ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
bjkalley
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
11072
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
01 Şubat 2003 00:23
Son Ziyaret:
23 Şubat 2024 06:24
Toplam Mesaj:
9513 [1.23 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
3 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Refet Ali YALÇIN
Doğum Tarihi:
18 Kasım 1986
Yaş:
37
İl:
Yurtdisi
Meslek:
Makine Müh, PhD
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Refet Ali YALÇIN [URL=https://www.akvaryum.com/Forum/balik_odam_sf6_foto_ve_videolar_k845351.asp]30+ akvaryum 40+ tür[/URL] Çok balık annecim Lütfen ÖM'den sormak yerine konu açıp bilidirim yollayınız Balık & Malzeme satmıyorum, lütfen sormayı

SON 10 MESAJI

Foruma Neler Oluyor
Yeni uye olanlar icin CAPTCHA koyduk bakalim, ise yaramazsa daha sikilastiririz.
123123
123123
123
123123
Elektrik Sarfiyatını Azaltma Yöntemleri
Kisa kisa bir kac not yazayim, cok faydalidan daha detaya dogru yazmaya calisacagim:

- Akvaryumda en buyuk isiyi buharlasan sudan ve akvaryumun ustunden kaybedersiniz. Suyu olabildigince az buharlastirin
- En kalitelisinden en dandigine butun isiticilarin verimi aynidir. Tetra, Eheim, Sera, Cin mali, Atman vb farketmez hepsi ayni verimde calisir.
- Ic filtre, dalga motoru, sumptaki kafa motoru gibi bobinlerin akvaryumun icinde oldugu filtreler kullanirsaniz kis aylarinda filtrasyonun size pratikte elektrik maliyeti sifir olur. Elektikten cektigi gucun (ornegin 20 Watt cekiyorsa 20 Watt'in) tamami isi enerjisine gider, akvaryumunuzda 20 Watt bir isitici 24 saat calisiyor gibi olur bu da asil isiticinin daha az calismasini saglar, yani kis ayalarinda bol bol filtre ve akinti motoru kullanabilirsiniz. (Hareket enerjisine gitmiyor mu dediginizi duyar gibiyim, hayir gitmiyor sadece ilk calistirmada birkac saniyede su hareketlenirken gidiyor, sonra TAMAMI isi enerjisine gidiyor)
- Akvaryumun suyunu ilk defa doldururken cesmeden soguk suyu koyup sonra akvaryumdaki isitici ile isitmak en verimsizi. Mumkunse akvaryumu dogalgaz ile isittiginiz suyla doldurun, su degisimlerinde de oyle yapin. Hatta hava sicaksa siyah renkli su dolu kovayi balkonda gunesin karsisina koyun ama bu mevsimde dogalgazla isitmak daha ucuza gelir, kova ancak baharda daha mantikli olmaya baslar cunku su 20 dereceyi gecmezse yine farki elektrikle isitirsiniz, ya da kovadaki suya kombiden dogalgaz ile biraz yuksek sicaklikta su ekleyebilir 25'e getirebilirsiniz.
- (Yukarida youtube videosunda onerilenini uzere yaptigim yorum, tabi bu bir genelleme, her turu kendi icinde incelemek lazim) Baliklar genelde dogada daha soguk sularda yasarlar. Akvaryumda uretilirkerken sicaga adapte olurlar. Bu ozellikle yapay varyete turlerde boyledir. Japon, lepistes, discus, melek vb turlerin vahsileri daha soguk sularda yasayabilirken, nesillerce yapay uretilmis varyeteler genelde vahsi atalarinin yasadigi soguk sularda daha cabuk hastalanirlar, bunlar dogada boyle yasiyor diye sicakligi dusurmeden iki kere dusunun.
- Nasil tum marka isiticilar ayni verimdeyse, UFO, elektrikli radyator, vb de ayni verimdedir. Onlarla akvaryumu isitmaya calismayin. Hepsi elektrikten 1 alir etrafini 1 birim isitir. Sadece klima (isi pompalari) elektrikten 1 alip etrafi 2-3-hatta 4 uzeri birim isitabilir, cunku aradaki farki dis unitesin vasitasiyla disaridan alir iceri tasir.
- Bir ara akvaryum ici floresanlar vardi, onlar duruyorsa onlari kullanarak normalde isiklandirma sirasinda kaybettiginiz isiyi suya kaybedersiniz bu da biraz kazanc olur.
- Elektrik ile verimli isinmanin yolu isi pompasidir (klima ornegi gibi) bunda da bir dis uniteye gerek vardir, bu da akvaryumunuz cok cok buyukse dusuneceginiz bir seydir. Dis unite de akvaryumun bulundugu odada olursa bu sefer odadan aldigi isiyi akvaryuma verir, yine odayi dogalgaz ile isitirsiniz ki bu da cok ucuz degil. Tam olarak ne yaptiginizi ve kendi sartlarinizi iyi bilmeden bu tip bir seye girismeyin.
- Filtrelerin uzerinde yazan guclere inanmayin. guc olcer ile olcun. Filtreler genelde uzerinde yazdigindan fazla ceker. Isiticilar ise az ceker (ozellikle cin mallari). Ama filtrenin aksine isiticinin gucunun az cikmasi faturanin az gelecegini gostermez tabi.

Simdilik bu kadar aklima daha bir sey gelirse eklerim
Para Getiren Balık Türü
Sanilanin aksine hobiye en cok katki saglayan insanlar hobiden para kazanmak isteyenlerdir. Ucunda kar amaci gordukleri icin yatirim yaparken ellerini bol tutarlar boylece piyasada malzeme ve balik hizli satilir. Taninayim diye kurulum esnasinda bol bol reklam yaparak insanlarin hobiye ilgisini de arttirirlar. Tabi nadir olsa da basarili olanlar da oluyor ama genellikle sonunda kendileri haric herkes kazaniyor.

Herkes ne istedigini bilerek malzemesini alip, bir kerede kurulum yapip ayni baligi 5 sene beslese hobi bu kadar hareketli olmazdi. Serbest piyasanin dinamiklerini egip bukmemeye calismamak lazim, zaten burada yazarak bu dengeleri egip bukemezsiniz zira insanlarin yaptiklari bu secimler neden degil sonuc.

Bu piyasada para kazanmak istiyorsaniz sunu yapacaksiniz (etik degildir);
1-Once bir cekirdek kadro kurulacak
2-Cekirdek kadro piyasada bulunmayan bir turu bulup uretmeye baslayacak.
3-Eldeki baliklar satis boyuna yaklastiginda balikla ilgili cekirdek kadronun tamamindan gazlayici paylasimlar baslayacak, asiri guzel balik, kimsede yok, of of yuzgece bak vb
4-Balik piyasada olmadigindan fiyati satan grup belirleyecek, aralarinda "centilmenlik anlasmasi" yapip fiyati belli seviyenin ustunde tutacaklar
5-Ardindan birileri aga takilip balik fiyati soracak, "kafalanip" baliklar verilecek, "bak cok degerli balik, bu kadar uruyor su fiyata gidiyor" diye soylenecek (o an icin dogru)
6-Balik yayginlasmaya ve alanlar elden cikarmaya veya yavrulatmaya baslamaya yakin 2. maddeye gecilip yeni bir tur bulunacak. Bu sirada aga takilip baligi yuksek paraya alan kisi umdugu gibi yuksek paraya satamayacak, cunku arz arttigi icin fiyat belirleyen bir monopol kalmayacak, cekirdek kadro da bunu bildiginden 2 numaraya gecip baska bir tur bulup onun uzerinden tezgahi isletmeye devam edecek

"Hobicilerden" balik alirken bu donguye dikkat etmek lazim.

Saygilar,
300 Lt Filtreleme
Başta belki 2-3 ay kurtarır ama balıklar büyüdükçe problem olur.
Artezyen Suyunu Dinlendirmek Gerekirmi?
Sadece içindeki etken maddelerin etki ettiği bir hastalık olunca kullanın, içinde kimyasallar var, muhtemelen filtrasyona büyük zarar verir.

Dinlendirmekte fayda var. Kuyularda metan, hidrojen sülfür olabiliyor. Sarkıtılan bir hava taşıyla 1 saatten kısa sürede kolayca uçarlar.
Kribensis Eş Tutma
Erkeğin çıkmaması garip, başka balık var mı?
Kribensis Eş Tutma
Kribensislerde eş beğenmeme gibi bir durum görmedim. İlk birkaç deneme kötü sonuçlanabilir, siz su değişimi ve yemlerini ihmal etmeyin, bir süre sonra dişi gözden kaybolacak sonra yavularla çıkacaktır
Gübre Programı
Bu kadar küçük tankta ilk kurulum harici düzenli dozlamayı değiştireceğiniz suya yapmanızı öneririm. Birikme veya bitme çok hızlı yaşanabilir bu yüzden ölçüm yapmadan düzenli dozlama riskli.

Yani üretici tarafından önerilen dozları ilk başta akvaryuma dozlayın.

Daha sonra önerim 3 günde bir 5 litre su değiştirin. O yeni koyacağınız 5 litre suya 5 litre için gerekli dozu kullanın ve öyle akvaryuma ekleyin.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.