Bitkili Akvaryum Kuruyorum_Resimler Eklendi(Syf2)


yufak82Çevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2006
İl: Izmir
Mesaj: 67
yufak82Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2008 00:31
Sevgili arkadaşlarım, değerli abilerim
 
Uzun zamandan beri bitkili bir tank kurmak için araştırma yapıyordum ve sonunda cesaretlenip bu işe kalkıştım.
 
150*50*65(h) boyutlarında ki kullandığım tank için Co2 mecburen tüplü sistem olucaktı
 
Coolkiller adlı kullanıcının yani Barış abinin destekleri ve yardımları sonunda kazık yemeden çoğu malzemeyi toparladım.
 
İlk önce Co2 tüpünü ve regülatörü, daha sonra selenoid valf ve ince ayar kısma valfini aldım. İnternetteki bir siteden İsta marka Co2 reaktörüm geldi, şu an bir kaç parçayı kurdum gibi. Biraz da fotoğraf çektim, USB de sorun olduğu için şu an resim koyamıyorum ama koyucam inşallah.
 
Işıklandırma sistemi için mevcut kapağı değiştiremediğimden dolayı, kapağa en fazla 4 adet flo. sığıyordu. Bende geçici bir çozüm olarak, şu an kullandığım 1 adet grolüx ve 1 adet Sylvania CoralBlue yanına Osram marka 1170 lm Daylight 3 adet yerleştirdim. Bu kullandığım ürün 20w fakat 100w değerine denk geliyomuş. Daha öncede sizlere sormuştum Yiğit SEMERCİ Beyin az bir alana yüksek lümen etki edeceğinden alg sorunu yapabilir dediğini biliyorum. Ama dediğim gibi geçici olarak kullanıcam ve etkisini hepbirlikte göreceğiz.
 
Taban kurulumu olarak gene Barış abimin yardımlarınla, taban sırasını şu şekilde yapıcam. İlk olarak hindistan cevizi torfu + sineklik + Sera marka tablet gübre + akvaryumcudan aldığım siyah renkli yaklaşık 2-4mm boyutunda taş. Fakat 28 kg kadar alabildim sipariş verdim gelmesini bekliyorum.
 
Yarın sabah itibariyle dış filtreyi, reaktörü, ve CO2 sistemini bağlamayı düşünüyorum. Vaktim kalırsa da kumları yıkayıp tabanı kurmayı düşünüyorum. Bol bol resim çekmeyi planlıyorum ama cep telefonundan çekeceğim için kusura bakmayın.
 
İşte esas bundan sonrası mechul... Hangi bitkileri alıcam, arkaya ne öne ne dikicem, taban bitkisi ne kullanıcam bunlar tam bir muallakta.
 
Yardımını esirgemeyen Barış abim, siz değerli arkadaşlarım ve bu konularda uzmanlaşmış abilerimden her türlü yardımı, yanlış gördüğünüz her konuyu bana iletirseniz hem hata yapma olasığımı minumuma indirmiş olurum hemde bundan sonra bitkili tank kuracak olan arkadaşların ufkunu genişletmiş oluruz.
 
 
Bu arada profil kısmın da soyadımı yazmayı unutmuş olduğumdan dolayı, imzamı güncelliyemiyorum kusura bakmayın.
becks822008-03-15 10:46:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barış ERÇevrim Dışı

[B]5387,3[/B]
Kayıt: 26/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 2835
Barış ERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2008 01:06
Sevgili Umut bende bu forumdan birçok tecrübeli paylaşımcı arkadaşın tavsiyeleri ve destekleri doğrultusunda bitkili akvaryumlara giriş yaptım.Forumlarında amacı bu olsa gerek ki herkes paylaşmak için can atıyor.Her konuda brbirimize destek ve ön ayak olmalıyız.

Taban konusunda ben çok memnunum ve herkesede tavsiye ediyorum.Asıl iş bundan sonra demeyeceğim.Çünkü bitkili bir akvaryum kurmaktan ziyade onu sürdürebilmek önemli olan.Önünde uzunca bir yol var.Benim tavsiyem bundan sonra bitkileri tanımaya çalış.İlk kez bakacağın bir bitkiden 3 bağ alacağına 1 bağ al tanı ve sonra eksik gelirse  2 bağ daha al.Forum ana sayfasında ve forumda bitkilerle ilgilibirçok bilgi var.Bunları tekrar tekrar okumalısın.Az bitki ile yola çık ama ön planın ilk önce tanka girsin.Başlarda tank gözüne boş gelebilir.Hırs yapıp eline geçen her bitkiyi tanka sokma.Bir şekilde bir yerlerden başlayacaksın.Şunuda eklemek istiyorum;destek ve bilgi alırken olumlu olumsuz her fikre açık ol ve saygı duy.Hayırlı olmasını temenni ediyorum.Onare ettiğin içinde teşekkür ediyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yufak82Çevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2006
İl: Izmir
Mesaj: 67
yufak82Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2008 12:01

Evet arkadaşlar; sabahtan beri yaptığım işleri sizinle paylaşmak istedim.

Co2 sistemini kurdum, akvaryumun suyunu boşalttım, taban kurulumunu yaptım ve bunların hepsini resimledim, elimde bir çok resim var bunlarıda sizinle paylaşacağım. Şu an kumu yıkıyorum, yıkama işlemi bitince resimleride koyacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hacilarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1608
hacilarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2008 12:11
65cm akvaryum yüksekliği biraz fazla gibi bitki için işiniz zor,
bende maalesef yuksek bir akvaryumda bitkiliye basladım yaza değiştireceğim,
hem ışıklandırma hemde akvaryuma müdahale çok zor oluyor,kapağı bile 2 kişi kaldırmak gerekiyor,
hanımla kavga edip duruyoruz...SmileSmile

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yufak82Çevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2006
İl: Izmir
Mesaj: 67
yufak82Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2008 20:58
Evet arkadaşlar söz verdiğim gibi resimleri ekliyorum. Elimde çok resim var bunları sizinle paylaşıyorum. Öneri ve düşüncelerinizi bekliyorum.
 
 
İlk önce suyu boşalttım
 
 
Sonra Co2 sistemini yaptım, bunlarda parçaları.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                    
  
 
  Bunlara ek olarak akış kısma valfide var ama fotosunu koyamadım.Sistemi bir araya getirdim ama selenoid valf yaklaşık 45 dk sonra el deymicek kadar ısındı, mecburen değiştiricem. Birde suyu boşaltırken babam ısıtıcıyı kırdı yeni bir ısıtıcı almam gerekiyor.
 
 
 
Sistemi fişli zaman saatine bağlayıp ışıklar yandığı zaman devreye girecek. 5-3-5 olarak yanmasını planlıyorum şu an için.
 
 
Kabarcık sayacının altına cekvalf koymadım çünkü elimde yoktu. En kısa zamanda temin edip takıcam.
                                                                                                                            
Işık tesisatınıda yaptım bakalım, inşallah alg sorunu yaşamamConfused
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Son durum itibariyle,
 
 
Taban kurulumunu daha öncede bahsettiğim gibi Barış abinin doğrultusunda kuracaktım ama babam biraz karıştı bende kıramadımLOL
Bu arada elyafa 2 ytl verdimSmile
 
 
İlk olarak 2 kat elyaf koydum,
 
 
Daha sonra üstüne yaklaşık 15lt kadar hindastan cevizi torfu koydum,
 
 
Üstüne 2 kat elyaf daha... Barış abi biliyorum ''sen naptın!'' diceksin amaTongue
 
 
Ve üstüne 2 kat plastik sinek teli.
 
 
Daha sonra babamla kum yıkama işine girdik, 28 kg kumu yıkamak tam bir işkenceye döndüCry
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kumu tabana yaydıktan sonra biraz su doldurup, koyduğum katmanların çökmesini sağladım.
 
 
 
Evet tankın son hali bu şekilde arkadaşlar;
 
 
 Sevgili arkaşlarım ve üstadlarım, görüşleriniz ve önerilerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.
 
 
becks822008-02-24 22:05:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

songokuÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10177,3[/B]
Kayıt: 09/11/2006
İl: Izmir
Mesaj: 1065
songokuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2008 22:11
Umut Bey,öncelikle kolay gelsin.Yaşadığınız telaşı çok iyi anlayabiliyorumSmile
 
 
Baya bir masraf yapmışsınız.Umarım çok güzel bir akvaryuma sahip olursunuz.Aynı difizörden bende kullanıyorum.Gerçekten çok memnunum.Kullandığınız tasarüflü ampul bulunduğu noktayı yosun yapabilir.Ben 2 gün kadar kullandım inanılmaz yosun yaptı.Işığı tek bir noktaya veriyor.Işığın altında taş veya bitki varsa orası yosun olacaktır.Öyle bir yosun oluştu ki kayanın üstü oksijen kabarcıklarından gözükmüyordu.Sürekli fotosentez yapıyorlardı.Bakacağınız bitkiye göre aydınlatmanızı seçebilirsiniz.Elyafı tek kat koymanız yeterli olurdu.Kumun akvaryumun altlığından yüksek olmamasına özen gösterin.Görüntü çok bozuluyor.Derinlik kayboluyor resmen.Oradaki fazlalıkları arkaya doğru kaydırabilirsiniz.Yerinizde olsam kendim armatür yapar içine de 4 adet 39 watt t5 koyardım.Maliyeti 110 ytl kadar tutar.Kapağı kaldırır tavandan asardım.Tüplü sistem kurmanız çok iyi olmuş.Öteki türlü verim almanız çok zorlaşacaktı.
 
Güzel bir akvaryum olacağına inanıyorum.Bir tek şeyi unutmayın bitkili akvaryum sabır işidirWink
 
 
Saygılar,
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yufak82Çevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2006
İl: Izmir
Mesaj: 67
yufak82Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2008 22:19
Hakan Bey zaten sizin tavsiyeniz üzerine aldım, inşallah verim alırım. Yosun problemini biliyorum ama evdekiler kapak olayına taktılar, bende sizin dediğiniz gibi sistem düşündüm ama koku oluyo diye karşı çıkıyorlar. Bakalım nasıl olucak...  Gelecek olan 20kg kumuda arka tarafa yerleştirmeyi planlıyorum, kum bi gelse yeter:)becks822008-02-24 22:21:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2008 23:19
Umut Bey güzel bir çalışma oluyor ancak 2 kat elyaf ve 2 kat sineklik çok fazla. Bitki köklerinin bunu aşıp torfa erişmeleri neredeyse imkansız olacak. Belki size iş çıkacak tekrar ama bence henüz başlardayken elyafı ve 1 kat sinekliği çıkarıp sadece 1 kat sineklik bırakın ayırmak için. Ayrıca en alt kata da elyaf koymanıza gerek yoktu. Elyafı zamanında bende kullandım(linkteki taban ayrntılarında görebilirsiniz: http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=147552) ve hala akvaryumumda ama ben sineklik teli elimin altında olmadığından çok ince olarak kullanmıştım, olsa hiç kullanmazdım. Elyafla ilgili tecrübeli arkadaşlardan ileride nitrat artışı olabileceğine dair uyarılar almıştım ozaman ama balık sayım çok az bitki miktarımda çok olduğundan ben bir sorun yaşamadım. Yinede imkanınız varken böyle bir risk almayın derim.

Selenoid valflerin o derece ısınması normal. Isınmayanı var mıdır bilmiyorum. O şekilde kullanabilirsiniz, sorun çıkacağını sanmam. Birde check valf alıp takmadan sistemi aktif hale getirmeyin, aksi halde filtreden çıkan suyun oluşturduğu basınçla en ufak hatada tüpünüze doğru su kaçması neredeyse kesin gözüküyor.
mustafaerdogar2008-02-24 23:33:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yufak82Çevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2006
İl: Izmir
Mesaj: 67
yufak82Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2008 23:25
[QUOTE=mustafaerdogar] Umut Bey güzel bir çalışma oluyor ancak 2 kat elyaf ve 2 kat sineklik çok fazla. Bitki köklerinin bunu aşıp torfa erişmeleri neredeyse imkansız olacak. Belki size iş çıkacak tekrar ama bence henüz başlardayken elyafı ve 1 kat sinekliği çıkarıp sadece 1 kat sineklik bırakın ayırmak için. Ayrıca en alt kata da elyaf koymanıza gerek yoktu.
[/QUOTE]
 
Mustafa Bey doğru söylüyorsunuz ama babam sağalsun biraz karışınca kırmak istemedim. Tek kat sineklik yeter diyosanız yapıcaz artık bişeylerCry

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2008 23:35
Elyafla ilgili nedenini güncelleme olarak yukarıda yazdım. Babanızada böyle anlatırsanız anlayışla karşılayacaktır diye düşünüyorum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yufak82Çevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2006
İl: Izmir
Mesaj: 67
yufak82Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2008 23:55
İnşallah anlar Mustafa Bey.
 
Barış abicim ban söyledi sadece sineklik koy diye ama bi anlık gaflete düşüp koyduk işte. Yarın babamı kandırıp elyafı kaldırıcam. Birde en alttaki elyaf bi sorun cıkartırmı bana ilerde?
 Selenoid ısınırda bu kadar kısa sürede ısınması bana garip geldi, yaklaşık 10 saat enerjide kalacağı için ben de korktum bu yüzden
becks822008-02-24 23:58:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Şubat 2008 00:02
Nitratla ilgili sıkıntı çıkabilir belki (yukarıda, 3 mesaj önce yazdım güncelleme olarak). Kumu aldıktan sonra en alttaki elyafı torfun altından çekip almak çok zor olmayacaktır sanırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yufak82Çevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2006
İl: Izmir
Mesaj: 67
yufak82Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Şubat 2008 00:09

Peki Mustafa Bey onuda çıkartıcaz artık, napalım kalkıştık bi kere bu işe. İllaki hata yapıcaz, önemli olan hatanın nerde olduğunu bilmek ve diğer tank kurucak olan arkadaşlara doğru yol göstermek. Siz ve diğer arkadaşlar tecrübelerinizi biz acemilere aktarırsanız çok güzel tanklar ortaya çıkacaktır, buna eminim. Teşekkür ederim ilginiz için


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barış ERÇevrim Dışı

[B]5387,3[/B]
Kayıt: 26/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 2835
Barış ERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Şubat 2008 01:15
Hazır sabah irişmişken torfuda 10 lt ye düşürün.Benim şu an ph kontrolerim çalışmıyor.10 lt torf 2 adet red moore mangrow dan sonra ph 6,20 lerde az co2 verdimmi 6,05 lere geliyor.Bunuda hesap edin derim.Bir ara ph dalgalanmalarından balıklar bayağı bir sarhoş gezdiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir