Canlı doguranlar sert suyu sever yumuşak suyu degil


icemasterÇevrim Dışı

Kayıt: 29/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 94
icemasterÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2011 14:59
Merhaba,

Ben de edindiğim tecrübeyi yazayım. Musluk suyunu dinlendirip akvaryuma ekleyerek lepistesleri sağlıklı şekilde besliyorum. Hatta sürekli yavru da veriyorlar.

Suyun değerleri iletkenlik : 420 ms  ph : 7.6

Ancak gözlemlediğim birşey daha var. Discus tankına attığım lepistesler de sağlıklı şekilde  yaşadı ve hatta ürediler. Boylandılar bile. Discus tankının suyu da : ph 5.6  iletkenlik 200 ms idi.

Yani suyun aşırı sertliği ya da yumuşaklığı olmadıkça balıklar tolerans gösterebiliyor. Keza discus yavrularını da 600 ms iletkenlikli 7.8 ph lı suda büyütüyorum onlar da çok sağlıklı gelişiyorlar. 2,5 aylık yavrular 6cm oldular.

Yani üretim yapmak değil de sağlıklı yaşatmak istendiğinde dinlenmiş mikropsuz su olduğunda sorun olmuyor.

Ayrıca bir arkadaş yağmur suyunun ph değeri yüksek demiş. Aksine yağmur suyunun ph değeri oldukça düşüktür. Yaptığım ölçümlerde yağmur suyunun ph değeri 4.5 civarında çıktı. RO dan çıkan su da yağmur suyuna yakındır. Kısacası su saflaştıkça ph değeri de düşmektedir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TropikalbalıkÇevrim Dışı

Kayıt: 30/10/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 2024
TropikalbalıkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2011 20:12
[QUOTE=uquravsar]:) yeni bi akvaryumcuyum belirteyim oyüzden sert su yumuşak su bilmem ama bildigim birşey var musluk suyunu 2gün bekletip koydumu lepistese hiçbirşey olmuyo 3 ayda hiçbir kayıp yaşamadım :)
[/QUOTE]

 

Musluk suları zaten sert olur.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malawi_cheartÇevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 4128
malawi_cheartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2011 15:32
Hüseyin bey yağmur suyu konusunda haklısınız bir yanlışım olmuş.Diğer söylediklerinizde doğru fakat ben bu balıkların doğal ortamlarında orta-sert sularda yaşadığından dolayı sert sularda beslenmeleri gerektiğini söylüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

icemasterÇevrim Dışı

Kayıt: 29/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 94
icemasterÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2011 14:45

Merhaba Sami Bey,

Ben lepistesin bir sürü değişik suya adapte olabileceğini söylemek düşük ph lı örneği verdim. Ama lepistes dediğiniz gibi orta ve sert suda en güzel bakılabilir. Aynı şeyleri diyoruz :)
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malawi_cheartÇevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 4128
malawi_cheartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2011 18:45
Hüseyin bey sizinle ilgili değil.Hala yumuşak su diye diretenler var forumda yaptığım yorumumu burayada koymak istiyorum.
Siz lepisteslerin buna benzer ortamlarda yaşadığı zannediyorsunuz.

Oysa lepistesler bu nehirlerin sakinleşip durgunlaştığı yerlerde yaşarlar.

Bu nehirler taşıdığı mineraller yüzünden serttir.
Ben baz ve asit nedir gayet iyi biliyorum.Amcam kimyager ve orta amerikada çalışmalar yapıyor.Lepistes deneyimindense hiç bahsetmeyelim bence.Ben 7. sınıftan lise bitimine kadar(dedem üreticiydi bir zaman fakat vefat etti yani ondan aldığım birikimlerle sıfırdan başlamayarak üstüne kata kata ilerledim) aralıksız lepistes ürettim.Hiç fert yardımı almadım akvaryumlarımın çoğunu kendim yaptım ve dershane ücretlerini burda ödedim ve o paradan fazlası elimdeydi ve şuan üniversite için biriktiriyorum.Birikimim 30 bin tlyi buldu.Ayrıca farklı akvaryumlarda sarı prenses yunus kribensis kılıçkuyruk beta gurami kolisa bal kolisa inci gurami mavi ve sarı gurami mavi prenses paslı ciklet çöpçü japon plati(akvaryumlarına kök koyduğumda yavrular teker teker ölmeye başladı sonrada yetişkinlerden devam edince çıkardım)moli türleri cüce vatoz zebra ciklet zebra balığı lithobates üretimide yaptım.Lise bittiğinde bu yaz işte Konya ya taşındım.Şimdi de velifera,yine lepistes,beta ve kılıçkuyruk bakıyorum ve üretme çalışmalarına başladım.Ph ve su sertliğinin farklı şeyler olduğunu ben yukarıdaki yorumda yazmıştım zaten yani biliyorum.Amazon nehri çok yavaş akar.Akıntı phı etkiler yani ph düşüktür.Bu yüzden orda melek discus gibi atletik olmayan balıkları görebilirsiniz.Ancak orta amerika nehirler orta hızda akar bunu lepisteslerin ince uzun gövdelerinden anlayabilirsiniz.Birçok insan lepistesler hiç akıntı sevmez yazmış.Akıntı ph ı etkiler yani yüksektir.Buna içinde büyük akıntılar olan deniz suyunu örnek verebiliriz.Yağmur daha akıntı nedir bilmeyen su damlacıklarıdır yani ph ı çok düşüktür.Ayrıca sert suya sert-orta sularda yaşayan çoğu orta amerika cikletini örnek verebiliriz.Oysa bu sadece büyük kuyruklu(bu doğal değildir) lepisteslerin akıntıya karşı koyamamasıyla alakalandırılmış bir yanlış bilgidir.Ve evet akvaryumunuzda büyük kuyruklu erkekler varsa akıntının az olması gerekir.Doğal erkek lepistesler daha küçük olmalarına rağmen daha akıntılı olan nehrin üst bölümlerinde derin olmayan büyük avcılar olmayan yerlerde yaşarlar.Çünkü renkleri onları ele verir.Dişiler daha derin ve sakin sularda yaşar.Yani doğada bu balıklar sürekli çiftleşmezler.Dişiler çiftleşmek için nehir yukarılarına çıkar.Normal zamanlarda ise erkeklerin ilgisinden uzaklaşmak için aşağılara giderler.Yaşlı lepisteslerin kamburlaşmasının asıl nedeni doağalarında sürekli doğurmamalarına rağmen akvaryumlarda her ay sık doğum yapmaları ve az akıntılı akvaryumlarda hareketsizlikten kaynaklanır.
Burda kalsiyumun kan bölümünde phı yükseltici proteinin düşürücü etkisi vardır.
http://www.thelifeco.com.tr/makaledetayi.aspx?article=734&page=3
Bazı kayalarda ve mercanlar kalsiyum salınımı yaptığı için phıda yükseltir.Akıntılı yerlerde yaşayan balıklar güçlü olmak için bu kalsiyuma ihtiyaç duyarlar.Ancak protein(bitkide olsa her calıda protein farklı miktarlarda vardır) salınımıda yapan magrow kökü phı düşürür.Yumuşak su balıklarının narin yapılı olmalarının nedenlerinden biri.Etlidir fakat kemikleri bir sert su balığına oranla ince ve narindir.Discusu düşünebilirsiniz.Oysa bir malawi cikletinde(sert su balıklarıdır) aralarında sert kavgalar görülür güçlü ve dayanıklıdır.Discusun ise birbirlerin arasında kavga ettikleri çok az görülür ve cikletler bölge eş kavgası yapmasına rağmen discuslarda(yumuşak su balıklarında) kavga faydadan çok zarar verir.Beta gibi kavgacı bir balık(yumuşak suyu tercih eder) çok dayanıklı olmalıdır.Yumuşak suda yaşamalarına rağmen bataklıklardaki yüksek kalsiyum oranı onlara güç verir.Suyun yumuşak ve phın düşük olmasının nedeni yine çamurdaki proteindir.(çamur=ıslanmış toprak,toprakda çok az kum vardır ve çoğunu çürümüş hayvan ve bitki artıklarından oluşur yani mineral açısından zengindir ama protein çok daha fazladır vs.vs. doğal döngüyü anlatmayacağım artık).Saygılar...
malawi_cheart2011-12-09 18:46:19

Beğenenler: [T]211689,Onur Özer[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TropikalbalıkÇevrim Dışı

Kayıt: 30/10/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 2024
TropikalbalıkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ağustos 2012 23:34
Neon-Rasbora-Labirentlilerin bazı türleri ile canlı doguranları aynı akvaryumda bulundurmayın.Tabi siz yumuşak suda yaşadıklarını bildiginiz için suyu yumuşatıp canlı doguranların ölümüne neden olucaksınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir