Camallanus Cotti Nematode Tedavisi


agarthaÇevrim Dışı

Kayıt: 12/12/2016
İl: Denizli
Mesaj: 10
agarthaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2017 16:46
Öncelikle forum sitelerinde konuyla ilgili çeşitli yorumlar ve tedavi yöntemleri anlatılmış. Hepsini ayrı ayrı okudum, yerli yabancı sitelerden araştırdım ve bu illet hakkında epey bilgi sahibi oldum diyebilirim. Başına gelen gelmeyen herkesin farklı önerileri olmuş ancak bu öneriler diğer hastalıklardaki gibi değil, radikal müdahaleler ve kabul edersiniz iş kendi akvaryum ve balıklarınıza gelince değişiyor, bu kadarına gerek var mı diyorsunuz. Fıkrada bahsedildiği üzere eşekten düşenin halini eşekten düşen anlar. Akvaryum severlere faydalı olması, konuyla ilgili boşa zaman ve para harcanmaması için öğrendiklerimi ve tecrübemi paylaşmak istedim.
Bu camallanus belası maalesef benim başıma da geldi. Akvaryumcuda gördüğüm birkaç ithal lepistesin rengi hoşuma gitti aldım. Hemen akvaryuma koymadım alıştırma evresi falan derken emin olduğumda ana tanka ekledim. Birkaç gün sonra lepisteslerden birinin anüsünde sürekli duran dışkı gibi bir şey dikkatimi çekti çok önemsemedim ilerleyen günlerde hala kaybolmadığını görünce şüphelendim ve araştırmaya başladım. Bu şey camallanus nematode muş. Balıkları karantina tankına aldım okuduğum parazit ilaçlarından Sitraks şurup kullandım. 2 saat içinde kurtlar döküldü. Balıklardan biri öldü diğeri gayet sağlıklıydı, 2 gün karantinada tutup tekrar ana tanka koydum. Yaklaşık 3 hafta sonra neon tetralardan birinde de aynı şeyi görünce durumun ciddiyetini anladım. Araştırma makale ne varsa taradım. Öncelikle size özet olarak hastalık hakkında ulaştığım bilgilerden ve 1970 yılından beri kullanılan tedavi yönteminden bahsedeceğim. Sonrasında ise kendim bu illetten nasıl kurtulduğumu anlatırım.
Camallanus bir bağırsak parazitidir. Özellikle Kore ve Singapur kaynaklı ithal balıkların havuzlarında yapılan testlerde 10 balıktan sekizinde bu kancalı kurt ve larvalarına rastlanılmış. Yani durum oldukça vahim. Camallanus kurdunun bulunduğu bir ortamda diğer balıklarının etkilenmesi ihtimali oldukça yüksek. Çünkü dişi kurtlar balığın karnından sık aralıklarla yumurta bırakıyorlar. Kurtlar bütün balıklara bulaşabilirler yüzey, orta ve dip balığı anlamında bir ayrım bulunmuyor. Yine tatlı su veya tuzlu su olması fark etmiyor. Enfekte balıkta anüste kabarma ve koyu ipliksi çıkıntı şeklinde kendini gösteriyor. Gördüğümüz uzantılar solucanların üçte biri veya ikisi boyutunda. Yani içerde dahası var :) Balığın kanıyla beslendikleri için kırmızı renktedirler. Kancaları vasıtasıyla balığa tutunurlar bu nedenle dışkıyla beraber düşmezler hatta içeri girip çıkabilirler. Bağırsak duvarlarına tutunarak balığın bağırsağına ciddi oranda zarar verirler. Bir yandan da içeride sürekli larva üretirler ve suya atarlar. Atılan larvalar sağ kalmak için başka bir konak bulmaları gerekir. Yaklaşık iki gün aç kalmaları ölümle sonuçlanır. Ancak kötü tarafı akvaryuma soktuğunuz elinizden, süzgeçlerden, dekorlardan, balık değişimlerinden diğer akvaryumlara (hatta size) da bulaşma ihtimali var.
Parazitlerin varlığının erken belirtileri fark edilmez. Akvaryumcudan aldığınız çok sağlıklı görünen balık bağırsaklarında gelişmekte olan larvaları taşıyor olabilir. Balık aldıktan sonra sterilizasyon için bazı akvaristlerin kullandıkları (metilen mavisi, parazit ilaçları vs bulunan yedek tankta bekletme) yöntemler bu kurtlar için hiçbir işe yaramaz. Yaklaşık 1 ay sonra kurtlar gelişmeye başladıkça bazı belirtiler de görülmeye başlar. Maalesef anüste gözle görülene kadar bu belirtilerin diğer hastalıklarla karışma ihtimali yüksek. Larvalar bağırsakta birikerek karında şişmeye neden olur ve dışkıyla birlikte akvaryuma yayılır. Anüsten çıkıntı yapmaya başlayana kadar balığın yumurtlamasında bir sorun olmaz. Zamanla bağırsaktaki tahriş ve enfeksiyonla birlikte karındaki şişlik artacaktır bu dönemde bazı kurbanlar kanama ve ikincil bakteriyel enfeksiyonla birlikte ölür (Yani kurt gözle görünmeden de balık ölebilir. Bizlerde iç parazit vs. gibi nedenle öldüğünü sanırız). Bazı kurtlar bağırsağı da delerek vücut boşluğuna geçebilir bu da bize camallanus nematod tedavisi sonrasında görülebilecek sebepsiz ölümleri açıklar (boşluğa giren nematod ilaçla birlikte ölür ancak bağırsaktan atılamaz içeride çürüyerek balığın ölümüne neden olur). Belirtileriyle ilgili okuduğum bilimsel bir makalede lepistes ve beta balıklarını araştırmışlar. Kısaca belirtiler şöyle:
1- Karında şişme
2- İlgisizlik (yeme veya diğer balıklara)
3- Erkek balıklarda libido azalması (yani üremeye olan isteksizlik)
4- Anüs bölgesinde şişlik ve kızarıklık
5- Son aşama anüs bölgesinden sarkan iplik şeklinde kurt
Gelelim kesin tedavi yöntemlerine:
Tek çare etken maddesi levamisole hydrochlorid olan ilaçlar. Birkaç öneri daha var ancak diğer ilaçlar genelde ölümle sonuçlanıyor.
1- Çözüm: Tedavide 100 litre için 1.32 gr levamizol yeterli. Öncelikle filtredeki aktif karbon ve varsa UV çıkarılır. Diğer her şey tedavi amaçlı akvaryumda kalmalı. Aynı ışıklar, aynı filtreler, aynı dekorlar ve plastik bitkiler ve aynı canlı bitkiler ve aynı sıcaklık. PH önemli değil. İçerideki her şey ilaçla tedavi edilmelidir.
Su sıcaklığını yaklaşık 24 dereceye ayarlayın. Akvaryumdaki suyu mümkün olduğunca tümüne yakın olarak değiştirin. Tankı temizlemeye çalışmayın bu iyi Bakteri ve Protozoonayı yok ederek döngüyü kırar. Kullandığınız klor bağlayıcı kimyasallarla suyu değiştirmeniz yeterlidir.
Tedaviye ihtiyaç duyduğunuzdan emin olun.
Levamisole solüsyonunu akvaryuma iyice karışacak şekilde boşaltın.
3 gün ve 2 gece ilaç akvaryumda kalacak, bu sürede ölen balıkları temizleyin. Ölü balıkları peçete veya kağıt havluyla çöp kutusuna atın. Su giderlerine veya lavabonuza atmayın, bulaşma riskini unutmayın. İşlemler sırasında elinizi iyice yıkayın ve strerilize edin.
Balıkları her zamanki gibi beslemeye devam edin. Akvaryumdaki hiçbir şeye müdahale etmeyin.
Üçüncü gün, tabanda göreceğiniz ölü Nematodları ve İlaçları çıkarmak için suyu tekrar değiştirin.
Hepsi bu. Fakat 3 hafta içinde tekrar yapılması gerekir. Çünkü levamizol olgunlaşmış kurtları felç ederek balıktan atılmasına ve ölümüne sebep olur ancak larvalara etkisi hakkında şüpheler var. Sağlam kalmış larvalar 3 hafta içinde aynı tedaviyle tamamen yok edilebilir.
Bu nedenle, tankı ilk önce tedavi ettiğiniz oranda 3 hafta içinde tedavi edin. 3 gün içinde suyu değiştirirseniz siz ve balıklarınız Nematoddan arınmış olur.
2- Çözüm: 7.5 litreye 1.5 ml olacak şekilde %7.5 luk levamisole hydrochloride suyla karıştırılarak akvaryum suyuna ilave edilir. 24 saat sonra akvaryum kumu tamamen vakumlanarak çıkarılır. Akvaryum suyunu su kültürünü bozmamak için değiştirmiyoruz. Başka bir tedaviye gerek yok.
3- Az sayıdaki bazı yazarlara göre ise bunun tedavisi imkansız, tüm balıklara ötenazi (yani öldürün) tankı da sterilize edip tekrar kurun diyorlar.

Ben nasıl bir tedavi yöntemi kullandım?
Piyasada levamisole hydrochlorid içeren eczanede bulabileceğiniz sadece iki ilaç var sitraks ve paraks. Bir de veterinerlerde bulabileceğiniz söylenen nilverm adlı ilaç var. 4 veterinere sordum hiçbirinde yoktu (nilvermi kullanmak kendi sağlığınız açısından da zararlı olabilir). Kurt tespit ettiğim sadece 1 balık vardı (neon tetra) akvaryumda (önceki ikisini saymazsak) diğerleri de oldukça sağlıklı görünüyordu ancak yukarıda saydığım nedenlerle riske girmedim. Akvaryumdaki kumu tamamen çıkarttım. Suyu 50 lt kalacak şekilde azalttım başka hiçbir şeye dokunmadım. Filtre açıkken 3 şişe sitraks şurubu akvaryuma boşalttım. Levamizol 1,5 – 4 saat arasında vücutta en yüksek konsantrasyonda bulunuyor yani en etkili olacağı saat aralığı bu. Yaklaşık 2 saat sonra zeminde 8 e yakın ölü nematod vardı. 2. gün su iyice bulandı kurt tespit ettiğim tetra dahil 4 tetra öldü. 3. Gün 2 aylık full red lepistesi ölü buldum ayrıca helena salyangozların hepsi ters gelmiş, öldüler sandım ancak tedavi sonunda su değişiminde tekrar hareketlendiler . Başka bir kaybım olmadı. 3. Günün sonunda akvaryuma taze su ekledim. 4. Gün balıkları aynı su ile başka bir tanka aldım. Bu sırada ana tankı temizledim ve dış filtreyi boşaltıp yeniledim. İlk gün zaten tüm kurtlar temizleniyor 3 gün beklemenin anlamı şu olası çıkacak larvaların da temizlenmesi. İlaç üzerinde (insanlar için )ağır etkilenimde 1 hafta içinde tekrar uygulanması öneriliyor ancak balıklar ağır etkilenimde zaten ölüyorlar. 5. Günde temizlenmiş ve 1 günlük çalıştırılmış ana tanka balıkları kepçeyle ikinci bir sudan geçirerek ekledim. (Aç kalan ve konak bulamayan larvaların 2 gün içinde öldüğünü unutmayın). Başka hiçbir canlı kaybı yaşamadım (akvaryumdaki balıklar; lepistesler, platiler, l144 longfin cüce vatozlar, sterbai ve komando çöpçüler, kiraz karidesler, helenalar). 1.5 ay oldu şu an hepsi sağlıklı cüce vatozlar ve lepistesler yavruladı.
Mutlu son :)
Önerilerim balık alacağınız akvaryumcunuz güvenilir olmalı. Yeni kurulumdan sonra balıkların üzerinde kalacak ilaç tortusu nedeniyle bir süre aktif karbon kullanmanız yerinde olur. İlacı gerekenden fazla vermeniz muhtemelen ölümlerle sonuçlanır. Bu işlemler sırasında akvaryum suyuyla temas ettikten sonra ellerinizi yıkamayı ve sterilize etmeyi unutmayın. Size ve sevdiklerinize de bulaşma ihtimali var.
NOT: Bu makaleyi bilgi paylaşımı için bizzat ben hazırladım. Amacım bu problemlerle karşılaşanların Türkçe bir kaynakla çözüme ulaşması içindir. Elbette alıntı yapabilirsiniz ancak kaynak belirtirseniz sevinirim, belirtmezseniz o da size kalmış artık. İngilizce makalelere ulaşmak isteyenlere kaynakları gönderebilirim.
[EDIT]agartha,2017-01-19 20:14:13[/EDIT]

Beğenenler: [T]112555,gssmartboy[/T][T]190537,kutluturk[/T][T]71002,Emre Zaim[/T][T]139435,Kaan Aziz[/T][T]204848,Di1aaraa[/T][T]208569,BeyzPl[/T]
Teşekkür Edenler: [T]112555,gssmartboy[/T][T]61800,mightymurat[/T][T]190537,kutluturk[/T][T]192841,KaraKrG[/T][T]71002,Emre Zaim[/T][T]139435,Kaan Aziz[/T][T]69984,kribensis7[/T][T]164705,iezgi[/T][T]204848,Di1aaraa[/T][T]208569,BeyzPl[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

melektrikciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/08/2010
İl: Antalya
Mesaj: 678
melektrikciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2017 02:38
Emeğinize sağlık, hastalığı çok güzel özetlemişsiniz.. Olaya hakim olmuş biri olarak sonunda nilvermi kullanmanızı beklerdim, gerçi ilacı bulamamışsınız 4 ayrı veterinere sormanıza rağmen.. İnsanlarımmız kurtları dökünce tamam iş bitti diyor ama işin aslı sizinde anlattığınız gibi öyle değil.. Kurtlar sürekli yumurta bırakıyorlar, bu nedenle periyodik olarak tedavinin tekrarlanması gerekiyor.. Yalnız ben okuduğum makalede haftada 1 uygulama ile 3 tekrar diyordu, sizin araştırmanız da ise 3 hafta arayla iki uygulama denmiş.. Bu bir soru işareti..

Bu hastalığı 2 kez sadece ileri derece kötülemiş bir apisto kaybederek başarı ile tedavi ettim. Ve en az 2 kez uygulama yaptım.. Bu forumda herkese de sitrakstan ziyade nilvermi tavsiye ettim çünkü sitraks insanlar için üretilmiş ve içinde renklendiricilerden şekere bir çok katkı var ve bu katkılar kurulu akvaryumda sisteme zarar verir. Nilverm ise çok daha saf halde ve sistemi çökertmiyor, tecrübe ile sabittir. Sadece solunmaması gereken bir ilaç kullanırken dikkatli olmak gerekiyor.

Beğenenler: [T]191968,agartha[/T][T]71002,Emre Zaim[/T][T]69984,kribensis7[/T]
Teşekkür Edenler: [T]69984,kribensis7[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

agarthaÇevrim Dışı

Kayıt: 12/12/2016
İl: Denizli
Mesaj: 10
agarthaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2017 15:25
Yorumunuz için teşekkür ederim. Bulabilseydim tercihim kesinlikle nilverm olurdu ancak bulamadım. Genellikle ev hayvanlarıyla ilgilendikleri için nilverm bulundurmuyorlarmış. Büyükbaş, küçükbaş ve kanatlılarla uğraşanları bulun dediler. Bir tanesi öyleydi onda da yokmuş. Sitraks suyu oldukça fazla bulandırıyor ancak iyi iş görüyor. Ancak litre başına hesap yaparken epey uğraştım çünkü levamizol miktarı az. Bazı yayınlarda 2 bazılarında 3 hafta içinde bir tedavi daha olması gerektiğinden bahsediliyor. Hatta yukarıda yazdığım çözümlerden birinde tek uygulama yeterli deniyor ama riske girmeye değmez. Sitraksın prospektüsünde ağır vakalarda 1 hafta sonra tekrar kullanılabilir yazıyor. Yani aynı mantıktan yola çıkarsak 2-3 hafta içinde bir tedavi daha gerekli. Yukarıda yazmayı unutmuşum bir yerde tubifex ile yemlemede sorun olabileceği nematodların bu kurtların içine karışabileceğinden söz ediliyor.

Beğenenler: [T]96785,melektrikci[/T]
Teşekkür Edenler: [T]96785,melektrikci[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SayersÇevrim Dışı

Kayıt: 11/12/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 2
SayersÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2017 10:08
Bir haftadır bende bu kurt ile uğraşıyorum. Perşembe günü Sitraks şurubu aldım ve yeme emmdirerek tedaviye başladım ama 2/3 gün sonra kurtları hala görünce ilacı komple akvaryuma dökmeye karar verdim ve bundan pişman oldum diyebilirim. Cumartesi akvaryuma hiç bakmadım ve pazar günü akvaryum komple bulanık gördüm ve komple beyaz bir perde içinde yok oldu. Bitkiler, dekorlar, balıkları göremez oldum. 2 büyük su değişimi yaptım ve 2 filtreleri temizlememe rağmen bitkiler hala beyaz sümük içinde kaldılar ve ne yapsam temizleyemiyorum.. ve üstelik bazı balıkların diskisinda hala kurtlar var. O lepistesleri kepçeyle yakaladım ve cımbızla cikartim, kurtlar haraketsizlerdi. Su an iyi mi yaptım kötü mu yaptım bilmiyorum ama akvaryumum maf oldu ve perşembe günü 4 hafta yurt dışına gidecem. Akvaryumu böyle arkada bırakmak istemiyorum. Nilverm ilaç için kactane veterener aradım ama yok dediler. Ne yapacağımı bilmiyorum.. 50 kadar olgun ve 100/150 kadar yavru lepistes var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

melektrikciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/08/2010
İl: Antalya
Mesaj: 678
melektrikciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2017 10:47
Akvaryuma şeker boca etmişsiniz neden böyle oldu diyorsunuz :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SayersÇevrim Dışı

Kayıt: 11/12/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 2
SayersÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2017 11:13
Neden diye sormadim, nasil kurtulurum diye sordum. Ve başka çarem yoktu. Akvaryumun beyaza dönecegini biliyordum ama bu şekilde bir sumuk gibi madde heryere bulaşacagini kimse söylememişti. Okadar araştirma yaptim ve 2/3 güne beyazlik kaybolur diye yorumlar okudum. Ilk uyari yapan kişi ben olayim ozaman. Bitkili avaryumunuza ASLA sitraks dökmeyen arkadaşlar.

Beğenenler: [T]96785,melektrikci[/T]
Teşekkür Edenler: [T]96785,melektrikci[/T]
+1: [T]96785,melektrikci[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The Last SamuraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 4538
The Last SamuraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2017 00:37
[QUOTE=Sayers]Neden diye sormadim, nasil kurtulurum diye sordum. Ve başka çarem yoktu. Akvaryumun beyaza dönecegini biliyordum ama bu şekilde bir sumuk gibi madde heryere bulaşacagini kimse söylememişti. Okadar araştirma yaptim ve 2/3 güne beyazlik kaybolur diye yorumlar okudum. Ilk uyari yapan kişi ben olayim ozaman. Bitkili avaryumunuza ASLA sitraks dökmeyen arkadaşlar.[/QUOTE]

Öncelikle bu konuyu açarak bilgi ve deneyimlerini paylaşan Emre Bey'e teşekkürler.
Burak Bey, geçmiş olsun. Geçen Çarşamba akşamı, bir duscus ve bir melek balığımın anüsünden sarkan kurtları görünce, şok oldum. Discusumun anüsünden bir adet kurt çekebildim. Diğer ikisi, anüsün içerisine kaçtı ve balığıma zarar vermemek için operasyonu bitirip ana tanka aldım.
Perşembe günü, Sitraks Şurup aldım ve Sizin gibi kuru yeme emdirip hafta içi iki öğün, hafta sonu üç öğün balıklarıma yediriyorum.
Bugün veteriner kliniklerini dolaştım. Silivri'deki Anka Veteriner Kliniği'nde (02127287469) Nilverm buldum. 150ml/1g. dozajında Levamisol HCl içeren Mintiverm ilacını satın aldım. Bileşimi Nilverm ile aynı. Bulunduğunuz bölgedeki, veteriner kliniklerinde, Nilverm yoksa, Levamisol HCl içeren alternatif ilaçları (Mintiverm gibi) olup olmadıklarını sorabilir, çalıştıkları ecza deposundan Levamisol HCl içeren bir ilaç getirmelerini talep edebilir ya da yukarıda belirttiğim veteriner kliniğinden temin edebilirsiniz.
Bugün akvaryuma 50L. su için bir çay kaşığı (5g. olduğunu tahmin ediyorum) dozajında Mintiverm kattım. Bu dozajlamada, 50L. su için yaklaşık 750ml. (Yaklaşık 0.75g.) levamisol HCl katmış oldum. Sonucunu bekleyip göreceğim. Bu sırada Sitraks şurubu yeme emdirerek vermeye devam edeceğim.
Levamisol tedavisini, her hafta su değişimini müteakip tekrarlamak suretiyle dört hafta tekrarlamayı planlıyorum. Sonucunu göreceğim.
Hemen hemen aynı zamanlarda tedaviye başlamışız. Umarım her ikimizin akvaryumlarında da balık kaybı yaşanmadan bu nematodlardan kurtuluruz.


Not: Levamisol HCl maddesinin solunmaması gerekir.

Beğenenler: [T]96785,melektrikci[/T][T]191968,agartha[/T]
Teşekkür Edenler: [T]96785,melektrikci[/T][T]191968,agartha[/T]
+1: [T]96785,melektrikci[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The Last SamuraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 4538
The Last SamuraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2017 15:36
Bir önceki mesajımda belirttiğim gibi, 50L. su için bir çay kaşığı Levamisol HCl katarak tedaviye başladım. Bu doz, bazı balıklarım için toksik etki yaptı ve balık kayıplarım oldu. Ölen balıklarımın solungaç ve deri mukozasının tahriş olduğunu gördüm. Beni yanıltan, Mintiverm kutusundaki, 1g. Mintiverm, 150ml. Levamisol HCl içerir ibaresiydi. Bu bakımdan, direkt Levamisol HCl maddesinin sudaki çözelti miktarını baz almıştım. Günlük su değişimleri ve filtreye aktif C eklemesi ile iki balık kaybı haricinde, kalan balıklarımın durumu iyi.
Üç hafta sonra, yumurtadan çıkması muhtemel Camallanus larvalarını öldürmek için tedaviyi tekrarlayacağım. Bu tedaviyi, bulabilirsem, Sera Med Nematol ile yapacağım.
Bulamazsam, yeniden Levamisol HCl (Mintiverm) kullanacağım. Ancak bu sefer direkt toz ilaç miktarını hesaplayacağım. İçeriğindeki Levamisol HCl miktarını değil.
Camallanus hastalığı ile karşılaşan dostlara fikir verme adına, uygulayacağım dozajlama miktarı, aşağıda belirtilmiştir:
Camallanus tedavisi için, 1,32g. Levamisol HCl (Mintiverm toz) 100L. suya eklenmelidir.
Hassas terazim olmadığı için, 1 çay kaşığı=5g. kabulü ile, 1,32 g. Levamisol HCl (Mintiverm tozu ya da Nilverm tozu ya da muadili ilaç)=1,32 / 5=0,264 çay kaşığı=yaklaşık çeyrek çay kaşığı.
Yani, Camallanus tedavisi için, 100L. akvaryum suyu için, çeyrek çay kaşığı Mintiverm (Nilverm ya da muadili) akvaryuma katılmalıdır.
Üç hafta sonraki tedavide, 250L. akvaryumum için, iki adet çeyrek çay kaşığı Mintiverm + bir adet 1/8 çay kaşığı Mintiverm ilacını akvaryumuma katıp, balıklarımı gözlemleyeceğim.
Herhangi bir zehirlenme belirtisine karşın filtreme aktif C ekleyip, günlük su değişimi yapmak için hazır durumda olacağım.
Levamisol HCl tedavisi, balıklar için zehirlenme riski barındırıyor. Bu yüzden filtrenize koyabileceğiniz aktif C ve akvaryum hacminizin en az %25'i oranında, en az bir gün dinlendirilmiş suyunuzun, tedavi sırasında hazır olması gerekmektedir. Ancak Camallanus kurtları, zaman içerisinde balıklarınızı, organ yetmezliğinden öldüreceğinden ve ana tanktaki herşeyin (Hatta ana tanka giren - çıkan kepçelerin, vs... geçici tank suyuna temas etmiş aletlerin bile) bu kurdun larva ya da yumurtalarını ihtiva etmesi muhtemel olduğundan, yukarıda belirttiğim dozajda, ana tankta tedavi uygulanmalıdır. Levamisol HCl ya da Sera Med Nematol gibi ilaçlar, bu kurtları ve larvalarını felç edebilme veya öldürebilme etkilerine karşın, yumurtalara etki edememektedirler. Ortalama yumurtadan çıkma süresi üç hafta olan Camallanus larvalarını da etkisiz hale getirebilmek için tedavi, aynı dozda ilaçla, üç hafta sonra, tekrarlanmalıdır.
Balıklarımızın, Camallanus hastalığına yakalanmaması dileği ile.
Not: Balıklarımıza, Camallanus kurdunun bulaşmasının en temel etkenleri, bu hastalığa yakalanmış bir balığın akvaryuma eklenmesi, Camallanus taşıyıcısı olan yemlerle (Tubifex kurtları ve Copepod türleri gibi) balıklarımızın beslenmesidir.
Levamisol HCl, toksik bir maddedir; asla solumayınız. Levamisol HCl uyguladığınız akvaryum bulunan odada, cam açılarak havanın yenilenmesini sağlayınız ve bu odada uyumayınız.
[EDIT]Emre Zaim,2017-12-16 15:40:23[/EDIT]

Beğenenler: [T]96785,melektrikci[/T][T]69984,kribensis7[/T][T]191968,agartha[/T]
Teşekkür Edenler: [T]96785,melektrikci[/T][T]69984,kribensis7[/T]
+1: [T]96785,melektrikci[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

agarthaÇevrim Dışı

Kayıt: 12/12/2016
İl: Denizli
Mesaj: 10
agarthaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2018 17:06
Katkınız için ben teşekkür ederim. Bahsettiğiniz gibi levamizol kullanırken dikkatli olmak lazım. Sitraksta içilmesini kolaylaştırmak için şeker kullanıyorlar tabi bu da akvaryum ortamını bozuyor. Bulabilirseniz nilverm bulamazsanız Sitraks. Ancak mutlaka 2-3 hafta sonra tekrar bir uygulama yapın geriye birşey kalmasın. Ben 2 kez uygulamanın yeterli olduğunu düşünüyorum. Fazlası balıklara zarar verecektir. O tarihten bugüne bir daha sorun yaşamadım. Durumunuzu çok iyi anlıyorum ancak bu tedaviyi usulüne uygun yaparsanız bunlardan kurtulacaksınız. (Tedaviyi ana tankta uygulamanız lazım. Çünkü filtre dahil her yere bulaşmış olabilir.)
Not:Bitkilerdeki bozulmadan bahsetmişsiniz. Yukarıda tedavide bahsettiğim gibi tüm kumu çıkarmanız gerekiyor. Dolayısıyla kumdaki bitkileri de almanız lazım. Bu sürede kumu ve bitkileri ayrı bir kovada bekletebilir, onları da ilaçlayabilir veya yıkayabilirsiniz. 2 gün beklerse konak bulamayan larvalar veya kurtlar ölüyor.

[QUOTE=Emre Zaim]Bir önceki mesajımda belirttiğim gibi, 50L. su için bir çay kaşığı Levamisol HCl katarak tedaviye başladım. Bu doz, bazı balıklarım için toksik etki yaptı ve balık kayıplarım oldu. Ölen balıklarımın solungaç ve deri mukozasının tahriş olduğunu gördüm. Beni yanıltan, Mintiverm kutusundaki, 1g. Mintiverm, 150ml. Levamisol HCl içerir ibaresiydi. Bu bakımdan, direkt Levamisol HCl maddesinin sudaki çözelti miktarını baz almıştım. Günlük su değişimleri ve filtreye aktif C eklemesi ile iki balık kaybı haricinde, kalan balıklarımın durumu iyi.
Üç hafta sonra, yumurtadan çıkması muhtemel Camallanus larvalarını öldürmek için tedaviyi tekrarlayacağım. Bu tedaviyi, bulabilirsem, Sera Med Nematol ile yapacağım.
Bulamazsam, yeniden Levamisol HCl (Mintiverm) kullanacağım. Ancak bu sefer direkt toz ilaç miktarını hesaplayacağım. İçeriğindeki Levamisol HCl miktarını değil.
Camallanus hastalığı ile karşılaşan dostlara fikir verme adına, uygulayacağım dozajlama miktarı, aşağıda belirtilmiştir:
Camallanus tedavisi için, 1,32g. Levamisol HCl (Mintiverm toz) 100L. suya eklenmelidir.
Hassas terazim olmadığı için, 1 çay kaşığı=5g. kabulü ile, 1,32 g. Levamisol HCl (Mintiverm tozu ya da Nilverm tozu ya da muadili ilaç)=1,32 / 5=0,264 çay kaşığı=yaklaşık çeyrek çay kaşığı.
Yani, Camallanus tedavisi için, 100L. akvaryum suyu için, çeyrek çay kaşığı Mintiverm (Nilverm ya da muadili) akvaryuma katılmalıdır.
Üç hafta sonraki tedavide, 250L. akvaryumum için, iki adet çeyrek çay kaşığı Mintiverm + bir adet 1/8 çay kaşığı Mintiverm ilacını akvaryumuma katıp, balıklarımı gözlemleyeceğim.
Herhangi bir zehirlenme belirtisine karşın filtreme aktif C ekleyip, günlük su değişimi yapmak için hazır durumda olacağım.
Levamisol HCl tedavisi, balıklar için zehirlenme riski barındırıyor. Bu yüzden filtrenize koyabileceğiniz aktif C ve akvaryum hacminizin en az %25'i oranında, en az bir gün dinlendirilmiş suyunuzun, tedavi sırasında hazır olması gerekmektedir. Ancak Camallanus kurtları, zaman içerisinde balıklarınızı, organ yetmezliğinden öldüreceğinden ve ana tanktaki herşeyin (Hatta ana tanka giren - çıkan kepçelerin, vs... geçici tank suyuna temas etmiş aletlerin bile) bu kurdun larva ya da yumurtalarını ihtiva etmesi muhtemel olduğundan, yukarıda belirttiğim dozajda, ana tankta tedavi uygulanmalıdır. Levamisol HCl ya da Sera Med Nematol gibi ilaçlar, bu kurtları ve larvalarını felç edebilme veya öldürebilme etkilerine karşın, yumurtalara etki edememektedirler. Ortalama yumurtadan çıkma süresi üç hafta olan Camallanus larvalarını da etkisiz hale getirebilmek için tedavi, aynı dozda ilaçla, üç hafta sonra, tekrarlanmalıdır.
Balıklarımızın, Camallanus hastalığına yakalanmaması dileği ile.
Not: Balıklarımıza, Camallanus kurdunun bulaşmasının en temel etkenleri, bu hastalığa yakalanmış bir balığın akvaryuma eklenmesi, Camallanus taşıyıcısı olan yemlerle (Tubifex kurtları ve Copepod türleri gibi) balıklarımızın beslenmesidir.
Levamisol HCl, toksik bir maddedir; asla solumayınız. Levamisol HCl uyguladığınız akvaryum bulunan odada, cam açılarak havanın yenilenmesini sağlayınız ve bu odada uyumayınız.
[/QUOTE][EDIT]agartha,2018-01-26 17:19:59[/EDIT]

Beğenenler: [T]71002,Emre Zaim[/T][T]69984,kribensis7[/T]
Teşekkür Edenler: [T]71002,Emre Zaim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The Last SamuraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 4538
The Last SamuraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2018 18:11
[QUOTE=agartha]Katkınız için ben teşekkür ederim. Bahsettiğiniz gibi levamizol kullanırken dikkatli olmak lazım. Sitraksta içilmesini kolaylaştırmak için şeker kullanıyorlar tabi bu da akvaryum ortamını bozuyor. Bulabilirseniz nilverm bulamazsanız Sitraks. Ancak mutlaka 2-3 hafta sonra tekrar bir uygulama yapın geriye birşey kalmasın. Ben 2 kez uygulamanın yeterli olduğunu düşünüyorum. Fazlası balıklara zarar verecektir. O tarihten bugüne bir daha sorun yaşamadım. Durumunuzu çok iyi anlıyorum ancak bu tedaviyi usulüne uygun yaparsanız bunlardan kurtulacaksınız. (Tedaviyi ana tankta uygulamanız lazım. Çünkü filtre dahil her yere bulaşmış olabilir.)
Not:Bitkilerdeki bozulmadan bahsetmişsiniz. Yukarıda tedavide bahsettiğim gibi tüm kumu çıkarmanız gerekiyor. Dolayısıyla kumdaki bitkileri de almanız lazım. Bu sürede kumu ve bitkileri ayrı bir kovada bekletebilir, onları da ilaçlayabilir veya yıkayabilirsiniz. 2 gün beklerse konak bulamayan larvalar veya kurtlar ölüyor.

[/QUOTE]

Emre Bey,
Bu konuyu açtığınız için teşekkür ederim. Camallanus ile mücadele esnasında, çok faydalı oldu.
Maalesef dozajlamada yaptığım hatadan dolayı, üç adet discus kaybettim. Tetra ve çöpçülerimde kaybım olmadı.
Üç hafta sonra, tedaviyi tekrarladım ve çok şükür ki şu anda akvaryumda Camallanus belirtisi yok.
Can sıkıcı kayıplar yaşamama rağmen, artık ne yapacağımı biliyorum. Umarım hiç kimse bu hastalıkla karşılaşmaz.
Nilverm'in alternatifi olarak Mintiverm kullandım. Bu ilacın da içeriği de Levamisol HCl ve toz formunda. Nilverm bulamayanlar, veteriner kliniklerinden Levamisol HCl içeren ilaç talep ederek muadillerini kullanabilirler.
Camallanus tedavisinde yol gösterici olan konunuz, bu hastalıkla mücadele edenler için faydalı olacaktır.[:iyi:]
Keyifli hobiler.

Beğenenler: [T]191968,agartha[/T][T]69984,kribensis7[/T]
Teşekkür Edenler: [T]191968,agartha[/T]
+1: [T]191968,agartha[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kribensis7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 513
kribensis7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2018 23:02
Konuyu açan ve daha sonra yorumlar yazan tüm arkadaşlara tşklr . 1-2 yıldır ara ara bu hastalık ile boğuşuyorum , bu hafta tecrübelerinizden faydalanıp , tavsiyelerinizi uygulayacağım .

Beğenenler: [T]191968,agartha[/T][T]71002,Emre Zaim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kribensis7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 513
kribensis7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2018 01:07
Sanırım bu camallus belasından kurtuldum sonunda ...
10 gün boyunca geceden sitrax a emdirdiğim yemlerimi , sabah da nilverm ekleyip üzerine biraz da ona emdirip verdim ... nerdeyse ilaç uygulamadan yem hiç vermedim. Tabi buarada , buharda haşlanmış ; brokoli / havuç / karnıbahar ve de sarımsağı da ara ara vermeye devam ettim... kurtların en yoğun olduğu l144 longfin i ayrı bir kaba alıp sabah sitrax lı suya bıraktım , acınacak haldeydi , akşam geldiğimde tüm kurtlar çıkmıştı , 6 adet... daha bikaç gün daha aynı düzen yeme devam... şimdi 1 haftadır vermiyorum ilaçlı yemleri ama hiçbir hastalık gözlemlemesemde, bir hafta kadar daha sitrax ve nilverm e devam .... Antalya dan Abdullah beye de ayrıca tşklr ilgi alakası İçin...

Beğenenler: [T]71002,Emre Zaim[/T][T]191968,agartha[/T]
+1: [T]191968,agartha[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The Last SamuraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 4538
The Last SamuraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2018 01:18
[QUOTE=kribensis7]Sanırım bu camallus belasından kurtuldum sonunda ...
10 gün boyunca geceden sitrax a emdirdiğim yemlerimi , sabah da nilverm ekleyip üzerine biraz da ona emdirip verdim ... nerdeyse ilaç uygulamadan yem hiç vermedim. Tabi buarada , buharda haşlanmış ; brokoli / havuç / karnıbahar ve de sarımsağı da ara ara vermeye devam ettim... kurtların en yoğun olduğu l144 longfin i ayrı bir kaba alıp sabah sitrax lı suya bıraktım , acınacak haldeydi , akşam geldiğimde tüm kurtlar çıkmıştı , 6 adet... daha bikaç gün daha aynı düzen yeme devam... şimdi 1 haftadır vermiyorum ilaçlı yemleri ama hiçbir hastalık gözlemlemesemde, bir hafta kadar daha sitrax ve nilverm e devam .... Antalya dan Abdullah beye de ayrıca tşklr ilgi alakası İçin... [/QUOTE]

Serkan Bey, merhaba,
İnşallah bir daha bu can sıkıcı parazitle hiçbirimiz karşılaşmayız.
Bir canlıyı yaşatabilmek için başka bir canlıyı hobi adına öldürmeyi etik bulmadığım için, canlı yemi bırakalı, uzun zaman olmuştu. Camallanus vakasından sonra, tam olarak sebep olduğundan emin olamasam da, dondurulmuş yemleri de bıraktım.
Canlılarıma, yalnızca, kaliteli markaların o türe özel hazırlanmış kuru yemlerini veriyorum. Klasik olan, iyidir mantalitesini, akvaryum hobimde uyguluyorum.
Balıklarınızın iyileştiğini duyduğuma memnun oldum.
Geçmiş olsun.

[QUOTE=kribensis7]Sanırım bu camallus belasından kurtuldum sonunda ...
10 gün boyunca geceden sitrax a emdirdiğim yemlerimi , sabah da nilverm ekleyip üzerine biraz da ona emdirip verdim ... nerdeyse ilaç uygulamadan yem hiç vermedim. Tabi buarada , buharda haşlanmış ; brokoli / havuç / karnıbahar ve de sarımsağı da ara ara vermeye devam ettim... kurtların en yoğun olduğu l144 longfin i ayrı bir kaba alıp sabah sitrax lı suya bıraktım , acınacak haldeydi , akşam geldiğimde tüm kurtlar çıkmıştı , 6 adet... daha bikaç gün daha aynı düzen yeme devam... şimdi 1 haftadır vermiyorum ilaçlı yemleri ama hiçbir hastalık gözlemlemesemde, bir hafta kadar daha sitrax ve nilverm e devam .... Antalya dan Abdullah beye de ayrıca tşklr ilgi alakası İçin... [/QUOTE]

Serkan Bey, merhaba,
İnşallah bir daha bu can sıkıcı parazitle hiçbirimiz karşılaşmayız.
Bir canlıyı yaşatabilmek için başka bir canlıyı hobi adına öldürmeyi etik bulmadığım için, canlı yemi bırakalı, uzun zaman olmuştu. Camallanus vakasından sonra, tam olarak sebep olduğundan emin olamasam da, dondurulmuş yemleri de bıraktım.
Canlılarıma, yalnızca, kaliteli markaların o türe özel hazırlanmış kuru yemlerini veriyorum. Klasik olan, iyidir mantalitesini, akvaryum hobimde uyguluyorum.
Balıklarınızın iyileştiğini duyduğuma memnun oldum.
Geçmiş olsun.

Beğenenler: [T]69984,kribensis7[/T][T]191968,agartha[/T]
Teşekkür Edenler: [T]69984,kribensis7[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kribensis7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 513
kribensis7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2018 02:04
Doğadaki döngü gereği, her canlı sonuçta başka bir canlının gıda ihtiyacını karşılıyor, size balıkla balığı beslemek konusunda katılıyorum , bir ara bir arkadaşım arovanaları için lepistes istemişti tabiki imkansız bir istemişti. Ama dediğiniz gibi belki de kurtlar öcünü aldı benden 😢☺Bu kurdun tahmini zararı; 1000 üzeri bluegras lepistes damızlık , 1500 civarı kırma lepistes , yüzlerce vatoz ve unuttuklarım ...
Ama en çok şaşırdığım şey insanlarda da ciddi tehlikesi olmasına rağmen üzerinde çok az konuşulmuş olması , o yüzden burda yorum yapan arkadaşlara tekrar teşekkür ederim ...
ve inşallah 😳yumurtalardan da kurtulmuşumdur , 1 ay daha kriz masası devam ..

Beğenenler: [T]71002,Emre Zaim[/T][T]191968,agartha[/T]
Teşekkür Edenler: [T]71002,Emre Zaim[/T][T]192460,leventty[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir