Bu bitkiye dikkat


AkıncıÇevrim Dışı

Kayıt: 15/08/2009
İl: Bursa
Mesaj: 22
AkıncıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2010 15:24
Najas minor ...Sayın forum üyeleri ve sayın forum yöneticileri.Bu yazıyı tartışma amaçlı değil bilgilendirme ve cevabını aramak için açmaktayım.Lütfen muhattabı cevap verene kadar konu kapatılmasın.
Neverlander nickli üyemiz Sayın Abdullah Üzümcü nün haftalardır ilanında bulunan (ve halende var olan)
satışa sunduğu bu bitki (Najas minor) bir çok ülkede yayılımcı tür olarak yasaklanmıştır.Bilgiler şöyledir.Bitki çok hızlı ürüyor,bitki hem tohum hemde dallardan ürüyor bitki kırılgan küçük bir dalı tuttuğunuzda parçalanıyor ve her parça ayrı bitki oluyor.Sudaki bitkiler için gerekli tüm besini emiyor bu yüzden diğer türdeki bitkilerin yaşama şansını ortadan kaldırıyor ,doğada yüzeyide kaplayarak aşağı ışık inmesini engelliyor,böylece toplu bitki ve balık ölümlerine neden oluyor.Bu bitkiden kurtulmak için ülkeler kimyasal mücadelede bulunmuş ve başarılı olamamışlardır.Hatta sayın Üzümcünün başka bir sitedeki yazısı aynen şöyledir;Bir kaç ufak bilgide ben vereyim.Doğada bu bitkinin kopan parçalarından bile bitki oluştuğu için elle mücadele yasaklanmıştır....Birazcık şiddetli mücadele bile yüzlerce yeni bitki anlamına gelebilir.Bir çok Avrupa ülkesi ve ABD eyaletinde Najas minörlerin yerini değiştirmek,taşımak,bir başka su kaynağına koymak tamamen yasaklanmıştır.Bu konuda en ileri giden ise ABD eyaleti olan Mainde çıkan bir yasa ile bir kaç bitkiyle birlikte Najas Minore ait her türlü eylem yasaklanmıştır.

Evet sayın Üzümcünün  uyarı niteliğindeki bu yazısından  sonra bu bitkiyi üretmesi bence bir sorundur.Ayrıca ürettiği bu bitkiyi para kazanmak amacıyla Türkiyenin her yerine yollaması ayrı bir problemdir.Bu yazı diğer forumda vardır fakat bizim formumuzda yoktur.Bu yazı eğer satıştaki Najas minor bitkisinin altında olsaydı acaba kaç kişi bu bitkiyi alırdı.Doğaya duyarlı hiç kimse almazdı.Akvaryumumuzdan su çekiyoruz bu su kanalizasyonlardan belki dere ve göllere karışıyor ,yada konudan habersiz bir hobici bu bitkiyi bir göle zararlı olduğunu bilmeden atıyor ..bu kadar hızlı gelişen bir tür eğer sularımıza karışırsa oradaki sucul ortam  bitkileri ne olur,su canlıları ne olur.Buradan soruyorum bu kadar tehlikeli bir bitkiyi hiç bir uyarı yazısı yazmadan nasıl bukadar rahat satabiliyorsunuz.Her fırsatta doğadan toplanan bitkilerin akvaryumdaki zararlarını yazarken neden bu bitki hakkında forumumuzda yada ilanınızda en ufak bir uyarı yazısı geçmiyorsunuz.Umarım bu sorularıma mantıklı bir cevabınız vardır.

                                                                                                         Saygılar.
 
Najas minor ü google dan aratınca su kanallarını tıkayan,gölleri istila eden tür diye geçiyor.Ayrıca sayın Üzümcününde bu bitkinin  tehlikelerini  aktardığı yazıları mevcut.Bu forumlarda bu bitkiyi satışa sunmazken bizim formumuzda hiç bir uyarı yazmadan rahatça satışa çıkarmıştır.
 
 
 
 
                                                               
Akıncı2010-02-07 15:59:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HititÇevrim Dışı

Kayıt: 01/06/2006
İl: Samsun
Mesaj: 747
HititÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2010 15:43
Ben "Najas marina" olarak biliyordum bu bitkiyi. Belki Najas marina buna yakın bir türdür, bilmiyorum. Bizim buradaki göllerde (hatta kaynak sularının çıktığı yerlerde bile) bu bitkilerden var. Bir dönem akvaryumda yetirştirmiştim. Haklısınız, çok yayılıcı bitkilerdir. Ancak bunların satışının başka ülkelerde yasak olduğunu ve bu kadar yayılıcı olduklarını ben de şimdi öğrenmiş oldum.

Bizim buradaki göllerden birinden manzara, üstelik, bu göl bir baraj gölü ve sadece baharda suyla dolan (diğer mevsimlerde kupkuru olan) bir çayın üzerine kurulu:



Yüzeydekiler Myriophyllum spicatum, tabandakiler Najas marina bitkileridir.

Toplanması sakıncalı olabilir, anlattığınız gibi çok kolay ve çok çabuk çoğalıyorsa...
Hitit2010-02-07 16:07:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 12935
reisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2010 19:43

Fırsat bu fırsat deyip başlık ile alakası olmayan mesajlar yazmayın lütfen.

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

orhn_80Çevrim Dışı

Kayıt: 05/09/2009
Mesaj: 13
orhn_80Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2010 19:53

Sayın Akıncı bu bilgileri bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim...Bu hobiye gönül veren tüm doğasever arkadaşlarımızın bu konuda gerekli hassasiyeti ve tepkiyi göstereceğini düşünüyorum...Najas minor bitkisiyle ilgili bende biraz araştırma yaptım.Ve gerçekten ürkütücü sonuçlarla karşılaştım. Bu bitkiye yerinde bile müdahale etmek yasakken bu bitkiyi alıp da üretmek ve satışa sunmak gerçekten çok tehlikeli görünüyor. Anladığım kadarıyla bu bitki sularımıza karışırsa ekosistem geri dönüşü imkansız bir tahriple karşılaşacaktır.Satışı yapan Sayın Üzümcü'nün konuya tamamen hakim olması   sonuçlarını bilerek,bu bitkiyi satması ayrıca çok trajiktir. Sayın Üzümcü'nün ilanında sanki çok büyük bir buluş yapmış,büyük fedakarlıklarda bulunmuş gibi göstermekte ve bundan kar elde etmeye çalışmaktadır.Oysa diğer forumlarda bitkinin sulardaki tehlikelerinden bahsetmektedir.Bunu anlamak mümkün değildir. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

punchÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2009
İl: Bursa
Mesaj: 2
punchÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2010 21:15
Bir kaç ufak bilgide ben vereyim.Doğada bu bitkinin kopan parçalarından bile bitki oluştuğu için elle mücadele yasaklanmıştır....Birazcık şiddetli mücadele bile yüzlerce yeni bitki anlamına gelebilir.Bir çok Avrupa ülkesi ve ABD eyaletinde Najas minörlerin yerini değiştirmek,taşımak,bir başka su kaynağına koymak tamamen yasaklanmıştır.Bu konuda en ileri giden ise ABD eyaleti olan Mainde çıkan bir yasa ile bir kaç bitkiyle birlikte Najas Minore ait her türlü eylem yasaklanmıştır. Bu yazıyı yazan Sayın Abdullah Üzümcü acaba tüm dünyada yasaklanmış bir bitkiyi akvaryum koşullarında  üreterek ve satışını gerçekleştirerek hobiye ne gibi bir kazanım getirdiğini düşünüyor çok merak ediyorum.Sularımız İsrail sazanı,su mercimeği ve farklı tür balıkları göllere salan bilinçsiz kişiler tarafından istilaya uğratılmıştır. Kar amaçlı satılan bu bitkininde satışı bir an önce durudurulmalı şuana kadar bu bitkiyi bilmeden alan tüm hobiciler uyarılmalıdır.İşin garibi sayın Abdullah Üzümcü'nün diğer forumlarda   najas minor bitkisi üretimiyle ilgili yazıları büyük destek görmüş tek bir kişi bile "bu üstad akvariste" tüm dünya bu bitkiyi tehlikeli ilan etmiş siz nasıl üretip dağıtıyorsunuz dememiştir.Neyseki forumumuzda bu konuya duyarlı üyelerimiz vardır.Yönetiminde gelecek cevaba göre gerekli yaptırımı uygulayacağını düşünüyorum. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erdal HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,10749[/C]
Kayıt: 01/05/2006
İl: Mugla
Mesaj: 5214
Erdal HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2010 21:55
İlan sahibi Abdullah Bey'e ulaştık. Kendisi konuyla ilgili bir açıklama yapacak.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NeverlanderÇevrim Dışı

Kayıt: 27/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 61
NeverlanderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2010 03:01

İyi ki bu başlık açılmış… Ben de ne zamandır bazı başarılı akvaryum bitkilerinin neden başarılı olduğu bilgisini paylaşayım diyordum… Kısmet bugüne imiş…

Efendim, öncelikle en başarılı akvaryum bitkilerinin hepsinin yayılmacı/istilacı olduğunu biliyor muydunuz?

Aşağıdaki linkleri inceleyerek işe başlayabilirsiniz… Bunlar Global yayılmacı/istilacı sucul bitkilerdir…

Göllerdeki yayılmacı sucul bitkiler için

http://www.issg.org/database/species/search.asp?sts=sss&st=sss&fr=1&Image1.x=17&Image1.y=7&sn=&rn=&hci=23&ei=167&lang=EN

Linkteki akvaryum bitkileri (Tüm akvaryum bitkilerinin listesi için mesajın en alt kısmına bakınız) Kırmızı yazılanlar hobide çok karşılaştığınız akvaryum bitkileri. Yanında üç yıldın olan bitkiler Ağustos-Eylül 2009 gibi Öğretmen Ali isimli üye tarafından –büyük ihtimalle doğadan toplanıp- satılmıştır. Keza kendisi bu bitkileri kışın satamamaktadır.  

Alternanthera philoxeroides

Azolla pinnata

Cabomba caroliniana

Ceratophyllum demersum

Egeria densa

Elodea canadensis

Eichhornia crassipes

Hydrilla verticillata

Hydrocharis morsus-ranae

Hygrophila polysperma

Lagarosiphon major

Myriophyllum aquaticum

Myriophyllum spicatum***

Nymphoides peltata

Pistia stratiotes

Potamogeton crispus

Potamogeton perfoliatus***

Sagittaria platyphylla

Sagittaria sagittifolia

Salvinia minima

Trapa natans

Typha latifolia

Utricularia gibba

Vallisneria nana

Vallisneria spiralis


Su yollarındaki yayılmacı sucul bitkiler için

http://www.issg.org/database/species/search.asp?sts=sss&st=sss&fr=1&Image1.x=11&Image1.y=10&sn=&rn=&hci=24&ei=167&lang=EN

Linkteki akvaryum bitkileri (Tüm akvaryum bitkilerinin listesi için mesajın en alt kısmına bakınız) Kırmızı yazılanlar hobide çok karşılaştığınız akvaryum bitkileri. Yanında üç yıldın olan bitkiler Ağustos-Eylül 2009 gibi Öğretmen Ali isimli üye tarafından –büyük ihtimalle doğadan toplanıp- DANTELA ve NO NAME isimleri ile satılmıştır. Keza kendisi bu bitkileri kışın satamamaktadır.  

Alternanthera philoxeroides

Azolla pinnata

Cabomba caroliniana

Ceratophyllum demersum

Egeria densa

Eichhornia crassipes

Hydrilla verticillata

Hydrocharis morsus-ranae

Hygrophila polysperma

Lagarosiphon major

Myriophyllum aquaticum

Myriophyllum spicatum***

Nymphoides peltata

Pistia stratiotes

Potamogeton crispus

Potamogeton perfoliatus***

Sagittaria platyphylla

Sagittaria sagittifolia

Salvinia minima

Trapa natans

Typha latifolia

Utricularia gibba

Vallisneria nana

Vallisneria spiralis

 

Islak çayır/bataklık/sucul alanlardaki yayılmacı sucul bitkiler için

http://www.issg.org/database/species/search.asp?sts=sss&st=sss&fr=1&Image1.x=7&Image1.y=11&sn=&rn=&hci=7&ei=167&lang=EN

Linkteki akvaryum bitkileri (Tüm akvaryum bitkilerinin listesi için mesajın en alt kısmına bakınız) Kırmızı yazılanlar hobide çok karşılaştığınız akvaryum bitkileri. Yanında üç yıldın olan bitkiler Ağustos-Eylül 2009 gibi Öğretmen Ali isimli üye tarafından –büyük ihtimalle doğadan toplanıp- DANTELA ve NO NAME isimleri ile satılmıştır. Keza kendisi bu bitkileri kışın satamamaktadır.  

Alternanthera philoxeroides

Azolla pinnata

Egeria densa

Eichhornia crassipes

Hydrilla verticillata

Hydrocharis morsus-ranae

Limnocharis flava

Lagarosiphon major

Myriophyllum spicatum***

Nymphoides peltata

Pistia stratiotes

Potamogeton crispus

Sagittaria platyphylla

Salvinia minima

Trapa natans

Typha latifolia

Utricularia gibba

Vallisneria nana

Vallisneria spiralis


İlginçtir ki bu listelerde Najas minor'e rastlanmamaktadır. Garip değil mi? Demek ki varsa yoksa Amerika'nın bir eyaletinde Najas minor ile ilgili bir durum var. (Detaylar yazının devamında.)  

Şimdi bunlardan çok iyi bilinenler (yani yukarıda kırmızıya boyananlar) için ne düşünüyorsunuz? Egeria densa (Elodea) bazı tehlike altındaki türlerin soyunu tehdit ediyormuş ve kendisi ile kimyasal mücadele bile yapılıyor. Myriophyllum spicatum’un çevre ve ekosistem üzerine etkileri Najas minor’unkiler ile aynı. Cabomba’ların kopan parçalarından yeni bitkiler oluşuyormuş. C. demersum su yüzeyini bloke ediyormuş ve ışığın diğer bitkilere ulaşmasını engelliyormuş. İnanılacak gibi değil belki ama Hygrophila polysperma hani şu bildiğimiz Zeytin diğer bitkileri öldürüyormuş ve elle toplanması yasakmış çünkü kopan parçalardan yeni bitkiler oluşu her tarafa yayılıyormuş.

Bütün bu özellikle Najas minor’de de var. Najas minor’un satışının sakıncalı olduğu söyleniyor. O zaman Elodea, DANTELA, Cabomba, Demersum, Zeytin’in satışı ne olacak? Bu bitkilerin akvaryum hobisi aracılığı ile çevreye zarar verme ihtimali sizce nedir? Najas minor’ü öcü yapıp satıştan çekilsin derken bu bitkiler için de o zaman aynı talep yapılmalıdır. Ya da bir bitki doğadan alınıp da akvaryuma konduğunda doğaya vereceği zarar artık olmamaktadır. Bu bağlamda tüm yukarıdaki bitkilerin hepsinin satışı durdurulmalı yasaklanmalıdır. Cabomba ve Zeytin özellikle satılmamalıdır. Kopan parçalardan aynen Najas minor’de olduğu gibi yeni bitki geliştiği için. Bu arada Ağustos’tan beri Najas minor var tankımda ve ben kopan parçalardan yeni bitki oluştuğuna maalesef şahit olamadım. Yoksa ilana 5000-10000 dal yazardım.

Global yani dünya çapında yayılmacı istilacı türler listelerinden biraz da bölgesel yayılmacı tür listesine geçelim… Aşağıdaki linkte ilgili harfe bastığınızda Latince ismi o harfle başlayan bitkileri görürüsünüz. Bu yayılmacı/istilacı türler arasında gördüğünüzde inanamayacağınız nice bitkiler var.

Yayılmacı/istilacı türlerin bazı ülkelerde doğaya salınması yasaktır. Doğadan toplanıp da akvaryuma konması değil. Örneğin Gambusia bazı ülkelerde nerede bulunursa öldürülsün diye hakkında ölüm emri bile verilen bir balıktır. Bu bağlamda bu balıkların doğadan alınmaması mı lazımdır? Gambusia besleyenlere forum arkadaşları sadece “Diğer balıkların kuyruklarını tırtıklarlar, dikkat et!” demekle yetinmektedir. “Sen bunu doğadan nasıl alırsın da akvaryuma koyarsın!” diyenini henüz görmedim. Ki Gambusia’ların üzerlerinde eşitli mikrobiyal ve parazitik hastalıklar taşıdıkları, birçok balık türünün yumurtalarını yedikleri ve birçok yerde bazı türlerin bu nedenlerle soyunu kuruttukları aşikardır.

Dünyada bir tek yerde Najas minor’ün akvaryum bitkisi olarak satışı yasaktır. Orası da Amerika’nın Maine eyaletidir. Maine’dekiler mi çok akıllı da bunu bile yasaklamışlar Amerika gelinde böyle bir yasak yokken yoksa Maine’dekiler de başka bir anlamda cılkını çıkarma durumumu var, onun orasını bilemem. Ama yine aynı Maine’de aşağıdaki bitkilerin hepsinin satışı yasaktır.

Not: Kırmızı yazılanlar hobide çok karşılaştığınız akvaryum bitkileri. Yanında üç yıldın olan bitkiler Ağustos-Eylül 2009 gibi Öğretmen Ali isimli üye tarafından –büyük ihtimalle doğadan toplanıp- DANTELA ve NO NAME isimleri ile satılmıştır. Keza kendisi bu bitkileri kışın satamamaktadır.  

Cabomba caroliniana

Egeria densa

Elodea canadensis

Hydrilla verticillata

Hydrocharis morsus-ranae

Myriophyllum aquaticum

Myriophyllum spicatum***

Nymphoides peltata

Potamogeton crispus

Trapa natans

Kaynak 1: http://www.aquariumfish.net/catalog_pages/plants/plants_page_002.htm

Kaynak 2: http://www.mainevolunteerlakemonitors.org/mciap/

İlginç olan Demersum’un Maine Eyaleti’nin kendi bitkisi (native) olması nedeni ile dünya listelerinden farklı olarak yukarıdaki listede yer almamasıdır. Ne çelişki öyle değil mi?  

Son olarak şunu söylemek lazım ki bizim kimseden gizlimiz saklımız yoktur. Bitki akvaryuma adaptedir ve kışın satılmaktadır. Birincisi bu. İkincisi internet çağında neyi kimden gizleme gayretinde olacağız ki. Google’a Najas minor yazdığınızda karşınıza çıkan yazı bizim yazımızdır. Ve Najas minor ile ilgili her şey anlatılmaktadır. O foruma ve akvaryum.com’a ikisine birden üye olan çok sayıda hobici var. Hatta bu başlıkla ilgili olarak bizzat O forum sayesinde haberim oldu. Yani herkes herşeye ulaşabiliyor. Üçüncüsü o forumda satışa ilandaki diğer bitkileri yani Cabomba, Ludwigia’lar, ve diğerlerini koymamada ne sakınca olabilirdi ki ama ben koymamışım. Bununnedeni beni orada satış yapmamamdır. Bunun da nedeni ilgili foruma çok sayıda mesajımın bulunması ve bu bağlamda aşırı güven uyandırabileceğim ve insanların beni kritik etmelerinden sakınabilecek olmalarıdır. Yani etik bir tavırdır. Burada arkamda durup beni savunacak kişiler yoktur. Bu bağlamda da eylemlerimde herhangi bir art niyet varsa geçiştirilemez de. Ama o forumda forum üyeleri mesaj sayımla ya da oradaki arkadaşalrımın çokluğu ile bazı şeyleri söylemekten kendilerini alı koyabilirler. Ki keza bu forumdaki bir bitki satıcısı için böyle bir durum vardır. DANTELA’sının, NO NAME’nin doğadan toplanmış olduğunu söylediğinizde size saldırırlar tüm arkadaşları ile birlikte. Ben korkmam ama başkaları belki bu tavırlar karşısında susmayı yeğleyebilir. Bu nedele ben satışlarımı “deplasman”da yaparım. Dördüncüsü Najas minor ilk kez Türkiye’de akvaryum hobisine sokuluyor ve bahsedilen yazıda bunun zorluğu anlatılıyor. Takdir bekleyen yok ama yapılan büyük iştir. Çünkü bitki kolaylıkla adapte edilebilecek bir bitki değildir. Beşincisi kimse benim dürüstlüğüme laf edemez çünkü bitkinin ilk olarak doğadan toplandığı bilgisi ve akvaryumumdaki macerası ayrıntılı bir şekilde verilmiştir, başkalarının DANTELA’sı, NO NAME’i, kalın DEMERSUM’u gibi değil yani.    

Son olarak da Tüm Akvaryum Bitkilerinin Listesini veriyorum. Listede Kırmızı ile boyananlar global (dünya çapında) yayılmacı/istilacı tür olarak bildirilen türlerdir. Listede Najas minor'de vardır.  

Common aquarium plant species (Kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_freshwater_aquarium_plant_species)

Acorus calamus

Alisma gramineum

Alternanthera bettzichiana

Alternanthera lilacina

Alternanthera philoxeroides

Alternanthera reineckii "rosaefolia"

Alternanthera sessilis

Ammania gracilis (Delicate ammania, red ammania)

Ammania latifolia

Ammania senegalensis

Anubias afzelii (Narrow-leafed anubias)

Anubias barteri var. barteri (Broadleaved anubias)

Anubias barteri var. angustifolia

Anubias barteri var. caladiifolia

Anubias barteri var. glabra

Anubias barteri var. nana (Dwarf anubias)

Anubias gilletti

Anubias gracilis

Anubias hastifolia

Anubias heterophylla

Anubias pynaertii

Aponogeton appendiculatus

Aponogeton bernierianus

Aponogeton boivinianus

Aponogeton capuronii

Aponogeton crispus (Crinkled or ruffled aponogeton)

Aponogeton decartyi

Aponogeton desertorum

Aponogeton dioecus

Aponogeton distachyos

Aponogeton elongatus

Aponogeton fenestralis

Aponogeton henkelianus

Aponogeton junceus

Aponogeton longiplumulosus

Aponogeton loriae

Aponogeton madagascariensis (Madagascar laceleaf, lace plant)

Aponogeton natans

Aponogeton rigidifolius

Aponogeton tenuispicatus

Aponogeton ulvaceus (Compact apongeton)

Aponogeton undulatus

Armoracia aquatica

Azolla caroliniana (water velvet, mosquito fern)

Azolla filiculoïdes (Azolla, moss fern)

Azolla pinnata

Bacopa amplexicaulis

Bacopa australis

Bacopa caroliniana (lemon bacopa, water hyssop, giant bacopa)

Bacopa crenata

Bacopa monnieri (water hyssop, dwarf bacopa, baby tears)

Bacopa myriophylloides

Bacopa rotundifolia (Round bacopa)

Baldellia ranunculoides

Barclaya longifolia (Orchid lily)

Barclaya motleyi

Blyxa aubertii

Blyxa echinosperma

Blyxa japonica (Japanese rush)

Blyxa novoguineensis

Blyxa octandra

Bolbitis heteroclita (sometimes sold as B. asiatica)

Bolbitis heudelotii (African or Congo fern)

Cabomba aquatica (Yellow cabomba, giant cabomba)

Cabomba caroliniana (Green cabomba)

Cabomba furcata

Cabomba palaeformis

Cabomba piauhyensis (Red cabomba)

Caldesia parnassifolia

Calla palustris

Callitriche hamulata

Callitriche hermaphroditica

Callitriche palustris

Callitriche stagnalis

Cardamine lyrata (Chinese ivy, Japanese cress)

Cardamine rotundifolia

Ceratophyllum demersum (hornwort)

Ceratophyllum submersum (tropical hornwort)

Ceratopteris cornuta

Ceratopteris pteridoides

Ceratopteris thalictroides (water sprite)

Cladophora aegagropila

Crassula aquatica

Crassula helmsii

Crinum calamistratum

Crinum natans (African onion plant)

Crinum purpurascens

Crinum thaianum (water onion)

Cryptocoryne affinis

Cryptocoryne alba

Cryptocoryne albida

Cryptocoryne aponogetifolia

Cryptocoryne auriculata

Cryptocoryne axelrodii

Cryptocoryne balansae

Cryptocoryne beckettii (Beckett's Cryptocoryne)

Cryptocoryne blassii

Cryptocoryne bogneri

Cryptocoryne bullosa

Cryptocoryne ciliata

Cryptocoryne cognata

Cryptocoryne cordata (Giant cryptocoryne)

Cryptocoryne crispatula

Cryptocoryne cruddasiana

Cryptocoryne diderici

Cryptocoryne elliptica

Cryptocoryne ferruginea

Cryptocoryne fusca

Cryptocoryne grabowskii

Cryptocoryne gracilis

Cryptocoryne griffithii

Cryptocoryne huegelii

Cryptocoryne legroi

Cryptocoryne longicauda

Cryptocoryne lucens

Cryptocoryne lutea

Cryptocoryne minima

Cryptocoryne moehlmannii (Moehlmann's cryptocoryne)

Cryptocoryne nevillii

Cryptocoryne nurii

Cryptocoryne parva (Tiny cryptocoryne)

Cryptocoryne petchii

Cryptocoryne pontederiifolia

Cryptocoryne purpurea

Cryptocoryne retrospiralis

Cryptocoryne siamensis

Cryptocoryne spiralis

Cryptocoryne thwaitesii

Cryptocoryne tonkinensis

Cryptocoryne undulata (Undulate cryptocoryne)

Cryptocoryne usteriana

Cryptocoryne venemae

Cryptocoryne versteegii

Cryptocoryne walkeri

Cryptocoryne wendtii 'Tropica'

Cryptocoryne x willisii

Cryptocoryne zewaldiae

Cryptocoryne zonata

Cryptocoryne zukalii

Cyperus alternifolius

Cyperus helferi

Cyperus papyrus

Damasonium alisma

Didiplis diandra (Water hedge)

Echinodorus africanus

Echinodorus amazonicus (Amazon sword)

Echinodorus andrieuxii

Echinodorus angustifolius

Echinodorus argentinensis

Echinodorus aschersonianus

Echinodorus barthii

Echinodorus berteroi

Echinodorus bleheri (Broadleaved amazon)

Echinodorus bolivianus (Bolivian sword)

Echinodorus brevipedicellatus

Echinodorus cordifolius (Radicans sword, spade leaf sword)

Echinodorus fluitans

Echinodorus grandiflorus (Large-flowered amazon)

Echinodorus horemanii (Black-red amazon)

Echinodorus horizontalis

Echinodorus humilis

Echinodorus latifolius

Echinodorus longiscapus

Echinodorus macrophyllus (Large-leaved amazon sword)

Echinodorus martii

Echinodorus major (Ruffled amazon sword)

Echinodorus opacus (Opaque amazon sword)

Echinodorus osiris (Red amazon sword)

Echinodorus 'Ozelot'

Echinodorus palaefolius

Echinodorus paniculatus

Echinodorus parviflorus (Black amazon sword)

Echinodorus pelliscidus

Echinodorus quadricostatus (Dwarf sword)

Echinodorus radicans

Echinodorus rigidifolius

Echinodorus 'Rubin'

Echinodorus rubra

Echinodorus schlueteri

Echinodorus subalatus

Echinodorus tenellus (Pygmy chain sword)

Echinodorus tunicatus

Echinodorus uruguayensis (Uruguay amazon sword)

Egeria densa (Elodea, pondweed)

Egeria naias

Eichhornia crassipes (Water hyacinth)

Eichhornia diversifolia

Elatine hydropiper

Elatine macropoda

Eleocharis acicularis (Hairgrass)

Eleocharis dulcis

Eleocharis minima

Eleocharis obtusa

Eleocharis parvula

Eleocharis vivipara

Elodea canadensis (Canadian pondweed)

Elodea nuttallii

Elodea occidentalis

Eriocaulon sp.

Eusteralis stellata (Star rotala)

Fittonia argyroneura

Fontinalis antipyretica (Willow moss)

Glossadelphus zollingeri

Glossostigma diandrum

Glossostigma elatinoides

Gymnocoronis spilanthoides (Spadeleaf plant)

Hemianthus callitrichoides (Dwarf helzine)

Hemianthus micranthemoides (Pearlweed)

Heteranthera dubia

Heteranthera reniformis

Heteranthera zosterifolia (Stargrass)

Hippuris vulgaris

Hottonia inflata

Hottonia palustris (Water violet)

Hydrilla verticillata

Hydrocharis morsus-ranae

Hydrocleis nymphoides

Hydrocotyle leucocephala (Brazilian pennywort)

Hydrocotyle sibthorpioides

Hydrocotyle verticillata (Whorled umbrella plant)

Hydrocotyle vulgaris

Hydrothrix gardneri

Hydrotriche hottoniiflora

Hygrophila angustifolia

Hygrophila corymbosa 'crispa'

Hygrophila corymbosa 'glabra' (Broadlead giant stricta)

Hygrophila corymbosa 'gracilis'

Hygrophila corymbosa 'siamensis'

Hygrophila corymbosa 'strigosa'

Hygrophila difformis (Water wisteria)

Hygrophila guianensis

Hygrophila lacustris

Hygrophila lancea

Hygrophila natalis

Hygrophila polysperma (Dwarf hygrophilia)

Hygrophila salicifolia

Hygrophila stricta (Thai stricta, green stricta)

Hygroryza aristata

Isoetes lacustris (quillwort)

Isoetes malinverniana

Isoetes velata

Isolepis setracea

Juncus repens

Lagarosiphon madagascariensis

Lagarosiphon major (Elodea crispa)

Lagenandra dewitii

Lagenandra insignis

Lagenandra koenigii

Lagenandra lancifolia

Lagenandra nairii

Lagenandra ovata

Lagenandra thwaitesii

Lemna gibba

Lemna minor (Duckweed)

Lemna paucicostata

Lemna perpusilla

Lemna trisulca

Lilaeopsis brasiliensis

Lilaeopsis carolinensis

Lilaeopsis macloviana

Lilaeopsis mauritiana

Lilaeopsis novae-zelandiae (New Zealand grassplant)

Lilaeopsis ruthiana

Limnobium laevigatum (Amazon frogbit)

Limnobium spongia

Limnocharis flava

Limnophila aquatica (Giant ambulia)

Limnophila aromatica

Limnophila glabra

Limnophila heterophylla

Limnophila indica (Indian ambulia)

Limnophila sessiflora

Limnophila sessiliflora (Dwarf ambulia)

Lindernia crustacea F. Muell.

Lindernia rotundifolia

Littorella uniflora

Lobelia cardinalis (Cardinal flower, scarlet lobelia)

Lobelia dortmanna

Lomariopsis sp. (Süsswassertang)

Ludwigia alternifolia

Ludwigia arcuata

Ludwigia glandulosa (Glandular ludwigia, red star ludwigia)

Ludwigia helminthorrhiza

Ludwigia inclinata

Ludwigia inclinata var. verticellata 'Cuba'

Ludwigia mullertii

Ludwigia natans

Ludwigia palustris

Ludwigia pulvinaris

Ludwigia repens (Creeping ludwigia, narrow-leaf ludwigia)

Luronium natans

Lycopodiella inundata (Lycopodium inundatum)

Lysimachia nummularia (creeping Jenny, moneywort)

Marsilea crenata

Marsilea drummondii

Marsilea hirsuta

Marsilea pubescens

Marsilea quadrifolia (water-clover)

Mayaca fluviatilis

Mayaca vandellii

Micranthemum umbrosum (Helzine)

Microsorum pteropus (Java fern)

Monosolenium tenerum (commercial name; plants sold under this name are actually a fern Lomariopsis sp.[1])

Myriophyllum alterniflorum

Myriophyllum aquaticum (Brazilian milfoil, milfoil)

Myriophyllum elatinoides

Myriophyllum heterophyllum

Myriophyllum hippuroides (Green milfoil, water milfoil)

Myriophyllum matogrossense

Myriophyllum proserpinacoides

Myriophyllum scabratum (Foxtail)

Myriophyllum spicatum***

Myriophyllum tuberculatum (Red myriophyllum)

Myriophyllum ussuriense

Myriophyllum verticillatum

Myriophylumm oguraense

Najas graminea

Najas guadelupensis

Najas indica

Najas marina

Najas minor

Najas pectinata

Nesaea crassicaulis

Nitella capillaris

Nitella flexilis

Nitella gracilis

Nomaphila siamensis

Nomaphila stricta

Nuphar advenum

Nuphar japonica (Spatterdock)

Nuphar luteum

Nuphar pumilum

Nuphar sagittifolium

Nymphaea alba

Nymphaea lotus (Tiger lotus)

Nymphaea lotus var. rubra

Nymphaea micrantha

Nymphaea pubescens

Nymphaea pygmea

Nymphaea stellata (Red and blue water lily)

Nymphaea zenkeri 'Red' (Red tiger lotus)

Nymphoides aquatica (Banana plant)

Nymphoides humboldtiana

Nymphoides indica

Nymphoides peltata

Orontium aquaticum

Ottelia alismoides

Ottelia mesenterum

Ottelia ulvifolia

Phyllanthus fluitans

Pilularia americana

Pilularia globulifera

Pistia stratiotes (Water lettuce)

Pogostemon helferi

Pogostemon stellatus

Pontederia cordata

Potamogeton coloratus

Potamogeton crispus

Potamogeton densus

Potamogeton filiformis

Potamogeton gayi

Potamogeton gramineus

Potamogeton lucens

Potamogeton malaianus

Potamogeton natans

Potamogeton perfoliatus***

Proserpinaca palustris

Ranunculus aquatilis

Ranunculus limosella

Regnellidium diphyllum

Riccia fluitans (Crystalwort)

Ricciocarpus natans

Rorippa aquatica

Rotala indica

Rotala macrandra (Giant red rotala)

Rotala rotundifolia (Dwarf rotala)

Rotala wallichii (Whorly rotala)

Ruellia difformis (out of date synonym)

Ruppia maritima

Sagittaria chapmani

Sagittaria eatonii

Sagittaria filiformis

Sagittaria graminea

Sagittaria guyanensis

Sagittaria isoëtiformis

Sagittaria latifolia

Sagittaria microfila

Sagittaria montevidensis

Sagittaria natans

Sagittaria papillosa

Sagittaria platyphylla (giant sagittaria)

Sagittaria pusilla (dwarf sagittaria)

Sagittaria sagittifolia

Sagittaria subulata (needle sagittaria, floating arrowhead)

Salvinia auriculata

Salvinia cucullata

Salvinia minima

Salvinia natans (water spangles)

Salvinia oblongifolia

Salvinia rotundifolia

Samolus valerandi (Water cabbage)

Saururus cernuus (Lizard's tail)

Selaginella sp.

Shinnersia rivularis (Mexican oak leaf)

Spathiphyllum tasson (Brazilian Sword)

Spathiphyllum wallisii (Peace lily)

Spiranthes romanzoffiana

Spirodela polyrhiza

Stratiotes aloides

Subularia aquatica

Synnema triflorum (out of date synonym)

Taxiphyllum barbieri

Tonina fluviatilis

Trapa natans (Water chestnut)

Triglochin maritima

Triglochin palustre

Triglochin striata

Typha angustifolia

Typha latifolia

Utricularia gibba

Utricularia graminifolia

Utricularia minor

Utricularia vulgaris

Vallisneria americana (Dwarf vallisneria)

Vallisneria asiatica

Vallisneria asiatica var. biwaensis (Corkscrew vallisneria)

Vallisneria gigantea (Giant vallisneria)

Vallisneria neotropicalis

Vallisneria rubra

Vallisneria spiralis (Straight vallisneria)

Vallisneria tortifolia (Twisted vallisneria, dwarf vallisneria)

Vallisneria tortissima

Versicularia dubyana (Java moss)

Wolffia arrhiza

Wolffia microscopica

Wolffiella floridana

Zannichellia palustris

Neverlander2010-02-08 03:12:27

Beğenenler: [T]176357,HarunP[/T][T]179679,Snyta[/T][T]161975,z.b.s.k[/T]
Teşekkür Edenler: [T]179679,Snyta[/T][T]161975,z.b.s.k[/T]
+1: [T]179679,Snyta[/T][T]41854,kalender[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yigityagmurÇevrim Dışı

Kayıt: 06/01/2010
İl: Adana
Mesaj: 229
yigityagmurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2010 03:21
Çok güzel açıklamışsınız konuyu yakından takip ediyorum ancak burada konuyu açan arkadaşın bahsettiği olay bitkinin çok çabuk yayılması ve doğal dengeyi tehdit etmesidir . Verdiği örnekte akvaryum suyunu değiştirirken çektiğimiz suyun içinde kalan en ufak bir dal parçası bile göl yataklarına ulaştığı takdirde çok hızlı bir şekilde yayılarak heryeri kaplayabiliyormuş . Kapladığı yerdeki diğer bitkilerin yaşamasına fırsat vermediği gibi suyun içindeki balıkların yaşamlarını bile tehdit ediyormuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CaN_BaKıRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/04/2009
İl: Izmir
Mesaj: 1749
CaN_BaKıRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2010 05:40
İlginçtir ki listede lemna minör kırmızı değil... Halbuki en başta onu kırmızı yapmak lazım hatta kalın puntolarla yazmak lazım.. Çok hızlı üreyip çoğalarak su yüzeyini kapatan ve sudaki diğer bitkilerin tüm besinini sünger gibi emen bir bitkidir.. Ufacık kök parçasından yine bölünerek çoğalıyor.. Akvaryumuma ne zaman girse komple temizlik yapmadan kurtulamıyorum. Hatta bazen kumda vs kalan ufak parçasından yine ortaya çıkıyor. Deli ediyor insanı...

Bu arada najas minör benim yaşadığım yerde neredeyse tüm sularda var... Bir dünya da bitki var yanısıra.. Öyle diğer bitkilere tehtit felan oluşturmuyor... Hatta ben o göletlerden birisine limon ektim birkaç dal. Aynı yerde hemen yanıbaşında najas minörlerde vardı.. Su yükseldi, alçaldı vs.. aradan bir süre zaman geçti.. Gidip baktığımda limonlar yaşıyordu ve ağaç gibiydi... Normalde akvaryumda 50-60 cm boya ulaşan limonlar 2 metre olmuşlardı... 2 metre olduklarını da şuradan biliyorum bu bahsettiğim gölet DSİ tarafından havuz haline getirilmiş bir su kaynağı... Havuzun yüksekliği 2 metre...

Abartmaya gerek yok bence.. Bu bahsettiğim havuzda.. Elodea, Ceratophyllum, Myriophyllum, Potamogeto, Lemna Minor, Riccia vb birçok tür bitki var.. Hepsi senelerdir gayet eşit ölçülerde yetişmekte bu havuzda... Najaslar tehtit oluşturmamakta... 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erdal HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,10749[/C]
Kayıt: 01/05/2006
İl: Mugla
Mesaj: 5214
Erdal HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2010 08:20
Açıklama için Abdullah Bey'e teşekkürler.
 
Umarım, bu tartışma ve suçlamaların  arkasında bizim forumdan ve benzerleri üzerinden yapılan bitki satışlarının kişisel çatışması yatmıyordur.Kafasi%20Karismis
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NeverlanderÇevrim Dışı

Kayıt: 27/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 61
NeverlanderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2010 09:02
Bitkiler adaptasyona giren canlılardır, diğer tüm canlılar gibi. Doğadan alıp getirdiğiniz bir canlı nasıl akvaryuma adapte olurken yok olabiliyorsa akvaryuma adapte edilen bir canlı da doğaya salındığında anında yok olabilir. Yani su değişimi ile kanalizasyona giden bir bitkinin tüm Türkiye sularını tehdit edecek boyuta ulaşmadan önce hayatta kalabilmesi lazım. Keza parçalarından yeni bitkilerin oluşabildiği belirtilen Cabomba ve Zeytn'in (ki aslında benim gözlemlerime göre Demesum'un da böyle bir yeteneği var ancak ne hikmetse Amerika'lılar Demersum'lar hakkında nerede ise ciddi anlamda olumsuz hiçbir şey yazmıyorlar) parçalarının su değiştirmede dökülen sularla karışması durumu da var. Bu bağlamda Cabomba ve Zeytin gibi hobide çok iyi bilinen ve çok kullanılan iki bitkiyi de akvaryumlarda toplayıp iflah mı edelim? 

Dediğim gibi ben Najas'ı adapte ederken nerede ise %95 oranında bitki eridi, çürüdü, parçalandı. Bu bağlamda da parçalar bendeki bütün akvaryumlar yayıldı. Ama ne hikmetse benim Najas diktiğim yerler hariç birbir akvaryumda hiçbir yerde bir adet bile Najas filizlenmedi. Yine Global Yayılmacı/İstilacı Tür Veritabanında Najas minor bulunmuyor ki bunun anlamı Najas minor'ün yayılma potansiyelinin Maine Eyalet'indekilerin abarttığı kadar yüksek olmadığıdır. Buna karşın Zeytin'in ve Cabomba'nın tüm dünyayı işgal edebilme yeteneği var. Veritabanı kayıtları ortada.

Konuya ise bambaşka bir bakış açısı getirmek istiyorum. Maine'deki Najas minor yasağını incelerken karşıma sürekli Yayılmacı tür saptanması ve mücadele edilmesi ile ilgili proje destek fonları ve dernekler çıktı. Bunun anlamı şu: Eğer Maine'de yayılmacı/istilacı bir sucul bitki bulursanız proje yazıyorsunuz ve yüklüce bir proje desteği alıyorsunuz. Amerika proje konusunda Tükiyeden çok farklı. Türkiye'de projelerden daha düne kadar ekmeğinizi çıkartamıyordunuz (şimdi belli ölçüde çıkartabiliyosunuz) ama Amerika'da sadece yazdığınız ve yürüttüğünüz projelerle ekmeğinizi kazanabilir ve hatta hatırı sayılır birikim bile elde edebilirsiniz. Bu bağlamda maine'de yayılmacı/istilacı sucul bitki bulmak demek derede elekle altın bulmak gibi bir şey. Eee, yayılmacı/istilacı türlerin hepsi saptandığında proje destekleri de kesilecek. Bu bağlamda da para kazanmaya devam etmek istiyorlarsa yeni yayılmacı/istilacı tür bulmak ya da aslında o kadar da yayılmacı/istilacı olmayan bir türü dünyanın en korkunç istilacı türü olarak lanse edip yasaklatıp mücadele projesi yazıp paraya kavuşmak lazım. Bilmem anlatabiliyor muyum?

Bu güzel başlığı açtığı ve bana da bu bilgileri -biraz vaktinden evvel yani yazılabileceklerin hepsi derlenmeden- sizlerle paylaşmama olanak sağladığı için Sn. Selma AKINCI'ya ve diğer tüm eleştiri, bilgilendirme ve yorum ile katkıda bulunan arkadaşlara çok teşekkür ederim.  

Saygılar.    

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AkıncıÇevrim Dışı

Kayıt: 15/08/2009
İl: Bursa
Mesaj: 22
AkıncıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2010 10:53

Abdullah beyden inanılmaz bir yazı daha.Sorulan sorulara cevap net değil,uzun ve anlaşılmaz tahminlere bağlı açıklamalar....

 
Dediğim gibi ben Najas'ı adapte ederken nerede ise %95 oranında bitki eridi, çürüdü, parçalandı. Bu bağlamda da parçalar bendeki bütün akvaryumlar yayıldı. Ama ne hikmetse benim Najas diktiğim yerler hariç birbir akvaryumda hiçbir yerde bir adet bile Najas filizlenmedi. Yine Global Yayılmacı/İstilacı Tür Veritabanında Najas minor bulunmuyor ki bunun anlamı Najas minor'ün yayılma potansiyelinin Maine Eyalet'indekilerin abarttığı kadar yüksek olmadığıdır.Demişsiniz ....yayılımcı bir tür akvaryuma zor adapte olurken akvaryumdan doğaya karışınca zorlukla karşılaşmayabilir ve hızla çoğalacak ortam bulabilir,zaten bir çok ülkede yayılımcı tür ilan edilmesinin asıl sebebider budur.Main eyaleti okadar uzmanı,doğa bilimcisi,laboratuarı,bütçesiyle yanılıyor sayın Üzümcü 2 akvaryumunda yaptığı bu deneyden sonra abartılacak bir şey yok diyor.
Konuya ise bambaşka bir bakış açısı getirmek istiyorum. Maine'deki Najas minor yasağını incelerken karşıma sürekli Yayılmacı tür saptanması ve mücadele edilmesi ile ilgili proje destek fonları ve dernekler çıktı. Bunun anlamı şu: Eğer Maine'de yayılmacı/istilacı bir sucul bitki bulursanız proje yazıyorsunuz ve yüklüce bir proje desteği alıyorsunuz. Amerika proje konusunda Tükiyeden çok farklı. Türkiye'de projelerden daha düne kadar ekmeğinizi çıkartamıyordunuz (şimdi belli ölçüde çıkartabiliyosunuz) ama Amerika'da sadece yazdığınız ve yürüttüğünüz projelerle ekmeğinizi kazanabilir ve hatta hatırı sayılır birikim bile elde edebilirsiniz. Bu bağlamda maine'de yayılmacı/istilacı sucul bitki bulmak demek derede elekle altın bulmak gibi bir şey. Eee, yayılmacı/istilacı türlerin hepsi saptandığında proje destekleri de kesilecek. Bu bağlamda da para kazanmaya devam etmek istiyorlarsa yeni yayılmacı/istilacı tür bulmak ya da aslında o kadar da yayılmacı/istilacı olmayan bir türü dünyanın en korkunç istilacı türü olarak lanse edip yasaklatıp mücadele projesi yazıp paraya kavuşmak lazım. Bilmem anlatabiliyor muyum?Demişsiniz...
Evet yine inanılmaz bir açıklama özellikle devleti dolandıranlara karşı çok büyük cezalar veren Amerika,sayın Üzümcünün tezine göre bu projeleri yaratanlar tarafından dolandırılıyor.Amerikanın tüm kanunları,uzmanları,bilirkişileri,doğa uzmanları ve tüm bu projeleri yöneten,destekleyen,kontrol eden saygın bilim adamları bu dolandırıcılığı görmüyor.Hatta bu işten pay alıyor.Tüm Amerikanın görmediği dolandırıcılığı buradan oturduğunuz yerden tespit etmeniz gerçekten inanılmaz.
 Cabomba ve Zeytn'in (ki aslında benim gözlemlerime göre Demesum'un da böyle bir yeteneği var ancak ne hikmetse Amerika'lılar Demersum'lar hakkında nerede ise ciddi anlamda olumsuz hiçbir şey yazmıyorlar) parçalarının su değiştirmede dökülen sularla karışması durumu da var. Bu bağlamda Cabomba ve Zeytin gibi hobide çok iyi bilinen ve çok kullanılan iki bitkiyi de akvaryumlarda toplayıp iflah mı edelim? Demişsiniz
Yine sayın üzümcü 2 akvaryumunda yaptığı gözlemlerden bahsetmiş ..ve Amerikalıların demersumlar hakkında ciddi anlamda olumsuz bir şey yazmamalarına kızmış acaba oradaki bilim adamları yinemi yetersiz kalmış .
 Najas minor’un satışının sakıncalı olduğu söyleniyor. O zaman Elodea, DANTELA, Cabomba, Demersum, Zeytin’in satışı ne olacak? Bu bitkilerin akvaryum hobisi aracılığı ile çevreye zarar verme ihtimali sizce nedir? Najas minor’ü öcü yapıp satıştan çekilsin derken bu bitkiler için de o zaman aynı talep yapılmalıdır.Demişsiniz
Tabiki diğer bitkiler de  zararlıysa satıştan çekilsin.Diğerlerinin satışta olması sizin bitkinizede bu hakkı veriyormu.Dünya bu bitkilerin bazılarını zararlı bazılarınıda zararsız kabul etmişse sizin bildiklerinizin üzerinde birşey olabilirmi sayı Üzümcü. Onlarca uzman bilim adamının imzası olan projeler,yazılar,saygın kuruluşların destekleri...bunları hafife almak hatta bu insanları elinizde hiç bir delil olmadan dolandırıcılıkla suçlamak gerçekten çok büyük haksızlıktır.
forumda satışa ilandaki diğer bitkileri yani Cabomba, Ludwigia’lar, ve diğerlerini koymamada ne sakınca olabilirdi ki ama ben koymamışım. Bununnedeni beni orada satış yapmamamdır. Bunun da nedeni ilgili foruma çok sayıda mesajımın bulunması ve bu bağlamda aşırı güven uyandırabileceğim ve insanların beni kritik etmelerinden sakınabilecek olmalarıdır. Demişsiniz.
Yani diğer forumda insanlar size çok güveniyor bu yüzden orada satış yaparsanız sizi eleştirecek,yada eleştirmekten çekinecek insanlarmı vardır.Hayır sayın Üzümcü sebep çok basittir.Burası Türkiyenin en büyük forumudur ve diğer forumlarda bu ilanı açsanız bu bitkileri satıp kar elde edemezsiniz.Çünkü potansiyel yok.
Tabiki ilanınız altında veya formumuzda bu bitkilerin dünya üzerinde zararlı tür ilan edildiğini hatta hiç bir bitkinin bu kadar tehlikeli kabul edilmediğini söylememişsiniz.Size hayırlı satışlar dilerim.Vicdanınız sizin hakiminiz ve savcınızdır.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

acemibalıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/10/2008
İl: Bolu
Mesaj: 2624
acemibalıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2010 14:27
Merhaba, eğerki fotoğrafını eklediğim bitkiyle yukarıda bahsedilen bitki aynıysa, bizim buradaki göldede var bu bitkiden. Fakat şimdilik yüzeyde  bir görüntüsü yok ama gölün dibinden doğru bir yayılma gösteriyorsa bilmiyorum. hatta bir ara akvaryuma eklemiştim ama akvaryumda erimişti.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NeverlanderÇevrim Dışı

Kayıt: 27/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 61
NeverlanderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2010 15:40
[QUOTE=acemibalık]Merhaba, eğerki fotoğrafını eklediğim bitkiyle yukarıda bahsedilen bitki aynıysa, bizim buradaki göldede var bu bitkiden. Fakat şimdilik yüzeyde  bir görüntüsü yok ama gölün dibinden doğru bir yayılma gösteriyorsa bilmiyorum. hatta bir ara akvaryuma eklemiştim ama akvaryumda erimişti.
 
[/QUOTE]

Aynı bitki değil Muhittin Bey.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir