Canlı Doğuran Akvaryumu Önerisi


RubielÇevrim Dışı

Kayıt: 17/09/2014
İl: Izmir
Mesaj: 19
RubielÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2014 15:37
pekii dostlar bu yavrulara bakmak, takaslık hale getirmek zor mu? hiç yoktan yaş kedi maması alırım :) yosunlanma için çare nedir? ve canlı doğuran akvaryumuna çöpçü önerir misiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2014 17:02
Yosunlanmanın ve algin kesin çaresi yok mutlaka oluyor. Su ve ışığın olduğu yerde mutlaka yosun olur. Engellemek değil de azaltmak mümkün, özellikle ışık süresini ve ışık türünü doğru seçmek lazım. Belli başlı salyangozlar (elma, nerite vs) ve bazı loach çeşitleri var (SAE, CAE, Otocinclus affinis) ayrıca moly ve plati türleri de yosun ve alg ile mücadelede işe yarayan canlı doğuran tüleri. 

Bu canlıları üretmek ve büyütmek çok zor değil, hatta adi diyebileceğimiz, belli bir seleksiyon ile renk ve şekil konusunda seçiçi üretim yapılmamış türlerin üremeleri çok kolay ancak kolay ulaşılabildiği için doğal olarak değerleri de düşük.

Canlı doğuranların hemen hepsi yavrularını yeme eğilimindedir. Her ne kadar belli yöntemlerle yememeye alıştırılabilir dense de ben tam anlamı ile başarılı olunabileceğini düşünmüyorum. Canlı doğuranlar kısmında tanıtımlara bakarsanız en sık kullanılan yöntemler yüzey bitkileri ile birlikte moss kullanmak, rafya ile yuva yapmak ve yavruluk kullanarak yavruları erişkinlerden ayırmak, tek akvaryum ile üremeyi sürdürmek adına kullanılan birincil yöntemler. Bunun yanında doğumuna az kalan anne balığı ayrı tanka almak ve doğum sonrası anneyi ayırmak da diğer bir yöntem ama bunun için 30-40 litrelik ayrı filtrasyonu olan akvaryumlar gerekiyor ki işin boyutu değişiyor. (Bana göre siz de bunu gün gelecek düşüneceksiniz 

Doğru ve iyi beslenildiği taktirde yavruların büyümesi ve satışa uygun boya gelmesi de çok zor değil ancak türe göre 3-6 ay sürebiliyor. Detayları inceleyerek bulmanız gerekiyor.

Tavsiyem ikiden fazla tür ve birden fazla varyete (seçiçi üretimle elde edilmiş formlar) bulundurmadan görselliği güzel bir akvaryumda moss ve yüzey bitkileri (pistia vs) ile destekleyerek yerine göre yavruluk kullanarak (Biolife FX-5 diye bir yavruluk var araştırın) üretmeniz. 

Canlıdoğuran hobinin çok güzel bir tarafı bana göre ama bir o kadar da insanı gaza getiriyor. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir