bitki üretimi yapabilirmiyiz?


abestilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1300
abestilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2007 20:06
Arkadaşlar öncelikle merhaba:
 
Akvaryumumu babamın iş yerine taşıyacağım.  Boş bir odaya koyacağım. Ortam uygun olduğu için burada bitki üretimide yapmak istiyorum.
 
- sabahları güneş alan
- kalofifer yanmayan (tahmini 20-22 derece olacaktır)
 
bir yerede yapacağım bu işi. Bu konu hakkında tüm yorumlarınızı bkliyorum.
 
Not: Isıtıcı kullanmayuacağım ve buraya haftada 1 kez akv lerin bakımı için gideceğim. Diğer günler balıkların yemlerini, bitkilerin gübrelerini babam verecek. gecelrei ışığı açık bırakmayı düşünüyorum.
 
- İlk başta 40 ar ltlik 5 adet akvaryum kullanacağım bu iş için daha sonra akv sayısını 10 a kadar çıkaracağım.
 
Aklıma tkılanlar :
 
1) Bu sıcaklık değerlerinde yetiştirebileceğim bitkiler nelerdir sizce. Ben eledoa, saz gibi bitkilerle bşlayayı düşünüyorum....
 
2) En iyi ışıklandırma sizce nasıl dır , nasıl olmalıdır.
 
3) Co2 verme imkanım yok , bu yüzden her akvaryuma 1er 2 şer balık koymayı düşündüm mesela japon sizce nasıl fikir?
 
4) Uygun gübreleme nasıl olmalıdır?
 
ARKADAŞLAR KISACA BTİKİ ÜRETMEK İÇİN NELER YAPMAM LAZIM YAZARSANIZ SEVİNİRİM. BENİM AKLIMA ŞİMDİLİK BU KADAR ŞEY GELDİ.
 
Saygışlar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2007 13:41
Bitki üretiminde para olmadığını söyleyerek başlayayım. (Bizzat deneyime dayalı bir söylemdir.)

Para kazanmak istiyorsanız büyük çapta üretim yapmanız gerekir ve maliyeti düşürmelisiniz. Yazın belki güneş ışığı ile üretim yapılabilir fakat kışın hem ısıtma hem de aydınlatma ciddi maliyet getirir. Hem bu işin kendi masrafını çıkartacak kadar kazandırmasını istiyorsanız benim tavsiyem en az 2-3 tane 150-200 cm uzunluk, 60-70 cm genişlikte tank kullanmanızdır. 40 litrelik akvaryumlar bu iş için uygun değil. Eğer florasan ile üretim yapmayı düşünüyorsanız tank mümkün olduğunca uzun olmalı.Mesela 40 litrelik akvaryumun aydınlatması oldukça güç olacaktır. En iyi ihtimalle 30 cm'likflorasanlardan 3-4 adet kullanmanız gerekecek ki bunun sonunda bu akvaryumdan fazla da bitki çıkmayacak. Bu sebeple yapacaksanız bile en azından 120 cm'lik florasanlardan kullanabileceğiniz bir akvaryum kurun.

Maliyetlere gelince; tahmininizden yüksek olabilir. Mesela 120 cm'lik 5 tane florasan günde 15 saat yansa günlük 36x5x10=2700 W eder. Aylık da 81 kW eder. Balastların ısınması vb. ile de bunun %10'u kadar enerji harcaması olsa yaklaşık 90 kW enerji gider. Bu da ciddi bir maliyettir.

Ayrıca bitkiler, gereksinimleri vb. konularda bol bol okumanız şart. Bitkilerdeki terslikler balıktaki gibi kolay farkına varılamaz.

Bu işin para getirmeyeceğini, genelde kendini dahi döndüremediğini teker teker sebeplerini sayarak anlatabilirim ama şu an vaktim yok, isterseniz yarın akşam bu konunun altına daha açıklayıcı olarak eklerim.

Ayrıca para kazanmak istiyorsanız tohum almak veya doku örneğinden bitki üretmek zorunluluğu oluşuyor. Mesela sazlar, elodealar sürgün veya kırıp dikme ile üretildikçe bir süre sonra bitki yaşlanıyor ve artık eski verimi olmuyor. Bu durumda bahsettiğim yöntemler şart. Ben sazdan yapay tozlaşma ile tohum aldım. Fakat bir türlü filizlendiremedim. Konu hakkında araştırmam devam ediyor. Doku örneğine gelince; mesela anubiasın rizomundan alınan bir doku parçası besi ortamında 3 hafta gibi bir sürede yaprak ve kök verinceye dek bekletiliyor, sonra dikim yapılıp büyütülüyor, ardından satılıyor. Bu da büyük şirketlerin bizlerin 50 anubiasa yapacağımız masraf ile binlerce bitki yetiştirmesini sağlıyor.

Bunları moralinizi bozmak için söylemiyorum. Ben de araştırmadan karar verdim ve 1-1,5 milyar içeri girdim. Eğer bitki üretimi yapacaksanız şunlara dikkat edin derim:

1) Üretim yapacağınız yer mümkün olduğunca güneyde olsun.

2) Güneş ışığını iyi kullanın. Pencere yetmiyor, cam tavan şart.

3) Zarar etmek istemiyorsanız büyük kapasite ile başlayın.(Büyük dediğim profesyonel üretim için az ama amatör için büyük yatırımdır.) Mesela 200x80x50(h) boyutunda 3-4 tane havuzunuz olsun.

4) Akvaryum yerine havuz kullanın, kum yerine analizden geçmiş toprak kullanın. Mikro besinleri önceden koyun ve toprağın ne kadar zamanda ne oranda fakirleşeceğini hesaplayın.

5) Üretim alanını tamamen kapalı yapın ve ASLA maya kullanmayın. CO2'yi suya vermek yerine ortama verin. (Üretim alanının gaz kaçışına kapalı olacağını ve içeri girerken techizatsız girmeyeceğinizi söylememe gerek yoktur.)

6) Bitkiler hakkında çok iyi bilgi edinin.


Bunları yapmayacaksanız bence ticari düşünmeyin. Aksi halde harcayacağınızdan azını kazanırsınız, yani zarar edersiniz. Büyük yatırım yapamayacaksanız bitki işini sadece hobi olarak düşünmeniz daha iyi olur.

Mesela ben 3-4 yıla kadar biyolog bir arkadaşla buna benzer bir üretim tesisi kurmayı düşünüyorum. O zamana kadar iş sadece hobi ve araştırma ile sınırlı kalacak.
encort2007-10-13 13:42:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2013 09:20
Güzel bir site var sanırım Amerika. Türkiye'de böyle bir yer açılır mı? Açılsa su,gaz,elektirk,kira yüzünden batar mı?

http://www.aquariumplants.com/Articles.asp?ID=108

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir