Canlı Doğuranlar Sorular-Cevaplar


AlpBökeÇevrim Dışı

Kayıt: 16/11/2005
İl: Ankara
Mesaj: 935
AlpBökeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2006 19:22

Yaptığım çalışmaya tam olarak makale diyemeyiz ama canlı doğuranlar (çok msj geldiği için arka sayfalarda kalıyor ve yararlanılmıyor)forumunda açtım ve burdada bulunarak daha yararlı olmasını sağlamak istiyorum.

1-Canlı doğuranlar kaç günde bir yavrular

Cevap:Bol bitki,28 derece sıcaklık,canlı yem ve bitkisel yemi dengeli olarak kullanmak gerekli ve havalandırma ile 30 günde bir yavruladığı biliniyor.

2-Erkekle çiftleştikten ne kadar sonra yavrular çıkar

Cevap:Çiftleşme olduktan 1 hafta sonra dişi karnına yavruları alır ve 22 gün sonrada embriyo gelişimini tamamlayarak yumurtalar yırtılır ve yavrular çıkar ortaya.

3-Yavruluğa almalımıyım?

Cevap:Canlı doğuranların hepsi için en elverişli akvaryum bol bitkili bir akvaryumdur.Dişiniz yavrulayacağında ya onu bol bitkili bir akvaryuma alın ya da akvaryumunuz bol bitkili olsun(en sağlıklısı) yada rafya,bulaşık teli kullanın.Yavruluk en son çaredir.

4-Yavrular kaç ayda ürerler?

Cevap:Yavrular normalde 2 ayda uygun boya gelip 4 aydan sonra üreyebilirler.Ama akvaryumumuzun şartlarına bağlı olarak 6 aydan sonra yavru rahatça alınabilir.

5-Yemleme nasıl olmalı?

Cevap:Yetişkin yemlemesi haftada bir canlı yem,haftada bir ıspanak ve normalde piyasada bulunan kaliteli canlı doğuran yemleri verilmelidir.(ıspanak ve canlı yem haftada 3 ekadar çıkarılabilir.

Yavruların yemlemesinde ise daha küçük oldukları için canlı yemler iyice kurutularak verilmeli ve ıspanak normalden biraz daha fazla haşlanmalı ve haftada en az 3 kez verilmeli.

Ayrıca haşlanmış yumurtanın sarısını beyazdan ayırıp su dolu fincan içinde 1 saat bekletip toru oluştuktan sonra suyu boşaltırız ve kalan yumurta sarısını balıklara veririz.(tavsiyem ıslak vermeyin oda kurusun.)

6-Tuz atmalımıyım?

Cevap:Canlı doğuran akvaryumuna kaya tuzu(turşu tuzu) atılmalıdır.Ancak bitkili akvaryumlara dahada az atılmalıdır miktar olarak bitkisiz akvaryumlara her 10 litreye 1 çay kaşığı bitkili akvaryumlara ise daha az atılmalıdır.Tuz çok hassas bitkileri etkileyebilir bu yüzden tuz yerine kaliteli dezenfektan ilaçlarını kullanabilirsiniz.

7-Hangi balık hangisiyle yaşar?

Cevap:Canlı doğuran karmanın en rahat yapılabildiği akvaryumdur.Kılıçlarda erkek genelde tek tutulmalı ancak akvaryum çok büyükse en azından 4 erkek bulunmalıki kavga dağılsın.Veliferalardada aynı durum sözkonusudur.Lepisteslerde erkeğin daha fazla tutulması şov açısından güzel olacaktır ancak tek erkek her canlı doğuranda 4 dişiye yeter.

Buradan bir ricada bulunmak istiyorum lütfen canlı doğuranları japonlarla ve çikletlerle beslemeyin bazen birbirlerini öldürmez yada kuyruklarını yemezler ama emin olun onlar hiç rahat değil...

8-Sıcaklık nasıl olmalı?

Cevap:Sıcaklık önemlidir hernekadar canlıdoğuranlar 20-30 arası sıcaklığa dayanabilselerde ben normalde 27-28 yavru alma durumunda ise 29 derece sıcaklıktan yanayım en iyisi böyledir.

9-Hastalık durumları nasıldır?

Cevap: Canlı doğuranlar gerektiği gibi bakıldığında en canlı renklere sahip bana göre 1. ama çoğuna göre 2. balıktır(diskusu saymamak mümkün değil) ve bu renkler sağlıktan dolayı gelir siz balığınızı uygun şartlara göre beslerseniz hiçbir sorununuz olmaz.

Kısaca hastalıkları ve çaresini özetleyeyim

Dış parazit:Balıkların sürtünmesi ile anlaşılır.Akvaryuma yeterli miktar tuz eklenmelidir.

İç parazit:Kan toplaması,görüntüde bozukluk gibi etkileri vardır.Sera baktopur kullanarak geçirilebilir.

Mantar:Kuyruk erimesi ve anormal davranışlardan anlaşılır  çaresi sera baktopurdur.

Stress:Balıkların anormal davranışları gözlenir.Tedaviden sonra büyük ihtimalle oluşacaktır.Sera ectopur kullanılması yararlıdır.

Beyaz benek:Balıkların  üstünde beyaz lekeler oluşur,su değişimleri sonrasında görülür genelde.Tedavisi ise contra ile yapılır ve sıcaklık 30 dereceye çıkarılmalıdır.

10-Canlı doğuranlar güzel midir?

Cevap:Evet hemde çok...

Umarım yardımcı olur...

stranger2006-7-4 15:43:6

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umitarslanÇevrim Dışı

Kayıt: 26/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 88
umitarslanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2006 16:08

Mustafa bey yaptığınız çalışma için çok teşkkürler.Canlı doğuranlar beslemeye yeni başladım ben ve benim gibilerin işine çok yarayacağından eminim.

Saygılar...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

faruk ömerÇevrim Dışı

Kayıt: 05/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 86
faruk ömerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2006 15:33
çok iyi düşünmüşsünüz ancak bu yazı amatörler için galiba

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2006 04:36

[QUOTE=faruk ömer]çok iyi düşünmüşsünüz ancak bu yazı amatörler için galiba[/QUOTE]

1) Amatörlük güzel şeydir... İnsanın bir işe sıkı sıkıya sarılmasını ve o işten zevk almasını sağlar.

2) Her işin bir yeni başlayanı, bir de eskisi vardır. Eskilerin yenilere bilgi aktarması ise o işin gelişmesini, işi yapanların ustalaşmasını sağlar.

Saygılarımla;


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

1759Çevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2006
Mesaj: 4
1759Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2006 21:52

[QUOTE=faruk ömer]çok iyi düşünmüşsünüz ancak bu yazı amatörler için galiba[/QUOTE]

İnsanların  cümleler kurarken kullandıkları kelimelerin manalarını bilmeleri gereklidir  diye düşünüyorum.Tahminimce amatör ve profosyonel kelimelerinin anlamlarını bilmiyorsunuz ve size bir sözlüğe bakmanızı tavsiye ederim.Tahminimce siz acemiler için demek istemişdiniz ama size malesef bu konuda da  katılmıyorum.Yazan arkadaş oldukça yararlı bilgileri derleyip toplamış ve makale haline getirmiş.Hala ekmek kırıntısı ile balık beslemeye çalışan insanlar varken bu yazılanlar hiçde acemi işi değil bence.Saygılar


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquariumÇevrim Dışı

Kayıt: 03/08/2006
İl: Bolu
Mesaj: 226
aquariumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2006 22:02
Mustafa çok teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir