Bitkilide besleyip sonradan çıkardığım balıklar


mföztürkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 64
mföztürkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2009 14:59

Merhaba Arkadaşlar, Benim bitkili akvaryumumu oluşturma sürecinde beslediğim ancak yaşanan sorunlar nedeni ile bir süre sonra değiştirmek zorunda kaldığım birkaç tür hakkında düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

1. Epalzeorhynchus Frenatus; İlk akvaryumum olan 60x30x30 ölçülerindeki tankımda sadece lepistes beslerken oğlum satıcının 'fazla büyümez' sözüne inanarak 4 siyah 4 beyaz frenatusla geldi. Son derece hareketli olan balıklar bir anda hepimizin gözdesi oluverdi. Ancak çok kısa bir sürede söylenenin aksine hızla büyüdüler tank onlara dar geldi.Ev halkının ilgisi sonucu evimize sığabilecek en büyük akvaryumu (110x50x60 h.) alıp geldik. İlkinden edindiğimiz deneyimle suyun hazır hale gelmesi,yeni bitki arayışları ve dikimi vs. tamamlandıktan sonra büyük bir heyecan ve sevinçle balıkları büyük akvaryuma transfer ettik. İlave tetra türleri ile tankımızı zenginleştirdik. Ancak bir gün siyah frenatuslardan biri öldü. Ondan sonra akvaryum karıştı. Sürekli kavgalar olmaya başladı,herbiri diğerini kovalamaya başladı.Özellikle iki siyah frenatus birbirlerini ağızlarından yakalayıp,aynı kartalların birbirlerini pençelerinden tutup havada dönmeleri gibi suyun içinde dakikalarca dönmeye başladılar. Zaten güçlükle dikilen bitkilerin sökülmesi , yaprak ve dalların birer ikişer kırılmaya başlaması sonucu sabrım taştı.Neticede değiştirilmek üzere akvaryumcuya gidildi.

2. Labirentliler

    Cüce Gurami (Colisa Lalia)

     İnci Gurami (Trichogaster Leerii)

     Sarı Gurami (Latince adını bulamadım)

Yeniden dizayn ettiğim ve yeni bitkilerle zenginleşen akvaryuma yukarıdaki balıklardan 6'ar tane aldım.Onlara ilave 8 tanede Barışcıl Beta aldım. İlk başlarda fark edemedim.Ama sonradan gördümki Guramilerin hepsi iğne yapraklı Cabombayı,Myriophyllum'ları keçi gibi yiyiyor.O kadar bitkisel ağırlıklı yem versemde atılan yeme bir, bitkilere iki saldırıyorlar. Özellikle İnci Guramiler Crinum Thainum'ların soğanlarını gözlerimin önünde söküp,soğan zarını ,kök uçlarını yediler.Neticede Beta'lar hariç hepsini değiştirmek zorunda kaldım.

3. Gök Kuşakları;

    Glossolepis İncisus, Melanotaenia Boesmani,Melanotaenia Lacustris

Gökkuşağı serisindeki bu balıkların her birinden 8'er tane aldım.Aldığımda hepsi küçüktü ve bir problem yoktu. Ama hızla büyüdüler ve sanırım çiftleşme ,yumurta dökme dönemine girdiklerinde akvaryumu birbirine katmaya başladılar.Son derece hareketli olan bu balıklar sayesinde 'gevrek' yapraklı çınar ile Cardamine Iyrata 'nın yaprakları kırılmaya iğne yapraklı cabomba ve myriophyllumlar sökülüp durmaya başladı.Balıkları değiştirinceye kadar neredeyse her sabah bitkileri dikmek için akvaryuma girmeye başladım. Benim gibi ufak tefek biri için hiçte hoş değil!Tebessüm

Son söz olarak yukarıda bahsi geçen balıkların hepsini çok sevdim ama bana maliyetleri kırıp döktüklerinden dolayı çok oldu. Umarım okuyucularımız benim yaşadıklarıma bakarak ya bu balıkların yapılarına uygun bitki seçerler ya da benim şimdi beslediğim gibi daha masum ve sakin tetra vs. gibi türlere yönelirler...
 
Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir