Cüce vatoz ölümleri


omeriyidoganÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 03/11/2006
İl: Gaziantep
Mesaj: 166
omeriyidoganÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2010 13:32
Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler:Geçen gün dişinin birinin karnının şişkin olduğunu farkettim. Bu şişlik yumurtadan dolayı diye düşünüyorum. Lakin dişi çok hareketsizdi. Bir gün sonra vücudunun bir çok kısmında kızarıklık oluştu. Kanlanma gibi. Aynı gün bir erkekte de aynı şekilde kızarıklıklar oluştu ve kısa süre içinde öldüler.

Akvaryum Kapasitesi (litre):Kumsuz cama cam 100x30x40 bir akvaryum.

Akvaryumdaki Diğer Canlılar:  Bu akvaryumda 2e+4d albino cüce vatoz yaşıyorlar dı .


Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):Isıtıcı 26 dereceye sabitlenmiş.

Filitrasyon:Eheim 2213 Dış filtre. Temiz suyun akvaryuma dönüşü su seviyesinin üzerinden yağmurlama şeklinde. Ayrıca tabanda biriken pislikleri havalandırıp filtre çekişine yöneltmek maksadıyla orta debili iç filtre mevcut. Ek olarak ta bir adet sünger üretim filtresi var.

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları:

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :Mangrow kökü ve üreme küpleri hariç başka dekorasyon yok. Su değişimi için, dinlenmiş ısı ayarı yapılmış, hatta dinlenirken mangrow kökü ile kıvama getirilmiş çeşme suyu kullanıyorum. Haftada bir %25 civarında bir değişim yapıyorum. Yeni suyu eklerken altı delik bir kabtan hava hortumu aracılığı ile uzun sürede ekliyorum. Yem olarak supralina ağırlıklı tabletler, Nls yemler, bitkisel ağırlıklı yemler ve haftada bir kez 3-4 saat akvaryumda kalacak şekilde salatalık veriyorum.
 
Diğer vatozları aynı sıcaklıktaki ve yavru malawilerin olduğu başka bir tanka naklettim hemen. Ölüm gününden 3 gün önce su değişimi yapmıştım. Su mangrow kökünden dolayı aşırı sarı-kahverengi renkteydi. Yemlemeyi az miktarda yapıyorum Isı değişimi olmadı.

Durum bu şekilde. Bu sadece bir tanktaki cücelerden örnekti bu şekilde baya bir damızlık ve yavru cücemi zaman içinde kaybettim. Daha önce akvaryumu bölmek amaçlı kullandığım fiber tül sineklikten şüpheleniyordum. Ama şuan ki ölümlerin yaşandığı tanklarda bu bölme kullanılmıyor.

Bir çok kişi ile konuştuğumda çok farklı yorumlar çıktı. Kum koymam gerektiğini söylendi, kumsuz olsun denildi, hiç su değişimi yapmamam gerektiği sadece eksilen suyu tamamlamam gerektiği söylendi, Günlük az miktarda su değişimi yapmamı önerenler oldu, Isıtıcı takmamam gerektiğini söyleyenler oldu .......

Velhasıl bir türlü düzen oturtamadım. Çoklu ortamda paylaşarak daha sağlıklı bilgi alabileceğimi ve benim durumumda olanların faydalanacağını düşünerek buradan yardım istiyorum. Üşenmeyip bilgilerinizi paylaşırsanız minnettar olurum.
Merhaba arkadaşlar.

Formda ve internet üzerinde cüce vatozlarla ilgili yazıların hemen hemen hepsinde genel ve üremeleri ile ilgili bilgiler bulunmakta. Bazı yazılar da bulunan bilgiler baya kapsamlı. Lakin Hastalıkları hakkında neredeyse hiç bilgi mevcut değil. Beyaz benek haricinde tabi. Mesela nitrat patlaması olduğu zaman balıklarda ki belirtiler ne oluyor? Bu durumda su değişimi haricinde yapılması gerekenler nelerdir? Başka ne tür hastalıklar sorun çıkarıyor ve çözümleri nelerdir? ...... Bu türlü bilgiler gerçekten ihtiyaç duyuluyor.

Ben kendi vatozlarımdan bir örnek vererek cevap vermenizi rica edeceğim. Saygılar. 



  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

brooklyn_bjkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 708
brooklyn_bjkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2010 13:40
Ömer abi hastalığa neden olabilecek o kadar çok etmen varki,seninde bildiğin üzere.O kadar çok arkadaş varki şuan bu anlattığın hastalığa mazaret söyleyebilecek..Sende bir telaşla hemen tavsiyeleri yerine getirmeye başlıycaksın olay iyice içinden çıkılmaz bir hal alıcak ve daha çok ölüm yaşıycaksın..Abi sana tek tavsiyem su değerlerine iyi bir analiz yapman,herhangi bir değerde aşırı artış yada düşüş olabilir bunu tespit ettikten sonra müdahale yapmak en akıllıcası.Eğer değerlerde hastalık oluşturabilecek bir dengesizlik yok ise nazardan ölüyolardır bunun başka bir açıklaması yok..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2010 13:44
Balığın  derisine kan otırmuş.. Çok büyük bir parazit kapmış.. Aynı durum bende de oldu ve malesef 1 çift balığımı kaybettim,
 
Balık önce şişer akabinde derisinin bazı kısımları kırmızılaşır resmen kan oturur.. Hatta elinize almak istersiniz bütün vücudu kıpkırmızı olur...
 
Aynı şeyler benimde başıma geldi.. sadece 2 tanesini kaybettim diğerleri şuan sağlam..
 
Yaptığım tek şey tankdaki suyu 1 kovaya boşaltıp balıkları o kovanın içine aldım.. sonrasında balıkları daha ufak bir kaba koyup kaya tuzu ekledim ve 10 dakika beklettim...
 
Tankın suyunuda komple başka bir tankdan değiştirerek, ve kovadaki suyuda aşılayarak olayı şimdilik çözdüm ve balıklarda şimdilik bir sorun yok...
 
Geçmiş olsun,
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

omeriyidoganÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 03/11/2006
İl: Gaziantep
Mesaj: 166
omeriyidoganÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2010 13:50

Teşekkürler Onur bey. Daha öncede seninle konuşmuştuk yaşadıklarımı. Şu an yine aynı şeyler olmaya başladı. Çok hassas davranmama ve tüm ihtimalleri egale etmeye çalışmama rağmen. Sanırım bana vatoz yaramıyor. Yıllardır beslemediğim, üretmediğim balık kalmadı neredeyse ama bu cücelerden birşey anlamadım. Bu arada aklıma birşey geldi. Mangrow kökünü 5-6 aydır kullanıyorum. Hâlâ kahverengi salınımına devam ediyor. Pek ihtimal vermesem de . Bundan dolayı bir problem olabilir mi acaba?

Balıklardaki en büyük belirti vücutlarında oluşan kanlanma (kızarıklık). Başka da bir şey gözlemleyemedim. Ph hariç başka test yapmadım . Ph değeri 6,5


Emin bey sizinle de daha önce konuşmuştuk bu durumu. En son aldıklarımda da aynı şeyler olmaya başladı.
 
İşin garibi fazla erkek vatozları diğer tanklarımda bulunan malawilerin yanına salmıştım. Hatta o akvaryumların bazılarında sadece sünger filtre var. Bazen su değişimini ihmal ettiğim ve suyun renginin aşırı sararması zamanlarında %50 yi geçen ve direk çeşmeden su değişimi yapıyorum. Oda sıcaklığı ile yetiniyor ve ısıtıcı da takmıyorum. Tuz ekleme konusunda terettüt bile yaşamıyorum. Kısacası tankta cüce olduğunu es geçip malawileri dikkate alıp hareket ediyorum. Ama bu tanlardaki Cüce vatozlar hala sağlam.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

brooklyn_bjkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 708
brooklyn_bjkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2010 16:35
Ömer abi ne kadar çok üzerine düşüp,müdehalede bulunursak o kadar hassas kırılgan oluyo bu balıklar.Bunu az çok deneyim kazanmış akvaristlerin bilmesine rağmen,balıkları daha iyi şartlarda yaşatma,onları rahat ettirme maksadıyla, gerekli gibi görünen ama gereksiz:) müdahalelerde bulunuyoruz.Balık kıçını iki kuma sürtse basıyoruz ilacı aman bişe olmasın diğerlerine yayılmasın,ölmesinler diye başlıyoruz hatalar zincirini oluşturmaya.Herkes örnek verirya bende eksik kalmıyım:Dayımın ofisine bir akvaryum kurdum geçen yaz.İçinede 11 tane frontoza yavrusu,3sp,4yunus ekledim.4-5cm balık hepsi.Hiç bir su hazırlıycı,bakteri başlatıcı,dezenfektan kullanmadım.Az bir yem bıraktım,nasıl yemliyceğini anlattım o kadar.Gidip görme şansım olmadığı için arada sırada napıyolar yaşıyorlarmı diye soruyorum,vala 3 gündür görmedim bile,10 gündür yem veremedim,su leş gibi balıklar görünmüyo şeklinde cevaplar söylüyo.Velhasıl geçen perşembe yanına gitme şansım oldu.Balıkların en küçüğü 8-9cm,frontozalar 12-13cm olmuşlar.O kadar sağlıklı görünüyorlarki şok oldum.Kayaların altı sarı yavrularıyla dolu,su zamanla bakteri popülasyonu oturdukça netleşmiş,dipte göze batan pislikler yok,yani imrenilcek kadar sağlıklı ve temiz.6-7ay dip çekimi yapılmamış,alakasız türler beslenmiş,düzenli yemleme yapılmamış bir akvaryum sorunsuz olabiliyor ama gözümüzden sakındığımız,kendimizden çok uğraştığımız kafa patlattığımız balıklar ölüyo.İnsanın kafası karma karışık oluyo,acaba bu milletin kafasında neden şunlar beslenmez,bunları yedir,sularını düzenli temizle yoksa hepsi ölür gibi bilgiler(bu bilgiler gereksiz yada yanlıştır asla demiyorum)sokuluyo.Bazı şeyleri abartıyoruz sanırım.Mesela ömer abi sen vatoz akvaryumunda 3 çeşit filtre kullanıyorsun ne gerek var?Yada ben örnek olabilecek 600 litre akvaryum kurup,hiçbir masraftan kaçınmayıp akvaryum kuruyorum,herşeyin en iyisini yapmaya çalışıyorum,balığın en iyisini bulup ufak bir servet yatırıp aklımda yanlış birşey yaptımmı diye hiçbir soru işareti olmadan 31 balığı ekleyip, 1aydan az sürede öldürebiliyorsam bazı şeyleri abarttığımızdan dolayı diye düşünüyorum artık.Balıkların bir kısmı bloat'dan öldüler,bir kısmı mantardan,bir kısmı nokta leke olmadan,hiçbir hastalık belirtisi olmadan öldüler.Su değerlerini test ettim ph,gh,kh hiçbirinde ölüme sebebiyet vericek orantısızlıkta da yok.Artık nazara inanır oldum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akunakiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2010
İl: Gaziantep
Mesaj: 413
akunakiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2011 17:44
Ömer ab, mango kökü suda yogun bir ortam yaratıyor buda sudaki çözünmüş oksijen oranını azaltıyor akvaryumun içine 2 adet hava taşı koymanız bence sorununuzu çözer hafif akıntının balıkların üremesine katsısı oldugunuda düşünmekteyim.. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nileceeÇevrim Dışı

Kayıt: 04/05/2010
İl: Malatya
Mesaj: 48
nileceeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2011 22:29
Hocam öncelikle kolay gelsin. Ben de vatoz besliyorum ve bir senedir aynı dertten muzdaribim. İştahım da kaçtı diyebilirim. Araştırmalarım doğrultusunda sudaki nitrat patlaması ya da iç parazitin bu hastalığı tetiklediğini öğrendim ve nacizane çay demine kadar kullandım. Ancak bir çözüm bulamadım. Ama sevindirici olan tarafı bu hastalığın bulaşıcı olmaması diyebilirim. Bana önerilen sık sık su değişimi yapmamdı. Eğer bir çözüm bulursanız bizimle de paylaşırsanız sevinirim. Selamlar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir