Brachydanio Rerio Üretimi


mtgillerÇevrim Dışı

Kayıt: 05/12/2010
İl: Konya
Mesaj: 75
mtgillerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2011 20:23


Brachydanio Rerio üretimi deneyimimi sizlerle paylaşmak istedim. Umarım ilgilenenlere faydası olur.

Brachydanio Rerioları üretmek için fazla özene gerek yok. Ben kazara farkettim. Sabah kalktığımda ikisi kavga eder gibi bişeyler yapıyor, etrafında diğer balıklar bişeyler kapışıyorlardı. Melekler canlı yem konusunda çok hızlı balıklar, hiçbirşey göremiyorsunuz.  Sonradan yumurtluyor olabilirlermi diye denemeye karar verdim.
Öncelikle erkek ve dişileri ayırmak gerekiyor. Erkekler ince ve rengi sarımsı, dişiler biraz daha tombul oluyor. Bende 2 erkek ve 4 dişi var. Erkekleri ayrı bir akvaryuma aldım, daha doğrusu babamın büyükce bir turşu kavanozunu akvaryum gibi döşedim. Bir hafta kadar orda kaldılar. Bu arada dişilerin karınlarınları iyice şişti. Bir hafta sonra iki erkek ve bir dişiyi hazırladığım düzeneğe koydum. Rekabet için erkek sayısının fazla olması gerekiyormuş.
Hazıladığım düzenek çok basit. Tabana misket döşeyin yazmışlar fakat ben çiçekcilerin dekor için kullandığı ince gözlü filelerden kullandım. Anaç balıklar filenin üst kısmında duracak, yumurtalar filenin alt kısmına geçecek. Fileyi ortada mıknatıslar kullanarak sabitledim.  Brachydanio Reriolar su yüzeyine yakın bir yere yumurtluyorlar ve yumurtalar aşağıya inerken hemen yemeye başlıyorlar. Yumurtalar filenin alt kısmına geçinceye kadar bazıları yem oluyor.
Hazır bir dişiyle erkekleri hazırladığım düzeneğe koyuyorum, sabaha yumurtlamış oluyorlar. Dört gün arayla diğer dişileri sırayla erkeklerin yanına koydum. Yumurtaları hava hortumu ile çekip yavru akvaryumuna koyuyorum. Dün sabah üçüncü parti yumurtaları aldım. Sanırım erkekleri fazla zorladım bu sefer tutmayan yumurta sayısı fazla :) Resimde görünen beyaz yumurtalar tutmayan yumutalar. Sağlam yumurtalar şeffaf olduğu için ve banim iyi bir fotoğraf makinam olmadığı için resimlerde çıkmıyor. Fotoğraflardan sanırım sistem anlaşılabilir.

Aklına birşey takılan olursa yine yardımcı olmaya çalışırım.




Bunlar da yavrular. Şu anda 100 den fazla yavru var. Arada bir kayıplar da oluyor.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bitkisel_HayatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/04/2010
İl: Konya
Mesaj: 930
Bitkisel_HayatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2011 14:16
Bu piyasada zebra adıyla satılan balık değil mi? Bir kaç ay önce 2 arkadaş bunları üretmeye niyetlenmiştik ancak kayda değer bir bilgi bulamayınca vazgeçtik. Hemen arkadaşıma haber vereyim. Çok da zor değilmiş. Paylaşım için çok teşekkürler!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir