Bu da benden lepistes severlere


Kral_AfatÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 08/03/2007
İl: Diyarbakir
Mesaj: 907
Kral_AfatÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2008 18:59
Lepistes severlerin ilk ögrenmesi gereken konu oturmuş su ne demektir nasıl olmalıdır?
Lepistesler yetiştirilmesi çok kolay olmakla birlikte, suyun ayarını buluncaya kadar da bir okadarda zordur.
Bunyeleri zayıf oldugundan ani her tür degişiklerden (PH , ısı , ürkütümeleri, farklı su degerleri, tuzlululuk gibi) çok çabuk etkilenirler.
Lepistesler eski suyu severler. Bir akvaryum kurarken öncelik akvaryum, kum ,hortum, taş vs. çok iyi dezenfekte ederek bol su ile yıkayın. İki hava çıkışı ve mümkünse dış flitre ve en az 100lt civarındaki akvaryumlarda beslemeye çalışın.
Kullanacagınız kum dere kumu olmalıdır. ileriki zamanlarda yavru alacagınızdan mutlaka bol bitki kullanın. Boyları uzayan tür bitkileri arkalara, çok uzamayan orta boyları ortalara, bodur çim türü bitkileri de ön plana dikmelisiniz.
İyi kalite bir ısıtıcınız bulunmalı ve herzaman 26-28 derece civarında su ısısını tutmalısınız.
İleriki zamanlarda dip temizligi ve su degişimi yaptıgınızda akvaryuma ilave edeceginiz suyun akvaryumdaki ısı degeri ile aynı olmasına özen gösterin. Özellikle kış günlerinde soguk su beyaz benek hastalıgına zemin hazırlar.
Bitkileriniz için karbondioksit düzenegi ve özellikle flora türü bitki floresanları uygun olacaktır.
Akvaryumunuzu kurmadan ne yapacagınızı nereye ne koyacagınızı mango köklerini, taşları nasıl koyacagınızı, flitre emiş ve çıkış agızlarını nasıl yerleştireceginizi, ısıtıcınızı, hortumlarınızı, suyu ve kumu koymadan kafanızda planlayın.
Akvaryumunuzu kurduktan sonra özellikle direk şehir şebeke suyu doldurun. Oturdugunuz binanın müşterek deposundan gelen suyu ve damaca suyu hiçbir zaman tavsiye etmiyorum.
Su dolduktan sonra hava motoru çalışır vaziyette 2 hafta kadar bırakın.
Lütfen aceleci olmayın. Suyun hazırlanma safhası çok çok önemlidir. 2 hafta sonra bitkilerinizi koyabilirsiniz.
2 hafta da bu şekilde bitkilerin toparlanmasını bekleyin. Aynı zamanda dış flitrenizde çalışmalıdır.
1 ay gibi bir süre sonra artık suda çok belirgin şekilde temiz ve berraklık olmalıdır.
Çok az karideslerden yapılan yemlerden veya nitrivec gibi bakteri kültürü suya ilave edin. Birkaç gün sonra yanlızca 1 veya 2 adet lepistes koyabilirsiniz.
Çok sayıda koyacagınız lepistesler su hazırlanmadan suyu gene bozacak tüm emeginiz boşa gidecektir. 2 hafta bu şekilde devam edin.
Suyun kokusu da çok önemlidir. Eger suyunuzda ıslak ot kokusuna benzer bir koku var ise herşey yolunda demektir. Bozuk su genelde kötü kokuşmuş balık gibi kokmaktadır.
2 ayı tamamlayınca artık özenle seçilmiş lepisteslerinizi hazırladıgınız akvaryumunuza koyabilirsiniz.
Yeni seçeçeginiz lepistesler herzaman vucudu parlak ve genç olanlarını tercih edin. Kesinlikle mat görünümlü, kuyrukları parçalanmış, belleri çökmüş, agız kenarları beyazlamış, pulları kabarmış balıkları almayın.
Lepisteslerinizi genelde 2 dişiye 1 erkek şeklinde tercih edin.
 
Magazalardan yeni balıklarınızı aldınız. Balıkların oldugu torbayı suyun altından geçirerek agzını açmadan akvaryumunuzda 1 saat kadar bekleterek torbadaki suyun ısısını akvaryumunuzun ısısınına eşitlenmesini saglayın. Daha sonra bu torbaya akvaryumunuzdan su ilave ederek ''yarı yarıya'' balıkların akvaryumunuzun suyuna alışmasını saglayın. 1 saat sonra torbadaki suyu akvaryumunuza dökmeden balıkları akvaryumunuza alabilirsiniz.
Balıkları strese sokmamak için ışıkları kapatın ve ilk gün yem vermeyin. Unutmayın ki bu nakil sırasında balıklarda oluşan stres ve mukozanın zedelenmesi vs gibi sebepler forumda hep şikayet edilen, neden bu lepistesler yaşamıyor sorusunun cevabıdır.
 
Suyunuzun kalitesini bozmamak için hiç bir şekilde ilaç , tuz , su düzenleyici kullanmayın. Yanlızca 10 günde bir dinlendirilmiş 3 te 1 oranında dip temizleme yaptıktan sonra su ilavesi yapın.
2 ayda bir akvaryumdan aldıgınız su ile flitrelerinizi temizleyebilirsiniz. Kesinlikle musluk suyu ile flitrelerinizi temizlemeyin. Musluk suyundaki klor flitredeki nitro bakterleri öldürerek suyunuzun bozulmasına sebeb olabilir.
 
Suyun kalitesi ve balıklarınızın saglıgı için yemleme de çok önemlidir. Aşırı yem kirlilige sebep olur ve kokuşmaya başlar. Bu da suyunuzun PH degerinin yükselerek bir çok hastalıga davetiye çıkarır. Balıklarınıza günde 2 kez 2 dakikada bitirebilecekleri kadar yem verin.
Suyunuzun kalitesi çok çok önemlidir. Eger balıklarınız suyun heryerinde hareket halinde ise kuyruk yüzgeç deforme yoksa ve pulları parlak, kaygan ise herşey yolunda demektir.
Balıkların sallanarak su üzerine toplanmaları, bitkilerin arasına saklanmaları, -Dişilerde dogum zamanı hariç- vucutlarının mat ,kambur ,zayıf ve bir yere toplanarak askıda kalmaları halinde ise bilin ki yolunda gitmeyen birşeyler var demektir.
Ve ens on çok çok mecbur kalmadıkca asla komple temizlik yapmayın. Artık dibi pis de olsa sadece dip temizligi ve camlarınızdaki yosunları temizleyerek bu şekilde senelerce hiç bozulmadan bakmanızı öneririm.

Son olarak artık ithal ve yerli balık gibi yanlış bir kanaat üzerinde durmak isterim. Lepisteslerden ister ithal ister yerli, her türünü oturmuş suda -kaliteli su koşullarında- gayet güzel yetiştirebilir. İstediginiz kadar da yavru alabilirsiniz. Yerliler de unutmayın ki zamanında ithal edilmişlerdir.



Ekli Resim(ler)
Resim%20Eklendi
 
Resim%20Eklendi
Kral_Afat2008-10-06 21:18:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ahmet T.Çevrim Dışı

Kayıt: 05/10/2008
İl: Kirsehir
Mesaj: 117
Ahmet T.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2008 19:23
Yerlilerde unutmayınki zamanında ithal edilmişlerdir.

Ne güzel demişsiniz..Teşekkürler yeni başlayanlar için gayet yararlı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kral_AfatÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 08/03/2007
İl: Diyarbakir
Mesaj: 907
Kral_AfatÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2008 20:14

Yararlı olmuşsam ne mutlu bana


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hüseyin ÇelikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2007
İl: Zonguldak
Mesaj: 331
Hüseyin ÇelikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2008 20:27
Çok güzel bilgiler. Teşekkürler Semih. Emeğine eline, koluna sağlık.



Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kral_AfatÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 08/03/2007
İl: Diyarbakir
Mesaj: 907
Kral_AfatÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2008 21:31
Sağol kardeşim teşekkürler.

emoricat2008-10-07 21:45:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2008 21:42
  Semih Bey, sizi tebrik ederim. En önemli şeyin, kaliteli su olduğunu buradan bir kere daha hatırlatmak çok güzel oldu.
  Uzakdoğulu üreticiler, dünyanın bir çok ülkesine balık ihracaatı yapıyoruz, fakat Türkler kadar problemli iş yaptığımız hiç bir ülke ve müşterilerilerinin olmadığından yakınıyorlar. Balığı bilinçsizlik öldürüyor. Fazla, derinlere girip de, bu işin ticaretini yapan arkadaşlarımızı da karalamak istemiyorum. Bu ülkeye çok kaliteli balıklarda giriyor, kalitesiz olanlar da... Ancak her şekilde de özel saf  trio olarak gelen lepistesleri bile yaşatamadığını söyleyen dostlarımızı da duyuyor ve biliyorum.

  Semih Bey, su kalitesi çok önemlidir. Ancak, karşı tarafın su analiz değerleride çok önemli. Bir çok ihracatçı suyun KH,GH,PH, iletkenlik değerlerini vermiyorlar. Maltepe akvaryumdan Yıldırım Beyle dünkü konuşmamızda, kendisi de bu durumdan  yakındığını söyledi. Bu yüzden de, eğer ki bazı üreticiler, ticari olarak bakıp da, yumuşak su değerleri ile üretim yapıyorlarsa,
   Örneğin :  Discus'ların üreme koşullarına ait su değerlerinde üretim yapıyorlarsa ve bu lepistesler bu değerlere alışmışlarsa, bunları alan arkadaşlarımız, istedikleri kadar kaliteli, eski oturmuş su hazılamış olsalarda tanklarını, sonuç hüsran olabilir.
   Gh: 6 , Kh: 2 ph: 6 , iletkenlik : 80-100 dersek ,
ve bizim sularımzdaki değerler ise, oturmuş da olsa, herkes ph'ın çok önemli olduğunu iddia eder. Ama ph hiç bir zaman büyük sorun teşkil etmez. Ben asla discus üretiminde ph metre ve iletken ölçer kullanmıyorum. Gerek yok bu tip aletler para tuzağı arkadaşlar.  gh: 6 ve kh: 1-2 değerlerine çektiğimizde, zaten otomatikman, discusun üreme su şartlarını sağlamış oluyorsunuz. İsterse ph: 7.5 olsun. Zaten ph de 6.5 lerde kalacaktır. İletkenlik de : 100-150 arası kalır.
 
  Bunları neden anlatıyorum ; bizim şebeke sularının değerleri bilhassa İstanbul :
Bu gün ölçüm yaptığım değerlere göre: GH: 14-15 , KH: 3 , İletkenlik : 480 , ph: 7.6
  Evet arkadaşlar, ilk yazdığım değerler, discusların üreme ve yumurtaların açılması için mutlaka gerekli değerlerdir. Bazı istisna durumlar olabilir.
  Bu üreticilerden bazıları bu değerlerde lepistesleri ürettiğini düşünürsek,
 2. verdiğim değerler bizim Türkiye şebeke sularının değerleridir.
Bu durumda bu işe yeni başlayan arkadaşlarımız için zor olacaktır. Ve kesinlikle reverse osmos su arıtma cihazına sahip olmaları gerekmektedir.
Ph çok önemli değildir arkadaşlar, lütfen ph'a takılı kalmayın.
  Eğer ki yurt dışından ya da kimden olursa olsun, bu işi bilinçli yapıyor, ya da yapmak istiyorssanız, mutlaka karşı taraftan, bu değerleri isteyiniz.
İşte o zaman başınız katiyetle ağrımaz. Ve de balıklarınız şoka girmez, stres olmaz sonucunda da ölümler olmayacaktır.
  Bununla birlikte, Semih arkadaşımızın anlatmış olduğu herşey doğrudur. Ve aynen o şekilde tankın hazırlanması gerekmektedir.
 
  Umarım, anlatmak istediklerimi anlatabilmişimdir.

 Saygı ve Sevgilerimle..

 
dqueen2008-10-06 12:22:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YaLaNÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 50
YaLaNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2008 14:18
Bilgiler için çok teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kral_AfatÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 08/03/2007
İl: Diyarbakir
Mesaj: 907
Kral_AfatÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2008 20:05
Ben teşekkür ediyorum, yardımcı olabildimse ne mutlu bana.
 
 
 
Lütfen MSN kısaltmaları kullanmayınız. 
emoricat2008-10-07 21:47:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FantasticaÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 23/05/2007
İl: Manisa
Mesaj: 403
FantasticaÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2008 21:04
Semih Bey yazınızın rengini değiştirebilir misiniz?Çok gözü bozuyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kral_AfatÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 08/03/2007
İl: Diyarbakir
Mesaj: 907
Kral_AfatÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2008 21:17
[QUOTE=Fantastica]Semih Bey yazınızın rengini değiştirebilir misiniz?Çok gözü bozuyor.[/QUOTE]
Tabiki değiştiririm.Haklısınız

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FantasticaÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 23/05/2007
İl: Manisa
Mesaj: 403
FantasticaÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2008 21:19
[QUOTE=Kral_Afat][QUOTE=Fantastica]Semih Bey yazınızın rengini değiştirebilir misiniz?Çok gözü bozuyor.[/QUOTE]
Tabiki değiştiririm.Haklısınız
[/QUOTE]
Özür dilerim.Bu makalenizin yazısını demiştimTebessüm.Kusura bakmayın.Makale uzun olduğundan gözü yoruyor.Yoksa 3 satırlık şeye niçin diyeyim ki?İyi akşamlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kral_AfatÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 08/03/2007
İl: Diyarbakir
Mesaj: 907
Kral_AfatÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2008 21:21
Sorun değil

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir