Black Lace(E) x Mavi(D) Melek Çifti ve Yavruları


nikon_Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,8214[/C] [B]4768,2[/B] [C]4,3,8214[/C]
Kayıt: 07/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 980
nikon_Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2010 12:08
[QUOTE=fatihk]Tarık Bey yeni çalışmanızı merakla takip edicem. Yavru büyütmek özellikle melek balıkları için sabır ve emek işi. Sağlıklı yavrular büyütmenizi dilerim. Malavi cichlidlerinden sonra şimdi ben de  bitkili  akvaryumda melek beslemeye başladım, gerçektende çok güzel balıklar, bende de inci gövde silver var bakalım bunlardan yavru büyütmeyi başarabilecekmiyim:) Tarık hocam yavru büyüttüğünüz ve yumurta döktürdüğünüz akvaryumun boyutları ve özellikleri nedir? Paylaşırsanız memnun olurum, saygılar ve başarılar dilerim.[/QUOTE]
 
Cesaretlendirici sözerinizden dolayı çok teşekkür ederim Fatih Bey. Umarım güzel sonuçlar çıkar da, melek konusunda daha geniş yelpazelere ulaşabiliriz. Bu konuda, birçok başka meleksever akvarist arkadaşımın da bu yönde çalışmalarının olduğunu biliyorum.
 
Melek balıklarına yönelmeniz sevindirici bir haber, umarım bu güzel canlılar size görsel bir şölen sunarlar. Dilerim bolca yavru alırsınız.
 
Balıklarımın tamamı ana tankta (400 lt) bulunuyor. Üretime ayırmak istediğimde ise, çiftleri 70-80 litre civarı hacmi olan cama cam bir tanka ayırıyorum. Yavrular çıktıktan sonra ayırdığım tank küçük, yaklaşık 30 litrelik bir cama cam tank. İsterseniz, üretim ve boylandırma için kullandığım yöntemi detaylı olarak anlatayım, böylece belki diğer forum üyesi arkadaşlardan ilgisi olanlar için de yararlı olabilir.
 
Üretim için kullandığım tanka çifti atmadan 2 gün önceden suyunun tamamını değiştirerek sünger filtre ile suyun devirdaim yapmasını sağlıyorum. Isıtıcının ayarını da 27-28 derecede tutuyorum. Tanka, yumurtlamaları için özel olarak hazırladığım pleksiglas parçayı sabitliyorum. Üçüncü gün, yumurtlaması yakın olan çifti bu tanka alıyorum ve iyi bir beslenmeye tutuyorum. Yumurtlama olana kadar her akşam tabandaki dışkı artıklarını temizleyip eksilen miktar kadar taze su ekliyorum. Yumurtlama olduktan sonra önünüze iki seçenek çıkıyor; ebeveynleri yumurtaların yanında bırakmak veya ayırıp farklı bir yerde kuluçka sürelerini geçirmelerini sağlamak.
 
Yer yokluğundan dolayı ben yumurtaları ayırmak zorunda kalıyorum, o nedenle işin asıl o kısmını anlatacağım. Ebeveynleri bulundukları üretim tankından aldıktan sonra tanka metilen mavisi ekliyorum(suyun rengi belirgin mavi olana kadar) ve yumurtalardan yavru çıkmasını bekliyorum. Yumurtaların yakınına bir hava taşı koyarak yumurtaların daha fazla oksijenle temas etmesini sağlıyorum(hava kabarcıkları kesinlikle yumurtalara değmeyecek). 2-2,5 gün sonra yavrular yumurtadan çıkıp tabana düşmeye başlıyorlar. Yumurtaların tamamı çıktıktan sonraki gün yavruların hepsini toplayıp, 2 gün öncesinden taze su doldurup hava taşı ile sirküle ettiğim 25-30 litrelik tanka aktarıyorum. Tankın suyunun sadece yarısını dolduruyorum. Suyun ısısının ayırdığım tanktaki ısı ile aynı olmasına dikkat ediyorum. Yavrular arasında ölen ya da, bozuk yumurtalar varsa bunları dikkatlice temizliyorum. Yavrular yüzmeye başlamadan bir gün önce artemiayı hazırlıyorum.
 
Yavrular 4-5 gün sonra yüzmeye başladığında, hava taşını çıkarıp pipo filtre bağlıyorum ve ilk yemlemeyi yapıyorum. Yavru tankında su değişimine önem vermek gerekiyor. Her gün dipteki besin artıklarını hava hortumu ile temizleyip dinlenmiş taze su ekliyorum. Eklediğim suyu, bir gün önceden pet şişeye koyup tankın içine bıraktığım su ile yapıyorum(böylece ısı aynı oluyor). Yavruları her gün 4-5 kez azar azar artemia veya varsa mikrokurt ile beslemek gerekiyor. Ben iki adet artemia düzeneği kullanıyorum. Biri hazır olduğunda, ikincisinin artemia yumurtalarını atıyorum ve böylece biri bittiğinde diğer artemia larvaları hazır oluyor. Organik yem artıklarının suyu kısa zamanda bozacağını ve kirli suyun yavruların ölümüne neden olacağını unutmamak ve su değişimini hiç aksatmamak gerekiyor.
 
Sonraki çiftlerin yumurtlamalarına hazırlamak amacıyla, yumurtaların çıktığı tanktaki suyun tamamını boşaltıp tekrar taze su ile dolduruyorum. Sünger filtre ile sirkülasyonu yaparken, ısıtıcı da çalışmaya devam ediyor. 
nikon_2010-10-23 12:13:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mgokkavasÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 29/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 576
mgokkavasÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2010 18:08
 
Merhaba,
 
O zaman şöyle söyleyeyim bildiğim kadarıyla bu yazacaklarım yurtdışı forumlarda yazılan ve kesinliğine inanılan bilgiler.
 
Mavi balık ile mavi olmayan balığı çiftleştirdiğinizde tekrar mavi elde etmek gibi bir çabanız yoksa o zaman eşleşmelerinizde kayda değer herhangi bir yenilik görmeniz beklenmiyor diyebilirim. Mavi geni çekinik bir gen yani mavi olmayan balıkla çiftleştirdiğinizde karşı taraftan da mavi geni gelmedikçe mavi olan balığınızın mavi olmayan versiyonuymuş gibi sonuçlar alacaksınız. Mesela platin ise (bunun mavi olmayan versiyonu gold olduğu için) goldla çiftleştirmişsiniz gibi, blusher ise düz blusherla çiftleştirmişsiniz gibi, mavi silver ise düz silverla çiftleştirmişsiniz gibi. Yani sanırım merak ettiğiniz konu bu.
 
Bu mavi balıklar kategorisinde platin, pinoy ve paraiba (ticari isim) olarak adlandırılan balıklar bulunuyor. Bunların ortaya çıkması için her iki ebeveynden de mavi genini almaları gerekli. Sizin mavi olmayan ebeveynlerinizde gizli de olsa hasbelkader mavi geni yok ise o zaman yavrularınız standart eşleşme yavruları gibi olacaklar. Örneğin sizin bu başlığa ismini veren eşleşmenizde %50 black lace, %50 ise silver olacaklar.
 
 
Yukarıdaki ticari isimli balıklar platin (mavi gold), pinoy (mavi siyah), paraiba (mavi blusher) genlerini her iki ebeveynden de almaları gerekli.
 
 
[QUOTE=nikon_]Mutlu Bey,
Bilgiler için teşekkür ederim.

Öncelikle belirtmem gereken bir şey var sanırım; mavi dişiler ve mavi olmayan erkeklerle yaptığım ve yapmayı düşündüğüm eşleştirmeleri mavi yavrular elde etmek için yapmıyorum. Amacım, bu tür eşleştirmelerle farklı ne tür yavrular elde edebilirim, içlerinden hoşumuza gidecek türler çıkacak mı onu görmek istiyorum. Bunun için ikinci nesilleri görmek gerekiyor tabiki. Uzun bir süreç elbetteki, belki de devamını getiremeyeceğim bir süreç bu. Ama şimdilik başlangıcını yaptım, sonunu hep birlikte göreceğiz.

Elimde şu an mavi erkek yok. Mavilerin hepsi dişi çıktığı için, onları farklı türdeki erkeklerle eşleştirmem gerekiyor. Bu eşleştirmeyi ise, olabildiğince değişik tür yavrular elde etmek için yapmaya çalışıyorum. Elimde hali hazırda bulunan erkekler şunlar; black lace, inci gövde silver, albino inci gövde gold, tricolor türlerinden.

Aklımda olan bir eşleştirme de; black lace x mavi çiftinin yavrularından siyah olanlardan biriyle albino inci gövdelerden birini eşleştirmek. Belki bu şekilde çıkacak yavrulara inci gövde özelliğini de aktarabiliriz. Gerçi bunun genetiğini siz çok iyi biliyorsunu, bilgilerinizden bu süreçte de yararlanmayı ümit ediyorum.

Sağlıcakla kalın.
[/QUOTE]
mgokkavas2010-10-23 18:10:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nikon_Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,8214[/C] [B]4768,2[/B] [C]4,3,8214[/C]
Kayıt: 07/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 980
nikon_Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2010 11:27
Bu eşleşmeden doğan ilk yavrulardan bir beklentim yok aslında. Sadece ikinci ve belki üçüncü nesil yavrular için elimde mavi gen taşıyan siyahlar olmasını arzu ediyordum. Bu yavrular büyür de içlerinden eş yapabileceğim damızlıklar oluşması yararlı olacak. İçlerinden çıkacak mavi gen taşıyan siyah yavruları yine mavi bir melekle eşleştirdiğimizde belki farklı bir şeyler çıkabilir diye ümit ediyorum. Ya da belki onların yavrularından yapılacak eşleştirmede bir şeyler ortaya çıkabilir. Bu süreçte elde edeceğim yeni türlerin de(platin, full black, blusher vs. gibi) eşleşmelere dahil olması belki farklılık yakalama olasılığımızı arttırabilir birkaç nesil içinde. Göreceğiz...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mgokkavasÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 29/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 576
mgokkavasÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2010 14:09
[QUOTE=nikon_]Bu eşleşmeden doğan ilk yavrulardan bir beklentim yok aslında. Sadece ikinci ve belki üçüncü nesil yavrular için elimde mavi gen taşıyan siyahlar olmasını arzu ediyordum. Bu yavrular büyür de içlerinden eş yapabileceğim damızlıklar oluşması yararlı olacak. İçlerinden çıkacak mavi gen taşıyan siyah yavruları yine mavi bir melekle eşleştirdiğimizde belki farklı bir şeyler çıkabilir diye ümit ediyorum. Ya da belki onların yavrularından yapılacak eşleştirmede bir şeyler ortaya çıkabilir. Bu süreçte elde edeceğim yeni türlerin de(platin, full black, blusher vs. gibi) eşleşmelere dahil olması belki farklılık yakalama olasılığımızı arttırabilir birkaç nesil içinde. Göreceğiz... [/QUOTE]
 
İşte benim de en yukarıda yazdığım bu idi. Bu eşleşmenin black lace olan erkek yavrularını kendi anneleri olan mavi melek ile çiftleştirirseniz o eşleşmeden pinoy (mavi black lace) elde etmeniz beklenir.
 
 
Bende de siyahlar var. Ben de 1-2 mavi balıkla siyah balığı eşleştirmeye çalışıyorum.
Geçen sene akvaryumcuları dolaşırken bu aşağıdaki balığı buldum ve çok hoşuma gittiği için aldım. Amacım bu balığı büyütüp benim siyah blusherlarımla çiftleştirmekti. Büyütme aşamasını geçtik umarım çiftleştirme aşamasını da geçeriz. Bu balıkta mavi geni var mı yok mu bilmiyorum ama bazı mavi bölgeler var üzerinde. Güzel bir yarım tül kuyruk ayrıca. Beğeninize sunuyorum. Cinsiyetini henüz bilmiyorum ama sanırım erkek çıkacak.
 
 
mgokkavas2010-10-24 14:56:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nikon_Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,8214[/C] [B]4768,2[/B] [C]4,3,8214[/C]
Kayıt: 07/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 980
nikon_Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2010 00:56
Güzel bir balık. Parabia gibi görünüyorTebessüm. Bu balıkla yapacağınız eşleştirmelerde farklı güzel yavrular çıkar inanıyorum ki.
 

Bu arada, internette gezinirken hiç görmediğim yeni bir tür melekle karşılaştım. Bumblee Bee Pinoy Angelfish olarak adlandırılmış. İlginç bir görünümü var.



Albino inci gövde gold çiftinin yavruları da birkaç günlük oldu.
 
 
nikon_2010-10-26 15:38:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nikon_Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,8214[/C] [B]4768,2[/B] [C]4,3,8214[/C]
Kayıt: 07/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 980
nikon_Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2010 10:31
Black Lace x Mavi eşleşmesinden çıkan yavrular bugün itibariyle 13 günlük oldular. Artemiaları lüpletmekten karınları dobiş dobiş geziyorlarTebessüm. Aşağı yukarı yarısı black, yarısı silver olacak gibi görünüyor.
 
Yavrular 13. günlük;
 
 
 
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nikon_Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,8214[/C] [B]4768,2[/B] [C]4,3,8214[/C]
Kayıt: 07/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 980
nikon_Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2010 14:02
Yavrular 26 günlük oldularve artık ebeveynlerinin formlarını kazandılar;
 
 
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nikon_Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,8214[/C] [B]4768,2[/B] [C]4,3,8214[/C]
Kayıt: 07/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 980
nikon_Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2010 12:05
Yavrular 52 günlük oldular.
 
 
 
Bu video görüntüsünde de canlı yem yerken görülüyorlar.
 
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=xAWI-ZP7zg8[/VID]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihkarakaserÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 387
fatihkarakaserÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2010 13:10
Tebrik ederim.Çok güzel ve sağlıklı görünüyorlar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

praksisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/09/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 839
praksisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2010 13:37
Tarık abi, videoda yavrulara verdiğin canlı yem mikro kurt mu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nikon_Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,8214[/C] [B]4768,2[/B] [C]4,3,8214[/C]
Kayıt: 07/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 980
nikon_Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2010 15:28
Evet Nevzat, mikro kurt veriyorum. Sanırım Banana Worm türüydü.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Özen GünayÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1848
Özen GünayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2010 21:18
Tarık Bey kurt kültürünü siz mi ürettiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nikon_Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,8214[/C] [B]4768,2[/B] [C]4,3,8214[/C]
Kayıt: 07/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 980
nikon_Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2010 15:42
[QUOTE=Özen Gözcü]Tarık Bey kurt kültürünü siz mi ürettiniz? [/QUOTE]
 
Özen Hanım, mikro kurt kültürünü bir arkadaşımdan temin ettim yakın bir zamanda. Şimdi onu devam ettiriyorum. Açıkcası, bunu elde ettikten sonra artemia çıkarma zahmetinden kurtulmuş oldum. Sürekli olarak artemia yapmak çok zor oluyordu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

speedyplanorÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 218
speedyplanorÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2011 22:17
Tarık Bey Merhaba,
Yazılarınızı severek okuyorum. Umarım iyisinizdir? 11 Aralıktan bu yana bilgi akışı olmadığı için merak ettim doğrusu. Bilgilendirirseniz sevinirim. Hoşçakalın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir