Bitkili Akvaryum Kurulum


hakanalpÇevrim Dışı

Kayıt: 09/06/2017
İl: Van
Mesaj: 13
hakanalpÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2018 17:14
Sevili arkadaşlar aslında bitkili akvaryuma başlayalı fazla uzun süre olmamasına rağmen kısa sürede edindiğim tecrübeleri sizlere aktarmak istiyorum. Bu amaçla bir yazı serisi oluşturmak istiyorum ve başlangıç olarak bir bitkili akvaryum kurulumuna başlamadan önce hangi siteler ziyaret edilmedi zemin kurulumunda nelere dikkat edilmeli bitki temin edilirken neler göz önünde bulundurulmalı gibi konulara değineceğim.

Öncelikle şunu söylemek isterim ki benim verdiğim tavsiyeler ve ya önerdiğim şeyle sizin akvaryumunuzda işe yaramaya bilir. Çünkü her akvaryumda kullanılan su farklıdır ve sizlerinde bildiği gibi bir bitkili akvaryumda akvaryum sağlığını etkileyen üç anahtar etmen vardır ;zemin, ışık ve su.

Bir bitkili akvaryum kurulumu yapmadan önce tropica sitesini ziyaret edip bitkilerin özellikleri hakkında bilgi almanız çok önemli ışık gereksinimi az olan bir bitki kümesinin içine yüksek ışık ihtiyacı olan bir bitki koyduğunuz zaman ve aydınlatmanızı yüksek ışık gereksinimi olan bitkiye göre ayarlarsınız alg oluşumu artar tam tersi durumda yetersiz aydınlatma kullandığınızda bu sefer bitki gerçek formunu asla yakalayamaz. Elbette bitkili akvaryumun mucidi olan Takashi Amano ya ait makaleleri okumanız hatta ADA sitesinden mevcut katalogları indirmeniz ve okumanızda bu işe en doğru şekilde başlamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca tabi ki Akvaryum.com da bu işle uzun zamandır uğraşan kardeşlerimizin abilerimizin yazılarını da okumanızı tavsiye ederim.

Temelden başlayalım, öncelikle akvaryumunuzun boyutunu belirleyin. 30 cm küp, 60, cm lik bir akvaryum ve ya daha büyük olabilir. Akvaryum hacmi arttıkça başlangıç zahmeti fazladır ama su değerlerini hızlı yakalayabilirsiniz. Küçük akvaryumlarda ise müdahaleniz hızlı ve kolay olur ama su değerleri de hızlı değişir ve oturması beki daha uzun sürebilir. Akvaryum boyutunuzu belirledikten sonra zeminde kullanacağınız kumun hacmini de nispeten belirlemiş olursunuz. Örneğin akvayum hacminiz 60 L ise yaklaşık 12-15 litre zemin kumu kullanmanız gerekir. Kullanacağınız zemin kumu hakkında daha geniş bilgiyi bir sonraki yazıda ayrıntılı yazacağım. Bir sonraki adım dekorasyonda kullanacağınız malzeme (kök, ya da kaya ). Bu malzeme (değinmeme bile gerek yok aslında) suya salınım yapmayacak materyal olmalı. Kullanacağınız kayayı dışarıdan toplayabilirsiniz ama kayanın cinsini ve içeriğini bilmeniz gerek suyun pH ve KH değerlerini değiştirmemeli. Dragon kayası, sansui, unzan, ryuoh, kei ve volkan kayaları en çok kullanılanlardan bazıları. Bu kayalardan ryuoh suyun pH'sını ve GH'sını yükseltir bu yüzden seçtiğiniz bitkiler yüksek pH ya dayanıklı olmalıdır. Kök kullanmak istiyorsanız kesinlikle dışarıdan kullanmayın dışarıdan aldığınıza muhakkak 2 saat kadar kaynatın ya da 100 kat vernik metodunu uygulayın. En sık kullanılan kökler ise mangrow ve yati kökleridir. Akvaryumunuzu nasıl dekore edeceğinizi daha önce bir kağıda çizmeniz size kolaylık sağlar.
Gelelim filtreye, benim sizlere tavsiyem dış filtre olacaktır ondan sonra iç filtre en son tercihiniz askı olmalı (ancak son zamanlarda dış filtre prensibi ile çalışan askılar çıktı. onuda 30 cm bir küpte deneyeceğim işe yarıyorsa onuda söylerim). Dış filtrede yararlı bakteri oluşumunu hızlandırdığını göz önünde bulundurmak gerekir.

Şimdilik bu kadar. Şimdiden teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir