Bloat ve Tedavisi (Tavsiye Niteliğinde)


SiyaqÇevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2014
İl: Kirsehir
Mesaj: 124
SiyaqÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2015 10:34
Fotoğraf:





Canlıdaki Belirtiler:Sallanma-İstem dışı hareketler- gözlerde şişme- vücutta şişme

Akvaryum Kapasitesi (litre):400Lt

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: Orange Black Spots 2e-5d 

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): 8,2 Ph - 27 derece

Filitrasyon: Tetra Tec ex 1200 + Dophin 980f İç filtre 

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Flagyl 500mg/ cipro 500mg/ bemiks kompoze ampul/ kaya tuzu

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : Haftalık %25-30 dinlemiş su değişimi

Öncelikle herkese merhabalar. Başımdan geçen ve mutlu sonla geçen bir hastalık-tedavi sürecini anlatayım.  Buradaki tek amaç tecrübelerimi paylaşmak ve bu durumla karşılaşan arkadaşlara hem umut hem de yardımcı olmaktır.

Arkadaşlar kendime ait garajımda  150*50*60 3 adet akvaryuma sahibim. Malawi ve Tropheus türlerine bakmaktayım. 08.01.2015 tarihinde normal yemleme ve izleme gibi rutin işlemleri gerçekleştirmek adına saat 18:00 gibi garaja inip balıklara bakmaya gittim. Garajın kapısından girer girmez Luwino Reeflerin ve Orange Black Spotsların olduğu akvaryumda gereksiz bir ürkeklik gördüm. Bu sebeple yemlemeye geçmeden önce balıkları izlemeyi yeğledim. Daha sonra Luwino reeflerden birinin akvaryumun bir köşesinde kafasını salladığı gördüm. Sürekli kafa sallamakta ve bunun istem dışı olduğunu hissettirmekteydi. Yanına yaklaştığımda benimle de ilgilenmemeye başladı ve her geçen dakika sallanma şiddeti artmaktaydı. Bir hastalıkla karşı karşıya olduğumu anladım. Ama sonra birden bire düzelmiş gibi yapıp diğer balıkların arasına gitti. Bende biraz rahatladım ve en sevdikleri yem olan Tetra Pro vegetable algea ile yemleme yaptım. Ve bu balık hariç hepsi yeme yöneldi ve yediler. Bu balık bir kaya dibine resmen yattı. Biraz daha baktığımda gözleri kararmaya başladı. Ben bu tespiti yaptıktan hemen eczaneye gittim. Çünkü elimde hiçbir ilaç yoktu. Gittim ve 2,5 luk şırınga 5 paket Flagyl 500 2 paket cipro 500 ve 5 kutu da Bemiks ampul alıp geldim. 

Geldiğimde balık aynı yerde yatmakta ve gözleri şişmiş bir vaziyette sanki ölümü beklemekteydi. Hemen Elimdeki 65 lt lik kovayı %50 dinlenmiş su (Bu arada 4 adet de damacana alıp geldim) %50 akvaryum suyuyla ısıyı 27,5 civarına sabitleyip (bu esnada 1 saatten fazla bir zaman geçti) balığı buraya alacaktım. Balığı kepçe ile yakaladığımda ölü gibiydi ve hiç bir direnç göstermedi. Balığın altına baktığımda bayağı şişmiş ve ilk elime aldığımda bir sıvı akıyordu. hemen 250ml su içerisine 1 tablet flagyl erittim akvaryum suyuyla ve bir arkadaşımın yardımı ile balığa oral yoldan 2,5 luk şırınga ile verdim. İlacı yuttuğundan emin olunca yavaş hareketlerle 65 lt lik kovaya aktardım. Daha sonra (kovada 55 lt kadar bir su vardı) Kovaya 1 tablet Flagyl 1/4 tablette cipro erittim ve suya ekledim. Daha sonra iki çorba kaşığı kaya tuzu koydum ve mümkün olan en karanlık yerde balığı bıraktım. Balık kovanın dibinde ters ve hareketsiz duruyordu. Açık mavi/mor olan balık kapkara bir hale gelmişti. 

Bu balığın altından sıvı akması beni ürküttü ve ana tanka da 50lt 1 flagyl + 200lt ye bir cipro şeklinde uygulama yaptım. Ama halihazırda dinlenmiş su olmadığı için su değişimi yapamadım. Ertesi gün hiç yemleme yapmadım Bu arada gece 1 e kadar ısıyı önce 28 sonra da 29 a yükselttim. Işıklar hep kapalıydı. Cuma günü sabah yine kova için 1 flagyl + 1/4 cipro ana tank içinde 8 flagyl + 2 adet cipro ekledim ve çıktım. İşe gecikmemek için balıklara hiç bakmadım. Akşam iş dönüşü geldiğimde ana tanktada 5 balıkta aynı belirtileri gördüm ve aynı oral yöntemle bu balıklarada ilaç tedavisi uyguladım. Neyse çok uzatmayacağım. Cumartesi günü sabah garaja indiğimde Büyük bir mucize ile karşılatım (benim adıma mucize niteliğindeydi) Bütün balıklarlada inanılmaz bir hareketlilik vardı. Özellikle durumu ağır olan ilk hasta balıkta mükemmel değişiklikler vardı. Kovanın dibi dışkı ile dolmuştu. Hemen 1 damacana suyu ısıttım ve su değişimi yaptım dip çekimi ile. Ana tankta da herhangi bir problem görünmüyor ve balıklar beni görünce eskisi gibi yem için yukarı hareketleniyorlardı. Çok mutluydum. 

Burada şunu söyleyeyim arkadaşlar, bu yazdıklarımda yanlışlarım vardır illaki ama şuanda bir aksilik olmadıysa ben burada bunları yazarken, bu hastalıktan kurtulduk gibi. Bunu gelişmeleri paylaşarak ileride bu problemle karşılabilecek arkadaşlara hem umut hem de tavsiye olması sebebiyle konuyu açtım. Bu arada Bemiks ampulü sürekli olarak kullandım (2 günde 1 her 200 lt ye 1 ampul şeklinde) Çünkü B vitaminin balıkları rahatlatacağını (sinir sistemi açısından ve B12 nin bağırsaklara olumlu etkisi açısından) düşünmüştüm. Eleştirilere açığım. Benim gibi durumda olan bütün arkadaşlara önce sabır ve acil şifalar diliyorum. (Bu arada resimlerde koyu renkli olan balık ilk hastalandığı an, açık renkli olan ise tedavi sonrası 2 resimde aynı balığa aittir. Gözlerindeki farklılık bile birçok şeyi anlatıyor.) Herkese Sağlıklı Balıklar, İyi hobiler diliyorum.



 
Siyaq2015-01-12 10:37:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2015 10:46
Tebrikler, bu tür hastalıklarla umarım birdaha karşılaşmazsınız, filtre bakımı ve su değişiminden kormamanızı tavsiye ederim balıklarınızın sağlıklı yaşaması için ve hava taşıyla bol oksijen, birde bitkisel beslenmesi gereken balıkları aşırı proteinsel yemlerle beslemekten kaçınmakta fayda var. Sağlıklı hobiler. Baya riskli balığı iyi kutarmışsınız, maaşallah.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SiyaqÇevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2014
İl: Kirsehir
Mesaj: 124
SiyaqÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2015 10:55
Mesut bey Bu işte oldukça titizim. Bu balıklara sadece önemli markaların bitkisel yemlerini kullanıyorum. Filtre temizliğini belli periyotlarda düzenli yapmaktayım. Hafta en az %25 dinlenmiş su değişimi muhakkak aksatmadan yapmaktayım. Hastalığa tek bir etken var gibi geliyor. Gece elektrikler kesilmişti. Garajda olduğu için akvaryum -16 derecede akvaryum 4-5 saat elektriksiz kalınca soğumuş ve buda hastalığı tetiklemiştir diye düşünüyorum. Diğer tanklarda da hastalık belirtisi var gibiydi ama onlar kendileri atlattılar. Açıkçası hala niçin hastalandıklarını bilmiyorum. Düşünüyorum ama hiçbir sonuç yok elektrikten farklı olarak. Hayırlısı bakalım. İnşallah bir daha karşılaşmam çok can sıkıcı bir süreçti benim için. yorumunuz ve ilginiz için teşekkür ederim.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2015 11:03
Elektrikler uzun süre kesilince filtrelerde bozulmalar olur, tekrar çalıştırılınca suya zehirleyici gazlar verebiliyor, filtreler hakkında size bir link ekleyeceğim orada makalenin sonuna doğru, elektrik kesintisiyle ilgili bölümü okursunuz, dediğiniz gibi elektrik kesintisi ile meydana gelen hertür olumsuzluklar bu hale soktu balıklarınızı galiba geçmiş olsun. Maaşallah büyük başarı sağlamışsınız ama tebrikler.

mesutok2015-01-12 11:04:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SiyaqÇevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2014
İl: Kirsehir
Mesaj: 124
SiyaqÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2015 11:15
Çok teşekkür ederim Mesut Bey. Elektrik kesintisinin bu sonuçlara gebe olması çok can sıkıcı ama yapabilecek bir şey de pek yok gibi benim açımdan. Artık hayırlısı diyelim. Ayrıca ilginiz için de ayrıca teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ilkerkknÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 251
ilkerkknÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2017 13:46
Bu konuya birde ben bir soru sormak ve bir yorum yapmak istiyorum tamamen kendimce bir yorum olacak belkide çok saçma olacak.Ama maksat öğrenmek sonuçta.
Sorum şu; 15 japonun yanında 200lt tankta 4 erkek cüce guramim vardı hepside belirli aralıklarda su yüzeyine kabarcık yapıyorlardı bunun ne anlama geldiğini bilmiyordum sonradan erkeklerin yuva yapma çalışması olduğunu öğrendim ilk erkeği kaybettiğimde anlam veremedim çünkü anormal hiç bir şey yoktu kimse kovalamıyor rahatsız etmiyordu saklanma kaçma yoktu 2.si oldu o da öldü 3.yü de bu sabah kaybettim 1 hafta arayla 3 tane öldü ben şöyle bir mantık yürüttüm ne kadar doğrudur bilemiyorum tabi bunlar erkek ve çiftleşmek istiyorlar zamanları geldi dişi olmadığından bunu gerçekleştiremediler ve bu süreç bunlarda stres yaptı ve drops bloat oldular ikiside strese bağlantılı çünkü karın bölgeleri şişti saklandılar yeme isteksizlik yaptılar sonuçta cinsel istek olarak baktım konuya ve bu süreç belki komik gelecek ama bizlerde de böyle yapamayınca biz bile dropsy oluyoruz :)))) bilmiyorum bu sebep ne kadar etken ben böyle farklı bi açıdan bakmak istedim buyrun birde burdan yaklaşalım konuya[:)][EDIT]ilkerkkn,2017-05-26 13:49:20[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir