Bolivian Ram Hakkında Detaylı Bilgiler (5. Bölüm )


cankutÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]14701,3[/B]
Kayıt: 31/12/2013
İl: Izmir
Mesaj: 544
cankutÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2018 20:21
Yazan : [B]Cankut Yılmaz ©️[/B]

[K]Cinsel Dimorfizm ve Monomorfizm (Cinsiyet Ayrımı)[/K]

Dört bölümden oluşan tanıtım yazımı yazdıktan sonra aslında en çok sorulan ve karıştırılan konuyu atladığımı fark ettim .

[B]Bolivian Ram da dişi-erkek ayrımı nasıl yapılır ?[/B]

Bu konuyu şu şekilde anlatmaya çalışayım . En başta yazdığım iki terime dikkat ettiniz mi ? [B]Dimorfizm[/B] ve [B]Monomorfizm[/B] .

Bu terimler, konuyu süslemek amaçlı değil tamamen basitleştirmek için kullandığım iki terimdir .

[B]Dimorfizm[/B] bir türün erkek ve dişi bireyleri arasında vücut boyutu ve şekli, renk veya desen bakımından farklılıklar görülmesidir.
[B]Monomorfizm[/B] ise bazı canlı türlerin de ya da kolonisinde bütün bireylerin birbirine benzemesi demektir .

Bolivian Ramlar da cinsiyet ayrımının zorluğu da buradan gelir. Bu balık türünü yetişkinliğe ulaşana kadar Monomorfizm türüne dahil edebiliriz çünkü dişi ve erkek bireyler arasında gözle seçilebilecek sağlam farklılıklar bulmak zordur . Bazı balık türlerinde (Apistogramma gibi) dişiler ve erkekler renk farklılıkları ile ayırt edilirken Bolivian Ram da yetişkin olana kadar bu zordur . Yetişkinliğe ulaşmamış bireyler de olsalar cinslerine bağlı olarak balıkların akvaryumda sergiledikleri davranışlardan da cinsiyeti belirleyebiliriz .

Biz öncelikle belirgin vücut şekli, renk ve desen olarak nasıl ayrım yaparız bunu işleyelim .

[B]Erkekler de[/B] cinsel organ sivri ve arka yüzgece doğrudur ve daha küçüktür . Üst yüzgeçte ki ilk 3 siyah ışın (iğne şeklinde destekler) diğerlerine göre daha uzundur. Erkeklerin gövdeleri dişilere göre daha iridir ve kafa kısımları göz hizasında biraz çöküntülüdür yani kafa kısmı tabir yerinde ise hörgüçlüdür. Yetişkin erkeklerde kuyruk yüzgeci ve üst dorsal yüzgeç sonu daha uzundur. Erkeklerde anal yüzgeç (en arka alt yüzgeç) dişiye göre daha keskin düz hatlara sahiptir. Üreme zamanında erkeklerin yanakları şişkinleşir ve alt orta vent yüzgeçlerinin 3 ana rengi daha belirginleşir yine bu dönemde eğer akvaryum da başka erkek birey varsa dişiye kendini kabul ettirmiş erkek tüm vücut renklerini sergiler ayrıca Ventral (Karın kısmı ve civarı) kısımda dikey olarak siyah belli-belirsiz çizgiler oluşur.

[B]Dişiler de[/B] ise tüpçük dediğimiz organ erkeğe göre daha büyük aşağı doğru bir tüpçük ( silindir ) şeklindedir . Üst yüzgeçte ki ilk 3 siyah renkli ışın daha kısa ve geriye yatık durumdadır. Dişiler , erkekler ile yanyana geldiğinde daha ufak ve ovalimsi yapıdadır. Kafa kısımları oval gelir . Anal yüzgeç (en arka alt yüzgeç) dişide daha ovalimsidir . Yine üst yüzgeç sonu kısa ve ovalimsidir. Ek olarak en ayırt edici özelliği dişilerin üreme zamanı yan yüzgeçleri ile solungaç kısımları pembemsi bir renge bürünür .

Fiziksel özelliklerden bahsettikten sonra ergenliğe ulaşmamış dişi ve erkeğin davranışlarından cinsiyet tayinine geçelim .

Kendi beslediğim balıkların hareketlerinden örnek verecek olursam aynı cins Bolivian Ramların yan yana yüzmeleri çok düşük bir ihtimaldir . Sürü psikolojisi sergilemeyen bu balıklar daha çok bölgeci bir türdür. Erkekler diğer erkekler ile dişilerde diğer dişiler ile anlaşamaz . Hatta kendini kabul ettirmiş bir erkek üreme gerçekleşene kadar diğer dişilere de saldırgan davranışlar sergiler . Erişkinliğe ulaşmamış bireyler dişi- erkek olarak yan yana yüzebilir , kurlaşabilir . Erkek kendini kabul ettirdikten sonra dişinin yanından ayrılmaz , dişi üreme için düz bir taş veya kuru yaprak parçası etrafında tabanda ki kumları kazmaya başlar ve erkek bu süre içerisinde sürekli tedirgin dişi etrafında döner diğer balıkları yaklaştırmaz. ( yani yuvayı dişi kuş ... :) pardon dişi balık yapar ) Bu kum kazma olayı yumurtalar açılıp yavrular çıktıktan sonra serbest yüzüşe geçene kadar anne ve babalarının gözetiminde olacakları geçici yuvalardır .

En son sizlere yardımcı olması açısından bir şema paylaşıyorum . İyi hobiler...

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/155878/110220181915321.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]12491,Street Parrot[/T][T]205636,KurtEfe[/T][T]197989,ceyh[/T][T]168086,brigantes[/T][T]175579,Sheyda27[/T][T]218356,Tebriz101[/T][T]208849,benerium[/T]
Teşekkür Edenler: [T]12491,Street Parrot[/T][T]205636,KurtEfe[/T][T]168086,brigantes[/T][T]208849,benerium[/T]
+1: [T]205636,KurtEfe[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KurtEfeÇevrim Dışı

Kayıt: 14/04/2018
İl: Izmir
Mesaj: 33
KurtEfeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2018 20:27
Üstad eline sağlık , bu balığı besleyen çoğu hobicinin merak ettiği bir soru bu [:iyi:] Cevap yine işin uzmanından geldi . [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cankutÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]14701,3[/B]
Kayıt: 31/12/2013
İl: Izmir
Mesaj: 544
cankutÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2018 20:28
[QUOTE=KurtEfe]Üstad eline sağlık , bu balığı besleyen çoğu hobicinin merak ettiği bir soru bu [:iyi:] Cevap yine işin uzmanından geldi . [:)][/QUOTE]

Vakit ayırıp okuduğunuz için ben teşekkür ederim .

Beğenenler: [T]205636,KurtEfe[/T]
Teşekkür Edenler: [T]205636,KurtEfe[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir