Bitmeyen Yosun Serüveni


MeisteRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 781
MeisteRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Eylül 2014 03:03
Yeşil Nokta ve Saç yosununu Excel ile çözüp Purigen ile suyu tertemiz hale getirdikten sonra Karides ekleyip Excel'i bırakmıştım o ara yeni algler basmaya başladı tankı ve ardından bir de Nerite Salyangoz ekledim bunlar da bir türlü Siyah Fırça ve Kısa Tüy Algler ile savaşımda doğal bir yardımcı olamadılar.

Şu an camlar ve bitkiler kısa tüylerle kaplı kazısam 1 haftaya geri geliyorlar. Test kitim yok. CO2 desteği yok. Balıklar havada yüzüyor gibi berrak suyum olmuşken yine hevesim kursağımda kaldı camdaki yosunlardan su bulanık görünüyor şimdi de.

Işıklandırma: 39w Grolüx T5, 18w Osram 865 T8, 18w Philips Aquarelle T8

Net su hacmi: 95 litre

Canlılar: 30-40 bireyli moli ailesi yavru damızlık karışık, 30-40 arası kiraz karides, 2 Cüce Vatoz, 4 Nerite Salyangoz, 5 Bronz Çöpçü

Filtre: Eheim 2213

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MSAÇevrim Dışı

[B]10504,3[/B]
Kayıt: 24/03/2013
İl: Gaziantep
Mesaj: 2550
MSAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Eylül 2014 07:53
Neriteler camdaki spot alglerde başarılar sadece. Bitkilerin istediği düzeyde aydınlatma, gübre, co2, ideal bir zemin olmazsa sürekli bu sorunları yaşamaya mecburuz. Co2 olmadan bitkilerin fotosentez yapıp macro ve micro besinleri kullanması zorlaşır. Bu da alglerin işine yarar. Haftada iki defa % 50 su değişimi yapıp yine camdaki oluşumları bir kart ile kazıyın. Gübre kullanıyormusunuz bilmiyorum. Ancak verdiğiniz gübre alglerin işine yarıyor. Aşağıdaki makaleyi baştan sona kadar okumanızı tavsiye ederim.


http://www.akvaryum.com/Forum/bitki_akvaryumunda_basarihi-tech_k162934.asp

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MeisteRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 781
MeisteRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Eylül 2014 18:50
[QUOTE=MSA]Neriteler camdaki spot alglerde başarılar sadece. Bitkilerin istediği düzeyde aydınlatma, gübre, co2, ideal bir zemin olmazsa sürekli bu sorunları yaşamaya mecburuz. Co2 olmadan bitkilerin fotosentez yapıp macro ve micro besinleri kullanması zorlaşır. Bu da alglerin işine yarar. Haftada iki defa % 50 su değişimi yapıp yine camdaki oluşumları bir kart ile kazıyın. Gübre kullanıyormusunuz bilmiyorum. Ancak verdiğiniz gübre alglerin işine yarıyor. Aşağıdaki makaleyi baştan sona kadar okumanızı tavsiye ederim.


http://www.akvaryum.com/Forum/bitki_akvaryumunda_basarihi-tech_k162934.asp[/QUOTE]

O konuyu defalarca kez okudum her yanlışımda bir daha okuyorum. Akvaryumumu kurmam büyük litrede acemiliğimle oldu o yüzden zemin tek katman ve AquaDeco siyah kum mevcut 6cm yüksekliğinde, piyasada hagen diye bilinen kum. CO2 sistemi maliyetinden değil konuya hala tam olarak hakim olamadığımdan ve şehir dışında üniversite okuduğumdan kuramıyorum, heralde maddi durumu el verirken kuramayan ender insanlardan biriyimdir. Işıklandırmayı 2+3+3 şeklinde yapıyordum onu değiştirdim son 2 gündür 2+2+2'ye düşürdüm. Neriteler Excel'den etkilenmeyeceğini bilsem carbon desteği olarak excel'e yeniden başlıcam ancak o da mümkün değil şu an sanırım salyangozların tepkisini kestiremiyorum ve kaybetmek istemiyorum. Son 1,5-2 aydır gübre vermiyorum öncesinde verdiğim zamanlar sadece mikro element ve potasyum gübresi ekliyordum. En son dün akşam gübre ekledim bunca zamanın üzerine.

Bu sabah nasıl olduysa dikkatimi çekti nokta yosunları ile kaplanan dekorlar %50 civarında yosun kaybetmişler ve bitkilerdeki yosunların göz kararı %30'u kadarı yoktu ancak camlar kristal gibi suyumu net görmemi engelleyecek bir şeffaf tabakayla kaplanmış gibi duruyor şu an. Bayramda eve gittiğim zaman temizleyebilirim bir daha en yakın zamanda.

Bu durumun diğer bir açıdan bakıldığında fosfat fazlalığından kaynaklandığını düşünmeye başladım çünkü edindiğim bilgilere göre nokta yosunlar fosfat yokluğunda ortaya çıkıyor ancak bende camlardan tamamen bittiler ve dekorlardaki de bitmeye yüz tutuyor yavaş yavaş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serdurÇevrim Dışı

Kayıt: 31/08/2014
İl: Kayseri
Mesaj: 399
serdurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2014 22:12
elma salyangusu ve vatoazlarla yosun kalmaz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir