Buharlaşmanın Faturaya İnanılmaz Etkisi


nailÇevrim Dışı

Kayıt: 08/12/2010
İl: Kastamonu
Mesaj: 27
nailÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2011 09:52

Akvaryuma yeni merak salmış bir kişi olarak acizane bir fikir önerim olacak hepimizin malümüdur ki akvaryum yan camlarından ciddi şekilde ısı kayıpları olmakta camın dış hava ile temasından peki benim merak ettiğim akvaryumun yanlarına  ve tüm kısımlarına yapıştırılacak olan camlara neden ısıcam taktiği uygulanmadığı yani iç kısımdaki cam her zaman kullanılan akvaryum camı olarak kullanıp dış kısımda hava ile temas edecek kısım 4 mm ince cam kullanılmadığı daha tasarruflu olmazmı hem büyük akvaryumlar yüşünen arkadaşlar için akvaryum iç basıncının düşmesine ve herhangi bir darbe karşısında mukavemetini artırmak için daha sağlıklı olmazmı.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

davut erogluÇevrim Dışı

[C]3,1,82118[/C]
Kayıt: 21/10/2009
İl: Manisa
Mesaj: 318
davut erogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2011 15:56
Tabiki tasarruf iyidir ama bir hobici olarak önceliğim estetiktir. Estetiği bozacak bir tasarruf etme şekli üretimcilere uyar. Üst cam ve ilave yan camlar estetiği bozduğu gibi ışık kırılmalarına yol açar. Tabi bu söylediklerim bitkili tanklar için geçerli.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2011 16:38
[QUOTE=davut eroglu] [QUOTE=Evren Oltacı]Buharlaşmayı yavaşlatmak buharlaşan suyu sürgülü camla tekrar akvaryuma döndürmek mutlaka ekonomik bir kazançtır... [/QUOTE]

Ekonomik kazanç oluşmaz.
Çükü, su buharlaşmasıyla aldığı ısıyı soğuk olan buhar camına verip yoğuşur. Tekrar soğumuş su olarak akvaryuma geri döner. Cam ısını odaya verir. Bu dögü devam eder. Sonuçta buhar camından ısı kaybı devam eder. Aynı zamanda ısı yan yüzeylerden de kaçar.
Buharlaşmayı yavaşlatmak için akvaryum iç basıncının yükseltilmesi gerekir. Bunun için hermetik bir tank kurulmalıdır. Yani tıpkı contalı saklama kapları gibi. Ancak bu durumda buharlaşma, iç basıncı yükseltir ve buharlaşma hızı yavaşlar.
Buhar camı sadece su kaybını bir nebze önlemeye yarar. Isı kaybını önlemeye yaramaz.
[/QUOTE]

Konuyu şimdi gördüm ve bir yanlış anlamayı düzeltmek istedim. Bir kere kış aylarında yani soğuk havalarda tanklarda buğu camlarının olmaması ısı kaybına neden olur bu da ısıtıcının fazla çalışmasına neden olur ve elektrik faturası kabarır. Çok fazla teknik terime gerek yok çünkü bu suyun kaldırma kuvetti gibi bilinen bir gerçektir.
Kısaca buhar camı su kaybının yanı sıra ısı kaybını da önler

Saygılar



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mdurgunÇevrim Dışı

Kayıt: 31/08/2010
İl: Antalya
Mesaj: 343
mdurgunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2011 18:00
Ben akvaryumun kapak kısmını iç taraftan streçledim.Estetik açıdan güzel olmaz diyen arkadaşlar içeriden yapabilirler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blue nightÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1149
blue nightÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2011 22:39
[QUOTE=birolkurnaz][QUOTE=kutupaneci]Çift camı ben de düşünmüştüm ama,
birleşim yerlerinde ekleme çıtaları olduğundan akvaryum yaparken birbirine silikonlamak çok zor olur. Silikonlansa bile görüntü iyi olmaz.
Çift camda ışık üç kere kırıldığından ve ayna etkisi yaptığından gürüntü bozulur. Seyrederken gözü yorar.
Özel ölçülerde özel imalat yaptırıldığından çok pahalıya geliyor.
Aslında ısı yalıtımı için tek bir kalın cam yerine iki adet ince cam ve arasında hava olunca evlerde işe yarıyor. Ama akvaryumda basınç nedeniyle zaten kalın cam kullanmak zorundayız. Kalın camın ısı yalıtımı yeterince iyidir.

Tropik akvaryumlar Avrupa da ilk kurulduğu zamanlarda şimdiki gibi elektrik olmadığından, akvaryumların altı metalden yaptırılır ve su alttan bir kandille ısıtılırmış.
Tropik balık beslemenin bir maliyeti var. Buna katlanamayanların sazasıgiller gibi soğuk su balığı beslemesini öneririm. Göselliği ve kullanışlılığı bozan buhar camı, çift cam gibi alakasız konularla uğraşmayalım. Daha ileri düzey geliştirmelere kafa yoralım.
[/QUOTE]
Teşekkür ederim. Ben de aynı fikirdeyim her zevkin bir bedeli var.Ancak forumda hobiciler nasıl tasarruf edebileceğini tartışıyor.  Bir arkadaşım küçük bir akvaryumu ( 50*30*30 ) bu düşünce ile denemişti. O bir sıkıntı yaşamadı. Tabiki bu durum daha büyük akvaryumlarda nasıl olur onu üstadlar bilecektir.[/QUOTE]

Türk milletinin bi tabiri vardır bilirseniz; Tuzu kuru olmak diye.

Ben şahsım olarak kamu görevlisiyim ve çok şükür aylık 250 tl bile harcayabilirim hobi için. Ancak maliyeti indirmek varken neden harcayım? Arkadaşlar tecrübelerini paylaşmışlar, bir çok arkadaşımız çeşitli yollar denemiş ve paylaşıyor bunun nesini eleştiriyorsunuz?

Ayrıca; öğrenci olup ailesinden gizli balık alan, az para kazanan hobiye ayıracak fazla parası olmayan, ailesinin eşinin söylentilerini dinlemek zorunda kalan yüzlerce üye çıkar burda. Foruma girmeyen balık besleyenleride sayarsak binlercesini buluruz. Bu insanlar muhakkak düşünecek maliyeti. Kaç aydır giriyorum foruma bu bölüme girmemiştim ve başlığı görmedim. Benim gibi görmeyenleri düşünürsek bu başlık 11 sayfa değil 110 sayfa olurdu. Hobinin bir MANTIKLI maliyeti olur. Maliyeti düşürmek tuzu kuru insanlara pek bişey ifade etmez. 

Eleştire biz açığız sizde açık olacaksınız! 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aslineveÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2011
İl: Izmir
Mesaj: 21
aslineveÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2012 00:57
Forumlarin amaci bilgi paylasmaktir ve bilgi paylastikca cogalir bazi arkadaslarimiz isi maliyetlerini dusurmek icin bazi projeler gelistirip denemis ve olumlu olumsuz diye bir bilgi paylasmis yada dusuncelerini yazmis bir isten para kazaniyorsan o ise para yatiracaksin ama hobi adi ustunde hobi oldugu icin ne kadar ucuz bir sekilde olabilecegini arastiracaksin ki arastiriyor deniyoruz paylasiyoruz ki ben yeniyim paylasamiyorum sadecede akvaryumun arka ve sol kosesine guzel bir strafor yerlestirdim yalitim oldu :-)).

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak ERDOĞANÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/03/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 875
Burak ERDOĞANÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2012 18:42
Merhaba,

Konuyu baştan sona okudum.Bir kaç arkadaşta sormuş üstte ama tam cevap verilmemiş sanırım.Ben buhar camını hem ısıtıcının daha az çalışması hemde suyun buharlaşmasını minimuma indirmek amacıyla  tüm akvaryumlarıma uyguladım.Ancak daha önce akvaryumun üstünü tamamen kapattığım için balıklar bir süre sonra yukarı doğru çıkmaya başladı ve akvaryum ısısı 30 derecelere yükseldi.Benim sorum ;
Akvaryumun üstü hiç boşluk kalmıcak şekilde mi kapatıcaz.Yoksa boydan boya arka taraftan 2 3 cm boşluk kalsa sorun olur mu.?
Sıcaklığı 25 26 derecelere sabitlemek için ısıtıcıyı 22 23 dereceye mi getirmek lazım.
Ben şu an akvaryumun üstünü tamamen kapatmadım suyun havalanması için çok az da olsa boşluklar var.Yinede elektrikten tasarruf edilebilir mi ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2012 15:49
Cevaplayayım.

Havalar soğuk olduğu zaman:

Akvaryumun üzerini %100 kapatmanız hata olur, zira balıklar oksijen alamaz, o yüzden açıklık bırakılmalı ancak bu açıklık arttıkça buharlaşma artar, demir 1 tl boyutunda bir açıklık yeterli gelecektir.

Eğer ısıtıcınız düzgün çalışıyorsa ve akvaryum hacmine göre yeterli güçteyse, suyun üzerini kapatıp kapatmamanız akvaryumun sıcaklığını değiştirmez. Isıtıcı akvaryumun üzeri kapalıyken suyu 25 dereceye getiriyorsa, üzeri açıkken de 25 dereceye getirir. Sadece eğer üzeri kapalıysa daha az çalışır ve daha az fatura gelir.

Havalar sıcak olduğu zaman:

Akvaryum suyu sıcaklığı, istediğiniz sıcaklığın üzerindeyse, o zaman akvaryumun üzerini açmanız gerekmektedir. Eğer akvaryumun üzeri tam örtülü olursa su ve hava aynı sıcaklıkta olur, hatta akvaryumda motor ve ışık gibi cihazlar olduğundan, su havadan daha bile sıcak olur. Ancak; örneğin hava 35 derece, siz akvaryumun üzerini açarsanız akvaryum sıcaklığı havadan daha düşük sıcaklıkta olacaktır, bu düşüklüğün miktarı ortamın nemine ve basıncına göre değişir. Özetlersem nemli bölgelerde fark daha az olur (hava 35 dereceyken akvaryum 33 derece), kuru bölgelerde ise fark daha büyük olur (hava 35 dereceyken su 31 derece) 

Akvaryumda 30 watt bir iç filtreniz varsa, onun suyu 24 saat boyunca 30 watt gücüyle ısıttığını unutmayınız :)

Saygılar,

Beğenenler: [T]156609,gokmgun[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2012 17:47
[QUOTE=bjkalley]

Akvaryumda 30 watt bir iç filtreniz varsa, onun suyu 24 saat boyunca 30 watt gücüyle ısıttığını unutmayınız :)


[/QUOTE]

Özellikle bu kısım pek konuşulmayan ama epey önemi olan bir konu. Üzerinde 20 küsür florasan, toplamda 400-500 W gücünde kafa motoru(PS dahil) olan üstü açık deniz akvaryumunda hava sıcaklığı 25-30 derece arasındayken soğutma sisteminin devre dışı kalması ve su sıcaklığının 42-43 dereceleri görmesine bizzat tanık oldum. Arkadaş o sıra yurt dışındaydı ve o akvaryumun içindeki tüm mercanların, balıkların vs. ölülerini toplamak, su değiştirmek ve en azından canlı kayaların üzerindeki bazı canlıları kurtarmaya çabalamak zorunda kaldım.

Bu örnek lütfen sisteminde aşırı miktarda kafa motoru, filtre, aydınlatma olanların aklında bulusun. Hava sıcaklığı 25-30 aralığında, benim balıklar da 30'a dayanır diye güvenmeyin. İş beklemediğiniz şekilde sonuçlanabilir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeZGiNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/11/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1167
BeZGiNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2012 12:18
Havalar yavaş yavaş soğumaya başladığından dolayı bu güzel konunun gözden kaçmaması için güncelleme ihtiyacı hissettim.

Sağlıklı hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

osman038Çevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2011
İl: Kayseri
Mesaj: 157
osman038Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2012 16:30
Buharlaşmayı tamamen kesmek için akvaryumun üstünü streçlesek balıklara zarar olurmu?iç filtrem var dış filtrem var

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

balıkkardeşÇevrim Dışı

Kayıt: 22/09/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 79
balıkkardeşÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2012 23:03
Saçmalıyorsam acemiliğime verin.Buharlaşma derken sıcak havadaki sıvı kaybından bahsediyorsanız yazın ısıtıcıya gerek yoktu elektrik harcasın?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oncul123Çevrim Dışı

Kayıt: 19/05/2011
İl: Denizli
Mesaj: 51
oncul123Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2012 17:47
Güzel bir paylaşım olmuş.Ben akvaryumun üstüne tam kapak ve strafor yaptım.ısı kaçmıyor.Işıklandırma ise akvaryumun içine konabilen (yani su içinde)florasan kullandım.Isı kaybı sıfır denecek kadar az.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

samet24Çevrim Dışı

Kayıt: 24/07/2012
İl: Bursa
Mesaj: 308
samet24Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2012 00:18
Sıcaklıgı dısarıdan termostatlı ısıtıcılarla yapılan bır hobıhanede butun tankların ustunu strecle kaplarsak oda sıcaklıgında degısme olurmu yoksa oda sıcaklıgı gene aynı derecede kalıp su sıcaklıklarımı yukselır

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir