Bronz Çöpçü (Corydoras Aeneus)


emoricatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/03/2008
İl: Izmir
Mesaj: 1034
emoricatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2008 17:52
Bilimsel adı Corydoras Aeneus'tür. Bir çok ülkede akvaryum balığı olarak kullanılmaktadır. Dolayısı ile bir çok ülkede farklı adlandırılmıştır. Çaprazlama ile çeşitli türleri geliştirilmiştir. Hatta farklı türlerle de çaprazlanıp yeni bilimsel adlar almıştır. Üretilmesi, balık için uygun şartların ayarlanmasına bağlıdır. Aşağıda ayrıntılı bilgi verilmiştir.

Keşfedicisi: Gill, 1858'de.
Boy: Erkeklerde 6 cm. Dişilerde 7 cm.
Orijini: Güney Amerika'ya yayılmıştır. Trinidad'dan başlayıp La Plata'ya kadar uzanan geniş bir yelpazede görülebilir.
Akvaryum Sıcaklığı: 24 °C ile 30 °C arasında. 26 °C üremesi için uygun olan derecedir.
pH: 6.0 ile 7.5'tir. Üreme için 7.5'e ayarlanmalıdır.
Genel Sertlik: 6 °d GH ile 15 °d GH arası. 10 °d GH üremesi için uygun sertliktir.
Seviye: Dipte yaşar. Hava keselerini doldurmak için suyun üstünde kısa bir tur atar.
Tanım: Kızıl ile turuncu renklerinin karışımı bir renktedir(kısacası bronza yakın). Metalik mavi bir renk sırtından ve göğüsünden kuyruğuna kadar band oluşturur. Albino olarak ta bulmak mümkündür. Bazı iddialara göre albino olarak üretilen Bronz Çöpçüler'in acı çektiği söylenmektedir. Bu yüzden normal doğal renklerinde olan canlıların alınması önerilir.
Yaşadığı Süre: 6 yıl.
Davranışlar: 6 üyeli gruplar halinde beslenirse sorun çıkarmazlar. Tüm günlerini yiyecek arayarak geçirirler. Hava kesesini doldurup bir nebze nefes almak için su yüzüne çıkar. Akvaryumun bir ucundan diğer ucuna kadar hızlı bir yüzüş gerçekleştirir. Albinolar daha hareketlidirler. Dolayısıyla hava keselerini doldurmak için daha sık yüzeye çıkarlar. Yurtdışında "Deli Balık" olarak ta bahsedildiği bilinmektedir(Albinolar için).
Üreme: Üremeyi tetiklemek için ufak bir sıcaklık düşüklüğü yaşamak gerekir(Bir kaç derecelik bir düşüş, suda balıklara büyük bir değişim yaşatır. Su, tanktaki eski halinden daha soğuk olmalıdır.). Erkekler, dişilerin peşinden koşarlar. Üreme sırasında çiftler "T" şekline girerler. Erkek üreme sırasında ürkek bir tavır sergiler. Dişinin üreme organını yüzgeçleri yardımıyla bulur.  Bu sırada dişi kese forumunu alımş yüzgeçlerinin arasından yumurtalarını boşaltır. Bu yumurtaları genellikle akvaryumun camına ya da bir bitki yaprağının üstüne boşaltırlar. Bir çiftleşmede her defasında yaklaşık 20-30 yumurta dökülür. Dişi üreme güdüsünü kaybedene kadar nüfusta ihtiyaç olana kadar üreme devam eder. Yumurtalar bir kaç gün yerleinde kalırlar. Yumurtadan çıktıktan 15 gün sonra gelişimlerine başlarlar. Gelişimlerine başladıkları anda Artemia ile beslenmelidirler.
Cins Ayrımı: Dişiler, erkeklerden daha geniş ve yüksektirler. Şişkin bir karına sahiptirler. Erkeklerde yüzgeçler ve hava kesesi daha noktasaldır. Dişi ve erkeği ayırmanın en iyi yollarından birisi akvaryuma tepeden bakmaktır. Dişinin daha geniş olduğu bu yolla rahatça anlaşılabilir.
Bakım Zorluğu: *****
 
Albino Bronz Çöpçü
 
 
 
 
 
Fotoğraflar: Çeşitli sitelerden derleme.
Çeviren: Emre Özdil

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir