Çiftleşen Canlı Doğuranlar ve Diğerleri!!!


alicankaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/01/2006
İl: Ankara
Mesaj: 342
alicankaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2007 18:21
Crossing-Over la ilgisi yok. Çünkü crossing-over zaten eşey ana hücrelerinde görülür yani döllenen bir yumurta crossing-over geçirmeyeceği için (çünkü döllendikten sonra mitoz bölünme geçirir) bu konunun yavruya bir etkisi olmaz çünkü her eşeyli üreme hücresi crossing-over yapar çünkü mayoz bölünme gerçekleştirir. Ama kromozom sayısı aynı olmassa çiftleşme gerçekleşmez bunun sağlanması lazım ilk olarak. Daha sonra türler aynı olursa kırma ihtimali daha kolay olur ve artar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mustafa KısacıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/10/2007
İl: Malatya
Mesaj: 274
Mustafa KısacıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2008 01:20
[QUOTE=:::GreenDay:::]Çok büyük bir yanlışlık var. Canlıların üreyebilmesi için aynı aileden olması yeterli değildir. Kromozom sayılarının aynı ve homolog, bu homolog kromozomların arasında Crossing-Over görülmesi gerekir.

  [/QUOTE]Olayın crossing-over veya kromozom sayısıyla alakası yoktur. Atlarda 64 kromozom, eşeklerde 62 kromozom bulunur ama çok rahat bir şekilde çiftleşebilirler. Oluşan yavru yani katır kısırdır fakat yine aynı şekilde farklı kromozom sayısına sahip oldukları halde çiftleşen ve katır gibi kısır değil yine üreyebilen yavrular meydana getiren çok sayıda canlı vardır. Farklı türlerin çiftleşmesi zordur ama bu zorluk kromozom sayılarının farklı olmasıyla açıklanamaz. Çiftleşmeyi engelleyen olay; yumurta hücresinin sperm hücresini içine almamasıdır. Halbuki sizin bahsettiğiniz olay sperm yumurtaya girdikten sonra gerçekleşen olaylardır. Tabi bu demek değildir ki sperm yumurtaya girdikten sonra sorun kalmıyor. Yani sperm içeri girdikten sonra da birçok engelle karşılaşarak üreme olayını gerçekleştiremeyebilir. Nitekim aynı türde bile (mesela insanlarda) çiftleşirken sperm yumurtanın içine girse bile hamilelik gerçekleşemeyebilir. Ama türler arası üremeyi engelleyen temel mekanizma yumurta hücresinin spermi içeri almamasıdır. Her türün üreme hücrelerinin yüzeyinde birbirlerini tanımalarına yarayan yapılar mevcuttur ve bu yapılar türe özgüdür. Ancak bazı türlerde(özellikle akraba olanlarda) bu yapılar birbirlerine benzer ve türler arası üremeye neden olur. Ayrıca crossing-over olayından bahsetmişsiniz, bu olmazsa üreme olmaz demişsiniz. Crossing-over üremede çeşitliliği sağlamaya yarayan bir olaydır yani bu olmazsa üreme olmaz demek temelden yanlış bir varsayımdır. Nitekim her türde crossing-over olmaz ve gayet rahat bir şekilde üreyebilirler.
mico2008-12-25 01:22:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BatuaydinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2008
İl: Ankara
Mesaj: 5944
BatuaydinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2009 16:06
Fotoğraflar gözükmüyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir