CO2 YAPARKEN DIKKAT


yakut14Çevrim Dışı

Kayıt: 07/07/2007
İl: Afyon
Mesaj: 29
yakut14Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2007 11:01
Merhaba ben akvaryum.com' un yeni üyelerinden birisiyim.Forumları okudukça bazı arkadaşların büyük bir tehlike içerisinde olduklarını gördüm.Bitki akvaryumlarında kullanılmakta olan; CO2 (karbondioksit) çözümleyiciler için CO2 gerekmekte ve bu sistemin pahalı olması sebebi ile ilgili arkadaşlar kendi tasarladıkları bazı icatlar yapmaktadır.Örnek:KARBONDIOKSIT üretmek için (ismi lazım değil,soğuk ve de gazlı içeceklerden;gazoz,fıçı bira ) vbg. icatlar.Bu karışımların yapımı esnasında birşey olmayabilir fakat yapılan bu karışım dayanıklı veya dayanıksız bir kap içerisine konulurken yada konulduğunda (Yangın söndürme tüpü,pet şişe,kavanoz,bidon,teneke,şişe gibi) büyük bir tehlikeye dönüşecektir.Kap içerisine konulan kimyadan çıkacak olan karbondioksit gazı sıkıştığı zaman çok büyük bir basınç oluşturur.Ayrıca su içerisinde çözünmüş olan karbondioksit artık bir aside dönüşmüş olacak (KARBONIK ASIT) eğer CO2 bu kap içerisinde sıkışırsa,   dokunulacak veya kap açılmaya çalışılacak olursa, çok şiddetli bir şekilde patlayacaktır.Bu olaya bizzat şahit oldum.Pet şişenin patlaması ile yakın bir arkadaşım sağ elinden ağır yaralanmış ve şişe içerisinden patlama ile çıkan sıvı açıkta kalan deriyi yakmıştır.Ayrıca şişenin kapağı 8mm kalınlığındaki suntayı delip geçtiğine olaydan sonra şahit oldum.Patlama mutfakta olmuştu mutfak kapısı kapalı ve pencereler kırılmamış olsaydı o arkadaşım karbondioksit zehirlenmesi sonucu ölebilirdi.Demem o ki; kendinize güvenip bu tür icatlar yapmamanızı,kullandıktan sonra karbondioksit kaplarınızı açık havada kapağı açık şekilde emniyetli biryerde muhafaza ediniz. kendi iyiliğiniz için şiddetle tavsiye etmekteyim.Kimya malzemelerini lütfen güvenmediğniz kişilerle paylaşmayınız. Sağlıklı günler dileğiyle...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4984
burakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2007 11:09

Geçmiş olsun Mehmet bey,bende mayalı sistem kullanıyorum,dediğiniz gibi şişe basınçtan taş gibi oluyor.Bir keresinde şişe patlamadı ama hortumları gece büyük bir ses ile patlattı;sonuç evde kısa çaplı bir telaş ve annemin sen evde bombamı yapıyorsun demesi idi.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oguzhanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/09/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 441
oguzhanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2007 15:07
Geçmiş olsun Mehmet Bey.Arkadaşınız için üzüldüm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HalukÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 359
HalukÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2007 16:29
[QUOTE=yakut14].Patlama mutfakta olmuştu mutfak kapısı kapalı ve pencereler kırılmamış olsaydı o arkadaşım karbondioksit zehirlenmesi sonucu ölebilirdi.[/QUOTE]


Bitki akvaryumu sahibi arkadaşların çoğu, CO2 kaynağı olarak fermantasyondan yararlanmaktadır. Fermantasyon ise genelde 1-2 litrelik pet şişelerde gerçekleştirilmektedir. Bu yöntemle elde edilen CO2 gazı sınırlı miktardadır. Ayrıca sistemin basıncı da oldukça düşüktür. Ayrıca karışımdan elde edilen toplam gaz, uzun bir süreçte ortaya çıkmaktadır. Bu şartlar altında:

- Bulunulan ortam ne kadar küçük olursa olsun, camlar-kapılar kapalı olsa dahi açığa çıkan CO2 kimsenin zehirlenmesine sebep olmaz. Duman zehirlenmesi vb. durumlar asıl tehlikeyi yaratan O2'nin tükenmesi ve CO'dur. Kaldı ki akvaryuma bağlı fermantasyon bazlı sistemlerin tehlikeli seviyede CO2'yi biriktirecek üretkenlikte olması imkansızdır.

- Yukarıdaki sebeplerden dolayı camları kıracak kadar güçlü bir patlamanın oluşması yine mümkün değildir.

- Pet şişe kullanılan durumlarda patlama pek bir zarar vermeyecektir. pet şişe sünek bir malzeme olduğundan, en zayıf noktasından patlar, diğer kısımlar deforme olur ama çevreye parça fırlatmaz. Tehlike yaratabilecek tek unsur kapağın fırlaması ve göz vb. hassas organlara zarar vermesidir. Bunun dışındaki patlamalar ses (aynı balon gibi, sesli ama zararsız) ve ortalığın kirlenmesi ile sonlanır. Dikkat edilmesi gereken husus, asla cam kap kullanmamaktır. Pet şişenin aksine, cam kap patlarsa etrafa parçacıklar saçar.

- CO2 üretiminde metal tüp (çelik ayda AL) kullanıldığı durumlar ise farklıdır. Bilinenin aksine delinen tüp patlamaz. Aksine roket gibi fırlar. Diğer bir tehlikeli durum, vananın fırlamasıdır. Önlem olarak, tüpü sıkıca sabitlemek ve sağlam bir muhafazada tutmak yeterli olacaktır.

-Karbonik asit, şaraptan maden suyuna bir çok içecekte var olan, oldukça zayıf bir asittir. Asla derinizi yakmaz.

Son olarak yukarıda anlattığınız durumun gerçekleşme olasılığı, eve meteor düşmesinden daha azdır. Gereksiz yere insanların gözünü korkutacak paylaşımlar yapmaktan kaçınmanızı tavsiye ederim.

Haluk2007-07-16 16:32:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erkanmaziciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1085
erkanmaziciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2007 18:42
İnsan oksijen alıp ortama karbondioksit verir. CO2 insanı zehirleyecek bir gaz olsa, kendi kendimizi zehirlerdik. Zehirli olan gaz CO (karbonmonoksit)tir. Anlatım bana da abartılı geldi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4984
burakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2007 20:17
[QUOTE=yakut14]Merhaba ben akvaryum.com' un yeni üyelerinden birisiyim.Forumları okudukça bazı arkadaşların büyük bir tehlike içerisinde olduklarını gördüm.Bitki akvaryumlarında kullanılmakta olan; CO2 (karbondioksit) çözümleyiciler için CO2 gerekmekte ve bu sistemin pahalı olması sebebi ile ilgili arkadaşlar kendi tasarladıkları bazı icatlar yapmaktadır.Örnek:KARBONDIOKSIT üretmek için (ismi lazım değil,soğuk ve de gazlı içeceklerden;gazoz,fıçı bira ) vbg. icatlar.Bu karışımların yapımı esnasında birşey olmayabilir fakat yapılan bu karışım dayanıklı veya dayanıksız bir kap içerisine konulurken yada konulduğunda (Yangın söndürme tüpü,pet şişe,kavanoz,bidon,teneke,şişe gibi) büyük bir tehlikeye dönüşecektir.Kap içerisine konulan kimyadan çıkacak olan karbondioksit gazı sıkıştığı zaman çok büyük bir basınç oluşturur.Ayrıca su içerisinde çözünmüş olan karbondioksit artık bir aside dönüşmüş olacak (KARBONIK ASIT) eğer CO2 bu kap içerisinde sıkışırsa,   dokunulacak veya kap açılmaya çalışılacak olursa, çok şiddetli bir şekilde patlayacaktır.Bu olaya bizzat şahit oldum.Pet şişenin patlaması ile yakın bir arkadaşım sağ elinden ağır yaralanmış ve şişe içerisinden patlama ile çıkan sıvı açıkta kalan deriyi yakmıştır.Ayrıca şişenin kapağı 8mm kalınlığındaki suntayı delip geçtiğine olaydan sonra şahit oldum.Patlama mutfakta olmuştu mutfak kapısı kapalı ve pencereler kırılmamış olsaydı o arkadaşım karbondioksit zehirlenmesi sonucu ölebilirdi.Demem o ki; kendinize güvenip bu tür icatlar yapmamanızı,kullandıktan sonra karbondioksit kaplarınızı açık havada kapağı açık şekilde emniyetli biryerde muhafaza ediniz. kendi iyiliğiniz için şiddetle tavsiye etmekteyim.Kimya malzemelerini lütfen güvenmediğniz kişilerle paylaşmayınız. Sağlıklı günler dileğiyle...[/QUOTE] İyide böyle bir konu açılmadındaki amaç nedir anlıyamıyorum,konuyu açan arkadaşımız bira şişesinden falan bahsetmiş.Bunların hepsi düzmecemiydi şimdi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oburrcanÇevrim Dışı

Kayıt: 02/07/2006
İl: Adana
Mesaj: 65
oburrcanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2007 01:11

Bana çok saçma geldi camlarım kırılması falan saol uyarmak istemişsin ama patlama yapar etrafı kirletir demen yeterliydi senin anlatımın atom bombası değeri taşıyor :D


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yakut14Çevrim Dışı

Kayıt: 07/07/2007
İl: Afyon
Mesaj: 29
yakut14Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2007 03:40
Maalesef benim amacımın ne olduğunu anlayamayan arkadaşlar var herkes bir parça maya ve şerbet ile yapmıyor bu işi bir saniye içerisinde 2.5 litrelik pet şişeyi cam kadar sertleştirebilecek metodlar var amacım kimse zarar görmesin.Bu siteye ne yaptığının farkında bile olmayan küçük yaştaki akvaryum severlerde giriyor.Onlar sizin kadar çok bilmiyor olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yakut14Çevrim Dışı

Kayıt: 07/07/2007
İl: Afyon
Mesaj: 29
yakut14Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2007 03:50
http://ensonhaber.com/news_detail.php?id=64327
ve nios golünü web de inceleyiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2007 09:25
Eğer fermante co2 cam şişede yapılır ve çıkışı kapatılırsa kullanılan şişeye göre böyle bir olay yaşanabilir. Fakat bizlerin yaptığı fermante co2 hem pet şişede yapılır hemde çıkışı serbest bırakılır.
 
Soda şişelerinin patlaması ayrı bir olay, fakat fermante co2'nin cam şişede yapılmaması gerektiğine bir örnek.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rexexÇevrim Dışı

Kayıt: 02/06/2007
İl: Sakarya
Mesaj: 94
rexexÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2007 10:10
Ben bir şeyleri patlatma konusunda çok yetenekliyimdir(Hatta oda spreyi bile patlattım.Durup dururken oldu).Sayısız kere yanlışlıkla pet şişe patlattım kimi kapalıyken yanan ateşe düştü.Kimi de kapalıyken nasıl olduğunu anlamadığım bir biçimde elimde patladı.Açıkça pet şişelerin patlamasının çok büyük bir sorun olacağını sanmıyorum.Ama eğer cam şişede böyle bir sorun olursa işte bu tehlikeli olur.Yinde de cam şişenin patlamasında insanı yaralayan(hatta öldüren!)şey açığa çıkan asit değil basınçla fırlayan cam parçalarıdır.Eğer biri b u fermantasyon işini abartıp cam veya aluminyum şişe veya kutularda çok sayıda olan akvaryumlarına(yaklaşık 100 tane falan)yetecek miktarda CO2'yi tek seferde üretmeye kalkarsa o kişiyi uyarmakta fayda var.Ama az miktarda va esneme payı olan pet şişede üretilen CO2 den niye bu kadar telaşlandığınızı anlamıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2007 15:47
Karbonik asit
Karbondioksidin su ile reaksiyonu sonucu meydana gelen zayıf bir asittir: (CO2 + H2O → H2CO3). Gazoz ve soda yapımında kullanılır. Karbonik asit basınç altında şişelere konur, bir kısmı çözünür, bir kısmı ise sıvının üzerinde kalır. Kapak açılınca kaynama sesi vererek dışarı çıkar. Çözünmüş kısım ise gazoza, sodaya tat verir '
alıntıdır.Kaynak: wipikedia
 
Karbonik asidin bu kadar zarar vermesi imkansız birşey.CO2 zehirlenmeside onun kadar imkansız nerdeyse .Evlerde buzdolabında basınçtan patlayan kola şişeleride var ama kimse co2 zehirlenmesinden ölmedi heralde

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2007 15:51
[QUOTE=yakut14]http://ensonhaber.com/news_detail.php?id=64327
ve nios golünü web de inceleyiniz. [/QUOTE]
 
Burda bahsedilenler cam şişeler.Forumdaki arkadaşlar fermantasyon için  pilastik pet şişe kullanıyor,patlasada sadece patlaması ile kalacak şişeler ,etrafa cam parçaları fırlatmıyacak türden.Konuyu bu kadar abartmaya gerek yok bence

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Serkan.durmusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2006
İl: Kütahya
Mesaj: 217
Serkan.durmusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2007 23:47
Yapılan sistemde suyun ani ısınması ve gereken miktardan fazla maya kullanımında , Co2 çıkışının dar olmasından dolayı içeride sıkışan hava kapağın basınctan patlamasına sebeb olur.. Erkan beyin dediği gibi zehirli gaz karbondioksit değil ,karbonmonoksittir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir