ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
eguven14
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
02 Nisan 2010 02:03
Son Ziyaret:
14 Şubat 2017 23:40
Toplam Mesaj:
16 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
N. Emin Güven
Doğum Tarihi:
20 Haziran 1968
Yaş:
55
İl:
Ankara
Meslek:
Reklam/Grafik Tasarım
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

N.Emin Güven

SON 10 MESAJI

Siyah Moli Terörü!
Ve işte suç-üstü fotoğrafları:


Hangi termometre?
Mehmet Bey, teşekkür ederim yorumunuz için; ama 2,3 ve 4. sıradakiler civalı ve onlar da farklı farklı...
Hangi termometre?
Akvaryumumda iki termometre kullanıyorum; sürekli birbirinden farklı değerler gösteriyorlar; farklı noktalar arasında bu normal olabilir ama, akvaryumun aynı noktasında bulunduklarında da bazen 3-4 dereceleri bulan farklar oluşuyordu; karantina akvaryumundaki, yavruluktaki v.b. termometreleri de toplayıp, elimde ne kadar varsa; hepsini akvaryumun aynı noktasına yerleştirdim; 1 saat sonra şu sonuçları okudum:

Sera digital: 26.5
Sera analog: 27.5
Fisher civalı: 26.5
İsimsiz civalı: 26
Hagen Marina Aqua-Minder digital: 27.7
Reef-One digital: 26.4

En düşük ile en yüksek arasında 2 dereceye yakın fark var! Peki akvaryumumun gerçek ısısından nasıl emin olacağım; fikri olan var mı? 
Bitkili tankta beyaz benek ve tuz ,ilaç kullanımı
Daha önce benzer bir konuda yazdığım metni buraya kopyalıyorum:

Beyaz benek direkt balıktan balığa bulaşmıyor; balığa tutunarak yaşayan bir çeşit parazit bu... Tutunduğu yerde balığın bağışıklık sisteminin tepkisi olarak beyaz bir benek oluşuyor. Parazit bir süre sonra balığı bırakıp, üremek üzere suda serbest kalıyor ve patlayıp akvaryum zeminine dağılarak yüzlerce yeni parazit (tomite) oluşturuyor. Bunlar da tekrar balıklara tutunarak döngüyü devam ettiriyorlar. 48 saat içinde tutunacak bir balık bulamayan tomiteler ölüyor. Bunları suda serbest haldeyken öldürmek mümkün, balığın üzerindeyken pek mümkün olmuyor; dolayısıyla sanırım hasta balıkları ayırmanın da pek anlamı yok; akvaryumda zaten bol miktarda tomite mevcuttur. Balıklar çok sağlıklı ise genelde bağışıklık sistemleri mücadele edebiliyor; vitamin katkısı önemli bu yüzden. Ancak bütün balıkları başka bir yere aktarıp akvaryumu en az 48 saat boş bırakırsanız, akvaryumda balık bulamayan parazitler ölecektir. Ayırdığınız yerde de balıkları rahatlıkla ilaçlayabilirsiniz. Aslında ilacı bol bir hastalık; metilen mavisi-malachite yeşili gibi ajanlar ve hatta tuz bu paraziti rahatlıkla öldürebiliyor ancak bitkili akvaryumlarda ya da kuhlii gibi pulsuz balıklar, karides ve salyangozlar varsa, bunları kullanmak sakıncalı olabiliyor.

Parazitle mücadelede kullanabileceğimiz diğer önemli bir bilgi de, ısı faktörü... Bu hastalığa yol açan parazitlerin büyük bir bölümü yüksek ısılara dayanamıyor. Bulgulara göre, 29.4°C'den itibaren balıklara bulaşma yetisi yok oluyor; 30°C'de üremesi duruyor ve 32°C'de de ölüyorlar. Dolayısıyla akvaryumdaki canlılar tolere edebiliyorsa 10-15 gün boyunca ısıyı 29-30°C civarında tutarak, kimyasal bir ajan kullanmadan tedavi edebilenler mevcut. Her ne kadar 32°C'ye çıkmak sakıncalı olacaksa da, 29.5'tan itibaren balıklara bulaşması önlenen parazitler, kısa sürede zaten ölecektir. Ayrıca yüksek ısı parazitin yaşam döngüsünü de hızlandırdığından, balığın üzerinde geçirecekleri süre azalacaktır. Dolayısıyla, ısı yükseltmeyi her halükarda yapmak lazım.

Öte yandan, bitkili akvaryumlarda rahatlıkla kullanılabilecek bir ilaç da buldum: Sera Protazol. 2 gün içerisinde tamamen bitirdi hastalığı gerçekten de... Çok etkili bir ilaç ama biraz pahalı ve de bulunması zor; bütün Ankara'yı dolaştım, bir çok yerde hiç duymamışlardı, bir kaçında da tarihi geçik ilaçlar vardı, sonunda bir yerde 25 ml'lik küçük boyunu buldum; 60-70 TL civarında! Etken maddesi Bis(4-dimetilaminofenil)fenilmetilyumhidroksit. İki gün sonra %60 civarında su değişimi yapıp, kalan maddeleri de aktif karbon ve UV filtre ile süzdüm. Beyaz benekten eser kalmadı...
Siyah Moli Terörü!
Öyle bir saldırganlıktan söz etmiyorum zaten; kılıçkuyruk ve plati gibi balıklar değil, parlak derken, simli/ışıltılı pulları olanları kastediyorum. Bu bir tahmin sadece... Ayrıca guramilerle molilerin farklı orijinlerden geldiği de hesaba katılmalı tabii ki, uyumsuz türler olduğu söylenebilir... Sadece, molileri hiç böyle tanımadığım için, şaşırdım.
Siyah Moli Terörü!
Haklı olabilirsiniz İhsan Bey; Moli'lerimin üst yüzgeçleri fazla yelkenimsiydi; velifera kırması olabilirler... Peki sizin akvaryumunuzda Cüce Gurami ya da benzeri bir balık var mı?
Siyah Moli Terörü!
Siyah Moli (Poecilia sphenops) , çocukluğumdan beri her akvaryumumda mutlaka yer verdiğim, sevdiğim bir balıktır. Genelde karma akvaryumlarım oldu ve bu türün barışçıl olduğu konusunda da hiç şüphem yok; zaten başka bir türle ilgilenmezler bile, sürekli kendi işlerine Göz%20Kirpma bakarlar...  

Ancak, uzun bir aradan sonra, 1 ay kadar önce kurduğum yeni akvaryumumda bir sorun yaşadım; bir çift Siyah Moli'm vardı (biri dişi, biri erkek) ve akvaryumda bulunan biri turuncu, biri mavi 2 tane Cüce Gurami'yi (Colisa Lalia) ara sıra didiklediklerini fark ettim. Önceleri çok önem vermedim, Moli'leri bildiğimden; ama bir süre sonra Mavi Gurami, ağır bir mantar enfeksiyonu sonucu öldü... (Hatta bu hastalıkla ilgili forumda konu açmıştım, orada resmini de görebilirsiniz: 
http://www.akvaryum.com/Forum/bu_balikta_mantar_mi_var_k374393.asp Sonradan anladım ki, mantar alttaki yaranın üzerinde oluşmuş... O sıralar diğer Gurami de eski neşesini kaybetmiş, sürekli saklanmaya başlamıştı... Bir ara, Moli'lerin ikisinin birden aynı anda onu yanlarından didikleyerek kovaladıklarını gördüm. Balık kendini kuytu bir yere zor attı. Baktım, didikledikleri yerdeki pullar kopmuş; hemen balığı karantina akvaryumuna aldım; diğeri gibi mantar falan kapmasın diye, şimdi iyileşiyor. Yine de Moli'lere toz kondurmadım; zaten iki Gurami arada birbirlerine kabarıyorlardı ve küçük kovalamacalar yapıyorlardı; zararsız gibi görünüyordu, ama demek ki birbirlerini yaralamışlar, Moli'ler de yaralı olduğu için didikliyorlardır diye geçiştirdim. 

Cüce Gurami de bu akvaryumumda mutlaka olmasını istediğim bir tür olduğu için, gittim, ölenin yerine yenisini aldım; akvaryuma saldıktan sonra bir de ne göreyim, iki Moli birden bunu da aynı diğerleri gibi (sırt yüzgecinin hemen altındaki öne doğru olan bölgeden) şiddetle didikliyorlar! Balıkcağız iyice sindi, gidiyor bitkilerin arasına saklanıyor, çıkamıyor korkusundan...

Bu Moli'ler akvaryumumdaki diğer balıklara oranla biraz iriceydi aslında; baştan beri pek içime sinmiyordu; ben de aldım bunları akvaryumcuma geri götürdüm; daha küçükçe (2.5 cm kadar) iki Siyah Moli aldım geldim. Saldım akvaryuma; ve... Diğerleriyle tamamen aynı şekilde, Gurami'nin aynı yerini, aynı iştahla didiklemeye yeltendiler; hemen ayırdım ben de... Hafta sonunu yavrulukta geçirecekler; tercihimi Gurami'lerden yana kullanıp Moli'leri geri götürmeyi planlıyorum.

İnternet'i biraz taradım benzer bir deneyim yaşayan var mı diye; bir kaç tane buldum. Örneğin bir tanesi aynı deneyimi "Silver dollar" balığıyla yaşamış; bilmiyorum bizde ne deniyor bu balığa; ama adından anladığım kadarıyla parlak gümüş rengi bir balık olsa gerek. Yani özetle, Siyah Moli'ler, parlak/simli pulları olan balıkları didiklediklerini söyleyebiliriz... Ayrıca, sanırım Moli'ler bu davranışı saldırgan bir güdüyle değil de, içgüdüsel bir zaaf sonucu gösteriyorlar. Aynen bizim kabarcıklı naylon poşetleri patlatmak istememiz gibi... Dil%20Çikarma

Son bir not; Bir çift Moli'siyle benzer bir problem yaşayan bir akvarist, Moli stoğuna 2 dişi daha ekleyip sürekli meşgul olmalarını sağlayarak çözdüğünü iddia ediyor. Sanırım bu, denemek isteyeceğim bir seçenek değil ve sevdiğim bu iki türden birini akvaryumumdan göndermek zorunda olduğum için de çok üzgünüm... Mutsuz
İç parazit (?)
[QUOTE=azat3838]Netür yem veriyorsunuz?[/QUOTE]

Sera'nın kuru yemleri karışık olarak: San, Flora, Vipagran ve Artemia Mix; karidesler için Shrimps Natural; geceleri dip balıkları için kuytulara Vipachips bırakıyorum; haftada bir yemleri Sera Fishtamin ile ıslatıyorum; haftada 1 gün de yemsiz bırakıyorum...
İç parazit (?)
Fotoğraf:


Canlıdaki Belirtiler: Dışkı görünümü (?), şişkinlik

Akvaryum Kapasitesi (litre): 160 lt. Bitkili akvaryum

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: Tropikal balıklar, (canlı doğuran, tetra, gurami, çöpçü, vatoz,  kuhlii), neocaridina türü karidesler, elma salyangozu ve tatlı su midyesi

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): Sıcaklık 28.5 °C 
(30'dan 25'e geçiş dönemi)
, pH 7.5, GH 6 °dH, KH 4.5 °dH, NO2- <0.3 mg/l, CO2- 5 mg/l (karbondioksit takviyesi mevcut, 12 saat boyunca saniyede 1.5 kabarcık)

Filtrasyon: Eheim 2226 harici filtre, Juwel İç filtre, Tetratec UV (24 saat), 14 saat havalandırma, 
12 saat aydınlatma


İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Sera Aquatan, Sera Nitrivec, Sera Florena

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : 15 günde bir %20 su değişimi (en son 4 gün önce)

Platy, black molly ve lepisteslerde bu tür bir dışkılama ve şişkinlik görüyorum bu aralar... İç parazitler için söylenen beyaz ipliksi dışkı böyle bir şey mi? 
eguven142010-05-15 02:53:29
Bu balıkta mantar mı var?
Evet Fatih Bey, neyse ki değilmiş!.. Yabancı bir bitki forumuna da fotoğrafları koyup sormuştum; "bba" yani "blackbeard algae" olduğunu söylediler. Türkçe'de ne deniyor tam bilmiyorum ama "karasakal alg" gibi bir adı olabilir... Önlem olarak da ya ışıklandırmayı azaltmamı ya da CO2'yi artırmamı önerdiler; ben de her ikisinden de biraz yaptım; bakalım n'olacak?.. :)

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.