ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
erkanmazici
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
1644
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
07 Mart 2007 14:15
Son Ziyaret:
16 Mart 2024 19:58
Toplam Mesaj:
1084 [0.17 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
19 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Erkan Mazıcıoğlu
Doğum Tarihi:
28 Nisan 1970
Yaş:
53
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Erkan Mazıcıoğlu

SON 10 MESAJI

Evde Artemia Üretimi Yapabilir Miyim?
Birkaç sene önce yazları balıkları balkona alıyordum. Orada, süzdüğüm artemia kabuklarını ve tuzlu suyu bir kabın içinde biriktirmeye başladım. Güneş alan bir yerde idi. Bir süre sonra sözünü ettiğiniz parmak ucu büyüklüğünde artemialar çıktı ve hatta bunların yavrularını da gördüm. Ürediler yani. Güneş gören bir yerde deneyebilirsiniz. Tabii ne kadar verim alırsınız bilemem. Ama yaşıyorlar ve ürüyorlar.

Bu arada YouTube'daki Çapari bir cehalet yuvası. Ciddiye almayın. Arada denk geliyorum, canım sıkılıyor. Bu kadar cehaletle nasıl böyle bir işe kalkışmış hayret. Zaten adı olta/çapari olan akvaryum sitesi mi olur? Seviye isminden anlaşılıyor.
Akvaryum Işığı
Bitki akvaryumları iki gruba ayrılıyor. High tech ve Low tech diyorlar. CO2, düzenli gübreleme ve yüksek şiddette ışıklandırma olan tanklar High tech oluyor, ama CO2 verilmeyen, daha az gübre verilen ve daha düşük şiddete sahip ışıklandırmalı tanklara ise Low tech diyoruz.

High tech biraz daha bilgi ve daha büyük bütçe gerektiriyor, onu bir yana bırakalım. Low tech bir tankta tatmin edici seviyede bitki yetiştirebilirsiniz. Ben bir dönem high tech denedim ama o tanklarda balık ikinci planda. Ben balık sevdiğim için yine Low Tech'e döndüm. Nasıl yaptığımı size anlatayım.

1- Zeminde toprak kullanımı işi çok kolaylaştırıyor. Zeminde kullanacağınız en iyi toprak Hindistan cevizi torfudur. Bazı yapı marketlerde ve internette bulabilirsiniz. Zeminde kullanacağınız bitki kumlarından çok daha faydalıdır. Markalı kumlara yüksek paralar ödemeye gerek yok. Dere kumu en iyisidir. Alta 1-2 cm yüksekliğinde hindistan cevizi torfu koyun, üstüne ince gözenekli sağlam bir ağ gerin ve üstüne 5-6 cm yüksekliğinde dere kumu serin. Zemine toprak sermek istemezseniz saksı kullanabilirsiniz. Toprağı saksıya koyup, bitkileri saksıya ekebilirsiniz. Saksı mümkünse renksiz olsun. Renkli saksılar bir süre sonra boyasını suya salıyor. Cam kap da kullanılabilir. Tabii saksıdaki toprağın üstü de kumla kaplı olmalı. Toprağı üstü açık şekilde akvaryuma koymayın.

2- Işıklandırma. Şimdi her şey led. Led armatür alabilir ya da kendiniz yapabilirsiniz. 6500 K kaliteli çubuk led ile birlikte bitki ledi satın alıp kendiniz lehimleyerek armatür yapabilirsiniz. Ben yaptım. Zor bir iş değil. Bütün malzemeleri internetten alabilirsiniz. Hazır satılan armatürlerden en az iki ya da üç kat ucuza mal edersiniz.

Bizim gibi eski insanlar için floresanın yerini hiçbir şey tutmuyor. Ben bu sene floresana döndüm. Cool daylight (6500 K) floresan ile birlikte bitki floresanı alabilirsiniz. Ben elektrikten hiç anlamam ama balast bağlantılarını yapmayı öğrendim. Bir alüminyum panel ya da kompozit panel alarak ucuz bir fiyata gayet güzel armatür yapabilirsiniz. Floresanlar artık gözden düştüğü için hem elektronik balastlar hem de floresan ampüller epeyce ucuzladı. Çevreciler bu durumdan hoşlanmıyor ama kalan floresan stokları bir şekilde tüketilecek nasılsa.

Daha da kolay bir armatürü E27 duy kullanarak yapabilirsiniz. Yani normal ampül duyu. Philips tornado ampüller ile gayet güzel bitki bakılıyor. Bir arkadaşım Philips Tornado ile gördüğüm en güzel Kriptokorin'leri üretmişti. Philips Tornado'yu internette takibe alabilirsiniz. Uygun fiyatlı bulursanız hemen alın. Gayet iş görüyor. Armatürü yapmak da çok kolay.

Işık gücünü su hacminin 3'te 1'i olarak hesaplayın. Akvaryumunuz brüt 200 litre. Yani 70 Watt ışık olmalı. 4x18 W (50 cm'lik) floresan ve tabanda Torf ile bitkiyi nereye dağıtacağınızı bilemezsiniz. 3x 18 W ile de dayanıklı bitkileri çürütmeden bakabilirsiniz.
Bilinmeyen Akvaryum Balıgı
Ayakları var mı? Balık şeklinde yüzen bir Yusufçuk böceği larvası olmaz. Onlar ayaklı ve böcek gibi oluyorlar. Bu balık gibi yüzüyorsa, yani balıksa balıktır[:)))]. Aldığınız bir bitki ile yumurtası gelmiş ve sizin tankta çıkmış olabilir. Bir süre ayrı besleme şansınız varsa, gözlemenizi tavsiye ederim. Büyük ihtimalle bir balık bu. Biraz büyütebilirseniz anlaşılır.
Kuru Dal Suya Salınım Yapıp Karidesi Öldürürmü
Betta ve karides iyi bir karışım değil. Tankınızda karidesin ve karides yavrularının saklanması için neredeyse hiçbir alan yok. Betta hepsini yiyecektir. Ben yaptım oldu diye düşünüyorsunuz sanırım ama iyi bir karma değil.

Küçücük bir dal parçası ne salınım yapmış olabilir? Salınım diye bir canavarımız var. O dal parçası ancak zehirli madde içeriyorsa tehlikeli olabilir. Zirai ilaç bulaşmış olabilir, mümkündür ama onun dışında canlılara zarar verecek herhangi bir şey salmaz. Bir de çürümeye başlarsa, küf falan olur. Onun dışında canlı öldürecek herhangi bir salınım yapacağını sanmam.

Suyu arıttığınızda içindeki değerli mineralleri de ayrıştırıyorsunuz. Kullandığınız arıtma cihazı ne kadar arıtıyor bilmiyorum ama Reverse Ozmos yapıyorsa, çıkan su canlıların yaşaması için yetersizdir. Çoğu hobici RO suyunun içine daha sonra mineral katkısı koyar. Ben yıllardır çeşme suyunda karides bakıyorum. RO suyundan çok daha güvenlidir.
Pengasus Köpekbalığı Her Akvaryumda Yaşar Mı
Şu hayvanın en büyük şanssızlığı Köpekbalığı ismine sahip olması. Birçok kişi sırf köpekbalığı besliyorum demek için bu zavallı hayvanlara esir hayatı yaşatıyor. Bu balık akvaryumda beslenmemelidir. Akvaryuma alışmaz, insana alışmaz, sürekli ürkektir, kendini sağa sola çarpar. Zaten oldukça büyük bir balığın yavrusudur. Akvaryuma uygun değildir.

https://content.eol.org/data/media/60/f7/ac/18.42ac24e907898fcb99977214abcb0825.jpg

Hareketli, neşeli bir balık beslemek istiyorsanız Avustralya Rainbow'u besleyin, Barbus besleyin. Tetrazon besleyin mesela. Zeki, neşeli, renkli, hareketli Tetrazon'lar dururken şu zavallı hayvanların bu kadar rağbet görmesinin hiçbir mantığı yok bana göre.
30x30x30 Akvaryum Fiyatı
Bazı camcılar akvaryumculardan pahalıya yapıyor. Uygun fiyatlı istiyorsanız ikinci el bakabilirsiniz. Çiziği yoksa hiç problem yok. Kullanılmışsa bir çamaşır suyu basın, üstüne de bir kireç sökücü, pırıl pırıl olur.
Zebra Balığı Yem
Elinizle biraz ufalarsanız Zebra Danio da yer. Kuma dökülenleri Cory'ler yer. Ne kadar iyi olursa olsun, tek tip yem ile beslemek yeterli değildir, çeşitlendirseniz iyi olur. İyi markaların standart yemlerinden alabilirsiniz. Zebra yüzeyden beslenebilir, o yüzden bir çeşit pul yem alabilirsiniz. Artemia uygundur.
Kan Kurdu Mu
Sinek larvası değil. Ne olduğunu bilmiyorum. Güneş alan bitkili tanklarda buna benzer birçok ufak canlı ürer. Balıklar çoğunlukla bunları yemiyor. Balığa zararı olacağını sanmıyorum ama risk almaya değmez.
Dere Kumu Temizleme
Yıkayın. Yıkamazsanız sürekli olarak havalanıp tekrar tabana ve dekorlara uzanan bir toz tabakanız olur. Elek ile güzel temizleniyor. Daha ince gözenekli elek bulabilirseniz en iyi çözüm bu olur. Kumun içinde olan kaba su doldurup dökerek de temizleyebilirsiniz ama bir miktar tortu kalıyor. Elek en temizi.
Karides Akvaryumu
Güneş alan tanklarda en önemli sorun Yeşil Su enfeksiyonu oluyor. İçinde canlı olan tanka yem vereceksiniz, doğal olarak bazı karidesler ölecek falan, boş tanka oranla, biraz Azot yükü fazla olacak. Azotu kullanacak su üstü bitkileri, Potos Sarmaşığı, şans bambusu, Japon Şemsiyesi gibi bitkiler olursa Yeşil Su ve diğer yosunların oluşma ihtimali azalır. Hah, bir de Lepistes Otu. Bu çok fena bir bitki. Yaşayıp büyümesi için su olması yeterli. En zahmetsiz bitki budur. Tek zahmeti, çok fazla çoğaldıklarında çıkarıp atmak. Sp. Japan da çok güzel oluyor. Lepistes Otu'ndan ziyade bunu tavsiye ederim. Tank yüksek bir yerde ise, bu bitki suyun dışına çıkıp aşağı doğru uzanarak çok güzel bir görüntü oluşturuyor.

Benim pencerenin önünde bir tankım var. Yıllardır orada kendi kendine bir Karides kabilesi yaşar. Arada içine Su Piresi atıyorum. Fazla besin olmadığı için Su Pireleri uzun süre yaşamıyor ama suyu cam gibi berrak yapıyorlar. Ölünce de Karides'lere yem oluyorlar. Yeşil Su ile doğal mücadele.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.