Cüce Amerikan & Güney Amerika Akvaryumu


Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Kasım 2010 15:32
[QUOTE=mustafaerdogar]A. viejita' ların oldukça güzel görünüyor abi. RO ve senin bakımın ile gayet sağlıklı balıkları olan bir akvaryum olacağını düşünüyorum. Inca düşünüyorsan Timuçin' den (ADist' ten arkadaşım, bende çiftimi ondan almıştım.) ayarlayabiliriz belki. Tankla ilgilide ileride biyotopa daha yakın bir ortam ve dekorasyona dönebilirsen bana göre daha güzel olur tabi; en azından görsellik açısından. Kolay gelsin.[/QUOTE]
Yorumun için teşekkürler. Başta ve arada da dediğim gibi şimdilik biyotop gibi düşünmedim. Hep kendi hedeflerimle balıkların ihtiyaçları doğrultusunda akvaryum özellikleri oluşturduğumdan çevremdeki fazla anlamayan akraba ve arkadaşlardan tepkiler geliyordu. Bu sefer biraz da onların gözüne hitap edecek bir şeyler olsun dedim. Ama yine de balık ihtiyaçlarını gözardı etmeden...
İnca için önerini dikkate alacağım. Ama diğer yandan Gürkan'ın (misterno) uyarısı da önemli, ıçünkü viejita'dan yavru almak istiyorum. Daha şimdiden sadece kurlaşmalar sırasında bile diğer balıkları kovalayıp duruyorlar. Hepsini sırayla ele alacağım.


[QUOTE=onurplus01]İnkalar gerçekten güzel ancak kakadu,inca,viejita,ramirezi arasındaki ambiansı sanırım discus bile veremez.Tebrik ederim.Başarılı bir tasarım.[/QUOTE]
Her balığın kendine özgü bir çekiciliği var. Akvaryumların tasarımının da etkisi bunda büyük rol oynuyor. daha önceki yazdıklarımda da belirttiğim gibi dengeyi sağlamaya çalışıyorum. Sayıyı abartmamak da benim için bir sorun... Çünkü eklemeye başlayınca insan duramıyor.
Tasarımıma gelince, yorumun için teşekkürler. Ancak ben hala hakkını verebildiğime inanmıyorum. Zamanla ve öğrenerek daha geliştirmeye çalışacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NoFeaRÇevrim Dışı

Kayıt: 21/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1338
NoFeaRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2010 22:32
Köksal abi akvaryumun çok güzel olmuş hayırlı olsun inşallah bol yavru alırsın tebrikler..
 
Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Onur NergizÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10751,2[/B] [B]7454,3[/B]
Kayıt: 20/01/2010
İl: Adana
Mesaj: 3497
Onur NergizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2010 10:20
Bana göre akvaryumda görsellikten çok doğallık ön planda olmalı Köksal Bey.Tabiki görsel olarak hepimizde olduğu gibi eksikler çıkar.Ancak naturelliği tutturmakta zorlanan hobici kardeş ve abilerimizin ilk önce balığın habitatına uygun akvaryum kurmak sonra göze hitabını güçlendirmeye yönelik faaliyetlere geçmeleri lazım.Sizin akvaryumunuzda zamanla güzelleşecektir bu doğallığı koruduğunuz sürece.Gerek hacim,gerek tür,gerek dekor olarak çok güzel bir seçim olmuş.Tekrardan tebrik ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2010 10:40
[QUOTE=onurplus01]Bana göre akvaryumda görsellikten çok doğallık ön planda olmalı Köksal Bey.Tabiki görsel olarak hepimizde olduğu gibi eksikler çıkar.Ancak naturelliği tutturmakta zorlanan hobici kardeş ve abilerimizin ilk önce balığın habitatına uygun akvaryum kurmak sonra göze hitabını güçlendirmeye yönelik faaliyetlere geçmeleri lazım.Sizin akvaryumunuzda zamanla güzelleşecektir bu doğallığı koruduğunuz sürece.Gerek hacim,gerek tür,gerek dekor olarak çok güzel bir seçim olmuş.Tekrardan tebrik ederim.[/QUOTE]
Çok eski zamanlar hariç belli bir zamandan sonra ya üretim amaçlı camacam ya da balıkların ihtiyaçlarına uygun tasarımlarla kurulumlar yaptım. Ama bunlara hep tepkiler geldi. Çünkü o akvaryumları görüp tepki verenler balıkların doğal ortamından çok klasik akvaryum tasarımı görmeyi bekleyen kişilerdi. Maalesef etrafımda bu şekilde bir çok kişi var. İlk mesajdaki açıklamada da belirttiğim gibi biraz da bu beklentilere cevap vermek için görünen tasarımı seçtim.
Biyotop gibi olacak olsa başta (balık veya bitki olarak) bazı türlerin hiç akvaryumda yer almaması gerekirdi. İkincisi kökler, yapraklar, dallar, dip tortusu gibi bir çok düzenlemeye de ihtiyaç ourdu. aslında bunu Cenk (aqua_boy) orta amerika akvaryumunda gayet güzel yapmış. Onun akvaryumu ve benim akvaryumum alternatif tasarımlara birer örnek diye düşünülebilir.

Eğer bulabilirsem Sergen'in akvaryumunda olduğu gibi çalı dalları eklemeyi istiyorum. Meşe yapraklarını Pazar günü Cenk getirecek ve hemen ekleyeceğim. alternatif önerilere de açığım.

Bu arada şunu da ekleyeyim ki Balon Ramirezi'ler kısa süre içinde ilanlar aracılığı ile satışa çıkacak. Diğerlerinde de bir kaç değişiklik düşüncem var. Beta için geçici ve satılana kadar demiştim. Bir zararı olmasa da ilanını ekledim. Satıldığı anda çıkacak. Cüce vatoz hiç ortalara çıkmıyor. Bir hafta daha kalacak ve sonra yeni yerine gidecek.

 
Yeni Gelişmeler:
Refet'in Amerikan Rüyası konusundaki fotoğraflar üzerine yaptığı yorumdan sonra bazı ramirezilerimin tül kuyruk olduğunu farkettim. 4 ramirezimden 2 tanesi tül, 1 tanesi normal  ve 1 tanesi de arada bir tür olarak görünüyor.
Balon Ramirezilerim ve Golden Ramirezilerimi kesin olarak elden Viejita'lardan yavru alabilmek için yer açmaktır. Kesin olmamakla birlikte inca çift gelebilir. Aynı zamanda yeni erkek keyhole da gelecek.
Tam türüne emin olamadığım ve Onur'dan gelen kırmızı bitkinin yaprakları büyük oranda döküldü. Kalan kısmı da çabuk gidecek gibi duruyor.Her nedense adapte olamadı. İsteyenle tür değişikliği yapabilirim veya hediye edebilirim. Bir arkadaşımdan dev sazlar gelecek. Onlardan ekleyeceğim. Java moss ekleme işini de herhalde aynı zamanda yaparım. Pistia eklemesini de bana ulaşır ulaşmaz yapacağım.
Taşların yerleri değişecek. Çünkü yumurtlama için biraz daha ayrı ve kuytu yerlerler gerekiyor. Bunu yapmazsam aynı yerlerde dolandıklarından, taş ve hindistan cevizi kabukları fazla ortada olduğundan ve yemleme sırasında düşen yemlerin direk kayalara denk gelmesinden dolayı yumurtlama alanları gerektiği gibi olamayacak. Köksal Gürkan2010-11-23 00:17:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2010 23:43
Kararsız kaldığım bir konu oldu. Corydoras türleri normalde bu akvaryuma uygundur. Hatta zaten 3 tanesi akvaryumda geziniyor. Ancak gözlemlediğim kadarıyla yumurta dizme hazırlığı yapan çiftleri veya birbirine titreyen balıkları zaman zaman rahatsız edebiliyorlar. Yumurta dizme durumunda, dip balığı oldukları için, yumurtaları yeme ve yuvayı bozma olasılıkları olabilir gibi geliyor.
Sadece görsellik olarak düşünsem bırakın çıkarmayı daha da eklerdim. İlk mesajımda da ekleyebileceğime dair fikrimi paylaştım. Ama şimdi yavru alma düşüncesinde olunca durum farklı bir hal aldı.

Bu konuda deneyim ve görüşleri alabilirsem ona göre tutma veya çıkarma kararı vereceğim. Şimdilik çıkarma yönünde bir düşüncem var. Yorumlarınızı bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Gürkan HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3278
Gürkan HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2010 23:52
Köksal, gece eve gelmediğin bir gün balıklar yumurta dökerse, büyük ihtimal yumurtalar yok olacaktır. Viejitlar yumurta bıraktıktan sonra karmada, az da olsa ışık bırakman lazım. Aksi takdirde diğerleri yumurtaları yem yapacaktır.
Çalı eklemeyi ben de istiyorum, ancak pek olumlu gitmiyor. Geçen çalı, çırpı, dal topladım. Kabukları soydum, ekmek fırınına attım, kaynar sularla yıkadım, tuzlu suda 1 gün beklettim. Sonra? Sonrası boş; akvaryuma attım, pek birşeye benzemedi. Ama mangrow ve mopani dışında birşeyler bulmak lazım. Bazen direk toplayıp akvaryuma atıyım diyorum, hepsinde yavrular var, yemiyor. Zahmet çekmeden birşey olmuyor ama o kadar dalı, çalıyı tek tek soymak, temizlemek ölüm. Geçenlerde lalepette çalıya benzeyen güzel kökler vardı. Fatih söyledi de adını unuttum şimdi. Yurtdışından gelmiş, çok kazık olduğu için sadece 1 tane numunelik alabildim..(

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2010 01:01
Son bir saat içerisinde hızlı bir kararla cory'leri, vatozu ve bettayı çıkarmaya, taşların yerini değiştirip yeni taş eklemeye ve sökülen bazı bitkileri dikmeye karar verdim. Cory'lerden biri epey uğraştırdı. Gereken düzenlemeyi yaptım.
Ancak ve maalesef sonradan farkettim ki keyhole çiftim çoktan yumurtlamış. Titremeler, kavgalar ve itişmelerin nedeni buymuş. Yer değişikliği temizlik sırasında yumurtladıkları hindistan cevizini de yanlışlıkla temizlemeye kalkınca gördüm. Şu an gereken serbestliği önemli ölçüde kazandılar. Buna karşılık bir parti yumurta heba oldu. Çok az sayıda kalanın üzerine çift geri geldi. Bakalım bir şey çıkacak mı?
Yumurtlamanın hızlanması büyük olasılıkla akşam eve geldiğimde eklediğim osmos sudandır diye düşünüyorum.
Viejitalar da sürekli titriyor ama bir gelişme henüz yok. Eğer şu karışıklığı biraz azaltabilirsem o zaman en geç haftaya onlar da yumurtlar diye düşünüyorum.


[QUOTE=misterno]Çalı eklemeyi ben de istiyorum, ancak pek olumlu gitmiyor. Geçen çalı, çırpı, dal topladım. Kabukları soydum, ekmek fırınına attım, kaynar sularla yıkadım, tuzlu suda 1 gün beklettim. Sonra? Sonrası boş...[/QUOTE]
Son buluşmada Eminönü akvaryumcularını dolaşıp bir arkadaşa kök bakarken aklıma bir fikir geldi. İguana ağacı olarak geçen kökler çok hafif ve suya batmaları çok uzun zaman sürüyor. Yine de iyi yıkandığında rahatlıkla akvaryumda kullanılabiliyor. suya batmaması nedeniyle su yüzeyinden aşağı çalı dalı gibi sarkacak dallar için onlardan ince dallı bir kaç tane bulup koymayı düşünüyorum. Üstelik gerekirse üste misina ile bağlayıp hep üstte kalmasını sağlayabilirim. Bu şekilde sağlıklı ve ucuz bir çözüm de olacaktır.
Bir başka dal seçeneği de çiçekçilerde satılan, genelde süs ve dekor yapma amaçlı kullanılan, brezilya söğüdü de denilen ince dallardır. Bu dalların boyasız, uygun uzunlukta ve temiz olanlarından bulabilirsem, ki şu an bir arkadaşımdan alıp kırarak dörde böldüğüm birini kullanıyorum, ekleyeceğim. Batması uzun sürüyor. Ama batınca çok güzel oluyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2010 01:14
Abi geçmiş olsun.
Her ne kadar istemesekte oluyor böyle kazalar malesef. Diğer yandan yumurtaları yediklerinde bir sonraki yumurtlama için enerji toplamış oluyorlar.
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2010 02:40
Başta çeşitlilik ve görsellik diye düşünerek başladığım işe, biraz yavru alma isteği biraz da gelen yorumlardan yola çıkarak, değişiklik ve sınırlama ile devam edeceğim. Hatta biyotop olmasa bile biyotopa hazırlık niteliğinde eklemeler olacak.
Her ihtimalde balık sayısı ve çeşidi azalacak. 300 litre civarı akvaryumda maksimum 3 veya 4 çift dışında balık olmayacak. Çift olmayan veya elimdekilerle çift olma potansiyeli bulunmayan hemen her balık çıkacak. Satış veya takas yoluyla hepsini elden çıkaracağım. Alacak kişilerin eş çıkarma olasılığı olabilir ama ben zaten elimde olanlarla hazır çift olarak gelecek olanlara odaklanacağım. En azından şimdilik yeni eşleşmeleri beklemeyeceğim.
Bunlar kısa süreli deneyimler, gözlemler ve beklentilerim doğrultusundaki fikirlerimdir. Başkası olsa farklı bir yaklaşım sergileyebilirdi. Ben bunu tercih ediyorum. Paylaşımım da tamamen gelişmelere dair fikir vermesi içindir.
Köksal Gürkan2010-11-26 02:40:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Gürkan HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3278
Gürkan HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2010 13:23
Köksal, bahsettiğin çalı dal vb. resimleri varsa bir ara ekler misin?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2010 13:27
[QUOTE=misterno]Köksal, bahsettiğin çalı dal vb. resimleri varsa bir ara ekler misin?[/QUOTE]
Aslında bahsettiğim dallardan akvaryumda görebiliyorsun. Solda üzerine taş koyarak eklediğim açık renkli dallar tek bir kök ve suya batması bir aydan fazla aldı. İlk başta üzerine 3 büyük taş koydum. Son iki haftadır da tek bir büyük taşla duruyor. Ancak batmaya yakın hale geldi. Dün akşamki sorunlu düzenleme sırasında taşı kaldırayım dedim. Hala hafiifçe yukarı kalkma eğilimi vardı.
Bu kadar taş koymadan, suya az girerek, suyun üzerinde duran bir kökün batma süresi çok çok daha uzun olacaktır. Batarsa da dipte rahat kullanıbilecek bir kök olmuş olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2010 09:53
Biraz zaman geçti ve ufak tefek düzenlemelerle devam ediyorum. İlan verdiğim türleri çıkardıktan sonra iyice sakin ve yumurta ile yavruya uygun bir akvaryum olacak. Pistia ekledim. Elimdeki Java moss'u bugün yarın ekleyeceğim. Niyetim dev saz da eklemek ama henüz gelmedi.
Bu düzenlemelerden sonra yeni fotoğraf çekip paylaşacağım. Hatta video çeken bir makine ile balıkların kurlaşmalarını da çekip eklemeyi düşünüyorum.
Yorum ve önerilerinizi beklerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

xxxjokerxxxÇevrim Dışı

Kayıt: 31/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 726
xxxjokerxxxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2010 14:22
Balıklarınz çok güzel.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2010 14:34
[QUOTE=xxxjokerxxx]Balıklarınz çok güzel.[/QUOTE]
Görsel anlamda güzel olsalar da bazılarını sadece yavru verecek olanlara yer açmak ve türleri sınırlandırmak için çıkaracağım. Şu ana kadar 5 balık çıkardım. 6-8 balık daha çıkınca tamam olacak. Sonra ancak çift eklersem eklerim.

Balon ramireziler dün akşam yeni sahiplerine gittiler. Zaten gelecek olan iki keyhole vardı. Muhtemelen geçici olacaklar. Çünkü bende eş çift dışında tek dişi vardı. İki erkek geldi. Eşleşmelerini umarak ekledim. İster eş olsun ister olmasın, kısa bir süre sonra ana tanktan ayıracağım.
Dün akşam ayrıca iki tane kakadu da alıp ekledim. Duramamak kötü bir durum...
Kısa sürede düzenlemeleri tamamlamaya çalışacağım.

İlk sayfadaki balık listesini de bugün itibarıyla güncelledim. Köksal Gürkan2010-12-02 09:59:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir