Boykot Etme


Zülfikar587Çevrim Dışı

Kayıt: 20/01/2020
İl: Adana
Mesaj: 53
Zülfikar587Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2020 14:02
Öncelikle herkese selamlar . Bu gün forumda ara sıra fakat açıldığı zamanda çok fikir ayrılığına düşülen bir konudan bahsedeceğim ( bildiğim kadarıyla);

Konumuz balık alımı ile ilgili , bazı kişiler gökkuşağı Tetra almak istiyor , alacağı gökkuşağı Tetra enjeksiyon ile boyanmış yada genetiği bozulmuş oluyor . Haklı olarak forumdaki bilinçli kişiler bu tür balıkları (papağan ciklet ve gökkuşağı Tetra gibi ) almayalım tepkimizi koyalım satışlar dursun gibisinden cümleler kuruyor.

Peki alınmayan balıklar nemi oluyor ? İstek azaldıkça petshop lar satmayı azaltıyorlar son kalan balıklar ise ( küçük şehirlerde yoksa büyüklerde satışlar maalesef zevk için hala satılıyor) yavaş yavaş son sahiplerine gidiyor. Fakat burda bir balığı ne genetiği ile oynandığı dan almıyoruz ne de sonradan işlem görmesinden dolayı . Bu balık ne mi ?pengasus köpek balığı ( diğer benzer minik köpek balıklarını aynı başlığa sığınarak anlatacağım , nede olsa yaşam özellikleri aynı)



Pengasus köpek balıkları çoğumuzun bildiği gibi havuz balığıdır , üretimi Hindistan gibi ülkelerde başlayarak dünyaya yayılan bir balıktır , kimisi farklı isimlerle adını daha önce eminim ki duymuştur . 26- 30 C de ideal yaşayan bu balık ülkemizde büyük şehirlerde dahil olmak üzere birçok küçük şehirde hatta çoğu petshop ta canlı doğuranlar dan sonra bulunabilecek balıklardan birisidir .


Peki Astronot (Oscar) , Kırmızı karınlı piranha , Midas ve flowerhorn 200L üstünde rahatlıkla yaşayan Amerikan cikletler az sayıda satılırken bu havuz balığı (1000l) üstünde yaşıyan balık neden heryer de satılıyor? Kimisine göre ithalatı veya üremesi zorda olsa bir üremede çok yavru alımından ve balığın yumurtasıyla yavrusunu yememesin den kaynaklandığını söylüyor . Bunu bende tam bilmiyorum, bilen varsa ( emin olan yazabilir) benim değinmek istediğim konu bu değil zaten .

Asıl konu ;

20 yaşına yeni basmış birini ne kadar kali alırsınız bilmem ama yinede bahsedeyim 14 yaşında 150 L lik bir akvaryumda sırf pörtlek gözlü olduğu için ve hakkında çok bilgi sahibi olmadığım fakat petshop un al 30 L de bile yaşar biraz büyük japon balığı diye sattığı 2 adet pengasus köpek balığım vardı. Akvaryumu ellediğim an paniğe kapılıp sağa sola çarparlar dı bu yüzden dekoru kaldırmıştı bu şekilde aile halkı tarafından çok ilgi görerek 4 sene kadar bende kaldılar biri 60 diğeri ise 40 cm olan (aldığımda ikisinde 5 cm di) pengasuslar daha sonra yemle doymamaya başladıklarını gördüm (kızanlar olacak ama arada bir hamsi atardım balık pazarından alıp çok severleri) bir süre palık pazarı ile idare ettirdiğim , bağzı büük yemler aldığım balıklara bu saatten sonra bakamayacağımı anlayınca babama danıştım babam ise bir arkadaşının büyük akvaryumu olduğunu bildiğini söyledi ( 3 metre yaklaşık 5 tonluk falan bir şeydi garaja sistem kurmuştu o yaşta çok etkilenmiştim) ona verdim 3 sene kadar onda yaşadılar sonra hakkın rahmetine kavuştular.


Kimsenin almadığı bu balıklar petshop ların o 50 - 60 L lik akvaryumlarında bekleye bekleye ya ölüyorlar yada ihmal edildikleri için hastalık kapıyırlar evet belki satışları azalıyor fakat bu birçok petshop ta satılan balıkta ölüyor aynı bardakta kalan betalar gibi fakat hala da satışları devam ediyor tamamen bitmiyor. Kimine göre ben hata yaptım 150 L de o balıkları 4 sene yaşattım fakat ben öyle düşünmüyorum aldığım yerdeki diğer pengasuslar ne oldu biliyor musunuz ? Hepsi (15 -20 adet) 45 litrelik bir petshop akvaryumunda 2 ay içinde öldüler , hiçbir şey yapamadım da söyleyemedim de çünkü yaşım küçüktü , büyük olsaydı da adamın çok takacağını sanmıyorum. Birçok petshop ta böyle ölen balıklar var , kimisi eyw geri toptancı ya veriyor peki toptancılar ne yapıyor ? Başka petshop a satıyor , kısacası kısır döngü tabi benim bildiğim bu haklısınız petshoplar da 2 - 3 ay görüyorsunuz fakat bu satıldığı anlamına gelmiyor . Ben satamadığı için sarı prensesleri amerikan cikletleri ile dolu tanka ( yeni yavruluğunu bitirmiş sarı prensesler ) döktüğünü bilirim (Adana da idi kapandı ) peki bu beta balıklarının bardakta yaşamasındansa 5 L de yaşasın zihniyetli insanlar neden bu balıklar için aynı şeyi düşünmüyor ? Bakın benim düşüncem BENİM diyorum 100 L lik bir akvaryumda 1 adet bu kötü şartta yaşıyan balığın en azından daha rahat ve daha hijyenik bir ortamda yaşayıp büyümesi daha doğru . Haklısınız görüşüm yanlış bakın şu 6 sene içinde değişmeyen satış oranı bu saatten sonrada değişeceğini çok sanmam.


Okuyan kişilere teşekkür ederim ; yazılan kötü şeyler çok umrumda değil bu sadece benim şahsi düşüncem , tartışmayla bir yere varamayız sizde güzel düşüncelerinizi yazın en azından ortak bir düşünce doğsun.
[EDIT]Zülfikar587,2020-02-14 14:30:11[/EDIT]

Beğenenler: [T]203055,mutlubaba[/T][T]220376,Ali38[/T]
Teşekkür Edenler: [T]203055,mutlubaba[/T][T]219364,EnginGürsan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquagardenÇevrim Dışı

Kayıt: 01/10/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 122
aquagardenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2020 17:30
Merhaba tek bir durumdan yola çıkarak bu balıkların satılmasının iyi olduğuna varamayız. Sana hak veriyorum muhtemelen satılmayan balıkların akıbeti daha kötü ama bu tüm türler için böyle. makro düzeyde düşünürsek talep görmeyen bir tür ithal edilmeyecektir akvaryumcularda yerini almayacaktır. Pangarsus ilgisi köpek balığı isminden ve benzerliğinden kaynaklanıyor ama bence de akvaryum ortamında bu balık beslenmemeli çünkü çok hiperaktif ve çok büyük boyutlu bir balık. Bugüne kadar gördüğüm çoğu pangarsusların cama çarpmaktan burunlarının derisi soyulmuştu.

Beğenenler: [T]218705,lebowskia[/T]
Teşekkür Edenler: [T]220428,Zülfikar587[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Zülfikar587Çevrim Dışı

Kayıt: 20/01/2020
İl: Adana
Mesaj: 53
Zülfikar587Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2020 17:52
[QUOTE=aquagarden]Merhaba tek bir durumdan yola çıkarak bu balıkların satılmasının iyi olduğuna varamayız. Sana hak veriyorum muhtemelen satılmayan balıkların akıbeti daha kötü ama bu tüm türler için böyle. makro düzeyde düşünürsek talep görmeyen bir tür ithal edilmeyecektir akvaryumcularda yerini almayacaktır. Pangarsus ilgisi köpek balığı isminden ve benzerliğinden kaynaklanıyor ama bence de akvaryum ortamında bu balık beslenmemeli çünkü çok hiperaktif ve çok büyük boyutlu bir balık. Bugüne kadar gördüğüm çoğu pangarsusların cama çarpmaktan burunlarının derisi soyulmuştu.[/QUOTE]

Aynı düşüncedeyiz ama kaç senedir satışları durmuyor çok alınan bir balıkta değil, o kısım çözülse gerisi gelir neden satılıyor ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir