Bitkili akvaryum için önerileriniz


fortuneugurÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2010
İl: Ankara
Mesaj: 19
fortuneugurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2011 00:30

Selamlar arkadaslar abıler kardesler bılgısı olan herkesın tecrubelerıne ıhtıyacım var su an. akvaryuma bıtkı almak ıstıyorum ancak bır kac sorum olacak.

akvaryumum 150 50 65 boyutlarındadır ve tabanında yaklasık 70 kg beyaz kuvars kum vardır. kumun ozellıklerını bılmıyorum kalsıyumlu felanları oluyormus heralde 15 gunde bır dıp cekımı yapıyorum vs vs vs... sımdı
 
1... akvaryumdakı kum bıtkı yetıstırmek ıcın olurmu ıdeal mı demek ıstemıyorum cunku amacım sadece curumesın yeter buyumesını dllanıp budaklanmasını ıstemıyorum yeter kı curumesın..
2.. daha once akv. ısıklandırma olarak bıldıgımız tasarruf ampullerınden kullanıyordum 2 adet aydınlatmasından gayet memnundum sadece elektırık faturasını dusurmek ıcın led lambalardan aldım ama ısık verımı olarak onda bırını bıle alamadım ısık cok zayıf bu ısıkda bıtkı yetısırmı
3... ıllede sıvı gubreye gerek varmı gubresız olmazmı
4 tek ıstedıgım arsız bır bıtkı yanı her ortam ve kosulda yasayabılen boyu uzun olan en az 15-20 cm cıvarında cok daha uzun da olabıllır ve extra herhangı bırseye ıhtıyac duymayan bır bıtkı .....
 ŞİMDİDEN İLGİNİZ İÇİN TESEKKUR EDERIM ...... 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hedayseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1186
hedayseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2011 12:51
Uğur Bey,
1- Kuvars kum bildiğim kadarıyla ince bir kum. Çok ince olmasından dolayı tecrübe etmesemde forumda okuduğum yorumlara istinaden; kökleri sıkarak rahat gelişim sağlatmayacağı yönündedir. Ben en son bir arkadaşıma kurduğum tankta direkt olarak insaatlarda kullanılan kumu eleyip, incesini alta 3mm. ve büyüklerini ise üste koydum bitkilerinin gelişiminde sorun yok güzel gidiyor. Sizin farkınız ise tek tip olmadı. Bence üste 3-6mm kalınlıkta dere kumu ilave edebilirsiniz, bu sayede taban kalınlığınızda artmış olur ve bitkilerin ışıktan alacağı verim artar. Öyle böyle değil 65cm yükseklik ciddi bir yükseklik ki o yüksekliğe bence T5 ile verim alabilrisiniz. Zaten tasarrfularda T5 olduğu için başarılı olmış tankınızda. Eğerki T8 yapacaksanız (ben sizin yerinizde olsam T5 yapardım) tabanı bi 25cm civarı yükseltmenizde fayda olur. Yalnız cam kalınlığınızı bilmiyorum ve taban yapacağınız bu yük için dikkatli olun, tarafım verdiğim tavsiyeler neticesinde olabilecek sorunlardan mesul değildir. Eğer bahsettiğim gibi 25-30 cm civarı bir yükseltmeyi kendim yapsaydım şahsen taban o akdar baskıyı azlatmak adına normal kumdan %50 civarı daha hafif olan pomza taşının 2-3mm arası olanını alıp 20cm civarı koyup üstüne de elenmiş 3-5mm dere kumu koyardım.
 
2- Işık konusunu yukarıda da bahsettim az çok ama, led ışıklar ile bahsettiğim şekilde tabanı yükseltip tekrar deneyip olmadı tekrar tasarruf yada T8 (tabanı yükselttiğinizi düşünerek) floresana geçersiniz. Lakin ampul seçimide burada önemli. Kombinasyonu iyi ayarlamak gerek. Tabi yetiştireceğiniz bitkilerde bunu etkiliyor. Hani zorluk derecesine göre demek istiyorum.
 
3- İllede sıvı gübre eklemek gerekmiyor, lakin sadece su içerek ne kadar yaşabiliriz desem ? En azından balık yoğunluğuna göre değişsede makro elementlerden Nitratın balıklardan, fosfatın da yemleme ile geleceğini (bu birikimin olması için su değişim aralığının uzun tutulması gerekiyor) düşünürsek Potasyumun eklenmesinde fayda olduğunu düşünüyorum. Ha eklemesek potasyumu ne olur, yapraklarda delinmeler ve erken dökülmeler gözlemleriz. Öte yandan mikro element gübre vermesekte bitkiler tankta bulunan besine göre kendilerini ayarlayabilseler ve ortama uyum sağlayabilseler de, azda olsa eklemek faydalı olacaktır. Daha güzel ve düzgün bitki yetiştirmemiz adına katkı sağlar.
 
4- Arsız bitkilerden bahsetmişsiniz, anlaşılan fazla tür olmasın ama kolay yetişsin diyorsunuz bildiklerim doğrultusunda sıralayayım;
 
- Eledoa (Maden suyu eklemesi ile bile yetiştirebilmiştim ama maliyete vurunca mikro element gübreye yaın maliyet çıkıyo size tavsiye etmem Gübre daha iyi tabi)
- Saz
- Zeytin
- Gül
- Tilki Kuyruk
- Cabomba
- Dantela
- Cüce Zeytin (Taban Bitkisi fazla boylanmaz)
- Subulata (Taban Bitkisi fazla boylanmaz)
- Hemianthus micra  (taban bitkisi fazla boylanmaz)
 
Başarılar...
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erozdemÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8187,1[/B] [B]9862,3[/B]
Kayıt: 20/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 722
erozdemÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2011 13:42

Uğur bey hakan kardeşim çok güzel açıklamalarda bulunmuş size dikkate alın derim ama özelden de konuştuğumuz gibi önce sen kendin araştırıp bilgi sahibi olmalısın  ki daha doğru soruları sorabilesin... ama sıkılmak usanmak yok bitkilide ona göre :)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir