bilinen bir konu var ki böyle büyük bir tankta tedavi uygulamak doğru olmaz oturmuş olan sistemin dengesini bozmuş oluruz. Bende hasta olan balıkların hepsini başka bir akvaryuma aktardım ve tedaviye başladım. Buraya kadar herşey normal benim sorum şu; Beyaz benek hastalığı bulaşmış bir akvaryumda şu an hasta olmayan diğer balıklarada bulaşma ihtimali varmı sonuçta bulaşıcı bir hastalık acaba suda organizma kalmış olupta diğer balıklara da bulaşma ihtimali olabilir mi? eğer böyle bir ihtimal var ise ne yapılmalı? Macracantha'lar beyaz benek hastalığına karşı çok zayıf oldukları için ilk olarak onlara bulaşmış. 500 lt tankın dengesini bozmak istemiyorum uzman arkadaşların yorum ve  önerilerini bekliyorum sağlıklı balıklar...
Adem TANIŞ2010-05-11 12:03:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kayiboyuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/12/2009
İl: Giresun
Mesaj: 1352
kayiboyuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2010 18:41
Fırat kardeşim metilen mavisinin akvaryumun dengesine zararı olmaz. Ana tankına metilen mavisi atarsan dezenfekte etmiş olursun. Aynı şekilde bendede 415 lt tankta beyaz benek sorunu vardı ancak yoğun bitkiden dolayı balıkları yakalamak hayli güç olduğundan, bitkileride yerinden sökmek veya koparmak istemediğimden, dış filtrenin içine 4 tablet metilen mavisi attım (sıvı metilen maviside olur). 2 gün içinde hiç bir şey kalmadı. Ha filtrenin içine atma sebebim bendeki ilacın tablet olması, işin kolayına kaçtım yani. Zaten su değişimi yapıyordum haftada bir kez, ilaçtan sonra iki kez yaptım. Şu an sorun yok. Geçmiş olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fkorasÇevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2009
İl: Izmir
Mesaj: 162
fkorasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2010 18:49

Yardımın için çok teşekkür ederim. Bende metilen mavisi yok sera costapur kullanacağım. Ama en kısa zamanda metilen mavisi edineceğim bitkilere zarar vermiyorsa muhakkak alırım.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eguven14Çevrim Dışı

Kayıt: 02/04/2010
İl: Ankara
Mesaj: 16
eguven14Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2010 04:04
Yakın zaman önce 160 litre bitkili akvaryumumda başıma gelince bir hayli araştırmıştım, sizinle paylaşayım:

Beyaz benek zaten direkt balıktan balığa bulaşmıyor; balığa tutunarak yaşayan bir çeşit parazit bu... Tutunduğu yerde balığın bağışıklık sisteminin tepkisi olarak beyaz bir benek oluşuyor. Parazit bir süre sonra balığı bırakıp, üremek üzere suda serbest kalıyor ve patlayıp akvaryum zeminine dağılarak yüzlerce yeni parazit (tomite) oluşturuyor. Bunlar da tekrar balıklara tutunarak döngüyü devam ettiriyorlar. 48 saat içinde tutunacak bir balık bulamayan tomiteler ölüyor. Bunları suda serbest haldeyken öldürmek mümkün, balığın üzerindeyken pek mümkün olmuyor; dolayısıyla sanırım hasta balıkları ayırmanın da pek anlamı yok; akvaryumda zaten bol miktarda tomite mevcuttur. Balıklar çok sağlıklı ise genelde bağışıklık sistemleri mücadele edebiliyor; vitamin katkısı önemli bu yüzden. Ancak bütün balıkları başka bir yere aktarıp akvaryumu en az 48 saat boş bırakırsanız, akvaryumda balık bulamayan parazitler ölecektir. Ayırdığınız yerde de balıkları rahatlıkla ilaçlayabilirsiniz. Aslında ilacı bol bir hastalık; metilen mavisi-malachite yeşili gibi ajanlar ve hatta tuz bu paraziti rahatlıkla öldürebiliyor ancak bitkili akvaryumlarda ya da kuhlii gibi pulsuz balıklar, karides ve salyangozlar varsa, bunları kullanmak sakıncalı olabiliyor.

Parazitle mücadelede kullanabileceğimiz diğer önemli bir bilgi de, ısı faktörü... Bu hastalığa yol açan parazitlerin büyük bir bölümü yüksek ısılara dayanamıyor. Bulgulara göre, 29.4°C'den itibaren balıklara bulaşma yetisi yok oluyor; 30°C'de üremesi duruyor ve 32°C'de de ölüyorlar. Dolayısıyla akvaryumdaki canlılar tolere edebiliyorsa 10-15 gün boyunca ısıyı 29-30°C civarında tutarak, kimyasal bir ajan kullanmadan tedavi edebilenler mevcut. Her ne kadar 32°C'ye çıkmak pek mümkün değilse de, 29.5'tan itibaren balıklara bulaşması önlenen parazitler, kısa sürede zaten ölecektir. Ayrıca yüksek ısı parazitin yaşam döngüsünü de hızlandırdığından, balığın üzerinde geçirecekleri süre azalacaktır. Dolayısıyla, ısı yükseltmeyi her halükarda yapmak lazım.

Öte yandan, bitkili akvaryumlarda rahatlıkla kullanılabilecek bir ilaç da buldum: Sera Protazol. 2 gün içerisinde tamamen bitirdi hastalığı gerçekten de... Çok etkili bir ilaç ama biraz pahalı ve de bulunması zor; bütün Ankara'yı dolaştım, bir çok yerde hiç duymamışlardı, bir kaçında da tarihi geçik ilaçlar vardı, sonunda bir yerde 25 ml'lik küçük boyunu buldum; 60-70 TL civarında! Etken maddesi Bis(4-dimetilaminofenil)fenilmetilyumhidroksit. İki gün sonra %60 civarında su değişimi yapıp, kalan maddeleri de aktif karbon ve UV filtre ile süzdüm. Beyaz benekten eser kalmadı... Başka problemler var şimdi de, neyse o ayrı konu... :)
eguven142010-05-12 04:13:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir