D201 Kaldığı Yerden Devam Eder Mi ?


BaltugÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/06/2009
İl: Çanakkale
Mesaj: 306
BaltugÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2021 09:56
Merhaba ,
Sitrik asit - karbonat sistemini hazır değil de kendim parçaları toplayarak yaptım , 200 gr lık tarife uyarak , 2.5 lt lik kola şişelerine kurdum.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/76255/170320210944231.jpg[/IMG]
2 vana görüyosunuz , merak edip sorulacağı için peşinen söyliyim hız ayar vanası yerine normal vana yollamışlar siparişimde , ben de zar zor siyah olanla 2 saniyede 1 damla ayarı yaptım hiç dokunmuyorum beyaz vanadan gece kapatıp sabah açıyorum.

Şimdi sorum şu , basınç en ideal sistemde bile düşer mi ? su içinde test ettim bağlantı yerlerinden kaçağım yok hiçbir yerde .
Limon tuzlu su hep aynı hızda akması gerkmez mi ? sabah 2 saniyede bir olan hız akşama doğru 3-4 snde 1e düşüyor.Bu basınç düşüşü normal midir ? yani demek istediğim bana bağlantı yerlerini kontrol et , şunun boyu çok uzun olmuş , şunu şuraya koy vs gibi benim yaptığımdan bağımsız bir şekilde , çalışma mantığı ile cevap verebilecek biri var mı ? İnternette hiçbir yerde bu sorumun cevabını bulamadım , tamam sitrik asit geçiyor sağa , basınç dengeleniyor co2 çıkıyor basınç dengeleniyor , sonra co2 akvaryuma gidiyor basınç düşüyor , sonra yine sitrik asit çekiliyor yine bu döngü devam ediyor , fakat bunun hep aynı hızda olması gerekmez mi ?

Bütün bu sorularımın sonucunda şu asıl başlıktaki soru doğuyor , akşam vanayı kapadığımda şişede bir miktar basınç kalıyor , vananın difüzörle arasındaki gaz yavaş yavaş akvaryuma gidiyor.Vana kapalıyken şişeye sitrik asit de geçmiyor haliyle , basıncın sabit durması gerekmez mi ? Basınc sabit duruyorsa sabah açılınca kendiliğinden co2 çıkışı , sitrik asit akışı devam etmez mi neden yeniden sitrik asit şişesini elle göndermek zorunda kalıyoruz ? Benim için asıl öğrenmek istediğim nokta burası .Fizik bilgimden şüphe etmeye başladım [:)))]

Şimdiden okuyup kafa yoran ve tecrübelerini paylaşacak olan arkadaşlara teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MehariÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 479
MehariÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2021 10:21
Anlamak için 2 kere okudu myine anlamadım desem yeridir ben oto sanyide çalışıyorum ve senin şuan yaptığını bende yaptım o şekidle o sistemde verim alamazsın ona koyduğun vanalarla ince ayra yapsan bile sitrik asit karbonata geçince basınçla saniyede bir damla olacak sana 2-3 -4 damla onun ayarını o vanalarla ayarlayamazsın pnömatik vana ilede ayarlayamazsın ince ayar vanası alman lazım aliexpresste 30 tl türkiyede 80 tl demir olandan bahsediyorum gelelim geçişlere reaksiyonu ilk başta sen başlatıyorsun şişeyi sıkarken sıkabildiğin kadar sık ne kadar geçebiliyosa geçsin strik asit sonrasını kendi hallediyor sen kapatıp açarsan vanasını tepkime azalıyo içerdeki gaz oranı düşüyor (o vanalarla kaçak olduğu için ufak ufak kaçırdığı için tepkime vermiyor yine elle başlatman lazım o yüzden senin şuan tek sorunun vana aliexpressten 2 tane vana al ikisinide tak ilkini 10/1 oranında açık bırak diğeriyle ince ayar yap gerisine karışma kapatacağındada ince ayar yaptığını kapatırsın sorun ortadan kalkar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BaltugÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/06/2009
İl: Çanakkale
Mesaj: 306
BaltugÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2021 11:11
Kendi yaptığın sistemin fotosu varsa atabilir misin ? 2 vana derken ikisini de ince ayar vanası takmamı mı öneriyorsun ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir