BU HASTALIK NEDIR? (FOTOGRAFLI)


ilkbaharÇevrim Dışı

Kayıt: 25/04/2009
İl: Yurtdisi
Mesaj: 25
ilkbaharÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2009 23:12
 Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler:
genel olarak captan dusme, asiri zayiflama, kapali yuzgecler, govdede beyaz tul benzeri lekeler (bkz. fotograflar)

Akvaryum Kapasitesi (litre): 100lt

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: 4 lepistes 2 velifera 7 buyuk melek 5 copcu

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): ph 7.5 sicaklik 27°C NO3 sifir NO2 0.1

Filitrasyon: ic filtre

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: funghistop 10 lt'ye 5 ml ve 2 tablet flagyl kullandim, daha once bactowert ve costawert kullandim sonuc alamadim, hastalik bulasici ve sadece melekleri etkiliyor

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : aktif karbonlar ve nitratlari emen malzemeyi filtreden cikardim
 
Arkadaslar baligimdaki bu hastalik nedir? Gunden gune zayifliyor, uzerinde boyle sumuk gibi beyaz bir tabaka var, bazen diger baliklarda tek bir benek halinde gorunuyor ama kisa surede kayboluyorlar, bu beyaz tabaka ise gecmiyor tam tersine giderek artiyor. Derisi kemigine yapisti bilen birileri acil cevap verebilirse cok sevinirim.




özkoçak2009-04-29 10:25:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ilkbaharÇevrim Dışı

Kayıt: 25/04/2009
İl: Yurtdisi
Mesaj: 25
ilkbaharÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2009 10:58
162 kisi okumus kimsenin fikri yok sanirim, neyse sizin cevap yazmanizi bekleseydim baligi kaybedebilirdim o yuzden kendi arastirmami yaptim, bu hastalik yuzunden cok balik kaybettigim icin ben yine de paylasimlarimi yazayim belki birisine faydasi dokunur.

Bundan 2 ay oncesine kadar 12 adet cok ozenle secip buyuttugum meleklerim vardi. Daha sonra nitrat patlamasi denilen olay basima geldi ve 8 tanesini kaybettim. bu olaydan sonraakvaryum suyu bir turlu kendini toparlayamadi ve  bu resimde gordugunuz hastalik peydah oldu. Once ufak beyaz lekeler seklinde kendini gosterdi sonra yuzgeclerde erime belirtileri gordum. Bu noktada baliklarda histerik ani su icinde ileri firlamalar, saga sola surtunmeler, yuzgec sallamalar ve titremeyi andiran hareketler beliriyordu. Once bactowert tedavisi uyguladim, oldukca yogun dozlarda ve 2 kere ama sonuc alamadim. Sonra yine forumlardan okudugm kadariyla bu belirtilerin fungal hastaliklarda da goruldugunu ogrenip Tetranin fungistop u ile 2 kere daha tedavi uyguladim. Bu arada tedavi aralarinda akvaryumu 24 saat aktif karbonla havalandiriyordum.

Fungistop isleri daha da kotulestirdi demeyecegim ama hastaligin seyri giderek ciddilesti, ufacik beyaz pamuksu igne ucu kadar olusumlar yogunlasip baligin uzerinde gordugunuz jelatinimsi dokuya donusmeye basladi ve bu arada bir baligimi daha kaybettim. Bunun uzerine beyaz benek olabilir diye costawert tedavisine basladim (beyaz noktalardan esinlenerek) ayrica sanirim costatwert in icinde metilen mavisi gibi dezenfektan bir madde var; genel hijyeni saglar diye dusundum ama bana misin demedi.

Resimdeki siyah skalaryayi kurtarmayi artik gurur meselesi haline getirmistim (ilaclara verdigim para, baligin fiyatinin 10 mislini gecti). Hastalik ileridigi zaman baliga onden bakinca, iligini kemigini kuruttugunu anladim cunku derisi kemigine yapismisti. Denemedigim ne kaldi diye dusunurken bir de flagyl uygulayayim bakalim ne olacak dedim zira karindaki ice cokmenin sebebi ic parazit mi distan baligi yipratan hastalik mi anlayamiyordum kaldi ki bir balik zayiflamaya gorsun, birden fazla hastalik tasiyor olabilir.

Bu noktada ilginc bir sey kesfettim, akvaryumun krallari melek baliklari, herkese korku salan, akvaryumu parselleyen, avci baliklar, olecekleri zaman su yuzeyine ciktiklarinda, saga sola yalpalandiklarinda, bir anda o ana kadar tirsmis sunmus yem yemek icin sirasini beklemis olan canlidoguranlarin saldirisina ugruyorlardi (yasasin intikam!)) oyle ki, uslu akilli hanimefendi disi lepistesler bir anda kendinin 10 misli buyuk bir skalaryayin yuzgeclerini parca parca ededbiliyor ya da bir kilickuyruk derisini yuzgeclerini kasini gozunu dagitip koca bir melek baligini oldurebiliyordu. Dolayisiyla baliklarim hastaliktan degil, canlidoguran saldirilandan olduler (hemen ceza akvaryumuna aldim saldirgan lepistesleri ama ne fayda).

Neyse sanirim foruma kaydolup mesaj yazmam bu ana denk geliyor; o arada biraz daha arastirma yapmaya karar verdim. Elimdeki verilere gore akvaryumda bir tane nitrat bakterisi kalmamis olmasi gerekiyordu (onlarca su degisimi, agir antibiyotikler, fungus tedavisi...). Bu yuzden virus bakteri ya da artik uzaydan gelmis turu ne ise asiri dayanikli bu yasam formuna karsi mucadeleye karsi her turlu genel ya da ozel tedavi etkisiz kaliyordu. Demek ki farkli bir hastalikti ya da farkli bir tedavi gerekliydi. Herseyden bezmis ve umdunu kaybetmis bir sekilde bira moralim duzelsin diye baligi olen diger akvaryumseverlerin deneyimlerini okuyup "bak iste bir tek bana degil koskoca diskus yetistiricileri ne baliklar kaybediyor" modunda girdigim diskus geri donusu olmayan hastaliklar bolumunde bir anda su resmi gordum  ve yeniden bir ampul yandi :



resimdeki diskusun uzerindeki beyaz leke cok benziyordu! hemen okumaya giristim, soz konusu hastaligin tanimi yukarida deneme yanilma ile ulastigim sonucu dogrular nitelikteydi :

oodinium pillularis, ya da turkcede kadife hastaligi, bir dis parazit turu olup baligin uzerinde 100 mikron boyuna ulasinca gozle gorunur hale gelebilir. Baligin ozellikle derisini ve gerisini (deriden geriye ne kaliyorsa artik) yuzgeclerini yani etkileyen bu hastalik, ozellikle baliga ters isikta onden bakildigi zaman yuzeyde beyaz yari saydam bolgeler halinde olusumlar ile kendini belli eder. Hastaligin ilerleyen safhalarinda bu bolgeler kadifemsi beyaz bir gorunum alir. Eger baligin solungaclari etkilendiyse, solunumda hizlanma ve yuzeyde duraklama belirtileri de gorunur. Bu asamada baligin derisinde parazitten eser olmayabilir o yuzden teshiste zorluk yasanabilir. Parazit bu asamada deri hucrelerine kok salip bu hucrelere aktarilan sindirilmis besinlerle beslenir (evet iste burasi cok onemli : neden baktowert'in etki etmediginin cevabi : kok salan bir organizma nedir?).

Ureme asamasina gelen parazit, sporlarini serbestce suya birakir. Suda acildiktan sonra bebek parazitin yeni bir tasiyici bulmak icin sadece 24 saati vardir, hemen yuzmeye baslar. eger bu surede yeni bir baliga tutunamazsa, hayatta kalamaz. Fakaaaaat, eger bir baliga tutunabilirse,  Iste o zaman ikinci ve olumcul asamaya  girmis oluyoruz ki tutundugu gibi baligin derisine kok salan parazit, Bu asamada besin gurmesi haline gelmistir ve kendisine sindirilmis hazir besin yetmemekte, derinin epitelial hucreleri besin olarak tercih etmektedir. Iste boylece, baligin derisinden pul parcalari koparmaya baslar (butun meleklerin resimlerini yuklemedim ama diger bir melekte deride pul eksilmeleri vardi, iste bu da o asamanin aciklamasi). Kopan pullarin arkasindaki mukoza zayiflar ve yeniden deri olusturma ozelligini kaybeder (bir nevi balik cuzzami?). Hatta solungaclarda ic kanamaya rastlanir. Bu hastalik haftalarca surebilir ve baligi aci cektire cektire, surundure surundure yavas yavas olume goturur (iste bu da her biri 5-7 gun suren tedaviler icin rahatca nasilsa baliklar olmuyor bir de su tedaviyi deneyelim seklinde oldukca rahat zaman buldugumun aciklamasi )

Peki bu hastaligi direncli kilan ve diger bakteriyel hastaliklardan ayiran nedir? Neden baktowert ise yaramadi? iste cevabi : Bu hastaliga sebep olan oodinium bakterileri klorofile sahiptir; dolayisiyla icinde balik bulunmayan akvaryumlarda dahi, duzenli fotosentezini yaparak hayatini devam ettirebilir. Aslinda butun akvaryumlarda bulunabilen bu hastalik, sadece duzensiz su kosullari (etc, nitrat patlamasiyla strese giren baliklar, ani isi degisimleri) gibi baligin savunma sisteminin zayifladigi anlarda tehlikeli olabilir. Hasta baliklarin yanina saglikli baliklar eklendiginde, savunma sistemi guclu ise, her ne kadar super bulasici olursa olsun, baliklar hastalik kapmadan da yasayabilir.

Tedavisine gelelim : Hastaligi def etmenin tek yolu, sudaki cozulmus bakir sulfat miktarini bir litreye 0,3 mg gelecek sekilde kontrollu olarak yukseltmektir. Bu miktar, baliklar icin uzun vadede olumculdur, oysa salyangoz, karides ve benzeri omurgasizlar icin aninda oldurucu olabilir. Tedavi boyunca su isisi 32 dereceye yukseltilir ve isiklar kapatilir, boylece oodinium un besin kaynagi kesilmis olur ve ideal ureme kosullari bozulur. Balik vasitasi ile epidermisten zehir soluyan parazit tedavinin ikinci gununde baliktan ayrilmaya baslayacak, bu arada zayifladigi icin 24 saatlik sure icinde ikinci bir tasiyici bulamayip olecektir.

Dogada bu hastaliga karsi dogal olarak bagisikli olan corydas (copcu) ler bu tedaviye karsi hassastir, akvaryumdan ayrilmalari iyi olur. Her ne kadar karantina akvaryumunda tedavi yapilmasi onerilse de, ben tedaviyi ana tankta yapmaya karar verdim. Hem baliklari ordan oraya tasiyip strese sokmamak icin, hem de ana tankta yuzen binlerce parazit sporunu yok etmek icin. Tedavinin ilk gunu 100 lt'ye 20ml sera oodinium ekledim ve yine sera'nin bakir testi ile seviyesini duzenli olarak olctum (zira bakir konsantrasyonu litre basina 0,6 mg a ulasirsa, baliklariniz aninda olebilir, o yuzden bakir testi ile birlikte yapilmasi onemli). Fakat bir turlu 0,3mg/lt duzeyine ulasamiyordum, buyuk ihtimal suda asiri cozulmus iyon tutucu aquatan benzeri urunler yuzunden, 4 kata yakin doz asimi yaptiktan sonra nihayet bakir testim 0,3mg/lt oranini dogruladi. Ve tedavinin ikinci gunu sonuc almaya basladim, iste ikinci gun fotograflari :



(beyaz yari saydam leke tamamen kayboldu, beyaz benek benzeri virus kumelenmeleri hala baligin derisi uzerinde yasama savasi veriyor)



(hastaligin ikinci asamasinda, pul ve deri parcalari kopmasina ornek)



(ana tankta diger hasta iki melege ragmen hastaliktan hic etkilenmeyen bir melek)

Iste budur, henuz 3. gunumdeyim ve bu hastalik uzerine cok fazla bilgi yok internette, o yuzden umarim bu paylasim birilerine faydali olabilir. Kadife hastaligi gercekten surunduren bir hastalik, cok detaya girmedim ama yuzgec kizarikligi, agiz cevresinde ve solungac kenarlarinda kizarmalar, beyaz pamukcuk gibi lekeler, akabinde yari saydam beyaz bir tabaka, asiri zayiflama ve karin cokmesi, solunumda hizlanma ve buna bagli balikta su yuzeyinde zaman gecirme, ilerleyen asamalarda deride pul ve parca kopmalari bu hastaligin belirtileri. iyi tarafi, ilerleyen asamalarda dahi uygun urunler kullanilinca tedaviye aninda cevap vermesi. Bakir sulfat tedavisinde en onemli nokta bakir yogunlugunu kontrol altinda tutmak. ilacin uzerindeki doz her akvaryuma gore degisebiliyor, ben mesela 4 kata yakin doz asimi yapmak zorunda kaldim, bir baskasinin ilaci daha farkli oranlarda kullanmasi gerekebilir. Umarim bu bilgiler isinize yaramak zorunda kalmaz! Herkese saglikli akvaryumlar dilekleri ile.










Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hadaÇevrim Dışı

Kayıt: 02/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 73
hadaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2009 12:44
Değerli arkadaşım. Ellerine sağlık. Harika bir araştırma ve paylaşım olmuş. Benim de aynı sorunum var ve bende senin anlattığın bütün süreçleri yaşadım. Sonuç hüsrandı; şu ana kadar. Bu nedenle ayrıca teşekkür ederim. Bende melek besliyorum. Daha balık kaybım olmadı ancak tedavi edmezsem ölecekler. Dediğin gibi balıkların hepsini tutmadı. Ancak tutulanların gidişi kötü. Bende ilk üç gün eritromisin, ardından flagy tedavisi uyguladım. Şu an Sera bachtobour direct  kullanıyorum. Eğer yarına kadar bir düzelme göremezsem senin yöntemini uygulayacağım. Umarım balıklarım iyileşir. Sen cory türlerinin bu tedavi yönteminden etkilendiklerini belirtmişsin. Dolayısı ile kabukluları ve cory türlerini ayırmam gerekecek. Sonuçları mutlaka bildireceğim. Saygılarla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ilkbaharÇevrim Dışı

Kayıt: 25/04/2009
İl: Yurtdisi
Mesaj: 25
ilkbaharÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2009 20:21
Hasan Bey,

oncelikle gecmis olsun. eger teshisiniz kesinse bactopur ile vakit kaybetmeyin derim. emin olmak icin fotogfarlarini cekebilirseniz birlikte bakalim. bu hastalik baligin cussesinin yani sira bunyesini zayiflatiyor ve balik diger hastaliklara acik hale geliyor. Benimkilerin de durumu cok vahimdi, kurtardiklarim su anda gayet iyi durumdalar, hatta kaybettikleri kilolari geri almaya basladilar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hadaÇevrim Dışı

Kayıt: 02/02/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 73
hadaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2009 16:58
Evet nihayet söylediğn yöntemle sorunu kayıpsız hallettim. Ama tankta cüce vatozları unutmuşum. Neyse hemen etkilendiklerini fark edip on larıda aldım. 3 günlük tedavinin ardından şimdi bu sorunları yok. Ancak bu sefer bazılarında yan, sırt ve kuyrun güzgeç biplerinde kızarmalar ve özellikle iki adet zebra melekte belirgin halde.  Sanırım bu süreçte zayıf düştüler. Bu sorunla ilgili bilginiz varmı. Şimdilik erime yok. Ancak bazıları özellikle yan yüzgeçlerini kullanmamaya çalışıyorlar. Şimdiden teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir