CANLI DOĞURAN (KAFA KARIŞIKLIĞI)


PAVESEÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 117
PAVESEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2006 17:01

evet linkini verdiğiniz yem oldukça güzele benziyor,

 

sizce o resimdeki kutu yem, ne kadar süre yeterli olur benim 30 a yakın canlı doğurana,

çöpçü ve vatozlar için önerebileceğiniz dip yemi var mı peki?

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Özen GünayÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1848
Özen GünayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2006 17:17
[QUOTE=PAVESE]

Teşekkür ederim Sn. Dqueen,

...

En çok ta bu kadar zaman sonra tam su oturmuşken yanlış uygulamalar sonucu suyu bozmekten korkuyorum, mesela bazı yerlerde filtreyi temizlerken akvaryum suyu kullanılması tavsiye ediliyor bakterilerin yok olmaması için, akvaryum suyunu bir kaba koyup içinde mi temizleyeceğim, sonuçta bu musluktan devamlı akan su gibi güzel bir temzilik sağlamayacak, ben filtrenin süngerini de yenisi ile değiştiriyorum yıkamak yerine, bunlar yanlış mı?

Saygılar

[/QUOTE]

Açıkçası ben filtre süngerimi hiç akvaryum suyuyla yıkamadım. (bu tavsiyeyi ben de okumuştum)

%100 su değişimi yapmadığım için gerekli gelmemişti bana. Bu nedenle de hiç balık kaybetmedim. Canlı doğuran tankımda senelerce kayıpsız besledim balıklarımı. Yine de "ben yaptım oldu" demek doğru değil elbette, ideal olan öneriliyor yapıp yapmamak size kalmış


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtlanticÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1691
AtlanticÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2006 17:22
250Ml. liğini alırsanız 3-4 ay yeter diye düşünüyorum. 30 balık akvaryumunuz için biraz fazla. Ben o kadar çok balığınız olduğunu tahmin etmemiştim. Aslında çöpçü ve vatoz için dip yemi ben kullanmıyorum. Discusların yanında discus yemlerinden tırtıklayarak geçiniyorlar. Ama canlı doğuran akvaryumundaki çöpçü ve vatoza dip yemi atmaya kalkarsanız, çöpçü ve vatozlardan önce canlı doğuranlar dip yemini süpürüyor zaten. Açıkçası bu konuda ben de biraz kararsızım. Marka olarak bir bilgim yok, evde bir dip yemim var ama öyle çok kaliteli bişey değil. Akvaryumculardaki standart dip yemlerini kullanmanızda bir sorun olmaz diye düşünüyorum. Ayrıca vatoz için akvaryumun dibine akşamdan salatalık sabitlerseniz afiyetle yiyeceklerdir. Ertesi sabah salatalığın kalan parçasını çıkarabilirsiniz sudan. Periyodik aralıklarla balıklarınıza haşlanmış ıspanakta verebilirsiniz. Kabızlık sorununa birebirdir. Umarım yardımcı olabilmişimdir

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PAVESEÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 117
PAVESEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2006 10:07

Teşekkür ederim Olgay Bey,

Elbetteki yardımcı oluyorsunuz,

Bunu ben de farkettiğim için diğer balıklarıma yemini bir yerden verdikten sonra, dip yemlerini başka bir yandan atıyorum, tabii yine de daha sonra aşağıda ortak oluyorlar, ama yine de işe yarıyor. yavrular için kullanılan toz yemden de atıyorum. Bir kısmı yüzeyde kalırken bir kısmı da dibe çöküyor.

Sağolun yani dqueen,

Benim zaten bu konuda moralim bozuk iken, siz bir de ben yıllardır canlı doğuran besliyorum hiç kaybetmedim deyip beni daha da karamsar yapıyorsunuz...

Hiç olmazsa, uyguladığınız sistemi yazsanız da, yapmadığım ya da uyguladığımda değişiklik olabilecek birşeyler olup olmadığını görsem.

Mesela dün bahsettiğim black molly akşam gittiğimde hala yaşıyordu, ama ay şeklindeki kuyruğunun üst uzantısı neredeyse erimiş, kuyruğunun bir kısmı da beyazdı, ben de ayrı bir kaba aldım ve mantar ilacı döktüm, tuz da koydum, yem de yemiyor, balıklar ölürken birşey yapamamak acı veriyor.

Haklısınız Olgay Bey, balıklar biraz kalabalık, aslında daha da almak istiyorum. Önce biraz tecrübe edinsem ileride, bol bitkili ve aksesuarlı daha büyük bir akvaryuma geçmeyi düşünüyorum, ilanlarda bayağı uygun 2. el akvaryumlar da var, ama çoğu Ankara'dan katılanlarda var, Ankara'da ilgi daha fazla sanırım.

Bir de, İstanbul'da Ümraniye tarafındayım ben, genelde bizim yakınımızda bulunan bir akvaryumcuya, capitol, ümraniye carrefour'a ve eminönü'ne gidiyorum, bir türlü cüce vatoz ve elma salyangozu bulamadım, bunları bulabileceğim bir yer var mı?

Saygılar

Demir2006-11-23 10:15:3

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtlanticÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1691
AtlanticÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2006 11:16

Merhaba,

Cüce vatozu malesef ben de bulamıyorum. Nedense hep normal vatoz var. Sitede balık satışı forumunda bazı arkadaşlar satıyormuş. Arama yaparsanız çıkıyor birkaç sonuç.

Tankınızı büyütmeden başka balık almamanızı öneririm. Çok kalabalık bir tank iyi değildir. Zaten tank hacminize 30 tane yeterince fazla

Black Molly' nin son durumu nedir? Muhtemelen kaybedebilirsiniz onu da... Mutlaka ayırıp tedavi tankına alın ve gerekli tedaviyi uygulayın.

Geçmiş olsun.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Özen GünayÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1848
Özen GünayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2006 12:27
[QUOTE=PAVESE]

...

Sağolun yani dqueen,

Benim zaten bu konuda moralim bozuk iken, siz bir de ben yıllardır canlı doğuran besliyorum hiç kaybetmedim deyip beni daha da karamsar yapıyorsunuz...

Hiç olmazsa, uyguladığınız sistemi yazsanız da, yapmadığım ya da uyguladığımda değişiklik olabilecek birşeyler olup olmadığını görsem.

...

[/QUOTE]

Periyodik dip çekimi ve bitkilendirme, (yanılmıyorsam) ayda bir filtre tezmiliği, yeni balık eklememe... Başka birşey yapmadım Sertaç Bey. Daha önce dediğim gibi su şartları oturana kadar ölüyorlar, hastalanıyorlar doğrudur. (Hastalananlara da ayrı bir yerde karantinaya alarak tedavi uyguluyordum) Sonrasında sorun yaşamadım. Moralinizi bozduğum için üzgünüm.

dqueen2006-11-23 12:41:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RavenÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2005
İl: Balikesir
Mesaj: 222
RavenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2006 13:13

Sertaç bey,

İlk önce umudunuzu kaybetmeyin, azimli olun. Akvaryum hobisine yeni başlayan hemen hemen her insan, en başta sizin yaşadıklarınıza benzer problemler yaşar. (İstisnalar olabilir) Kimi günlerce araştırıp kendisini daha da çok geliştirir, kimi ise en başından umutsuzluğa düşüp pes eder. Siz lütfen birinci grupta yerinizi alınız.

Canlı doğuran-tropikal- akvaryumlarda tavsiye edilen bazı kurallar vardır. Elimden geldiğince bahsetmek istiyorum. Bunları uygularsınız, uygulamazsınız size kalmış. Gerçi siz bunların bir kısmını zaten biliyormuşsunuz. Fazla bilgiden zarar gelmez

   1.  Öncelikle arkadaşlarımızın dediği gibi tropikaller hassas bir gruptur. En ufak su değişimleri, ısı değişimleri balıkları etkiler. Bunu önlemek için ne yapılmalı derseniz; 

  • Dipten su çekileceği zaman mutlaka beklemiş su kullanılmalı. Su bekletilirken ağzı açık bir bidonda bekletilmeli ki kloru uçsun.
  • Bekletilen su akvaryuma ekleneceği zaman mutlaka akvaryum suyunun ısısına getirilmeli. Aralarında en fazla yarım derece fark olmalı diye düşünüyorum
  • Akvaryumcudan aldığınız balıklar tahminen 15-20 dk torbası ile birlikte suyun içinde bekletilmeli ki torbanın içindeki su ile akvaryum içindeki suyun sıcaklığı aynı olsun. Sonra balıklar, sadece akvaryum için kullanılan (ev temizliği, mutfak içinde vs gibi alanlarda kullanılmayan) bir kaba alınır. İçine bir miktar akvaryum suyu dökülür. Her 10 dk da bir bu işlem devam ettirilir. Yaklaşık 30-45 dk sonra balıklar bir kepçe ile alınıp akvaryuma salınır. Kabın içindeki su da lavaboya dökülür. Kesinlikle akvaryuma eklenmeyiniz.
  • Akvaryum ısısı mutlaka sabit olmalıdır.

   2.   Akvaryumunuz mutlaka oturmuş olmalıdır. Amaç akvaryumdaki amonyak, nitrit,nitrat döngülerini gerçekleştiren bakteri kolonisini oluşturmak. Bunun için şu yöntemleri kullanabilirsiniz;

  • Tanıdığınız birinin oturmuş akvaryumu varsa, iç filtre kullanıyorsa filtre süngerini akvaryumunuza sıkın. Ancak bu arkadaşınız sizden uzak bir yerde oturuyorsa iş biraz zor bir hale geliyor. Çünkü süngerin içindeki bakteriler, su ve oksijen olmazsa ölürler. Filtre süngerini evinize getirene kadar akvaryum suyunda tutmalı, pilli bir hava motoru ile oksijen vermelisiniz. Belki bu çaba bile tamamen etkili olmayabilir. Biraz zor bir işlem diyorsanız sera nitrivec kullanın. Bu sıvının içinde yararlı bakteri kültürleri mevcut. Bu üstteki, seçenekleri de kullanmayacağım diyorsanız, akvaryumunuzda 4-5 taneden fazla balık bulundurmayın ve yemlemeyi azaltın. Bakteri kolonisinin oluşmasını bekleyin. Tahminen 1 ay ya da daha fazla sürebilir. Ancak riskli bir dönemdir. Balık kaybedebilirsiniz.
  • Üstte sık sık akvaryuma contra, mantar ilacı (mikofish olduğunu tahmin ediyorum) eklediğinizi okudum. İlaçların hepsi akvaryumdaki zararlı bakterileri yok ettiği gibi yararlı bakterileri de yok eder. Hasta balıklarınızı ayrı bir tanka alıp tedavi edin. Akvaryumun hepsine atmayın. Aksi halde her ilaç attıktan sonra yararlı bakteriler öleceği için, akvaryumunuz yeni kurulmuş gibi sıfırlanmış olur. Başa dönersiniz.

   3.   Akvaryumcudan balık alırken dikkat edilmeli. Arkadaşlarımızın da belirttiği gibi çoğu akvaryumcu (istisnalar hariç) bu işi ticari kaygı güderek yapıyor. Balık alınacak akvaryumda hasta, ölü balık bulunmamalı. Suyunda ilaç olmamalı. Akvaryumun suyu berrak, kokusuz, balıklar canlı olmalı. Aşırı gösterişli, olması gerektiğinden daha iri, renkli balıklardan uzak durulmalı. Çünkü bu tarz balıklar çabuk büyüsün, daha çok para etsin diye hormon eklenmiş balıklardır.

  • Akvaryum oturana kadar az balık beslenmeli, akvaryum bir kere oturduktan sonra da devamlı yeni balıklar eklenmemelidir. Çünkü yeni gelen her balığın hastalık taşıma riski vardır.
  • Akvaryumcuya yeni gelmiş olan balıklardan hemen almayınız. Çünkü bu balıklar yolda ısı düşmesine maruz kalmış, birden farklı değerlerdeki suya girmiş balıklardır. Bırakın akvaryumcuya yeni gelen balıklar bir hafta orada beklesin, sularına alışsın, yolda zarar görmüş, hastalanmış balıklar elensin(maalesef hiç hoş değil ama evde ölmelerinden, maddi manevi kayıptan daha iyi) sağlıklı olanlar kalsın. Ondan sonra istediğinizi seçin

Herkesin düşüncesi ve yöntemi farklı olabilir. Yukarıda yazdıklarım benim düşüncelerim ve 6 yıl önce tropikal beslerken uyguladığım yöntemler. (Şu an Malawi besliyorum) Umarım küçük de olsa bir yardımı olmuştur. Sağlıklı balıklar. Saygılar...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

adjustmentÇevrim Dışı

Kayıt: 19/10/2006
İl: Mugla
Mesaj: 8
adjustmentÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2006 14:20

 Sertaç Bey, sanırım aynı zamanlarda başlamışız bu hobiye, ben de başlangıçta bu problemleri çok yaşadım. Ancak şu anda yavruları yenmeden yaşatabilmek dışında sorunum kalmadı.

 Sizin de yaşadığınız sorunların en büyük kaynağı, kanımca, aldığınız balıkların yeterince iyi olmamaları sanırım. Ben bulunduğum yerde üretilen ve genellikle renklerinden öte, safkan olmalarına özen gösterdim. Doğal koşullarda üretilen balıkların bağışıklık sisteminin daha güçlü olduğunu gördüm. İlk aldığım balıklardan sadece bir tanesi halen yaşıyor. Bulunduğunuz yerde üretimi yapılan balıklar, o bölgenin su koşullarına alışık olmaları sebebiyle genellikle sorun yaratmıyorlar.

 Kullanılan ilaçları, dezenfektaları, artık kullanmıyorum. Onlar oluşmaya başlayan su dengesini etkiliyor ve ölümleri artırıyor. Ayrıca filte sistemini doğru yerleştirme, akvaryumdaki su sirkilasyonu ve akıntı yönünün ve miktarının da doğru ayarlanması gerektiğinin farkına vardım.

 Dip suyu çekimininde, akvaryumdaki balık sayısı, akvaryumun büyüklüğü ve bitki miktarı, kullanılan yem ve yem miktarı ile değişebilen bir olgu olduğunu düşünüyorum. Genellikle ben, iki haftada bir %10 - ,%15 arası bir miktarda dip çekimi yapıyorum. Zaten ilk akvaryum kurulduğunda sanırım 1 ay gibi bir süre dip çekiminin yapılmasına gerek yok.

 Yemleme sırasında iç filtrenin kapatılması, yemlemenin daha verimli olmasını ve filtrenin gereksiz, yere yemle kirletilmesinin önüne geçiyor.

 Ben forumlara katılarak çok değerli bilgilerini esirgemeyen ustalaşmış akvaryum meraklılarının son derece iyi niyetle aktardığı ve genellikle %100 doğru olan görüşlerinin birebir uygulanmasından ziyade kendi Akvaryumunuza uygun şekilde yorumlayarak uygulanmasının daha doğru olacağını düşünüyorum. Bazı tecrübeleri kaleme almak kimi zaman imkansız hale gelebiliyor. Her forumda aktarılan bilgiler çoğunlukla farklı koşullar için geçerli, onları birebir uygulamak yanlış sonuçlar doğurabiliyor.

 Saygılarımla, sağlıklı balıklar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PAVESEÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 117
PAVESEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2006 09:38

Teşekkür ederim Duygu Hanım ve Ferruh Bey,

Önceki mesajlarıma bakarsanız, ilk kategoriye girdiğimi göreceksiniz Duygu Hanım, evde bu kısa süre içerisinde bir klasörü dolduracak kadar dosyalar var.

Nitekim yazılarınızda bahse konu uygulamaların hemen hemen hepsini neredeyse baştan beri uyguluyorum. Sadece bilinçsizlikten çok, ilk hevesin verdiği sabırsızlık sonucu yaptığım erken uygulamalar oldu.

Zaten ben de su oturana kadar bu tür sorunların olmasını normal karşılıyorum, forumun başında da belirtttiğim gibi çevremde bu gibi uğraşları olan arkadaşlarım olmadığı için kendimi yalnız hissetmem dolayısıyla, biraz da moral ve teşvik için katıldım. Yani diğer insanların da başlangıçta bu tür sorunlar yaşadığını görmek ve ümitsizliğe kapılmamak için belki de...

Yavrular konusunda oldukça başarılı olduğumu söyleyebilirim, onları başka bir tankta besliyorum ve oldukça hızlı gelişiyorlar, bir kısmı da akvaryumda, saklanacak çok yer olduğu için rahat geziniyorlar, ana akvaryumda bulunanların daha çabuk ve sağlıklı geliştiğini gözlemledim.

Benim şu anda akvaryumumda bulunan balıkların yaklaşık 3/4 ü ilk aldığım balıklar, yani aslında o kadar çok balık kaybetmedim, ölümler de azaldı, ama beni asıl korkutan, yine bu ölümler durma noktasına geldiğinde su değişiminden sonra en dayanıklın balıklarımdan olan black molly lerden birinin ölmesi. Yeniden dip çekimi ve su değişimi yapmam gerekecek ama bu durum beni korkutuyor, sanki su değişimi yapmayıp ilave yapsam daha iyi olacak gibi geliyor, ama dip çekimi ile temizlik te yapmak istiyorum.

İlaçları çok sık kullanmıyorum, artık hasta balığı ayırıp ilaç uygulamasına başladım, ama diğer tankımı yavru tankı olarak kullandığım için karantina tankım yok, o yüzden ayırdığım balık için akvaryum koşulları sağlayamıyorum.

Size yaptığım uygulamaları açıklayayım;

- Üç dört haftada bir dip çekimi ile % 20 su değişimi (Bu süre içinde suda % 10-15 civarında buharlaşma oluyor)

- 28 derece su sıcaklığı

- Hafta içi akşamları, hafta sonu sabah ve akşam olmak üzere, balıkların 2-3 dakikada tüketebilecekleri kadar yemleme (yemleme sırasında filtreyi kapatıyorum)

- Akvaryumcudan alınan balıkları yazıldığı gibi torbasıyla on-onbeş dakika akvaryumda aynı ısıya gelene kadar bekletiyorum, ancak daha sonra torbadaki suyu karıştırmadan kepçe ile balıkları alıp akvaryuma salıyorum

- Pembe Grolux lamba ile akşamları 6-7 saat aydınlatma, (hafta sonu 10-12 saat)

Akvaryumumu beni kırmayıp akvaryumcum kurduğu için, kum yerleşimi, ısı dağıtımı ve sirkülasyon için filtre ve ısıtıcı yerleşimi, hava motoru, hava taşı yerleşimi gibi ayarları baştan gayet iyi yapılmış oldu. Akvaryumdakiş kumların arkadan öne doğru meyilli yayılışı bile ayarlanmış durumda.

Duygu Hanım yukarıda açıkladıklarınızdan da ortaya çıkan sonuç, akvaryumu ilk kurarken aceleci davranmam ve çok balıkla başlamam hatalarım gibi görünüyor, ama yine de dediğim gibi ilk başladıpım balıklarımın 3/4 ü duruyor. Mesela veliferalarımdan hiç kaybım olmadı, molilerden de bir iki tane. En çok lepistes ve plati kaybettim. Zaten bir süre lepistes beslemeyeceğim.

 

 

 

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PAVESEÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 117
PAVESEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2006 10:51

Sağolun Özen Hanım,

Yaptıklarınızdan benim uygulamadığım bir tek bitkilendirme var. Bitkilendirme, CO2 ve doğru ve zamanlı ışıklandırma gibi ayrı şartları gerektirdiğinden, daha büyük bir akvaryuma geçtiğimde uygulamayı düşünüyorum. Şimdilik yapay bitkilerim ve kütüklerim var.

Olgay Bey, balığı ayrı kaba aldım 2 gündür ilaç ta uyguladım, hala yaşıyor ama kuyruğu eridi ve beyazlık var, karantina tankım olmadığı için ayırdığım balıklara akvaryum ortamı sağlayamıyorum.

 

 

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PAVESEÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 117
PAVESEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2006 13:44

Arkadaşlar,

Akvaryum Tanıtımı bölümü içinde "AKVARYUM RESİMLERİ" konusu altında akvaryum resimlerimi koydum.

Sizinkilere göre muhakkak mütevazi kalıyordur, ama yine de bakıp fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir