Bitkili akvaryum denemesi


çiğdÇevrim Dışı

Kayıt: 25/11/2010
İl: Yalova
Mesaj: 44
çiğdÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2010 14:17
Fotoğraf:

Boyut (cm): 50-28-26
Kapasite (litre): tahminen 30 lt
Canlılar: 3 elma salyangozu, 8 kiraz karides, 2 rasbora, 2 white skirt tetra, 2 neon tetra, 1 penguen tetra, 1 betta, 1 molly
    elodea, tilki kuyruğu, subulata, pistia, deneme amaçlı fittonia, kara yosunu, arap saçı
Malzemeler: askı filtre, ısıtıcı, mayalı CO2 sistemi, 38 cm çift sıralı strip led, spot lamba,
                   plaj kumu, ufak çakıl

Akvaryum Bakımı: 2-3 güne bir 2 lt su değişimi

Kullanılan Yemler: sera bettagran, peynir, sebze vs

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: haftada bir gün birer yemek kaşığı sıvı bitki gübresi, maden suyu, çay


     Merhabalar, 3-4 haftalık tankım ilk bitkili akvaryum denemem. Kurduğum güne göre birçok şeyi değiştirdim, fakat yine de tam içime sinmiyor. Sorunun tam ne olduğunu keşfedemiyorum, bu yüzden fikirlerinize ihtiyacım var.

    Geçen gün arkadaşıma sorduğumda zemindeki çakılın fazla iri olduğunu söyledi. Japon akvaryumu görüntüsü vermesi yanında subulataların filizleri için problem olabilirmiş. Öncesinde zemini fazla önemsememiştim, örtüldüğü zaman zaten görünmeyecek diye düşünmüştüm. Ama subulatalar yayılamazsa o zaman kötü olur. Gerçi çakıl kalınlığını fazla tutmadığımı düşünüyorum. Önde 1, arkada 3 cm kalınlığında serdim.

      zemin: yan kesit

     Taşın rengi ile zemin de uyumsuz olmuş olabilir. Gene mesele subulatanın yayılıp yayılmamasına geliyor. Yesil+ sarı hoş görünür düşüncesindeyim.

     Isıtıcı şu an yanlış yerde. Onu köşeye aldıktan sonra saklamak için bambu dalını (Dracanea Sanderiana), elodea ve tilki kuyruğunu kullanacağım. Akvaryumun bulanıklığından dolayı filtrenin emiş borusunu pek seçemiyorum. İlerde su berraklaştığında onu da saklmak için bir şeyler yapmam gerekebilir.

      ısıtıcı:   bambu

      Son olarak akvaryumun ütü için kara yosunlarını ve arapsaçını kullandım. Acaba şu yaşayabilir mi, bu yakışır mı derken beni asıl cezbedenin paludaryum olduğunu farkettim. Eğer akvaryumumu yaşatabilirsem bir sonraki denemem o yönde olur herhalde.
    


Önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bilgehan03Çevrim Dışı

Kayıt: 16/07/2010
İl: Afyon
Mesaj: 63
bilgehan03Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2010 15:55
Dıştan bakınca güzel bir akvaryum ama  betayı o akvaryumda tek bıraksan benim kanımca daha mutlu olur gibime geliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kocabeyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/11/2010
İl: Konya
Mesaj: 717
kocabeyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2010 16:28
Çiğdem hanım ilk tespit olarak kullandığınız çakıl (aslında resmen taş) bitkileriniz için hiç uygun değil.Birde sudaki bulanıklığın sebebi bu çakıllar olma ihtimali çok yüksek,salınım yapan türlere benziyor tam seçemesemde.
Arada bir file kullanmışsınız sanırım,en altta ise daha iyi bir kum olduğunu düşündüğüm bi kum var sanırım.File yardımı ile üst kısımdaki çakılları kaldırın bence. Büyük kayanın hemen eteklerine ekdiğiniz bitkileri daha çok ışık alacağı yerlere taşıyın.Subulataları tankın geneline değilde bir bölümüne kümeleyip dikerseniz daha iyi görünüm olabilir.
Beslediğiniz balıklar tropikal balıklar olduğu için daha yumuşak ve asidik sulara ihtiyaç duyarlar,tankınızda bulunan kayanın suya salınıp yapıp yapmadığından emin olun...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2010 16:50
Çiğdem Hanım,
Anladığım kadarıyla akvaryumu kurarken ki en büyük sorununuz kararsızlık  olmuş. Akvaryum kurarken ana hatlarıyla nasıl bir şey istediğinize karar vermiş olsaydınız kafanız bu kadar karışık olmaz, bulduğunuzu akvaryuma atmazdınız, daha mutlu olurdunuz gibime geliyor. Zaten yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla şu anki görünümden pek memnun değilsiniz.

Süslü Minibüslere benzemiş. Isıtıcının önüne örgü karpuz koyabiliriz mesela :)

Öncelikle sistemle ilgili bi toparlama yapmak gerekiyor sanırım.
  • Betta biraz saldırgan bir balık olduğu için onu diğer balıklardan ayırmak onun sağlığı için daha iyi olacaktır diye düşünüyorum.
  • Kullandığınız spot ışık yerine aquralla tipi bir ışık kaynağı kullanmanız bitkilerinizin gelişimini hızlandıracaktır. Çünkü gördüğüm kadarıyla CO2 sistemi eklemişsiniz, hatta sıvı gübre olarak takviye de yapıyorsunuz ancak ışık kaynağı kalitesiz olduğu için bir süre sonra _maalesef_ istenmeyen yosunlarla uğraşmak zorunda kalacaksınız
  • Kara yosunları nemi seven canlılardır. Ancak bu tip açık bir sistemde kara yosunlarının üst ve arka taraflarında kurumalar meydana gelebilecektir. Bryophytalarınız için nemi sağlamak amacıyla üzerini buhar camı ya da streç filmle kapatabilirsiniz.
  • Elma salyangozları belirli bir süre su dışında yaşayabilen canlılardır ve su şartları bozulduğunda hemen suyu terk ederler. Sizin akvaryumunuzun üzeri açık olduğu için salyangozların akvaryumdan çıkma ve olmadık yerlerde kuruyup kalma ihtimalleri bulunuyor. Akvaryumun üzerini kapatmak kara yosunlarının gelişimi gibi salyangozlarınızın kaçmamaları için de bir önlem olacaktır. Akvaryumdaki ısı kaybını söylemiyorum bile.
  • Biraz da görselliği de katacak olursak sistemle ilgili önerilerin içine. Ortadaki kayanın yerine bir tane orta boy ya da iki tane küçük kök koymanız hem su şartlarını yumuşatacak hem de görüntüyü kotaracaktır. Çünkü akvaryum çevresine yapıştırmış olduğunuz midye kabukları, Yoğun çakıl görüntüsüne ilave olarak kocaman bir kaya görüntüyü çok fazla boğmuş ki sizi büyük ölçüde  rahatsız eden ve içinize sinmemesine neden olan da bitkili habitat balıklarını kayalık habitatta tutuyor olmanız.
          Ortadaki Kayayı kaldırıp yerine sokaktan topladığınız ağaç dallarını kaynatıp kabuklarını soyduktan sonra güzel bir dekor vermeniz bile çok eşsiz bir hava katacaktır akvaryumunuza ki görüntüye siz bile şaşıracaksınız.

           Kayayı kullanma konusunda ısrarcı iseniz o zaman size biraz ricia bularak kayanın düz ve eğimi olan düzlük yüzeylerine ricia bağlamanızı şiddetle tavsiye ederim. Kayanın düzlükleri üzerinde yetişmiş çalılıklar gibi duracaktır.

          Ayrıca paludaryum konusunda çok daha başarılı bir peyzaj çıkartacağınız aşikar.  Akvaryum suyunu ve balık çeşitliliğini azaltarak paludaryum olarak da devam edebilirsiniz. Akvaryumun şu an en büyük ihtiyacı yoğun kaya görüntüsünden uzaklaşmak olacaktır diye düşünüyorum.

Gelişmeleri merakla gözlemliyor olacağım.

Saygılarımla

Torik2010-12-13 17:11:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cihangir8174Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/08/2010
İl: Mugla
Mesaj: 228
cihangir8174Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2010 17:01
Çiğdem hanım akvaryumun genel görünüşü muhteşem. Salınım olayı arkadaşların dediği gibi taşlardandır. Taşları koymadan önce herhangi bir yıkama suda bekletme yada kaynatma yapmadınız mı. Ayrıca bitkileriniz yanlış görmediysem içerde ektiğiniz bitkileri bir çoğu arka plan bitkisidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kazım_öcaldıÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,51106[/C] [C]2,2,51106[/C]
Kayıt: 14/06/2008
İl: Adana
Mesaj: 1887
kazım_öcaldıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2010 22:16
Koskoca forumda dıştan bu kadar farklı ve süslü bir akvaryum yok,bayanlar farklı olmaya bayılıyorlar,kendi tarzlarını yaratmada üstlerine yok:)Çiğdem Hanım bitkili dünyasına hoş geldiniz.Hemen hepimizin geçtiği yollardan siz de geçmeye başladınız ilk adımlar hep sancılı ve sorunlu olur.Ama arkadaşların önerileriyle daha sonradan harika işler çıkartacağınıza eminim.Bolca araştırma yaparak tankınızı geliştirmenizi öneririm.
Malzemeler: askı filtre, ısıtıcı, mayalı CO2 sistemi, 38 cm çift sıralı strip led, spot lamba,
                   plaj kumu, ufak çakıl
Alıntı yaptığım bu kısmı ısıtıcı dışında tamamen değiştirmenizi önereceğim.Aydınlatmada floya geçin ve dayliğt grolüx kombinasyonu deneyin.Tabanı tamamen değiştirin ve en ucuz ve rahat bulunabilecek olan dere kumunu kullanın 2-3 mm ebatlarında.ısıtıcı kalabilir.Co 2 mayalı ile devam ya da tüplü sistem edinin ve  filtre de askı yetersiz kalacaktır ,mini bir dış filtre edinin.Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kara MuratÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 101
Kara MuratÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2010 23:32
Keşke siyah hagen kum koysaydınız o kum bıraz akvaryumuda görsellik olarak olumsuz gösterıyor

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

çiğdÇevrim Dışı

Kayıt: 25/11/2010
İl: Yalova
Mesaj: 44
çiğdÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2010 23:47
   Önerileriniz için ayrı ayrı teşekkür ederim. Sinan bey bryophyta'nın ismini verdiğiniz için ayrıca teşekkürler. Geçen hafta bulduğum bir bitkiydi, adını öğrenmem mümkün olmadığından hakkında bilgi de edinemiyordum.
   
     Şimdi, alıntı yapmayı bilmediğim için kopyala yapıştır yapacağım.

   "Dıştan bakınca güzel bir akvaryum ama  betayı o akvaryumda tek bıraksan benim kanımca daha mutlu olur gibime geliyor."   Sanırım betta en çok beslediğim balık türü. Profesyonel bilgim olmasa da kendi gözlemlerime göre arkadaşı olduğunda daha mutlu olduğunu düşünüyorum. Kendisini bir kere gagalayan tetraya karşılık vermesi haricinde saldırgan bir davranışı yok. O zaman da 10 dk boyunca akvaryumda terör estirdi. Ama eşeklik tetradaydı, karışma gereği duymadım.

    "Çiğdem hanım ilk tespit olarak kullandığınız çakıl (aslında resmen taş) bitkileriniz için hiç uygun değil.Birde sudaki bulanıklığın sebebi bu çakıllar olma ihtimali çok yüksek,salınım yapan türlere benziyor tam seçemesemde"  Evet bu olabilir. Büyük taşın salınım yapmadığına eminim, 1 sene kadar astronot akvaryumunda kaldı, bir sorun da yoktu. Çakıllara bakınca ne tür taş olduğunu anlayamıyorum, belki de mermerdir. Değiştirmek iyi fikir. Ancak nasıl aşacağımı bilemediğim bir sorunum var. Başlangıçta bu iri taşları kullanma sebebim bitkileri salyangozlardan korumak içindi. Daha önce elma salyangozu beslemediğim için benimkiler ne derece nomal bilemiyorum. Devamlı tepişiyorlar akvaryumun içinde. Ya sevişiyorlar, ya birbirlerinin üzerine çıkıp gezi düzenliyorlar, ya da yukarıya tırmanıp suya bombalama atlamaca oynuyorlar. İri kum kullanmama rağmen her gün bir iki otu sökülmüş buluyorum. eğer daha ince bir kum kullanırsam bitkilerimi nasıl zeminde tutacağım? Taşlara bağlayıp gömsem olur mu?
  
    "Anladığım kadarıyla akvaryumu kurarken ki en büyük sorununuz kararsızlık  olmuş. Akvaryum kurarken ana hatlarıyla nasıl bir şey istediğinize karar vermiş olsaydınız kafanız bu kadar karışık olmaz, bulduğunuzu akvaryuma atmazdınız, daha mutlu olurdunuz gibime geliyor" Tamamen haklısınız, benim ilk düşüncem sadece salyangoz beslemekti. İşte o akvaryumcunun kapısından girince kendimi kaybediyorum. Şimdi düşündüğümde 4 rasbora, 4 neon ve betta süper olurdu diyorum. Bettanın, ya da en azından benim bettamın saldırgan olmadığını söylemiştim. Ki tetralar asıl mollynin cinsel tacizlerinden muzdarip durumdalar. Ama balıklarımı sokağa atamayacağıma göre en azından kardeşimle görüşünceye kadar bu şekil idare edeceğiz.

   "Kullandığınız spot ışık yerine aquralla tipi bir ışık kaynağı kullanmanız bitkilerinizin gelişimini hızlandıracaktır." Ampullerle ilgili hiç bilgim yok. Aksi gibi bu akşam led lambam da bozuldu. Bir araştırmam gerekecek.
  
   "Kara yosunları nemi seven canlılardır. Ancak bu tip açık bir sistemde kara yosunlarının üst ve arka taraflarında kurumalar meydana gelebilecektir. Bryophytalarınız için nemi sağlamak amacıyla üzerini buhar camı ya da streç filmle kapatabilirsiniz."  Fotoğraflarda hiç belli olmamış, filtrenin suyu direkt yosunların üstüne akıyor. Yosunların altındaki toprağı bir miktar koruduğum için kuruma gibi dertleri yok. Bulanıklığın bunlar tarafından oluşturulduğunu düşünüyordum ben de. ama kuralı da 3-4 gün oldu, kaynak yosunlar olsa geçerdi herhalde.

   "Akvaryumun üzerini kapatmak kara yosunlarının gelişimi gibi salyangozlarınızın kaçmamaları için de bir önlem olacaktır. Akvaryumdaki ısı kaybını söylemiyorum bile"  Akvaryumun kapağı var. Arka tarafa su üstü bitkileri koyunca kaldırmam gerekti. Bitkilerin üstü açık kalacak şekilde kapağı kesmem gerek, bir türlü gidip testere alamadım. Salyangozlarımın kaçmasını istemem, belki bir ara eğlenceden sıkılıp yavru yapmaya karar verirler.

     "Biraz da görselliği de katacak olursak sistemle ilgili önerilerin içine. Ortadaki kayanın yerine bir tane orta boy ya da iki tane küçük kök koymanız hem su şartlarını yumuşatacak hem de görüntüyü kotaracaktır." Suyu yumuşatmak için bir ton orkide toprağı kullandım. Tamam, bir ton yok ama bir avuç var. Köklüden ziyade en çok beğendiğim akvaryum tipi linkteki gibi olanlar. Yumuşatma işini orkide toprağını arttırarak sağlayabilir miyim?

http://acuariorosa.files.wordpress.com/2010/08/134.jpg

  Tabii benim taşımla buradakiler arasında epey fark var. Koyu kahverengi kumla bu taşı kullanabilirim, veya fotoğraftaki taşlarla siyah kum kullanabilirim. Sizce hangisi daha iyi olur?
 
     "Kayayı kullanma konusunda ısrarcı iseniz o zaman size biraz ricia bularak kayanın düz ve eğimi olan düzlük yüzeylerine ricia bağlamanızı şiddetle tavsiye ederim." Riccia bulmak benim için sıkıntı. Sedat bey (satürn77) olmasa hala elodeadan zemin örtücü projeme devam ediyordum. Taş üstüne tutturmak için java mosslarım var. Kargoda yarısı öldüğü için şimdilik yalnızca kalanların yaşayıp yaşamayacağına bakıyorum. İlerde kayaya tutturabilirim, zaten onun için almıştım.

    "Çiğdem hanım akvaryumun genel görünüşü muhteşem." Gerçekten teşekkür ederim, moral verdiniz bana. Taşları kaynatmadım ama yıkadım bol bol.

     "Alıntı yaptığım bu kısmı ısıtıcı dışında tamamen değiştirmenizi önereceğim" Askı filtre epey akıntı oluşturuyor aslında. Ama eğer yetmiyorsa değiştiririm. Su şırıltısı yapması hoşuma gidiyor, dış filtre aynı şeyi yapabilir mi bilmiyorum. Tabanı tamamen değiştirin derken, plaj kumumdan gayet memnunum. bitkiler falan da sevdi, onu niye değiştiriyorum ki? Üstteki çakılların gitmesi yeterli olmaz mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

satürn77Çevrim Dışı

Kayıt: 04/01/2009
İl: Yalova
Mesaj: 22
satürn77Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2010 23:54
Çiğdem hanım,buradaki arkadaşlarımız zamanında irili ufaklı hatalar yaparak,etrafındaki diğer insanların tenkitleri ve önerileriyle yaptıklarına sürekli yenilikler katarak daha iyi olmaya çalıştılar.Tenkitler sizi yıldırmasın,bilakis dahada iyiye doğru teşvik edecektir inanıyorum.Bir gün örnek bir bayan akvarist olacağınıza inanıyorum. değerlendirmelerden ortak noktalar çıkarın ve odaklanın. İyi ve başarılı çalışmalar dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kazım_öcaldıÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,51106[/C] [C]2,2,51106[/C]
Kayıt: 14/06/2008
İl: Adana
Mesaj: 1887
kazım_öcaldıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2010 00:11
Plaj kumu incedir bitkilerin havalanmasını engeller,ayrıca plaj kumunda ne kadar yıkansada tuz bileşikleri kalır ki bu da bitki kökleri için öldürücü olabilir.Bitkiyi tabana tutturmak için iri taşlardan daha çok iş göreceğine emin olduğumuz konu ise fazla ince olmamak kaydıyla bitki kumlarıdır(dere kumu,hagen siyah ya da benzeri kumlar olabilir).Kumdan sizin memnun olmanız yeterli değil Çiğdem Hanım bitkileriniz için kumun sağlıklı olup olmadığı önemlidir.Bitkili akvaryumlarda fazla akıntı ve su yüzeyinin dalgalandırılması ,şelale oluşturulması önerilmez.Neden diye soracak olursanız su içerisinde az miktarda bulunan Co 2 nin havaya karışmasını önlemektir.Bence iyi yoldasınız bu kurulumu bilmem ama daha sonra sizden harika bir bitkili kurulum çıkacağına eminim.Özelliklede paladaryum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

çiğdÇevrim Dışı

Kayıt: 25/11/2010
İl: Yalova
Mesaj: 44
çiğdÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2010 00:28
    Ben memnunum derken, bitkilerim memnun görünüyor, ben de onların memnuniyetinden memnunum demek istedim: ) Yoksa plaj kumu benim için kullanışlı değil. Yine de tabanı kaldırırken önerinizi dikkate alacağım. Bu tür konularda ben yaptım oldu deyince insan sonradan pişman oluyor. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2010 10:16
Çiğdem Hanım,

Akvaryum kurarmanın en zor kısmı: Ne istendiğine karar vermektir. Bu konuda sizi çok iyi anlıyorum. Çünkü hemen herkesin en büyük sorunudur bu. Ben zamanında ilk tankımı kurarken nasıl bir şey olacağına karar vermem 2 ayımı almıştı. Türleri tek tek oku, incele, uygun biyotop için nelerin gerekli olduğunu araştırmamla 3 ay sonunda tankı kurmaya başlamıştım.  Tabii bu benim ilk tankım olduğu için böyle temkinli davranıyordum. İkinci tanka karar vermem ve kurmam 1,5 gün :) Biraz tecrübe o da zamanla oluşuyor zaten.

Türleri akvaryumcudan satın almadan önce forumda araştırmanızı öneririm. Akvaryumcuların önerileri ile  bir sistem kurmak tamamen kumar oynamak gibi geliyor. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki _İşini iyi yapanları tenzih ederek_ Pekçok akvaryumcu satışa odaklı yaklaştıkları için türlerin birbirlerine uyumuna bakmadan, bakılacak tankı sormadan satabildiği kadar satma çabasında.

Tankınızda yer alan betta ile tetralar tamamen farklı dünyaların canlıları. Labirentliler olarak geçen betta balıkları Tayland'da yani Asya'da yaşarken tetra (neon) Güney Amerika sularının sakinleridir. Yani bir Eskimo ile Afrikalıyı aynı evde yaşamaya zorlamak gibi bir şey yapıyorsunuz biraz.

Bettaların genel davranış biçimi olarak agrasif olması göze çarpar. Tetralar ise barışçıl canlılardır. Bettalar için optimum sıcaklık 26-30 derece arasıdır. Tetralar için ortalama 22-26 arası bir sıcaklık gerekir. 26 derece tetralar için biraz sıcak, betta için biraz serin olacaktır. Ayrıca tetralar sürü balıkları oldukları için 4 tane tetra sürü oluşturmak için yeterli sayıyı oluşturmayacağı için pek fazla birlikte takılmayabilirler. Tetraların sürü yapması için gerekli sayının 7-11 arası olduğu söylenir.
___________________________________

Bitkiler ve kum ilişkisi konusuna gelince, Bitkileriniz toprağa tutunana kadar salyangoz harabiyeti olması doğaldır. Bunun için iri taş kullanma zorunluluğunuz yok. Hatta bitkileriniz küçük taş parçalarını daha kolay saracak ve daha hızlı bir biçimde kuma tutunacaktır. Tabii burada arkadaşların berlirttiği gibi deniz kumu gibi çok ince kumların kullanılması pek tavsiye edilmemektedir.

Bitkileri kuma nasıl ekeceğinizle ilgili de buraya tıklayarak fikir edinebilirsiniz. Videoda maşa kullanılmış ama maşa için kendinizi zorlamayın elinizle de çok rahat ekim yapabilirsiniz.
___________________________________

Tür tavsiyesi olarak şunu besleyin demek oldukça güç. 28 litre tetralarınız için biraz küçük kalıyor. Canlı doğuranlar için bile küçük açıkcası.  Ancak tek başına Betta için uygun gibi görünüyor. Tetralarınızı ve canlı doğuranları başka büyük bir tanka almanız gerekebilir. Betta tankından ayrı
 olarak kuracağınız büyük tankta tetralarınıza 8-10 tane daha eklediğiniz ahenkle dolaşacaklardır.
___________________________________

Su sertliğine gelince. Suyu bir kere yumuşatmak yeterli olmuyor. Yani 1 avuç torf bu kadar kaya ve çakılın olduğu bir suyu yumuşatmaya yetmeyebilir. Geçen seferki kök koyma önerilerimi de bu yüzden yapmıştım.

___________________________________

Akvaryum ile daha geniş bilgileri sırayla aşağıdaki linklerden takip edebilirsiniz Bu bağlantılara göz attıktan havada uçuşan fikirleriniz yerleşmeye, kafanıza takılan pek çok soru cevap bulmaya başlayacak.

Bölüm 1:
Yeni başlayanlar için akvaryum
Bitkili tank bakımı
Bitkili akvaryumlar için uygun sürü balıkları

Bölüm 2:
Bitkili tanklar için aydınlatma formülü
Işık ve bitkiler
Yosunla mücadele
Bitkili akvaryum peyzajında derinlik
Torik2010-12-15 16:39:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

çiğdÇevrim Dışı

Kayıt: 25/11/2010
İl: Yalova
Mesaj: 44
çiğdÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2010 16:00
   Yeniden merhaba,

   Akvaryum tabanını değiştirdim. Su üstündeki kara yosunlarını çıkardım, ışığı yeniledim ve taşın pozisyonunu değiştirerek yüksekliğini azalttım. Akvaryumcuda gül varmış, bir dal aldım. Henüz bulanıklık geçmedi, fakat salyangozlar kumu dağıtabilir diye fotoğraflarını koymak istedim.

  Umarım iyi olmuştur.








  Bu da ta ilk kurduğum günkü haliydi. Ne değişik oldu: )







Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2010 16:13
Çiğdem Hanım,
Dekor olayını çok güzel halletmişsiniz.


 

Bu iki fotoğraf arasında bile dağlar kadar fark var.

Renk kombinasyonunu görünce ilk tankım geldi aklıma ben de siyah beyaz dizayn etmiştim tabanı.
http://www.akvaryum.com/Forum/1_yillik_akvaryumumu_sattim_k261606.asp?PN=1

Eeğer büyük kayanın önüne aynı türde minik taşlar bulup ekleyebilirseniz hissettirmiş olacağınız perspektif ile tankınız çoooook genişmiş gibi görünmesini sağlayabilirsiniz. Bitkili  tankta peyzaj ile ilgili bir makale vardı ama bulamadım şimdi uzun zamandır yoktum buralarda. Onu bulabilirsem yine paylaşırım sizinle.

Son olarak tür uyumunu da oturttuğunuzda süper bir biyotop kurma yolunda kocaman bir adım daha atmış olacaksınız. Beta gözüme batıyor halen.
Torik2010-12-15 16:27:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir