Bitkili karma akvaryumum


pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2014 15:48
Merhabalar,

Bir kaç hafta kadar önce tetra türevleri ağırlıklı orta boyutlarda (80w*36d*50h) bir akvaryum kurdum. 

Sunsun marka dış filtre kullanıyorum, fazla akıntı olmaması için de çıkış borusunu yan cama çevirdim. İçinde karbon, seramik ve elyaf var. Sessizliğinden oldukça memnunum performansı konusunda farklı marka kullanmadığım için yorum yapamayacağım.

80cm'lik 10000k T5 armatür edindim. İlk 10 gün yurt dışında olduğumdan ve timer alamadığım için eşim hafta sonu 3 gün kapalı bırakmış. Bitkilerin bir kısmı, özellikle kırmızı tonda olanlar, daha yeni yeni toparlıyor.

Döndüğümde su sıcaklığı biraz arttığı ve yüzeyde yağlanma/buğulanma gibi bir madde oluştuğu için de şelale filtre edindim, yüzeye doğru pipo şeklinde bir uzantısı var, en az su aldığı ayarında kullanıyorum, yüzey tertemiz, içinde zararlı bakteri ürememesi için de sürekli açık tutuyorum. Bazen attığım Spiriluna pul yemler rağbet görmediği için dibe çöküyor o durumda şelalenin su alma ayarını açarak dipten kalkmalarını sağlıyorum. Şelale öncesi ısı 30'a yaklaşmıştı. Şu anda ısı 28-29 aralığında. Belki biraz soğutmak için vantilatörlü bir sistem kurabilirim kendim.

İki kalın parça mangrow kökü, 3 adet (yaklaşık 5 kg) taş ile hafif bir dekor yaptım. Zemin aqua clay, bol miktarda karışık bitki yerleştirdim, eledoa, java moss, java fern, saz ve ismini bilmediğim iki adet kırmızı (birisi soğanlı) bitki ile yine ismini hatırlayamadığım 2 farklı yeşil bitki daha var zamanla gözüme hoş görünenler ile ufak bir peyzaj çalışması düşünüyorum. Şu anda tasarım çok kötü ne yazık ki, bu konuda bir kaç video ile fikir edindim ancak aldığım bitkilerin biraz çoğalması lazım.

Şu anda 3-4cm çaplarında 2 adet gayet basit genç meleğim var (birisi düz beyaz renkte diğeri mermer dokusunda) Akvaryum içinde nüfus tam olarak şöyle,
8 adet kardinal neon
6 adet pembe zebra
6 adet long fin serpae
3 adet silver shark
2 adet sae
1 adet cüce vatoz
2 adet black tetra
2 adet melek

Elimdekilerle yaklaşık aynı boylarda 2 adet black tetra ve 4 adet melek eklemeyi düşünüyorum. Silver Sharkları çıkartmayı da düşünebilirim. Orta boy bir balık olması için aldım sadece.

Black tetra bu karma içinde biraz agresif kalıyor, ne işi var onların diyebilirsiniz aslında ama Black tetra çocukluğumdan beri en sevdiğim cinslerden birisi. Çevikliğini seviyorum. İmkanım olursa onlardan da yavru almak istiyorum.  Belki ileride black tetraları akvaryumdan çıkartabilirim.

Şimdi bu kadar şeyi neden anlattım,

Zamanla melekler büyüdükçe eş tutanları ayırıp yavru almak isteğindeyim. Direkt olarak damızlık almayı düşünmüyorum. Açıkçası kendi büyüttüğüm balıkların yavruları olsun istiyorum. Niyetim ticaret değil bir nevi kişisel tatmin :)

Yem olarak spiriluna ve renkli karışık pul yem, Thera +A Surface feeder (0,8mm) ve Thera +A small fish formula ile kırmızı granül yemden oluşan bir envanterim var. Granül ve Thera'ları ayrı bir karışım yaptım pul yemleri ayrı bir karışım yaptım rastgele olarak öğünlerde değişerek veriyorum. Bugün Tropical Quintet aldım 5 farklı yemi deneyip en beğenilen 2-3 tanesini edinip dönüşümlü vermek var.

Meleklerin cinsleri ve melezleri konusunda çok başlardayım ama gördüğüm video/fotolar arasında tül kuyruk, mavi ve siyah olanlar benim en çok hoşuma gidenler. Bu cins balıkların temini konusunda 
1-İzmir'de bana cins melek edinme konusunda yardımcı olabilecek kimse var mı? Ya da önerebileceğiniz akvaryumcu var mıdır? 
2-Yavaş yavaş yosun oluşmaya başladı, bunu engellemek için kaplan ya da normal vatoz dışında bir alternatif var mıdır? Elme salyangozu elimdeki bitkileri de yer mi?
3-Meleklerin ve bazı diğer balıkların kuyruklarında tırtıklanmalar fark ettim. Pembe zebralar yapıyor olabilir mi bunları? Ya da akvaryumdaki diğer balıklardan herhangi birisi?
4-Tasarımı biraz değiştireceğim. Bitkiler çok karışık ve yerleşimleri oldu, yerleşimi de değiştireceğim, zemine koyabileceğim öneriniz nedir? Çim grüntüsünü çok sevmiyorum cuba hoşuma gitti ama özel bir bakım gerektirir mi?

Aşağıya fotoğrafları ekliyorum. Yorumlarınızı ve görüşlerinizi bekliyorum. 

Arka fonu düzgün yerleştiremedim. Sanırım yeterince ıslatmadan yaptım işlemi. Açıkcası çok da hoşuma gittiğini söyleyemem. Daha güzel bir fon bulabilirsem değiştireceğim.


Bunlar da meleklerim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

canertipÇevrim Dışı

Kayıt: 31/05/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 67
canertipÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2014 18:00
Çok güzel bir akvaryum. Maşallah...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FırtınaÇevrim Dışı

Kayıt: 14/02/2014
İl: Kirklareli
Mesaj: 59
FırtınaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2014 20:11
Siz o kadar yazı yazmışsınız ama kimse yorum yapmamış dimi. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2014 22:07
[QUOTE=Fırtına]Siz o kadar yazı yazmışsınız ama kimse yorum yapmamış dimi. [/QUOTE]

:) En azından sondaki 4 soruya cevap verseler olurdu :)

Bu arada bu akşam fark ettim. Pembe Zebralar birbirlerinin ve diğer balıkların kuyruklarına dalıyorlar. Özellikle birbirlerine çok sarmışlar ve kuyrukları oldukça ufalmış. Sanırım ileride sorun çıkartacaklar. Bu konuda önerisi ya da fikri olan var mıdır? Dişi erkek ayrımı yapmam mı gerekiyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir