Bitkisel ve Hayvansal Yemler


PosseidonÇevrim Dışı

[B]2213,1[/B]
Kayıt: 19/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 836
PosseidonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2008 23:38
Ahmet Bey bizim beslenmemiz konusunda haklısınız. Ayrıca benim kendi bakış açım farklı yem kullanımları veya farklı içerikli yemlemeler taraftarıyım. Yukardaki düşüncem hayvansal yemlemelerde dana yüreği için bu örneklemeyi kullandım. Yani hayvansal yemleme olacaksa suda yetişen karides - artemia - dafnia - lavra tarzı hayvansal yemlerin balıklar için daha sağlıklı olacağı kanısındayım. Ayrıca bizler koç - kuzu - dana - deve - koyun - hindi - tavuk yiyoruz ama gidipde bir kaplan - aslan - zürafa - su aygırı gibi hayvanlarıda yemiyoruz değilmi. Tabi bu sadece benim düşüncem. 
Ayrıca bu konuda sadece balığın sağlığı değil , yemlemede kullanılan yemin suyun kimyasında nasıl etki yaptığıda önemlidir.
 
Paylaşımlarınız için teşekkürler.  
Posseidon2008-04-26 23:38:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mister73Çevrim Dışı

Kayıt: 13/04/2008
İl: Ankara
Mesaj: 33
mister73Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2008 12:05
Merhaba,
Bu yararlı paylaşım için öncelikle katkıda bulunanlara teşekkür ediyorum. Ancak takip edebildiğim kadarıyla hazır yemlerin bitkisel ve hayvansal ürünlerin karışımı olduğunu belirten arkadaşın sorusu cevapsız kalmış gibi. Ben örnek olarak Sera Flora isimli yemin içeriğini aşağıya alıntı yaptım;
 
  • Kedi balıkları ve doğada otçul olarak beslenen balık türlerinin beslenme yapılarına uygun olarak yüksek miktarda spurilina yosunu içerir. Malavi ve tanganyika gölü balıkları ve canlı doğuran tipteki balıkları Sera spurilina tabs ve sera flora ile beslenmeleri doğal beslenme alışkanlıklarına tamamen uygundur. Sera flora bitkisel beslenen canlı doğuranlar, afrika tanganyika gölü, yavrularını ağızlarında saklayan cichldılleri...vb için ideal bir yemdir.
  • Sera flora su yosunu türlerinden tahıl ve tahıl mamullerinden balık ve balık mamullerinden yapılmış bol miktarda doğal vitaminler, aminoasitleri ve maden tuzları içermektedir. Bitkisel içerikli bu yem tüm akvaryum balıkları için ara öğün olarak ideal bir yemdir.
  •   Ayrıca, bileşik yiyeceklerin enzim aktivasyonunu artırdığı için emilimi artırdığını belirten Volkan Bey de bu konuda daha detaylı açıklama yapacağını belirtmişti fakat bu yönde bir açıklaması henüz gelmedi veya ben kaçırmış olabilirim.


    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    EnatiopuSÇevrim Dışı

    Özel Üye
    Kayıt: 17/10/2006
    İl: Antalya
    Mesaj: 2009
    EnatiopuSÇevrim Dışı
    Özel Üye
    Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2008 13:46
    [QUOTE=mister73]

      Ayrıca, bileşik yiyeceklerin enzim aktivasyonunu artırdığı için emilimi artırdığını belirten Volkan Bey de bu konuda daha detaylı açıklama yapacağını belirtmişti fakat bu yönde bir açıklaması henüz gelmedi veya ben kaçırmış olabilirim.

    [/QUOTE]
     
    Ben bu yönde hiçbir açıklama beyan etmedim!
     
    Tam tersine anlatmak istediğim bu ikisinin tamamen ters olduğu ve birbirlerinin etkisini artırmak değil büyük oranda negatif olarak etkilerler! ( ozaman nasıl oluyorda iki farklı diyeti sindirebiliyorlar diyeceksiniz açıklıyım)
     
    Carnivor (etçil) beslenen balıkların çok büyük kısmında mide üç bölüme ayrılır ve sindirim ağızdan sonra başlar, yutak bizlerden farklı olarak mukus salgılar ve burada sindirim başlar. Ağırlıklı olarak mineraller burada difüzyonla kana geçer. Midede ise Hcl (hidroklorik asit), pankreastan salgılanan hormonla pepsinojen pepsine dönüşür ve proteinlerin parçlanmasına yol açar, buradaki asidite yüksektir. 2 Ph civarı! Mide boş olduğunda sekretin hormonu ile midenin kendini sindirmesi engellenir ve nötr hale gelir. (protein parçalanması bizimkine çok benzer) İnsandan farklı olarak sindirimin büyük kısmı midede olur. Ardından incebağırsağa gelir burada hormonlar mide asidine verilemeyeceği için bukısımda devreye girer ve aminoasitler özümsenir, yağlarsa karaciğer tuzları ile parçalanır.
     
    Herbivor balıklarda ise (otçul) mide tek göze kadar küçülmüş bazı balıklarda mide bile bulunmamaktadır.İnce bağırsaklar çok uzundur ve sindirimin büyük kısmı olur. Asidik değildir çünki burada bitkisel proteini sentezleyen bakteriler sindirime yardımcı olur. Bu sebepten bu bakteriler midede olamaz yoksa onlarda sindirilir. Selüloz sindirimi zor olduğu için Herbivor balıkların özelikle ince bağırsağı çok uzun olur.
    Omnivor ( hemetçil hem otçul) balıklarda ise buiki sindirim sistemi, sindirelecek besin türüne göre özellişmiş ve fonksyonlaşmıştır. Büyük canlı gurubunu oluşturur.
    Yani tamamen etçil beslenen balıklar otçul besinleri sindiremezlermi? Sindirirler ama bu daim bir diyet olmadığı iiçin hem sistemi düzenliyici rol yapar, sindirim uzun sürer, metabolizmayı yorar ama sindirim olur. Örneğin Piranalar otçul beslenmezler ama avladıkları canlının sindirim sistemindeki bu besinleride sindirirler.
    Tamamen Herbivor olan balıklarda metabolizmanın ihtiyacı olan protein açığını kapamak için küçük canlıları tüketirler.
     
    Kısaca her canlı metabolizmasının ihtiyacı olduğu besin maddelerine göre sindirimlerini evrinleştirmiştir! Yani hepsi ihtiyacı olan benzin türünü alırlar.
    Benzine katkı maddesi eklemek, bakım zamanlarında motora iyi gelsede bunu devamlı hale getirirsek benzin enjektörlerini tıkar, motoru yorar arbayı bozar. LOL
     
    Hangi tür besleniyor olursa olsun bence balığın beslenme diyetine uygun besinler verilmeli, diğer tür diyet yapılacaksa bu ayrı bir zamanda sadece o cins diyet olmalı ve bu süre uzun aralıklarda, az dozlarda yapılmalı. Tek tür beslenen canlıya iki besin çeşidi aynı anda verilirse metabolizma ihtiyacı olan besini sindirmeye yönelir (zaten fizyolojisi bu yünde evrimleşmiştir) diğer besin büyük oranda sindirilemez, aksine sindirilen asıl besininde sindirilmesine engel olur ve besinden tam yararlanılamaz.
    EnatiopuS2008-04-27 13:51:29

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    mister73Çevrim Dışı

    Kayıt: 13/04/2008
    İl: Ankara
    Mesaj: 33
    mister73Çevrim Dışı
    Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2008 16:40
    [QUOTE=EnatiopuS]

    Refet bey su ürünleri fakültesinin yaptığı bir araştırma raporunda ( makaleyi düzenleyip ekleyicem) balıkların sindirim sistemlerinde yapılan inceleme sonucu bir çok bakteri bulunmuş. ( gerekli rakamlar ve isimler var şuan ofisdeyim) Sindirime yardımcı olan bu bakteriler iki grupda toplanmış sadece bitkisel proteinleri sentezleyebilen ve bitkisel&hayvansal proteinleri sentezleyen. Yani hiç bir balığın sindirim sisteminde sadece hayvansal proteinleri parçalayan enzimleri salgılayan bir bakteri bulunmuyor. Yani bu bakterilerin salıladığı enzimler ve bulundukları sindirim kanalı ayrı yerlerde olduğu için sadece kendi sentezleyecekleri maddeyi özümsüyorlar. Lifli gıdalar mide asidi içinde çok azparçalanıyor doğru yalnız selülozik gıdaların parçalanabilmesi için yani emilip yararlı hale gelmesi için pektin'e dönüşmesi gerekiyor bunu içinde uzun bir bağırsak kanalı ve yüzey alanı geniş bir ortama ihtiyaç duyuluyor ( örn= atlar, inekler) Bilinen en lifli yiyecekler arpa ve çavdar, hazırlanan yemin içine bunlar konulursa dediğiniz gibi bir durumun olması kaçınılmaz ama sarımsak, ( ev yapımı bekletilen yemle re karıştırılmasını tavsiye etmiyorum, taze ve mevcut yeme emdirilerek verilmesi daha uygun), ıspanak, marul gibi besin maddelerinin hayvansal proteinli yiyeceklerle karıştırılması yapılan bu araştırmaya göre ( sadece balıklar üzerinde) bir sorun yaratmıyor aksine bileşik yiyecekler enzim aktivasyonunu artırdığı için emilimi artırıyor. Daha detaylı olarak ileticem.

    Saygılar.

    [/QUOTE]
     
    Volkan Bey,
    Ben yukarıdaki açıklamanızın son bölümünü kullanmıştım sadece ama metnin tamamı yukarıda mevcut. Amacım bilgi almaktı, yanlış anlamayın lütfen. Zaten kendi beyanınız olmadığını, bir araştırma raporuna dayandığını belirtiyorsunuz.
    Saygılar...

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    EnatiopuSÇevrim Dışı

    Özel Üye
    Kayıt: 17/10/2006
    İl: Antalya
    Mesaj: 2009
    EnatiopuSÇevrim Dışı
    Özel Üye
    Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2008 17:17
    [QUOTE=EnatiopuS]

     ıspanak, marul gibi besin maddelerinin hayvansal proteinli yiyeceklerle karıştırılması yapılan bu araştırmaya göre ( sadece balıklar üzerinde) bir sorun yaratmıyor aksine bileşik yiyecekler enzim aktivasyonunu artırdığı için emilimi artırıyor. Daha detaylı olarak ileticem.

    [/QUOTE]
    .
    Bu araştırmayı geçen sene yapmışım inanın okadar çok fakülte kaynağını araştırdım ama bu yayını bulamadım! Son yazdığım yazıdada belirttiğim gibi sadece Carnivor ve Herbivor canlılarda bunun olmayacağı aşikar. Büyük ihtimalle araştırma Omnivor canlılar üzerine yapılmış olmalıki yazılanları destekleyebilsin.

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    sinanönerÇevrim Dışı

    Kayıt: 11/07/2007
    İl: Eskisehir
    Mesaj: 369
    sinanönerÇevrim Dışı
    Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2008 13:45

    Ya bende bi erkek sarı prenses var.Ama dişilere hiç titremiyor.Ne yem veriyim kısır değil.


    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    ZiyaretçiÇevrim Dışı

    Ziyaretçi
    Kayıt: 01/01/2003
    Mesaj: 0
    ZiyaretçiÇevrim Dışı
    Ziyaretçi
    Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2008 23:13
    Benim anlamadığım konu neden balıklara verdiğiniz yemleri karıştırdığınızdır. örn; tetra+sera+hikari nin aynı tür yemlerini neden karıştırıp veya farklı zamanlarda verdiğiniz. tek bir markanın yemi yeterli degilmidir.

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    ZiyaretçiÇevrim Dışı

    Ziyaretçi
    Kayıt: 01/01/2003
    Mesaj: 0
    ZiyaretçiÇevrim Dışı
    Ziyaretçi
    Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2008 23:47
    [QUOTE=muszoot]Benim anlamadığım konu neden balıklara verdiğiniz yemleri karıştırdığınızdır. örn; tetra+sera+hikari nin aynı tür yemlerini neden karıştırıp veya farklı zamanlarda verdiğiniz. tek bir markanın yemi yeterli degilmidir.[/QUOTE] 
    Selamlar,
    Yemleri karıştırıp verme fikrine ben devamlı karşıyım. Önemli olan yem seçiminde balıkların ihtiyaçlarını karşılamaktır. Bu ihtiyaçlar 1 yemlede çok güzel karşılanabilir. Forumun çeşitli yerlerine yazdığım ilk mesajdan beri aynı görüşü savunuyorum. Yem seçimi tamamiyle markaya göre değil içeriğe göre olmalıdır.
    Piyasada çok marka adıyla satılan yemler (özellikle Kaliteli olanlar) bir çok içerik balıkların renklenmesi, ve sağlıklı kalması amacıyla üretiliyor. Ama öncelik balıkların renklenmesi. Bu sebeple yem kutularında renkli balıklar konuluyor. ama önemli olan balıkların ihtiyaçlarıdır. İhtiyacı karşılanan balık rengini kazanır.
    En iyi verim bir yemi ihtiyaçlar doğrultusunda belirledikten sonra düzenli olarak verilmesidir. Gün içerisinde 1 öğün X yemden diğer öğün Y yeminden kalan öğünde de Z yeminden vermek saçma bence.
    Marka kalite açısından önemli bir faktör ama öncelik içeriğe verilmelidir. Ayrıca içerikt bulunan maddelerin ağırlığıda önemli bir kıstas. Farkında olan arkadaşlar vardır. özellikle cichlid-forum.com sitesinde yemler üzerine olan görüşler yemin içeriği ile alakalıdır.
    Marka tartışmamalıyız, içerikleri konuşmalıyız...
    Saygılar..
     

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    KahramaNÇevrim Dışı

    Kayıt: 11/04/2006
    İl: Istanbul
    Mesaj: 268
    KahramaNÇevrim Dışı
    Gönderim Zamanı: 31 Mayıs 2008 00:08
    İçeriklerini bizlerle paylaşırsanız seviniriz sizce hangisi içerik olarak en uygunu??Herzaman aynı yemi vermekte bana saçma geliyor kabak tadı verir bence arada kan kurdu,karides,dana yüreği alabalık yada meyve sebze.Ne kadar içeriği uygun olsada değişik menülerdende vaz geçmem.. osiana2008-05-31 00:09:31

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    ZiyaretçiÇevrim Dışı

    Ziyaretçi
    Kayıt: 01/01/2003
    Mesaj: 0
    ZiyaretçiÇevrim Dışı
    Ziyaretçi
    Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2008 13:35
    [QUOTE=osiana] İçeriklerini bizlerle paylaşırsanız seviniriz sizce hangisi içerik olarak en uygunu??Herzaman aynı yemi vermekte bana saçma geliyor kabak tadı verir bence arada kan kurdu,karides,dana yüreği alabalık yada meyve sebze.Ne kadar içeriği uygun olsada değişik menülerdende vaz geçmem.. [/QUOTE]
    Ahmet Bey beni yalnış anladınız. Ben hazır yemlerden bahsettim. Örneğin sera granugreen+tetra bits karışımı.
    Evimizde hazırladığımız yemler tabikide balıklarımız için çok faydalı. Taze taze hazırladığımız yemlerden daha iyi hangi yem olabilirki.

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    ZiyaretçiÇevrim Dışı

    Ziyaretçi
    Kayıt: 01/01/2003
    Mesaj: 0
    ZiyaretçiÇevrim Dışı
    Ziyaretçi
    Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2008 13:46
    Burada bir çok fikri paylaşan arkadaşlar var. Bazıları çok bilimsel. Evde yapılan yemlere karşı değilim ama iyi hazırlandığından emin olunduğu müddetçe. Benimgibi acemiler için hazır yemleri kullanmak daha faydalı bence. 2 çeşit yem yeterlidir. Teşekkür ederim.

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    ZiyaretçiÇevrim Dışı

    Ziyaretçi
    Kayıt: 01/01/2003
    Mesaj: 0
    ZiyaretçiÇevrim Dışı
    Ziyaretçi
    Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2008 14:18
    Peki piyasada sadece hayvansal veya sadece bitkisel yemler mevcut mu? Mevcutsa hangileri? Mesela tropheus türleri için granugreen önerilir ama içeriğine baktığımızda:
    Protein 38,3 %
    Yağ 6,1 %
    Fiber 3,9 %
    Kül 9,5 %
    Şeklindedir.
    %11 lik bir fark mı bu yemi bitkisel yem statüsüne sokmaktadır? Birisi aydınlatırsa sevinirim.
     

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    ZiyaretçiÇevrim Dışı

    Ziyaretçi
    Kayıt: 01/01/2003
    Mesaj: 0
    ZiyaretçiÇevrim Dışı
    Ziyaretçi
    Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2008 14:28

    Granugreen için verilen değerlerdeki protein oranı bitkisel protein oranıdır. Bu yüzden de adı bitkisel yem olarak geçiyor. Hayvansal protein ve bitkisel protein birbirlerinde çok farklı kavramlardır. Bitkisel protein sindirimi tropheus türlerinde kolaydır. Ama bu balıklar bağırsak yapıları nedeniyle hayvansal proteini kolay kolay sinidirememktedirler. Bu da bağırsakta birikme ve dolayısıyla da hastalığa yol açar.

    Piyasadaki bitkisel yemler genelde pul yemlerdir.
    Sera Flora,
    Sera Granugreen vs vs.
    Ayrıca bitkisel protein için kullanılan ürünlerden bir diğeri spirulina dır. Bitkisel protein oranı yüksek fakat sindirimi kolaydır. Eğer bitkisel bir yem almak istiyorsanız spirulina bileşiği yüksek olan bir ürün almalısınız.
    Saygılar...

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    ZiyaretçiÇevrim Dışı

    Ziyaretçi
    Kayıt: 01/01/2003
    Mesaj: 0
    ZiyaretçiÇevrim Dışı
    Ziyaretçi
    Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2008 21:26
    [QUOTE=E-ERDEM]

    Granugreen için verilen değerlerdeki protein oranı bitkisel protein oranıdır. Bu yüzden de adı bitkisel yem olarak geçiyor. Hayvansal protein ve bitkisel protein birbirlerinde çok farklı kavramlardır. Bitkisel protein sindirimi tropheus türlerinde kolaydır. Ama bu balıklar bağırsak yapıları nedeniyle hayvansal proteini kolay kolay sinidirememktedirler. Bu da bağırsakta birikme ve dolayısıyla da hastalığa yol açar.

    Piyasadaki bitkisel yemler genelde pul yemlerdir.
    Sera Flora,
    Sera Granugreen vs vs.
    Ayrıca bitkisel protein için kullanılan ürünlerden bir diğeri spirulina dır. Bitkisel protein oranı yüksek fakat sindirimi kolaydır. Eğer bitkisel bir yem almak istiyorsanız spirulina bileşiği yüksek olan bir ürün almalısınız.
    Saygılar...
    [/QUOTE]

    Çok teşekkürler hocam yeni bir şey daha öğrendim, ben ne bulsam yediğim için proteinin hayvansalını bitkiselini gözden kaçırmışımLOL. Bu arada aya insan göndermiş miydik? LOL

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir