Bitkili nano kurulumu ve aynı hızla bozumu :(


parabelliumÇevrim Dışı

Kayıt: 08/06/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 37
parabelliumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2007 11:58
Merhabalar,
Çocukluğumdan beri doğaya, suya hep bir sevgim olmuştur ancak sağda solda gördüğüm akvaryumlara hiç ilgim olmamıştır.Sizin de hatırlayacağınız üzere akvaryum denince o zamanlar plastik bitkili, dalgıç hava taşlı, balığın nekadar büyük olursa o kadar makbul olduğu akvaryumlar pek bir popülerdi.Bende akvaryum sevgisini başlatan şey nette tesadüfen gördüğüm bitkili tank resimleri ve takashi amano, oliver knott gibi kişilerin yapmış olduğu tankların güzelliğiydi.Sanki hep o sevdiğim doğanın bir parçasını alıp evde bakabilirim gibi geldi ve akvaryum kurmak için kolları sıvadım.
Takip eden arkadaşlar olabilir ilk mesajımda (http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=102172&KW=) kayıtsız kuşaksız büyük br akvaryum kurulumu hakkında bilgi istemiştim.Açıkçası arkadaşların katkısıyla yazı bilimsel makaleye dönüştü ve de çok güzel oldu.Yazan arkadaşlara bir defa daha teşekkür ederim.Efendim, büyük akvaryumun kurulum ve işletim giderlerini düşünerekten daha küçük olan ve çokta güzel örnekleri hem bu sitede hemde dünyada varolan nanoya yöneldim.Küçük tankta su değerlerini stabil tutmanın zor olduğunu da bile bile yinede nano dedim.Önce akvaryum bulmalıydım.Kübik tasarımları daha çekici bulduğum için mahalledeki akvaryumcudan 30x30x30 6 mm rodajlı camdan bir akvaryum yaptırdım (tabiki kayıtsız ve kuşaksız :) ) sonra malzemeleri topladım ve bir hafta içinde kuruluma geçtim (25.06.2007)
30 cm lik uygun florasan bulamadığım için 45 cm lik iki adet florasan satın aldım.Biri 18 w sera plant color diğeri 15w generel electric daylight.Akvaryumla birlikte kapak almadığım için kapağı kendim hazırlamam gerekti.Önce marangozda lamba ve balastları içine alabilecek büyüklükte bir kutu yaptırdım.İçine duyları ve balast tertibatını montajladım.Lambaların altına hurdacıdan bulduğum orjinal florasan reflektörlerini uygun boyda kısaltarak kullandım.Reflektör kullanımı kesinlikle lambaların performansını arttırmakta bence mutlaka kullanılmalı.



Lambalar uzun olduğu için fazlalık kısımlardan gereksiz ışık kaçışı oluyordu onun için fazlalık kısımları mavi akvaryum fonu ile kapattım.Kapağa göre bir cam kesip silikonla yapıştırdım.Kapağın üst kısmınada yuvarlak bir delik açtım, içeride sıcak hava birikmesini bir nebze azaltmak için yaptım.Pasif soğutma yeterli gelmez ise fan takmayada uygun oldu.





Kapağı, akvaryumu koyacağım duvara sabitlenmiş kitaplığa menteşelerle bağladım, böylece bakım gibi durumlarda rahatlıkla açılabiliyor.Yine kapağı siyah akvaryum fonu ile kapladım.Pluto bile çok beğendi :)





Co2 için mayalı sistem kullandım, forumdaki tariflere göre yaptım, önce çift şişeli olarak tasarladım ama nedense gaz çıkışı alamadım.Sonradan tek şişeli klasik şekle döndüm ve çok güzel gaz çıkışı elde ettim.Şişe yerde ve bilgisayar kasasının tam arkasında duruyor.Dolayısıyla kasanın fanlarından çıkan sıcak hava şişeye vuruyor ve fermantasyon işlemine yardımcı oluyor. ( diye düşünüyorum :) ) Şişelerin üstündeki muslukların iç tıpa kısımları kesilip çıkartıldı, yani musluk görevleri yok yalnızca rekor olarak kullanıldı.



Derece ve difüzör,


Dekor için yalnızca kaya kullandım.Kayaları kemer country nin karşısındaki taş marketten aldım.Sahibi gerçekten çok ilgili sağolsun yardımcı oldu, resimde görülen kayaların tamamını 20 ytl ye verdi.Toplam 19 kg kaya var.Üstelik pazar günleride açık bence kaya ihtiyacı olanların uğramasında fayda var.



Önce tankı boş bir şekilde bir gün boyunca filtre ile bareber deneme amaçlı çalıştırdım.Filtre olarak atman hf-300 şelale tipi filtre kullandım.İçine mavi biyolojik süngerde ekledim.





Bir problem çıkmadığını görünce tabanı hazırlayıp dekoru oluşturdum.Tabanda ince kum, lavalit ve sera floradepot kullandım.Hepsinin üstünede aquaclay toprak ile doldurdum.





Sonrasında bitkileri ekip 2 gün dinlenmiş suyu doldurdum.Bitki olarak 3 Hemianthus callitrichoides ''Cuba'',2 Eleocharis acicularis, 2 Eleocharis ''parvula'' ve 1 Vallisneria spiralis ''Tiger'' kullandım.Bitkileri onlinebitki.com dan elden aldım.Ekerken açıkçası çok zorlandım.Herhangi pens benzeri bir aletim olmadığı için elle diktim ama tabana tutturmak bir acemi için çok zormuş açıkçası.Özellikle HC ler beni çok yordu ve istediğim gibi olmadı.Birde HC ler saksı içinde geldi, saksıların içindede kağıt rulolar vardı.Kökleri kağıt rulolardan sökmeyi beceremedim (bana pekde mümkün gelmedi !)ve kesebildiğim kadar derinden kağıt ruloları keserek gömdüm (HATA 1 !!) Bitkileri ekmek için tabanla çok cebelleştiğim için alt tabakadaki floradepotlardan ve diğer katmanlardan bir kısmı yüzeyede çıktı (HATA 2 !!) Üstelik dekor ve vermiş olduğum taban şeklide bir miktar bozuldu
(HATA 3 !!)

Neyse sefendim tankı doldurduk,


yaklaşık 3-4 saat sonra ;



Buraya kadar herşey mutlu bir Türk filmi gibiydi, ancak yine aynı filmlerdeki gibi bu tablonunda bozulması yalnızca 3 gün sürdü.Şimdiki durum şu şekilde;







Üstelik ben akvaryumda bitkilerden başka canlı olmadığını sanıyordum, bitkileri tanka eklemeden önce herhangi bir dezenfekte işleminden geçirmedim (HATA 4 !!) (kayaları tuzlu kaynar tuzlu suda beklettim)Oysaki dün akşam minik bir dostumuzda bana poz verdi :) :(



Akvaryumu kurduğum gün birde günlük tutmaya başladım,en altta onuda bulabilirsiniz.Su testlerini ekonomik olduğu için seçtiğim ama sonrasında memnun kalmadığım tetranın 5 in 1 test çubukları ile yaptım.Renk skalası tam bir felaket olduğu için (belkide acemi olduğum içindir kullanan arkadaş varsa alınmasın) sonuçlar çok kesin değildir ancak bir fikir verebilir.
Uzun oldu arkadaşlar biliyorum ama hem kurulum hemde yaptığım hatalar bakımından yeni başlayan arkadaşlar belkide faydalanılacak bir şeyler bulabilirler bu başarısızlık öyküsünde.Bu tankı pazar günü bozacağım ve yaptığım hataları tekrar etmeden tekrar kurmaya çalışacağım çünkü bu durumdan kurtulabileceğimi sanmıyorum açıkçası.Bu bitkileri dezenfekte edip kullanıp kullanmama konusunda kararsız kaldım.Bu işe ayrılmış bütçeminde sonuna geldim, birdaha bitkilere verecek paramda yok açıkçası.
Okuyan ve yorum yapacak arkadaşlara şimdiden çok teşekkürler ve saygılar.

günlük ( 3 günlük :) )

KURULUŞ GÜNÜ : 25.06.2007
5 ml sera aquatan
4 ml sera florena
5 ml tetra safe start bakteri eklendi


26.06.2007

Filtreye biyolojik sünger eklendi
4 ml tetra safe start bakteri eklendi


27.06.2007

ipliksi ve kahverengi alg gözlendi.

İlk su değerleri :

nitrat : 10
nitrit : 0
gh : >16
kh : 15
ph : 8


%50 su değişimi yapıldı
5 ml safe start bakteri eklendi


28.06.2007

sabah 5 ml sera florena eklendi
akşam su değerleri

nitrat : 0~10
nitrit : 0
gh : >16
kh : 6
ph : 7,2

Aydınlatma bu 3 günde 8 saat aralıklı yapıldı, co2 nonstop.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serhat92Çevrim Dışı

Kayıt: 11/05/2007
Mesaj: 39
serhat92Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2007 12:06

Güzel ama çok fazla kum var akvaryumun hacmini çok küçültmüş.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2007 12:15
Merhaba,
 
Profesyonel bir başlangıç. Hatta fazla profesyonel :)
 
Floradepot gibi taban malzemelerine hiç sıcak bakmamaışımdır. 2 yıldır bitki akvaryumuna bakıyorum her hafta birş eylerin yerini değiştirip kumu kaldırıyorum. Bu tip bir malzeme bir şekilde kum üzerine çıkacaktır. Bu yüzden Normal, köklerin sıkışmadan ilerleyebilecei bir kumda taban gübresi kullanmayı yeterli buluyorum.
 
Salyangozları fazla sayılara ulaşmadıkça sorun etmeyin, hatta bir elma salyangozu alırsanız küçükleri severek tüketir.
 
Suyunuz fazla sert ve alakali. Ankara'da olsanız bir damacana osmos suyu verirdim, hem yumuşak hem silkat, fosfat gibi yosun tetikleyici maddeler bulunmuyor.
 
Sanıyorum ki su sert olmasa bitkiler yeni tank sendromunu atlatabilirlerdi.
 
Sıvı gübreyi her gün bir damla şeklinde verin. Zaten btiklieriniz stem bitkiler değil, bu yüzden sudan fazla mineral almazlar. Genellikle kökleri yardımıyla tabandan alırlar.
 
Işık seçimi de çok güzel olmuş.
 
1 hafta çok kısa bir süre, dediğim gibi 2 yıldır 1 ay sonra akvaryum çok güzel olacak diye yaşıyorum, bu iş sabır işi, belki de hiç olmayacak
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CarmentalityÇevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2007
İl: Edirne
Mesaj: 185
CarmentalityÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2007 14:33
Ayhan bey başarılı bir bitkili akvaryum kurmuşsunuz.Bi kaçtane canlı keyfinizi arttıracaktır. korsan salyangozlar hariç :)  
 
Çeşitli bitkiler kullandığım akvaryumumda bendeböyle bir hata yaptım, ve şuan çok fazla salyangoz var, herşeyi denedim son çare akvaryuma koymak istemesemde dün Makrakanta koydum 2 tane,
 
Bir amatör için, gayet başarılı olan çalışmalarınızı takip edeceğiz   

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

parabelliumÇevrim Dışı

Kayıt: 08/06/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 37
parabelliumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2007 01:08
Refet ve Şeref Bey bilgilendirici ve cesaretlendirici mesajlarınız için teşekkür ederim.tankı bozmaktan şimdilik vazgeçtim.onun yerine sonuna kadar mücadele etmeye karar verdim.en azından eğer bütün bitkilerim çürür ve tankı komple alg basarsa o zaman bozacağım.Dediklerinizide dikkate alarak bugün günlüktekiler şu şekilde :

nitrat : ~0
nitrit : 0
gh : >16
kh : 6
ph : 7,2

bugün toplam 5 saat aydınlatma yapıldı
akşam %50 su değişimi yapıldı
filtrenin yalnızca elyafı temizlendi
5 ml safe start bakteri eklendi
bütün bitkiler sökülüp temizlenip daha fazla gruba ayrıldı,kökleri kısaltılarak yeniden ekildi.kökleri çürüyenler atıldı.
4 adet sera florenetta tablet 8 parçaya ayrılıp köklere yakın gömüldü.
co2 aynı şekilde devam

bitkileri sökünce bir hatamı daha farkettim, çok fazla bitkiyi aynı grup olarak ekmişim.kökleri sıkışmış ve çoğunun kökleri kararmış.HC lerin altındaki bahsettiğim kağıt rulolarıda söktüm.tabi köklerin büyük kısmı maalesef rulolarda kaldı ama kurtarabildiklerimi altlarında rulo olmadan tekrar ektim.açıkçası bu bitkiyi bu toprağa sağlıklı bir şekilde gömebilen birini izleyip öğrenmek isterdim.daha küçük parçacıklı veya daha ağır bir kuma ekilebilir belki ama aquaclay gibi hafif ve iri taneli bir kuma nasıl sağlıklı ekilebilir bu milimetrik bitki çözemedim.
Başka bir talihsizliğiminde sıcaklar olduğunu düşünüyorum.kurulumu yaptığım gün ve devamında suyun sıcaklığı 30 derecenin altına hiç düşmedi.hatta 32 lere kadar çıktı.sanırım buda bitki gelişimini kötü etkiledi, hatta bağlantılı olarak alg gelişimini bile arttırmış olabilir.şu an 28 derece, en azından 32 den iyidir.
Su değerleri hep yüksek (su kimyası konusunu da tam kavrayamadım henüz) normal değerlere getirebilirsem tanka birkaç tane SAE ekleyip alg mücadelesine katkıda bulunmak istiyorum ama SAE ler bu su değerlerinde yaşarmı yaşamazmı onuda bilmiyorum.Yorumlarınız için tekrar teşekkürler, selamlar.

not : Serhat Bey yorumunuz için sağolun ama bu hatamıda düzeltmek için geç kaldım.ancak komple bozup tekrar yapabilirsem tabanı biraz daha alçak yapacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

halit2Çevrim Dışı

[B]2140,1[/B] [B]2165,2[/B]
Kayıt: 17/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 417
halit2Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2007 10:34

Ayhan bey merhabalar, izninizle size bir soru ve bir öneri

Kumu ve taşları yıkamadınız mı?12. resimde kum yıkanmamış gibi görünüyor.Tabi üstüne suyu eklediniz bütün toz kalktı ve sonra bütün bitkilerin üzeri bi toz tabakasıyla kaplandı(DisapproveBenim başımdan geçti, kumu iyi yıkamamışım).Acicularisin ve hemianthusun üzerinde o beyazlıklar kumdan kaynaklanıyor.
 
Hemianthusları sökmenize hiç gerek yoktu.O elyaf benzeri nesnenin üzerinden kuma doğru taşıyorlar.(Bende aldım çok güzel bir bitkiSmile)Umarım sizinkilerde kısa sürede toparlanırlar.
 
Birkaç karides alırsınız ilerde.Kesinlikle bulursanız kaçırmayın.Bitkili akvaryumların vazgeçilmezi, benim sağ kolum karideslerdir.O zaman istilacı salyangozları dert etmenizede gerek kalmaz.Karidesleri salyangoz yerken çok yakaladım...Tavsiye ederim.
 
Birde sizi tebrik etmek istiyorum.Gerçekten çoğu konuda profesyonelce hareket etmişsiniz.Ufak tefek hatalarınız var ama olsun.Bence bu akvaryum yakında çok güzel olacak.
 
Pardon unutmuşum, difüzörü nerden temin ettiğinizi öğrenebilir miyim?
halit22007-06-30 10:36:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

parabelliumÇevrim Dışı

Kayıt: 08/06/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 37
parabelliumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2007 10:58
Halit Bey merhaba, taşları tuzlu kaynar suda beklettim ve defalarca yıkadım ancak floradepot ve aquaclay ı ticari ürünler olduğu için yıkama gereği duymadım.haklısınız sudaki bulanıklık geçtikten sonra kalkan bütün tozlar bitkilerin ve tabanın üzerine çöktü, ama tankta alg da mevcut Halit Bey, sadece tozdan ibaret değil yani.
HC leri altındaki malzemeyle gömmek pek içime sinmedi o yüzden söküp temizleyip tekrar ektim.Sizinkiler ne durumda acaba tabana yayılıyorlarmı ?
Övgüleriniz için teşekkür ederim, umarım dediğiniz gibi tank ve bitkiler toparlanır.Difüzörü yine mahalle akvaryumcusundan temin ettim (ne işi varsa ?) bir tane vardı zaten onuda ben almıştım ama sonra ilk aldığımı elimden kazayla düşürüp kırdım (cam).akvaryumcudan ikinciyi siparişle getirttim.fiyatı 15 ytl.kırık olan hala elimde.aslında oda kullanılabilir durumda.resimdekinden örnek vericek olursam vantuzun olduğu yerin 1-2 cm altından kırıldı.yani bildiğimiz hava hotumunu takmak zor olabilir ama ısıtılıp falan bir şekilde yapılır, difüzör kısmı sağlam.Ben hallederim diyorsanız bedelsiz olarak size gönderebilirim.selamlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

halit2Çevrim Dışı

[B]2140,1[/B] [B]2165,2[/B]
Kayıt: 17/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 417
halit2Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2007 14:31
Keşke aquaclay'ı yıkasaydınız.Neyse...
 
Benim hc'lerin resmini koyayım.
 
Bunu çekeli birkaç gün olmuştu.Şimdi hafiften kuma doğru yayılmaya başladılar.Fakat beklediğim kadar hızlı bir bitki değil yada elyaf malzeme üzerinde kendilerine gelemediler.Biraz daha kuma yayılsınlar, köklerini adam akıllı şekilde salsınlar, daha hızlı yayılırlar sanırım.
 
Ayrıca co2 i iç filtreyle dağıtırım.Bende, bitkilerimde halimizden gayet memnunuz.Şimdi var olan düzenimi değiştirmeyeyim.
Difüzör teklifiniz için teşekkür ederim.Fakat  sizde dursun, işinize yarayacak olur.Big%20smileBelli olmaz, belkide nanoya kardeş gelebilir.
 
İyi günler, kolay gelsin...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

parabelliumÇevrim Dışı

Kayıt: 08/06/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 37
parabelliumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2007 13:27
Merhaba,

Halit Bey bitkileriniz kesinlikle benimkilerden daha sağlıklı, maşallah diyelim.

bugünün günlüğü şu şekilde:

Sabah 6 damla sera florena eklendi
Öğlen su değerleri :

nitrat : 0
nitrit : 0
gh : >16
kh : 3
ph : 7.2
sıcaklık 28°

ayrıca 2 suyun daha testlerini yaptım, birincisi akvaryuma eklediğim dinlenmiş musluk suyu diğeri içtiğimiz damacana suyu, onlarda şu şekilde :

Her zaman eklenen dinlenmiş suyun değerleri :

nitrat : 0
nitrit : 0
gh : >6
kh : 0~3
ph : 7.6

İçtiğimiz damacana suyunun değerleri :

nitrat : 0
nitrit : 0
gh : <3
kh : 0~3
ph : 6.4

şimdi bu durumda damacana suyu gözüme daha bir güzel gözüktü sizin fikirleriniz nedir acaba akvaryumu damacana suyu ile doldurmak hakkında ? musluk suyundan eksileri artıları nelerdir ? bir topicte okumuştum ama aklımda tutamamışım.yardımlarınız için teşekkürler selamlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4984
burakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2007 13:36
Ayhan bey bencede çok başarılı şekilde ilerliyorsunuz,yakından takip edebilmek için sık kullanılanlara ekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CarmentalityÇevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2007
İl: Edirne
Mesaj: 185
CarmentalityÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2007 14:23
[QUOTE=parabellium]
şimdi bu durumda damacana suyu gözüme daha bir güzel gözüktü sizin fikirleriniz nedir acaba akvaryumu damacana suyu ile doldurmak hakkında ? musluk suyundan eksileri artıları nelerdir ? bir topicte okumuştum ama aklımda tutamamışım.yardımlarınız için teşekkürler selamlar.[/QUOTE]
 
Hangi marka su kullandınız?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

parabelliumÇevrim Dışı

Kayıt: 08/06/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 37
parabelliumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2007 21:57
Burak Bey teşekkür ederim, umarım bitkiler canlanırda hayalimdeki tankı oluşturabilirim.
Şeref Bey su mahalledeki sucudan aldığımız "Yalı Su" diye bir marka.Etiket kısmında su değerleri şu şekilde: (testi yapmadan önce bakmak aklıma gelmedi siz sorunca suyun etiketinde gördüm )

toplam sertlik : 1.7 fr
ph : 6.34 (20° 'de)
klorür : 32 mg/lt
nitrat : 1 mg/lt
sülfat : 5 mg/lt den az
kalsiyum : 6 mg/lt
magnezyum : 1.21 mg/lt
florür : 0.085 mg/lt
demir : 0.01 mg/lt den az
amonyak : yok

Sanırım benim yaptığım test ile oldukça örtüşüyor çünkü tetranın renk skalasında nitrat 10 dan, gh <3 den, ph 6.4 den başlıyor.Şimdi bu su musluk suyundan daha uygun değilmidir ? yada en azından musluk suyu ile karıştırsak olmazmı ? selamlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

neiseneÇevrim Dışı

Kayıt: 31/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 113
neiseneÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2007 23:04
Ayhan Bey, öncelikle kolay gelsin. E parvulaların dikiminin kolay yolunu bulursanız haber verin. Ben de sizin aldığınız yerden aldım. elyaf folyosundan çıkarıp ayırıp tek tek dikmek saatlerimi aldı.  Karideslerim, çöpçülerim ve SAE lerim sağolsunlar dikim kontrolü yapıyorlar sürekli. Eğer alglerle mücadele etmek istiyorsanız size cüce vatozlar tavsiye ederim. SAE ler gibi bitki köklerini didiklemiyorlar ve çok daha fazla alg yiyorlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

parabelliumÇevrim Dışı

Kayıt: 08/06/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 37
parabelliumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2007 10:49
Evrim Bey sağolun, e parvula demişsiniz ama sanırım Hemianthus callitrichoides i kastettiniz.Yukarıda da anlattığım gibi beni de gerçekten çok zorladılar.onları ekeceğim diye akvaryumun şekli şemali değişti
Henüz uğradığım akvaryumcularda ne cüce vatoz nede sae göremedim, görür görmez alacağım.selamlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir