Costia Yüzgeç yapışmaları ve beyazlamalar


mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2014 17:25


Özellikle uzun tül kuyruklu balıklarda daha çabuk kendini belli eder, yüzgeçleri sanki yapışkanla bükülüp belli yerlerden üst üste birbirine yapıştırmış gibi hal alır dersin kuyruk niye katlandı birbirine yapıştı sonra bu yerlerden beyazlaşmaya başlar etrafı ve kanlı erimelere doğru gider. Buna sebep olan parazit Costia necatrix, balık hastalıklarında Costia, Ichthyobodo olarak çeşitli isimlerde kullanılmakta. 10 °C altında soğuk suya dayanamaz ve üremelerinin durduğu saptanmış, 28 °C' den fazla sıcaklığa ise dayanamayıp hızlıca öldükleri görülmüştür. Her akvaryumda bulunurlar birçok bakteri gibi dünyanın en küçük parazitlerinden olarak kabul edilirmiş mikroskopta 400 kat kadar büyütüldüğünde ancak hareketleri gözükürmüş, kötü şu şartlarında kolaylıkla balıkların hassas yapılarından balıkların yüzgeçleri ince dokulardan yapıştırmaya başlayarak kendini kolayca belli ederler rahatsızlıkları, sürekli kötü su şartlarında daha hızlı ortaya çıkmaktalar, düzenli su değişimi yapılan akvaryumlarda ise çok kısa sürede öldükleri görülmüştür. Benim tecrübem, kalabalık nüfus, yetersiz hacim, yetersiz oksijen, aşırı dolmuş filtre malzemeleri, ve yetersiz su değişiminde kolaylıkla karşılaşılabilir, ençokta tülk kuyruklu balıkları etkiliyor türü ne olursa olsun, japon, betta, benim başıma tül kuyruk japonlarda birkaç kez geldi. Su değişimi özellikle ihmal edilmemeli ve flitre temizliğide, yazın sıcaklarda özelilkle sudaki bozulmalar hızlıca artabilir sudaki organik yüklerin, aşırı yemlerin, bozulması daha hızlı olur, bakteriyel hastalıklar, mantar daha hızlı artıyor, nitrat bu bozulmalara bağlı daha yüksek seviyelere hızla çıkıyor ve benzerleri. Hastalıkla karşılaşıldığında, mantarla yüzgeç erimesiyle karıştırmamak lazım yüzgeç yapışmaları bariz belliyse Costiadan şüphelenin. Isı  30 °C çıkartılıp suya hava taşıyla bol oksijen verdiğinde parazitlerin 2 gün içinde hızla öldüğü görülmekte ilgili üniversitenin veterinerlik araştırmalarına göre. Tedavide Metilen mavisi ve şimdi bulunamayan Sera Ectopur ilacı tavsiye ediliyor piyasada bilinen ilaçlardan. Ben kendi tecrümebi yazayım japon beslediğim için ısıyı 30 dereceye çıkarmaya cesaret edemedim, bu hastalığı geçmiş yıllarda 26 °C de elimde bulunan metilen mavisi ve sera baktopur 800 L (yüzgeç erimesi mantar ilacı ile tedavi ettim) birkaç yüzgeçteki yapışmalardan costia olduğunu düşündüm, tedavi sırasında filtreleme kullanmadım sadece hava taşı kullandım oksijen kazandırmak için karantina akvaryumuna. Parazit hakında araştırma yapan Leipzig Üniversitesinin Veterinerlik bölümü, bir makalesinde 30 °C de parazitin 2 gün içinde öldüğü yazıyordu türkçe çeviride. Tam doz sera baktopur 800 L sıvısı kullanmışımdır, buna ek yarım dozda metilen mavisi uygulamışımdır sadece hava taşıyla havalandırırıken 3 gün beklemişimdir, kurtulmuşumdur. Şimdi ise baktopur sıvı bulunmadığı için onun yerine Mikofish ilacı kullanabilirsiniz. 
Umarım azda olsa faydası olmuştur bilgilerin. Ne zamanki su değişimi ihmal ediliyor su kirleniyor, filtreler aşırı doluyor, oksijen azlığı oluyor, buna sebep dar akvaryumlar, gereğinden fazla balık sayısı artırılırsa oldukça etkili oluyor hızlı sudaki ani kirlenmelere, bunlara dikkat etmekte fayda var. Ve iyi bir filtreleme sistemi olmalı. 
En önemlisi hastalığın oluşmaması için konuda geçen şartlara dikkat etmekte fayda var, temiz su, su değişimini ihmal etmemek, kirliliği önlemek, suya bol oksijen vermek, balığı iyi beslemek, aşırı nüfustan kaçınmak, balığın doğasına uygun yaşam ortamını sağlamaya çabalam lazım gibi.
mesutok2014-12-29 10:25:30

Beğenenler: [T]178865,ziyasenkaya[/T][T]191826,CagatayCengiz[/T][T]208569,Beta_balik[/T][T]215740,goldfishlove[/T]
Teşekkür Edenler: [T]178865,ziyasenkaya[/T][T]191826,CagatayCengiz[/T][T]208569,Beta_balik[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

REDNOSETETRA33Çevrim Dışı

Kayıt: 15/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 41
REDNOSETETRA33Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2015 09:35
ÇOK GÜZEL YAZMIŞSINIZ ALLAH RAZI OLSUN.BEN BİR ŞEY SORACAĞIM 3 GÜNDÜR BEN DEDE BAŞLADI BU HASTALIK.YALNIZ SERA İLAÇLARI PİYASADA YOK Mİkrofish daha önce kullandım hastalıklar geçti ama yoğun bitkili akvaryumdu bitkilerimin %99 u çürüdü.şimdi sıcaklık 26 derece idi dün 28 e çıkardım 30 a çıkarsam oksijeni  artırsam ilaç kullanmadan geçermi kaç gün sürer 200 lt akvaryumum ve bitkili bunlarda balıklarda ziyan olmasın isytiyorum.çünkü çok maddi manevi zarara uğradım.canlılar ölünce daha çok üzülüyor insan.deniz tuzu da attım 200 lt 12 çay kaşığı. ilaçsız 30 derece bol hava geçermi 3 plati 4-5 lapisteste var şu an.lütfen cevap verirseniz sevinirim......

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2015 09:53
Mantar ilaçları tabii bitkileri olumsuz etkiiyor tuzda öyle, onun için 30 litre gibi biri karnatina akvaruymu olsa balığı kendi suyuyla ayırıp orada tedavi ederdiniz. Ana tankı ilaçlamamış olurdunuz. Dış parazit harici bu tür hastalıklarda ısıyı yükseltmek hastalığı mantarlaşmayı daha hızlı arttıracaktır akvarymuda suyun olabildiğinde balığın barındığı alt seviyede olması iyi olurdu. 24 iyidir çünkü ev ısıtı 24ün altına pek düşmez kışın. Bu tür hastalığa sebep olan başlıca sebep suyun kirli olması yetersiz su değişimi böyle durumda ilgili akvaryumdan 5 günde bir sık sık su değişimi yapmakta fayda var su değişimiyle sudaki olumsuzluklar incelecek azalacaktır. Filtre bakımları ihmal edilmemeli. Eczaneden birde terramycin deri melhemi alın balığı kepçeyle alın bu yapışmış gördüğünüz yerine günde birkez sürün salın akvaryuma, Balığı bir karantina akvrayumuna ayırıp suyunu hava taşıyla havalandırırken ısıtıcınız varsa yedek onuda hava taşının baloncuklarının çıktığı yerin içine yapıştırın iyi çalışır. Sonra suyuna açık sarı olacak adar mikofsih ilacı ekleyin yine geçirecektir Size link ekliyorum oradaki mikofish tedavisini aynen uygulayabilisiniz konunu tamamını okumanızda fayda var. Evet sera ürünleri yok malesef mikofish kullanıyorum onun yerine önceki tedaviyede iyi gelmişse size yine iyi gelecektir, önemli olan balığı iyileştirmek değil bu hastalığa sebep olan suyu iyileştirmek bundada sizi gerekirse bir kereye mahsus uygun ısıda ve klorsuz yüzde elli ana tanktan su çekmek yerine akvrayumla aynı ısıda klorsuz su ekleme iyi gelecek ve filtre bakımı. Sonrasında birkaç hafta belki devamlı 5 günde bir ana tanktan su çekimi. Sudaki olumsuzluk balığı hasta ediyor çünkü. Nitrat, amonyak asitlenme artarsa balıklarda buna benzer rahatsızlıklar oluşuyor.


Hiç birşey yapabıyorsanız terramycin deri melhemi eczanede 1 TL. alın sabah akşam orasına sürün mitarı çokta önemli değil yeterli o yaralı bölgeye sürün, yediği yemede toplu igne başı kadar tüpten bir diş kürdanıyla ayın kremi avcunuza sürün yemini balığın avcunuza atın kürdanla karıştırın sonra elinize yapışmış ilaçlı yemi itin akvaruyma kürdanya yesin o balık enza 3 gün günde birkez.
mesutok2015-03-10 09:56:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

REDNOSETETRA33Çevrim Dışı

Kayıt: 15/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 41
REDNOSETETRA33Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2015 11:11
teşekkür ederim.iyi günler dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir