çöpcü üretimi


artelcomÇevrim Dışı

Kayıt: 05/11/2006
İl: Nigde
Mesaj: 231
artelcomÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2007 17:11

Arkadaşlar çöpçü üretimine merak sardım bu ara.Elimde 30 lt lik boş bir akvaryum var.Hatta 63 lt lik yavru tankını bile bu iş için ayırabilirim ama yaptığım araştırmalarda 30 lt lik akvaryumun yeterli olduğunu gördüm.Sitedeki ve diğer kaynaklardan baya bir araştırma yaptım.Bu araştırmalar sonucunda yağmur olayını taklit etmek için en ideal yolun şelale filtre olduğunu söylüyorlar..Soğuk suyun üremeyi tetiklediğini de biliyorum o yüzden ısıtıcı kullanmayacağım benim merak ettiğim ve kaynaklardan bilgi alamadığım çöpçülerin kaç günde bir yumurtladıkları.Yumurtladıktan sonra belli bir süre geçiyor mu yoksa haftalık olarak yumurta verirler mi?Yani şartlar uygun olursa devamlı üretim yapabilir miyim? Bir sorunumda piyasada damızlık çöpçü bulamamam.Akvaryumculardaki balıklar çok küçük oluyorlar.Onlardan yavru almam imkansız. Birkaç yere sipariş vereyim dedim büyük boy bi çöpçü için 5-6 ytl para istediler.Fiyat normal mi yoksa abartılımı.Küçükken kendim alıp beslesem en az 6 ay beklemem gerek olgunlaşmaları için.Daha önce üretim yapıp başarılı olmuş arkadaşlardan yardım bekliyorum.

 

Saygılar...

encort2007-06-08 17:01:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erkin82Çevrim Dışı

Kayıt: 27/01/2007
İl: Denizli
Mesaj: 373
Erkin82Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2007 23:09
Elimde 1 çift var.Boyları 3-4 cm yaklaşık.Bir kere büyük tankta yumurtladılar ve hiç birini kurtaramadım.Şimdi ben de aynen sizin gibi yeni bir tanka koydum.13 gün geçti hala tık yok.Ama şelale olayını yapıyorum.Ve su değişimi yapınca da etkileniyorlar birbirleri ile oynaşıyorlar.Isıtıcıyı da 24 dereceye sabitledim.Sanırım 2e 1d olunca daha iyi sonuç veriyormuş ama deneyip göreceğiz.Sanırım 15 günde yumurtluyorlarmış.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

artelcomÇevrim Dışı

Kayıt: 05/11/2006
İl: Nigde
Mesaj: 231
artelcomÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2007 09:10

Erkin bey benim niyetim en az 10 tane koymak.6e 4d diye düşünüyorum ama bulabirsem tabi.

Erkin beyle bana yardımcı olacak daha önce yavru almış bi arkadaş yokmu ?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sweetboy85Çevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2006
İl: Isparta
Mesaj: 111
sweetboy85Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2007 21:00

Cenkhan Bey benim sürekli gittiğim akvaryumcum kendi üretmek için  8-10 tane büyük damızlık çöpçülerden getirtmişti bikaç kez de yumurtladılar bitkiye,cama vs. neyse sözü uzatmiyim uğraşmak istemedi 3 buçuk milyondan bunları sattı bitirdi bence o 5-6 ytl çok gerçi bu işlerde bulunmayınca çok fiyat istiyorlar size önerim sık gittiğiniz akvaryumcuyla anlaşın 3-4 ytl ye nakit alırsınız getirtir de.Çünkü ben almak istesem hepsine 30 verip alabilirdim.

Saygılarımla... 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2007 23:35
Merhaba değerli erkin bey ve cenkhan bey,ben 14 yıldır balık beslerim ve üretirim. Sizlere ve diğer akvarist arkadaşlara şöyle bir öneride bulunmak isterim.
1. çöpcü balıkları soğuk sudan hoşlanırlar en ideal üreme sıcaklığı 20 23 derece su sıcaklığıdır.
2.Çöpcü üretim tankında çöpcü balığından başka tür olmamalıdır.
3.İki erkeğe bir dişi düşmelidir.
4.Devamlı canlı yemle beslemek gerekir.Dişiler canlı yemi yedikçe yağlanacaklardır ve şişeceklerdir. Üreme bu safhadan sonra başlaycaktır.
Erkek ve dişi çöpcüleriniz en az 1 yaşında olmalıdır.
5. Çöpcüler T pozisyonu denilen şekilde çiftleşirler. Erkek dişinin ağzına döl bırakır ve dişi dölü emer gibi yapar ama aslında dişi solungaçları yardımı ile erkekten aldığı spermleri yumurtalarına iletir.Bu şekilde yumurtalar döllenmiş olur.
6. Bir poşete su doldurup derin dondurucuya koyun. İki günde bir buz kütlesini çöpcülerin bulunduğu tanka atın.Su ısı'sı düşecektir ve zamanla tekrar oda sıcaklığına gelecektir. İşte bu arada balıklarınız çiftleşmeye başlayacaktır.
7.Üretim tankınıza kesinlikle kum koymayın.Çöpcüler dalgalı suyu severler akvaryumun dibine uzun hava taşı koyun yeterince dalga oluşacaktır.
8.Akvaryum camınızda yumurta görene kadar her gün dipten su çekin eğer varsa pislikleri alın,  taze dinlenmiş ve akvaryum suyunuzdan biraz daha soğuk su ile değiştirin.
9.Üretim boyunca tankınıza herhangi bir ilaç atmayın, kaya tuzu gibi şeyler de atmayın.
10. Akvaryumunuzun camlarında yumurta gördüğünüz zaman ya çöpcülerinizi ayırın yada yumurtaları dikkatli bir biçimde tutup başka bir tanka nakledin.(yumurtalar elinizle dokunduüunuz anda hemen parmaklarınıza yapışacaktır)
11.Yumurtaları ayırdıysanız:yumurtaları ayrdığınız tanka mutlaka ısıtıcı koyun 26 28 derece olabilir (yumurtalarınız'ın mantar olmaması için)
Ayrıca metilen mavisi veya sera mycopur isimli ilaçtan damlatabilirsiniz.(yumurtaların mantar olmaması için)
 Son olarak bi hava taşı ile yumurtalara oksijen sağlayın, ışık kullanmayın.
Eğer takıldığınız bir yer olursa seve seve yardım etmeye hazırım,ben 2 günde bir 100 yumurta alıyorum (bendekiler komando çöpcü)  yumurtalar'dan yavru çıkmadan önce yumurtalar'ın rengi siyahlaşır ve 12 24 saat içerisin'de yerde oynayan küçük yavrular görebilirsiniz.Yavruları beslemeye gelince:canlı kurtları makas yardımıyla kesin (kıyın) kurtlar kesildikçe su gibi olacaktır o şelide akvaryumun içine atın.(Artemia vermenizi tavsiye etmem çöpcülerin ağız yapıları aşağıya doğru olduğu için artemialar da suyun üstünde gezindiği için yemelerinde problem oluyor. Saygılar&sağlıklı balıklar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir