Caprazlama


AzeriÇevrim Dışı

Kayıt: 11/02/2012
İl: Izmir
Mesaj: 701
AzeriÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2012 13:35
Arkadaslar farkli canli doguranlari caprazlayinca guzel baliklar ortaya cikiyormus bunu hangi baliklar uzerinde denesem? Ve sonuc hangi yeni melezler olabilir?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2012 14:52
Haklısın kardeşim. Çaprazlamalarda çok güzel balıklar çıkıyor. Bazı şartlar var tabi. Öncelikle: Melez balıkları piyasaya sürmemelisin, türlerde bozulma olur. Melezler hep sende kalmalı ve onları en uygun şekilde çoğaltmalısın. Herhangi bir türün bozulmasına neden olmamalı.

Bunlara uyduğunda sana canlı doğuranlarda hangi türler çaprazlanabildiğini söyleyim:

Hiç bir müdahale etmeden kendi kendilerine çaprazlanan balıklar:
Lepistes x Endler
Lepistes x Gambusya
Endler x Gambusya
Moli (sphenops) x Moli (latipinna)
Moli x Velifera


Bunlardan kırmızıya boyadıklarımı bir arada tutma.
Çünkü Velifera ve Endler'ler mutlaka safkan olması gereken türlerdir.
Gambusya çaprazlamalarında ise sadece dayanıklılık katmak için kullan, görsel olarak pek bir şey elde edeceğini sanmıyorum. Gösterişsiz bir balık. Bir dönem Latipinna moli x gambusya denedim ama ayırdığım akvaryum küçük, gambusya da doğadan toplanan vahşi bir balık olunca stres yaptı, akvaryuma geri saldım ve şimdilik bu çaprazlama askıda.

Geldik ikinci gruba, yani çiftleşmeleri için ekstra işler yapman gerekn grup. Bunlar bir arada olduklarında çiftleşme çoık nadiren olur. Çiftleşme olabilmesi için bir türün sadece dişileri, diğer grubun da sadece erkeklerinin bulunduğu bir akvaryum kurman gerekir:

Kılıçkuyruk x Plati (Maculatus)
Kılıçkuyruk x Palti (Variatus)
Moli (sphenops) x Lepistes
Moli (sphenops) x Endler

Bunları yapacaksan dediğim gibi dişi erkek ayrımı yapmalı ve bir tanka toplamalısın.
Dişileri seçerken mutlaka ve mutlaka bakire dişiler bulman gerekiyor yoksa melezlenme olmuyor. Bu yüzden çok genç - yeni yeni erginleşmiş dişiler bulman gerekli.
Sonrasını balıklar hâllediyor zaten.

Bir de genetik olarak çaprazlanabilen ama fiziken birbirlerinden çok uzak oldukları için çiftleşme için gerekli ortam hazır olsa ve balıklar da istese bile çiftleşme ya' hiç olmuyor, ya da çok çok zor oluyor:

Lepistes x Velifera
Lepistes x Moli (Latipinna)
Endler x Velifera
Endler x Moli (Latipinna)

Yukarıdaki çaprazlamaları yapabilmek için özel ekipmanlar sayesinde yapay döllenme olması gerekiyor, bu da bizi aşıyor.

Konuya girmişken şunu da söylemek gerekiyor:

Bazı çaprazlamalar ise sonundda melez yavrular dünyaya getiriyor ama bu melezler kesinlikle kısır türler oluyor. Bunun olma ihtimali çok düşük çünkü çiftleşme genelde hiç olmuyor, olursa yumurtalar anne karnında ölüyor, ölmezse doğumun takibinde 1-2 saat yaşayıp ölüyor, orada ölmezse erginliğe ulaşmadan ölüyor, orada da ölmezse bu kez gösterişli olabilen ama asla soyunu devam ettiremeyecek olan kısır balıklar dünyaya geliyor ki biz bunu asla ve asla istemeyiz.
Bunlar da:

Lepistes, Endler, Moli ve Veliferaların; Kılıçkuyruk ve Plati türleriyle olan çaprazlamalarından meydana gelen melezlerdir.

Sana tavsiyem şu, yapacaksan ayrı bir akvaryum kur, içine özel varyete olmayan Lepistes erkekleri doldur, yanına da yavru-genç hiç döllenmemiş olan dişi moliler koy (sphenops).
Burada elde edeceğin melezler lepistesin varyetesi, biçimi, rengi, deseni ile molinin rengi ay kuyruklu olup olmaması ile ilgili olacaktır. Çok çeşitli seçenek çıkar. He bir de moli için kahverengi, gri ya da sarı renk bulmalısın, siyah renktekilerle lepistesler ilgilenmez, beyazlar da latipinna ya da latipinna melezidir.

Örnek olarak ben Alman lepistes ile Ay kuyruklu Sarı sphenop Moli'yi çaprazladım, dişi hamile kaldı, 2 hafta sonra doğum olmasını bekliyorum bakalım ne çıkacak sonunda


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HeisenbergÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2011
İl: Ankara
Mesaj: 2494
HeisenbergÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2012 17:54
Moli-velifera=molifera
plati - kılıçkuyruk=plati kuyruk
endler - lepistes= endpistes

bunlar benim koyduğum çaprazlamada doğan balıkların isimleri ama böyle bir şey doğaya zarar verebilir

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir