Bitkili Akvaryumda Ph'ı İhmal Mi Ediyoruz?


Buğra SAYGIÇevrim Dışı

Kayıt: 26/03/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 497
Buğra SAYGIÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2018 11:49
[QUOTE=Tunc Berk]Düşük ph aralığının bitkilerin gelişiminde etkili olduğu söylenir ve uygulanır. Genelde de doğru orantılı sonuçlar çıkar. Fakat suyun asidik olması bitki çinko alımı için mi? azot alımı için mi? Yada hepsi için mi bilmiyorum. Murat Bey'in dediği gibi 7 ve üzeri tanklarda DTPA şelatlı demir kullanmak daha verimli sonuçlar veriyor altında ise EDTA kullanmak daha verimli. Ek olarak demir ile kırmızı bitkiyi ilişkilendirmek hatalı olur.

Burada bir çok değişken var. Değinildiği üzere minimum yasasına göre tüketimler değişir. Tüketim az ve çözünen co2'niz fazla ise suyunuz asidik hale gelir fakat burada KH etkenini unutmamak gerek. Yerel sular değişkenlik göstermektedir. Öyle ki balıkların solunum güçlüğü çektiği durumlarda dahi ph'ı düşüremeyebilirsiniz. Bu durumda daha güçlü olan tuz ruhu gibi asitleri kullanarak kh'ı kırarak ph'ı düşmesini sağlayabilirsiniz.
Teorik olarak co2 suyu asidik hale getirir evet ama bir çok farklı parametre bu işin içine dahildir.

Ek olarak, ph aşağı çekilmeye başlandığı taktirde bakteri sistemi çalışmasını yavaşlatır. 6 ph'larda durma noktasına geldiği dahi söylenmektedir.

[/QUOTE]

Yani co2 kullanımı belli koşullarda örn: co2 nin ihtiyaç ı doyurup fazlasının suya karismasi ph ı düşürmesi (aşırı) durumunda bakteri döngüsü tehlikeye mi girer ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2018 12:37
[QUOTE=BuSa]

Yani co2 kullanımı belli koşullarda örn: co2 nin ihtiyaç ı doyurup fazlasının suya karismasi ph ı düşürmesi (aşırı) durumunda bakteri döngüsü tehlikeye mi girer ? [/QUOTE]
Co2'yi kullanım esnasında daima fazla olmalı çünkü ihtiyacı bilemezsiniz. Işık, sıcaklık, besin miktarları tüketimi etkiler. "Işıklar açılmadan 2 saat önce co2 vermeye başlıyorum." gibi cümleler bu nedenle yazılıyor ışığı gören bitkiye fotosentez için her şeyin hazır olmasını sağlamak amaç.

6,5 gibi değerlerden sonra yavaşlamaya başlıyor. Optimum fayda ise 7 ile 8 arasında diye hatırlıyorum. Zaten 6 ve aşağısına indirmek ve devam ettirmek kolay değil. 6,5-6,8'lerde stabilite sağlanabiliyor. Ph kontrolcüler ile yapılabilir fakat maliyetli bir sistem. Zaten ph'nız hızlı bir şekilde bu kadar düşerse bakterilerden önce balıklar için endişe edilmesi gerekli. Bu nedenle yüksek destekli bitkili kurulumlarında daima önce sistemi oturtup daha sonra canlı eklenmesi uygundur. İstediğiniz değerleri yakalama esnasında oluşacak olumsuz durumlarda canlı kaybınız olmadığı gibi müdahale etmeniz de çok kolay olur.

Teşekkür Edenler: [T]184473,BuSa[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir