Corydoaras Arcuatus


Thordius294Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/08/2007
İl: Edirne
Mesaj: 434
Thordius294Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2012 01:26
Öncelikle Corydoras ailesinin çoğumuzun yanlış bildiği bir söylentiyi sizlere anlatmak ile başlamak isterim. Türkiye'deki genel ismi ÇÖPÇÜ olan bu balıklar esasında akvaryumlarımızda baktığımız tüm balıklar gibi yemlenmeye ihtiyaç duyar. Akvaryumdaki artık yem ve tortular ile beslenen Corydoras ailesi sanıldığı gibi balık pislikleri yemez.

Corydoras Arcuatus tüm corydoras severlerin bildiği ancak biz türk akvaristlerin nadir olarak petshop akvaryumlarında karşımıza çıkan ve oldukça faiş fiyetlarla satışa sunulan türlerdir.Bu türü bu denli pahalı yapan yegane nedenler;
1)İtalatı nadiren yapılması.
2)Yapılan italatın küçük gruplar halinde olması.
3)Bu tür nadir sayılan balıklardaki pahalı yerine değerli kavramının bulunması

Bu nedenlerden ötürü piyasa Arcuatus bulduğumuz zaman fiyatı yüksek olmasına karşın bir çok Corydoras sevdalısı akvarist arkadaşların kaçırmadığıda farklı bir ayrıntıdır.

Corydoras arcuatus'un ilk yakalandığı nehir Peru Loreto, Río Yavari, Lago Matamata'dır.Bu nehirlerin genel yapısını inceliyecek olursak dibinde yoğun bir taşlık ve yüksek bir debide akıntı vardır.Genel anlamda pH değerleri 6.4-7.1 dir.ölgesel olarak derinliği 3 metrenin üzerindeki derinliklerde bitkiler il kaplı alanlar bulunur.Sıcaklık yazın ortalama 25-26 derecede iken kış aylarında 22-23 derecede bulunur.

Akvaryum dizaynında 2 tabaka halinde bir taban ve bölüm bölüm bitkilendirme ile yeterli sayıdaki bir sürü ile bakıldıklarında seyrine doyum olmayan bir türdür.Taban alttan yukarıya doğru;
ince derekumu veya bitki cinsine göre torf üzerinde bitki kumu.Üst kısımda ise kalın taneli(4-5mm) çakıl kullanılmalıdır.Su değerlerine hassas olan arcuatuslar ısı değişimleri ve ani ph değişimlerinde kış aylarında yaprak döken meyve ğaçları misali birer ikişey ölüceklerdir.Bu nedenle su değerleri ve ısının büyük anlamda sabit tutulmaya ihtiyacı vardır.

Arcuatuslar ymurtlama dönemlerinde doğada yağmur mevsimindeki suyun ısı kaybetmesini ve corydoraslardan farklı olarak akıntının artmasını beklerler.Bu nedenle akvaryumda sadece ısıyı düşürmek yerine akıntıyıda arttırmak gerekicektir.Doğada bitki yaprakları üzerine ve derinliği 4 metre ve üzerindeki alanlarda tabana yakın yerlere yumurta bırakırlar:akvaryum ortamında da su seviyesini arttırmamız onların bu dönemde daha mutlı olmasını sağlıyacaktır.

Arcuatuslar diğer akrabalarından ayıran 2 fark vardır.Bunlardan 1.si ağız kenarından başlıyarak kuyruk başlangıcına kadar uzanan siyah kemerdir.2.si ise zırhlı kedilerdeki zırhın hafif grimsi rengidir.
Genel hatlarıyla arcuatusu inceliyecek olursak;
Normal bir corydoras yapısındadır.Renk olarak krem rengi tüm vücudunu sarmıştır.Yüzgeçleri sipral yapıda ve beyaz tonlarındadır.Yüzgeç uçlarında yetişkinlerde siyah bir benek görülebilir.Yavrular ise anaç renklerine ulaşıncaya kadar beyaz üzerinde siyah benekler bulunur ilk 4 ay bu şekilde büyüyen yavrular 4. ayın sonunda kemer ortaya çıkmaya başlar ve 6. ay ortalarında gerçek bir arcuatus olarak karşımıza geçer.

Her zamanki gibi corydoraslarla ünlü olan T pozisyonunda çiftleşme sonucunda Ortalama 100-110 adet yumurta bırakırlar.Bu yumurtalar su sıcaklığı ve akıntı debisine bağlı olarak 72-84 saat içinde yumurtalar çatlar ve yavrular çıkar.3-4 gün içerisinde mikro kurt yiyecek boya ulaşırlar.ilk 1 ay hızlı bir büyüme sürecinde olurlar.2. ayın ortasına doğru bu büyüme boydan daha çok ırkının getirdiği belli başlı uzuvların gelişimine döner.Bıyıkların,yüzgeçlerin ve desenlerin oluşumunda büyük bir gelişim olur.4.ay geldiğinde bıyık sayısı ve yüzgeçlerdeki ışınların sayısı anaçlarınki ile eşit olur.Sadece desenleri farklıdır.Buda beslenme ile takiben 2 ay içinde oturacaktır.

Beslenme şekillerinde Adolfoiler gibi fazla seçici değillerdir.Her türde tablet yemi keyifle yerler.Ancak unutulmaması gereken bir yemleme çeşidide kurtçuklardır.Doğada meyve kurtları su içerisinde bulunan balık yumurtaları ve çok sayıda sinek larvası ile beslenirler.

Akvaryumumuzda bu türden bakmak istiyorsak eğer tabanı ve su değerlerini ayarlamadan bakılmamasını şiddetle tavsiye ederim.
Bu türü ben Yutdışından F0 olarak temin etmiştim ve oralama 2 yıllık bir araştırma sonucunda bu türü bakabileceğime kanaat getirerek üretimine niyetlenerek aldım.15 adet aldığım balıkların ilk hafta 2,2.haftada 1 adet olmak üzere 3 adet fire verdim.4. ayın sonunda da ilk yumurtaları ile bana bir nevi teşekkür ettiler.Sürü zihniyetini yavrudan yetişkine her daim sergiliyen bu tür akvaryumda sadece yumurtlama dönemlerinde biraz hırçın oluyorlar.Akvaryum arkadaşları benim tavsiyem sert ve hızlı olmayan tetra türleri ve rasbora çeşitleri olmalıdır.Cichlidler ile kesinlikle bir arada bakılmasını önermiyorum çünkü hem su değerleri hemde davranışları ile uyumda bulunamayacaklardır.


Yazının tamamı şahsıma ait olup kendi gözlemlerim sonucunda yazılmıştır. Alıntı değildir.

Beğenenler: [T]156609,gokmgun[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zekigonlumÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/09/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1269
zekigonlumÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2017 04:38
Gözleme dayalı güzel bir bilgilendirme.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir