co2 tüpleri ne kadar güvenli?


ethemÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 464
ethemÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2010 00:58
[QUOTE=odemisli]Ben co2 tüpünü yangın söndürme tüpünden kullanıyorum.Aldığım yerdeki usta 8 mm çekme borudandır dedi.Sizce uygun mudur?[/QUOTE]
 
Halil bey co2 tüpü ile yangın söndürme tüpleri arasında  malzeme ve yapım farkı vardır .Tüpünüz yangın söndürme tüpünden bozma ise kesinlikle kullanmamanızı  önericem . Co2 gazı gezici oldugundan 50 derecelerin üzerine çıktıgında basıncıda artar .Eger kullandıgınız tüpler co2 gazına uygun tüpler degil ise kullanmamanızı tavsiye ederim .Belli firmaların Co2 tüpleri 400 derece ısıya dayanabilcek özelliklerde çeliklerden yapılmadır, yangın söndürme tüplerinden çok daha kalındır ve ve dikişsizdir.Kalındır derken tüpün lt büyüklüğüne göre ortalama  4-6 ml çıkabilir.Dikişsiz demek  özel alışımlı çelik çekme silindir gövdedir.Yangın söndürme tüplerinde ise tıpkı soba boruları gibi bükülerek iç kısımdan kaynaklanmıştır, bunu kaynagı dış kısımdan göremeyiz.Kısa bilgim dogrultusunda co2 tüpü ile diğer tüpler arasındaki farkı anlatmak istedim ve
 Co2 gazını tanımlayan bir makaleyi tüm akvaristlerle paylaşmak istiyorum.
 

 

1)      KİMYASAL ÜRÜN KİMLİĞİ

Ürün Adı: Karbondioksit
Kimyasal Adı: Karbondioksit
Kullanım Alanı: Karbondioksit su içinde kolayca çözünerek hafif asidik solüsyona dönüşür. Bu yüzden genellikle mineral asitlere katılan suyun asiditesini ayarlamak için kullanılır. Çözünebilirliği sayesinde aynı zamanda bütün içeceklerin içinde köpük oluşması için seçilen bir üründür.

 

                     2) BİLEŞİM,BİLEŞENLERLE İLGİLİ BİLGİ    

 

 BİLEŞEN

   %         

 HACİM

 PAR.PAT.      

 TÜZÜGÜ                       

      PEL     

  OSHA(2)                                           

 TLV-              

  ACGIH(3 ) 

 LD50 veya     

   LC50(5)                                                                                                                               

 Karbondioksit

Formül:co2

Cas no:124-38-9

 

    99.9’dan

   99.995’e

   kadar                

 5000 ppm

 Mak(1)

 5000 ppm

 TWA(4)

 5000ppm

 TWA

 30.000 ppm

 STEL(6)

 UYGULAMA YOK

(1) MAK: Kapalı işyeri havasında bulunmasına müsaade edilen ve orada 8 saat çalışacak olanların sağlıklarını bozmayacak azami miktar
(2) PEL — QSHA: A.B.IJ Iş Güvenliği Işçi Sağlığı Işçi Sağlığı Idaresi’ nce Izin Verilen Maruz Kalınma Sınırı
(3) TLV — ACGIH: Amerika Devlet Sanayi Hijyeni Görevlileri Birliği, Eşik Sınır Değeri
(4) TWA: 8 saatlik işgünü boyunca maruz kalınabilecek ortalama miktar
(5) LD: Farelerde öldürücü miktar, LC: Farelerde öldürücü konsantrasyon
(6) STEL: 15 dakika boyunca maruz kalınabilecek azami miktar.

 

                   3)TEHLİKENİN TANIMLANMASI

Kokusuzdur, renksizdir, parlayıcı olmayan bir gazdır. Ortamdaki oksijen seviyesini %19.5 ‘in üzerinde olmasına dikkat edilmelidir. Karbondioksite maruz kalmak mide bulantısına ve solunum sorunlarına neden olabilir. Basınçlı gazdır. 50°C’nin altında kullanılmalı ve muhafaza edilmelidir.

 

                    4)İLK YARDIM VE UYGULAMALARI

Karbondioksit serebral vazodilatördür. Yüksek konsantrasyonlarda solumak, ani dolaşım yetersizliğine neden olup koma ve ölümle sonuçlanabilir. Düşük konsantrasyonlarda karbondioksitin mükerrer defalar solunmasının zararlı etkileri bilinmemektedir. Düşük konsantrasyonlardaki karbondioksit hızlı solunum ve başağnsına neden olabilir. Etkilenen kişi boğulduğunu farketmeyebilir.
KARBONDIOKSIDE AŞIRI MARUZ KALINAN TÜM VAKALARDA DERHAL TIBBI MÜDAHALE ZORUNLUDUR. KURTARMA PERSONELİNDE SOLUNUM CİHAZI BULUNMALIDIR. Etkilenen kişiye yardım edilerek gazla kirlenmemiş bir alana göturu imeli ve temiz hava soluması sağlanmalıdır. Etkilenen kişi sıcak tutulmalı ve dinlenmesi sağlanmalıdır. Gazla kirlenmiş alandan çabuk uzaklaşmak çok önemlidir ve eğer nefes alma durursa suni solunum ve oksijen takviyesi uygulanmalıdır. Tıbbi yardım istenmelidir. Etkilenen kişi sıcak tutulmalı ve dinlenmesi sağlanmalıdır.

 

                    5)KULLANMA ve DEPOLAMA

Kuru karbondioksit aşındırıcı değildir ve tüm yapı malzemeleriyle birlikte kullanılabilir. Nem içeren karbondioksit, karbonik asit oluşması nedeniyle, genellikle aşındıncıdır. Nemli karbondioksit uygulamalarında, 316, 309 ve 310 paslanmaz çelikler, Hastelloy A, B C tipleri, ve Monel kullanılabilir. Demir nikel alaşımları aşınmaya karşı biraz duyarlıdır. Normal sıcaklıklarda, karbondioksit çoğu plastik ve elastomerle uyumludur.

İyi havalandırılan yerlerde kullanılmalıdır. Karbondioksit buharı havadan ağır olup çukur yerlerde birikir. Kullanım dışındayken, tüplerin kapakları takılı kalmalıdır. Vana herbir kullanımdan sonra ve tüp boşaldığmda kapatılmalıdır. Tüpler sürüklenmemeli, kaydınlmamalı veya yuvarlanmamalıdır. Tüplerin taşınmalannda tüp arabaları kullanılmalıdır. Tüpler, tüp dolum basıncından daha düşük basınçta çalışan boru veya tesisata bağlanacak ise basınç düşürücü regülatör kullanılmalıdır.

Gaz tüpten doğrudan kullanılmamalıdır. Hiçbir şekilde, ürünün tüpten çıkış hızını yükseltmek için tüp ısıtılmamalıdır. Kullanım hattından tüpe gaz geri kaçışını engellemek için kullanım hattı üzerinde geri döndürmesiz yana (check valve) takılı olmalıdır. Tüpteki gaz başka bir tüpe veya gaz sızdırmaz bir kaba aktanlmamalıdır.

Tüpler fiziksel hasardan korunmalıdır. Serin, kuru, iyice havalandınlmış, yanıcılardan uzak yerlerde bulundurulmamalıdır ve yoğun trafık olan yerlerin ve acil çıkışlann uzağında tutulmalıdır. Tüplerin depolandığı yerde sıcaklığın 50°C’i aşmaması gereklidir. Tüpler düşme veya devrilmelerini önlemek için dik olarak ve sağlam şekilde depolanmalidır. Boş ve dolu tüpler ayn tutulmalıdır. “Ilk giren-ilk çıkar” envanter sistemi kullanılarak dolu tüplerin uzun zaman depoda kalmaları önlenmelidir.

Gaz tüpleri için genel uyarı: Hiçbir zaman basınçlı gaz tüpleri veya kriyojenik (çok düşük sıcaklıklarda sıvılaştırılmış) gaz tüpleri (LC’ler) kapalı bir alanda, örneğin otomobil bagajında, minibüs içinde veya station wagon aracın içinde taşımamalıdır Bir kaçak yangın, patlama, boğulma veya zehirlenmeye neden olabilir.

 

                     6)MARUZ KALMA KONTROLLERİ ,KİŞİSEL KORUNMA

 Havadaki karbondioksit oranını, maruz kalma sınırları içinde tutabilmek ve oksijen seviyesinin %19.5’un altına düşmesini önlemek için kullanım yerinde havalandırma yapılmalıdır.

Gözleri, yüzü ve deriyi, ürünle temastan koruyun.

 

                    7)FİZİKSEL ve KİMYASAL ÖZELLİKLER

   

 FİZİKİ HALİ(gaz,sıvı,katı)

Gaz

 

 GAZIN ÖZGÜL AĞIRLIĞI (21 Oc ve 1 Atm’de)(Hava=1)

0,906

 

 KAYNAMA NOKTASI(1atm’de)

-78,5 oC

 

 KRİKTİK SICAKLIK

30 Oc

 

 ERGİME NOKTASI

-56,6 oC

 

 YAG/SU DAGILIM KAT SAYISI

Uygulaması yok

 

 ÇÖZÜNÜRLÜK

2000 MG/1

 

 PH

Uygulaması yok

 

 KOKU ve GÖRÜNÜM

Renksiz,kokusuz gaz

 

 BUHAR BASINCI(20 Oc)

57,3 Bar

 

 

 

               8) DİĞER BİLGİLER

Linde'a ait basınçlı gaz tüpleri Linde A.Ş 'nin açık yazılı izni olmadan başka bir kuruluş tarafından tekrar doldurulamaz.

Sözlü Olarak verilmiş ve ima edilmiş garantilerin reddedilmesi

Bu belgenin hazırlanışında mümükün olduguna özen gösterilmesine rağmen

LİNDE A.Ş. olarak hernangi bir garanti verilmeesi ve burada bulunan bilglerin dogru ve eksiksiz olmalarına ilişkin bir iddiada bulunulması söz konusu degildir. Bu bilgilerin kullanıcılara uygunlugu ile ilgili veya kullanımından dogan sonuçlardan dolayı LİNDE A.Ş. hiç bir sorumluluk kabul etmez. Gerçek ve/veya tüzel kişiler buradaki bilgileri kendi özel amaçlarına uygunlugu konusunda kendileri karar vermelidir.

ethem2010-03-10 21:21:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LemarkÇevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2009
İl: Izmir
Mesaj: 238
LemarkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2010 15:51
2 litrelik sabit hacimli bir tüpe 2.5 litre gaz nasıl dolduruluyor anlayamadım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kayiboyuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/12/2009
İl: Giresun
Mesaj: 1352
kayiboyuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2010 15:04
2 Litrelik tüpte gazın genleşmesi ihtimaline karşı emniyet alanı bıralkılıyor, işgüzar arkadaşta güya güzellik olsun diye bizimkinin tüpünü lıka lık doldurmuş gaza genleşecek alan kalmamış benim anladığım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vuslatÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]6339,1[/B]
Kayıt: 14/11/2006
İl: Sivas
Mesaj: 3591
vuslatÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2010 18:38
    Aytaç CO2 tüpümü aldığım yere en son tüpü doldurttuğumda dolumun 2 lt nin altında olmasını söyleyecektim muhabbet esnasında unuttum. Akşamına tüpü teslim almaya gittiğimde daha ben söylemeden satıcım tüpü 2 kg değil 1,7 kg doldurduğunu söyledi.
 
   Ayrıca CO2 tüpüm mobilyanın içerinde dış filtre ile birlikte elektrik tesisatını olduğu bölümde. Kullandığım selenoid vana ısınmasından dolayı dolap içerisideki ısı; fan çalışmasına rağmen dolap kapağı kapalı kalınca 30 Cº yi buluyor. CO2 yi 7/24 verdiğimden dün selenoid vanayı çıkartım ve fan her ihtimale karşı hala dolap içerisininde çalışıyor. Isı 22-23 Cº.
 
   Selenoid vanaya ihtiyaç olduğu zaman selenoid vananın bobin kısmını termal silikon ( bilgisayar işlemcilerine uygulanan soğutma silikonu ) ile kaplayıp kullanmayı düşünüyorum. Üzerine fanın üflediği soğuk hava sayesinde sıcaklığı düşer ümidindeyim. Sizce uygun olurmu?
 
Saygılarımla...
vuslat2010-03-19 18:45:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Lord_MelkorÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2009
İl: Ankara
Mesaj: 39
Lord_MelkorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2010 09:23
Ben tüm gerekli tesisatı toparlayıp, hatta vana ve co2 tüpünü siteden bir arkadaştan almıştım. Akvaryum yattığım odada bulunuyor. Dolayısıyla gece uyurken sürekli aklıma geliyordu; patlarmı acaba felan diye. Geceleri rahat uyuyamaz olduğumdan tüm sistemi söktüm. Co2 kullandığımda coşmuşlardı fakat şimdi yavaş yavaş ölmeye başladılar.

Keşke yeniden kullanılabilir, yarım litrelik tüpler olsa da onlardan kullansak. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir