Canlıdoğuranlarınıza Doğru Bir Akvaryum Kurun


Imperfectnest495Çevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2012
İl: Diyarbakir
Mesaj: 574
Imperfectnest495Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2014 23:04
  Öncelikle, herkese içten bir merhaba;
 Bugün size, doğru bir canlıdoğuran akvaryumu nasıl kurulur, elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım. Umarım bir kuble de olsa yardımı olur.

 Eğer canlıdoğuran besleyeceksek, ilk bilmemiz gereken şey; Canlıdoğuranların bakımının çok kolay olmadığıdır ama başka balıklardan alamayacağımız hazları da bu familyada tadarız.
Bu yüzden sizin öncelikle, bakımı daha kolay balıkları besleyip, deneyim etmeniz ve hobide biraz basamak çıkmanız gerekir. Bu hobi bol seviyeli bir bilgisayar oyununa benzer, her seviyedeki hobici, her balığı seviye atlamadan besleyemez. Size tavsiyem; En az 3-4 yıl başka cephelerde seviye ve bilgi arttırmanızdır.
  
  Eğer; Kendinizi canlıdoğuran beslemeye hazır hissediyorsanız, öncelikle, küçük akvaryumları bir kenara bırakmalı ve en az 200 litre ebatında bir akvaryum edinmelisiniz.
 Öyle akvaryumu kurduğunuz gibi balıkları akvaryuma salamazsınız, öncelikle, doğayı örnek almalısınız; Bu balıkların birer oyuncak ya da süs eşyası değil, doğadaki ekosistemin bir parçası olan, göl ve akarsularda yaşayan birer canlı olduğunu kavramalısınız. Eğer bunu kavrarsanız, hem balıklara daha iyi bakar hem de balıklarınıza adeta bir dost olur, bağlanırsınız.

  Bunları da kavradığımıza göre, artık hazırsınız. Öncelikle yavrularımızı düşünerek 3  akvaryum aldık(Ufak), alacağımız yavruları burda büyüteceğiz. (Eğer, "Ben yavruları, bol bitkili bir akvaryumda, anaçların yanında da büyütebilirim" derseniz, yavrulara akvaryum kurmanıza gerek yoktur ama "yavruluk" denen o plastik hapishane, balıkların sağlığını kötü yönde etkileyeceğinden kullanılmamalıdır.)Akvaryumumuzdan bir hafta önce de elzem şeylerden olan "Karantina Akvaryumu"nu  kurduk ve hem yavru tanklarına hem de karantina akvaryumuna az sonra ana tanka uygulayacağımız şeyleri uyguladık. Balıkları aldığımızda, ilk önce bu akvaryumda bir hafta bekleterek, eğer hastaysa ana akvaryumdaki balıklara geçirmesini engelleriz ve herhangi bir hastalık durumunda da balıkları buraya alacağız, ana akvaryumda asla ilaçlama yapmayacağız. Artık herşey hazır olduğuna göre akvaryumu doldurabilirsiniz. Sonra PetShoptan aldığımız (Akvaryumun tabanında en az 4 cm kalınlığında bir katman oluşturacak) kumu iyice taze, sade suyla yıkar ve 6-7 kere çalkalarız, böylece kumun arasındaki pisliğin akvaryuma salınması ve kumu ilk koyduğumuzda oluşacak toz yoğunluğunu da azaltmış olacağız. Yalnız kumumuzu asla renkli ve suni olanlardan seçmemeli, bunların bir süre sonra suda çözünerek, kimyevi maddeler ortaya çıkartarak, balıklarımızın sağlığını tehtid edebileceğini unutmamalıyız. Bu balık sağlığı dışında, doğallığı yok ederek göz zevkimizi de bozar. 
  Evet, kumumuzu da (en az) 4 cm kalınlığında serdik. Şimdi sıra suyu doldurmaya geldi; Öncelikle kumun havalanıp tozutmaması için akvaryuma çok iyi yıkanmış bir tabak koyarız ve suyumuzu tabağın üzerine doğru dökeriz. Şimdi, aldığımız hava taşını kuma gömüp, dış filtremizi çalıştırabiliriz.
  100 litreden büyük hacimlerde, iç filtre temizliği tam yapamaz ve bu oturtmaya çalıştığımız biyolojik dengeyi ve dolayısıyla içinde yaşattığımız balıkların da sağlıklarını kötü yönde etkiler. Akvaryuma koyacağımız dış filtreye bağlı borunun ucunu da bir fileyle kapatarak (Tortuların geçebileceği fakat balıkların geçemeyeceği boyda delikleri olan.) balıkların dış filtre tarafından yutulup ölmesini de engelleriz. Dış filtre bakımlarınızı da yapmanız, akvaryumda kurduğunuz düzeni ve balıkların sağlığını pozitif yönde etkileyecektir.
  Akvaryumumuza, balıkların ani ısı değişiminden hasta olmaması ve kışın bile üşümemesi için, akvaryumumuzun boyutuna göre, kaliteli bir ısıtıcı alıp, 26-27 C'ye sabitledik.

 

  Tebrik ederim, akvrayumunuzu kuralı tamı tamına bir hafta oldu ve bu süre içinde de her zaman olacağı gibi akvaryumu durmaksızın devirdaim ettiniz. Artık akvaryum, canlı doğuranları daha bir doğal ortamında hissettirecek ve yavrularınızın hayatta kalma macerasında onlara çok yardımı dokunacak bitkileri ve akvaryumun temizlikçileri, sevimlimi sevimli çöpçüleri yaşatmaya hazır!

 Şimdi ise, özlem dolu 1 ayı da beraberce geride bıraktık ve bu süre zarfında akvaryumdaki hiç bir ekipmanın fişini çekmedik. Kim bilir kafamızda akvaryumumuza ne kombinler uydurup durduk. Evet, artık sonunda akvaryumumuza bir trio (1 erkek 2 dişi) kılıçkuyruk ekleyebiliriz ! 10 gün sonra ise 2 dişi daha ekleyeceğiz (Kılıçkuyruk dişisi)

 Bir ay daha su gibi geçti, kılıçkuyruklarımızdan, onlarca yavru aldık belki ... ve sonunda, platy ekleme zamanı geldi ! ...


  Bir ay sonra yelken,sonraki ay normal molly ekledik ama bunları aniden değil yavaş yavaş 3'er, 3'er yaptık, 10 balığı aniden akvaryuma salmadık. PetShopta balıkların hareketlerini iyice inceleyip takip ettik, önlem olsun diye bir hafta da karantinada beklettik.

  Evet, son ayımızda geçti ve artık 4-5 ayın sonunda lepisteslerimizi de 2'şer, 3'er ekledik.
Akvaryumumuz artık tam anlamıyla hazır;Balıklara kaliteli, markalı yemler aldık, arada haşlanmış bezelye içi ve damarsız haşlanmış ıspanak verdik. Arada artemia, su piresi, (Akvaryumu çok kirletip sarartmayacak şekilde,) yumurta sarısı verdik, haftada bir sarımsaklı yem yaptık, onunla balıkları besledik.

  Aldığımız en ufak akvaryumu (En az 20 litre) yeni doğan yavruları palazlandırmak için kullandık, diğer akvaryumlarımızda ise (En az 50 litre) erkek ve dişi yavruların, erkenden çiftleşip, doğurarak zarar görmesini ve sakat yavruları engellemek için daha erkekler belli olur olmaz, erkek ve dişi yavruları ayırdık, hem böylece daha büyük balıklar elde ettik. (Erken çiftleşen balıkların büyümesi, yavaşlar veya tamamen durur.) Yavrularımızı da, kaliteli yemler ve artemiadan mahrum etmedik.

  Bütün akvaryumlarımızın dip çekimini haftada bir yapıyoruz ve üstten de su çekip haftada 2 kez taze su eklemesi yapıyoruz.

                                 
                     Tebrikler ! Artık, gerçekten bu hoyi hakkını vererek yapıyorsun !
 Sağlıklı balıklar, mutlu hobiler dilerim. Bereketli doğumlar ...



  
İBOW@R2014-12-21 23:08:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

amatör39Çevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2015
İl: Kirklareli
Mesaj: 13
amatör39Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2015 12:56
Bu  makaleyi çok yararlı buldum tam düşündüğüm arzuladğım akvaryunm için . yazılmış sanki bu konudaki daha detaylı bilgilerinizi fikir ve önerilerinizi örenmek istiyorum bana yardımcı olacağınızı düşünüyorum . frumda yada özel mesaj olarak bana yardımcı olursanız çok teşşekkür edeceğim  hemde bu hobimle ilgili konusabileceğim birilerin olması çok hoşuma gidecektir


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cyrusÇevrim Dışı

Kayıt: 04/12/2014
İl: KKTC
Mesaj: 11
cyrusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2015 20:44
Son derece bilgilendirici;makale niteliğinde bir yazı olmuş ellerinize sağlık.
birde canlı doğuranların akvaryumunun  iç dekoru nasıl tasarlanmalı  bitkilendirilmeli mi bitkilendirilecekse ne tür bitkiler canlı doğaran balıklara uygun olur.

bunlarıda daha sonra belirtirseniz yeni başlayanlara bir balangıç çizgisi çizmiş olursunuz.
teşekkürler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selin7777Çevrim Dışı

Kayıt: 01/09/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 126
selin7777Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2015 11:07
En az 200 litre ? AkvaryumculR ne yApıyor ayrıca bilinçli birinin bakabileceği en kolay balık türüdür lepistesler ??

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Imperfectnest495Çevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2012
İl: Diyarbakir
Mesaj: 574
Imperfectnest495Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2015 21:05
 Akvaryumcular, bu işi sadece pazarlama amaçlı yaparlar ve balıklar ellerinde bizdekiler kadar kalmaz. Hatta buna rağmen, Petshoplarda çokça ölü balığa rastladım. Akvaryumun litresine uygun olmayacak kadar çok balık koyduklarından, balıklar sürekli stres altındadır ve amonyak patlamasından çoğu balık hastalanır ve ölürler.Bu hobide, petshopların akvaryumlarını örnek almak değil, tavsiyelerini dinlemek bile yanlıştır. Sonuçta sadece "Ticari" düşünürler.

  Evet, çok çoğalan balıklar olduklarından, bu nüfus patlamasını önleyecektir. 200 itreden aşağı bir akvaryumda, pek sağlıklı üretim yapamazsınız.



[QUOTE=cyrus]Son derece bilgilendirici;makale niteliğinde bir yazı olmuş ellerinize sağlık.
birde canlı doğuranların akvaryumunun  iç dekoru nasıl tasarlanmalı  bitkilendirilmeli mi bitkilendirilecekse ne tür bitkiler canlı doğaran balıklara uygun olur.

bunlarıda daha sonra belirtirseniz yeni başlayanlara bir balangıç çizgisi çizmiş olursunuz.
teşekkürler.

[/QUOTE]

 Evet, doğalarında da bitkili bir yerde yaşadıklarından, bol bitkili bir akvaryum onları evlerinde hissettirecektir hem de gözlerinizi bayram ettirir. 

 Bitki olarak; Anubias, saz, gül, zeytin, java fern, tilki kuyruğu, limon, çınar, java moss, bacoba monieri gibi çok geniş bir seçenek listeniz bulunmakta. Bunu bir de mangrow köküyle taçlandırabilirsiniz. Bir moss duvarı yapabilir ya da taşlara moss sarabilirsiniz.

   Bence, bitkisiz akvaryum, çıplak akvaryumdur. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

İlksen ŞahinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 765
İlksen ŞahinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2015 22:19
Uzun süre melek discus ve tropheus gibi severek beslediğim canlıların üzerine biraz daha az uğraşlı olan bir canlı doğuran akvaryumu yapmayı çok istemiştim fakat zaman olmadı.Umarım birgün yapabilirim.

Bilgiler için teşekkürler umarım ihtiyacı olanlara ulaşır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir