Bitkili discus ve neon dip çekimi problemi


haso1903Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/02/2007
İl: Izmir
Mesaj: 258
haso1903Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2014 10:46
Arkadaşlar merhabalar.Bitkili neon tankıma sonunda ilk deneyimim olacak 1 adet blue diamond discus yavrusu eklemiş bulunuyorum. Neonlarım yaklaşık 6 aydır bende maşallah diyeyim 0 kayıpla götürüyorum. Bol bitkili bir tankım var fakat discus sağlam dip çekimi isteyen bir balık olduğu için kafamda dip çekimi sorunu var. Bol bitkili olduğu için dip çekimi yaparken büyük sıkıntı yaşıyorum. Lav kırığı var tabanda. Dip çekimi nasıl yapacağım bu tankta bi yardımcı olursanız çok sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2996
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2014 11:10
Hasan Bey öncelikle 1 adet discus ile zaten problem yaşayacaksınız. En azından 4-6 adet gibi olmasında fayda var. Yavrularda dip çekimi muazzam derecede önemli olduğu için kumlu tanklarda bu sıkıntı oluyor. Lav kırığı olması daha da büyük sorun olacak :) 

Ne şekilde öneri yapılır bilemiyorum. Sık su değişimi ne kadar gerekecek, tek yavru discusun suya salacağı dışkı ve nitrat oranı önemsiz derecede olur fakat iyi gözlemleme ile de bunu kontrol altında tutmak şart.

Discusunuza vereceğiniz yemden tutun, neonlardan meydana gelecek dışkılama ve dipte ne kadar çekim yapsanız da kalacak olan pislikler... 

Bence gözlemleyerek besleyin ve mümkün mertebe azar azar besleyip azar azar ama sık dip çekimi yapın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

milamberÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 590
milamberÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2014 15:04
Hasan bey öncelikli olarak discus'un tek başına akvaryuma eklenmesi hemde yavru boyda ölümcül bir sürecin başlangıcıdır bunu bilmemiz gerekiyor.Diğer sorunuza gelirsek bildiğiniz üzere bitkili tanklarda dip çekimi yapılmaz dipte tortu oluşmasını ve bakteri familyasının oturmasını isteriz.Discus da ise dip çekimi dana yüreği mama  kullanıldığında dağılan yürek parteküllerinin suyu hızla bozması sebebi ile sudan uzaklaştırılması ve nitrat yükselmesinin önüne geçilmesi şeklinde oluyor.İlla dekorlu bitkili bir tank yapmayı düşünüyorsanız 7-8 cm civarı balıklar la ve mama kullanmadan kaliteli 3-4 çeşit kuru yem yanında dondurulmuş kan kurdu,canlı su piresi,büyütülmüş artemia ve beyaz kurt gibi kültürlerden edinerek kuru yeme takviye yapacak şekilde bir yemleme rotasyonu oluşturmalısınız.Su değişiminizi de dip çekimi şeklinde değil bitkili akvaryumlarda olması gerektiği gibi dipten değil biraz daha üstten yapmalısınız.Ayrıca discuslar yoğun bitkili tanklardan ziyade bol kütüklü az bitkili tanklarda daha rahat etmekteler.Tabiki ilk deneyimi bitkili bir sistemde yapmak discus konusunda biraz riskli benim tavsiyem güzel bir yavru grupla cama cam bir tankta yürek maması ve bol su değişimi ile yavrularınızı büyütmeniz ve tecrübe kazandıktan sonra dekorlu bitkili bir akvaryuma aktarmanız şeklinde olacak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

haso1903Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/02/2007
İl: Izmir
Mesaj: 258
haso1903Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2014 16:01
Balık nişanlımın hediyesi olduğu için elimden çıkartma gibi bir durum pek söz konusu değil. Fakat elimden geldiğinin en iyisini yapmak istiyorum. Bitkilerim oldukça bol ve dağınık fakat discus sevmez diyorsanız bunları ufak birkaç saksıda toplayıp alanı genişletebilir ve istediği ortamı oluşturabilirim. Yem olarak dondurulmuş artemia ve seranın discus yemlerinden kullanıyorum.Bu şartlarda nacizane bütün önerilerinizi alabilirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cüneyt ERGÜNÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 05/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1205
Cüneyt ERGÜNÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2014 14:23
Hasan bey merhaba,

Celal bey ve İbrahim bey gerekli açıklamaları fazlası ile yapmışlar,

- Diskuslar genellikle 6-8li gruplar halinde beslenir, tek olmaları durumunda strese girerler, stres sonucu hastalıklara açık hale gelirler, elinizde ki diskus ile tek olarak devam etmeniz durumunda muhtemelen stres kaynaklı olarak öncelikle yemden kesilecektir.

- Diğer taraftan akvaryumunuzdan biraz daha bahsedebilirseniz daha iyi olur, hacmi nedir? Filtre? Isı kaç deerce de? 

- Dip çekimi genel olarak akvaryum da zorunlu olan bir şey değildir, eğer düzenli olarak su değişimi yapıyorsanız bu yeterlidir, dip çekemeniz şart değil, fakat diskuslar da ki durum biraz farklı, eğer 5-6cmlik yavru diskus besliyor, dana yüreği karışımı mama kullanıyorsanız, dana yüreği karışımı mama su da dağılabileceği ve hızla su değerlerini bozacağı için, tavsiyemiz, genellikle, 5-6 cmlik yavruları yetişkin olana kadar cama cam akvaryumda, her dana yüreği karışımı sonrası dip çekimi ve su değişimi, yok, balıklarınız yetişkin, 10cm ve üzeri ise, kumlu, dekorlu, bitkili bir akvaryum da, dana yüreği mama kullanmamak kaydı ve düzenli su değişimi bakabilirsiniz, aynı zamanda yavru diskusların düzgün forma da olması için de sık su değişimi gereklidir, günlük %30'dan tutun da günlük %100 su değişimi bile yapan arkadaşlarımız mevcut.

Yukarı da yazdıklarım, aslında Celal ve İbrahim beyin yazdıklarının az biraz daha ayrıntılısından farklı bir şey değil, dolayısı ile sizin durumunuza gelince, tavsiyem, muhtemelen bu tek diskusun yanına 5-6 diskus daha ekleyemeyeceğiniz için (akvaryumuzun hacmi vs. gbi teknik nedenlerden dolayı, sadece tahminen söylüyorum), balığı geri vermeye çalışmanız çok daha doğru olacaktır diye düşünüyorum, netice de bu balık ya yanık kalacak, ya da ölecek, her iki durum da bence hangi balık türü için olursa olsun, haksızlık, diskusu aldığınız yere geri vererek karşılığında başka balık, neonlarla uyumlu olan veya ihtiyacınız olan bir akvaryum mlz. alabilirsiniz, eminim ki eğer nişanlınıza durumu güzel bir şekilde izah eder veya burada yazılanları okutursanız o da bilmeden yaptığı bu hatayı kabullenecek ve bu duruma itiraz etmeyecektir, ancak içimden bir ses, sizin nişanlınızdan çekinmekten ziyade, siz tek de olsa diskusu hazır elime gelmişken beslemeye devam edeyim şeklinde bir düşünceniz var gibi me geldi  ??

Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir