Demasoni Beslemeye karar verdim


ErdalEKERÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2007
İl: Ankara
Mesaj: 10
ErdalEKERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2011 16:20
Merhaba Arkadaşlar.

   Uzun bir süre (yaklaşık 6 yıl) değişik boyutlarda akvaryumlarda Discus besledim. 
Kendime göre de yavru aldım ve Discus besleme zevkimi tatmin ettim. 
Kısa bir süre önce hem ev değişikliği, hemde kolumdaki rahatsızlık nedeniyle 
tüm balık ve ekipmanları satmaya karar verdim.

Discusların tamamını sattım. Daha sonra malzeme satışlarını da yaptım.
Fakat kendi ellerimle hazırladığım ve o günün fiyatlarıyla 750 TL ye imal 
ettiğim 150x60x60 sumplu, profil sehbalı, suntalam giydirmeli  akvaryumumu 
400 TL istemem rağmen bir türlü satamadım. 
Her arayan pazarlık etmeye kalktı. Benimde canım sıkıldı ve kıyamadım
satmaktan vazgeçtim. Bu hafta sonu yeni evime taşındım ve akvaryumu da getirdim.

Bir süredir formlarda Demasoni hakkında bilgi topluyorum. (huylu huyundan vazgeçmez değil mi?)
Ve sonun da beslemeye karar verdim. Birkaç sorum olacak. Bu konularda deneyimli arkadaşlar
cevap verebilirlerse sevinirim.

1.Sump sistemli akvaryumda Demasoni beslemek sorun yaratır mı?
2.Daha önce discus beslerken kullandığım bitki toprağı vardı (Aquaclay)
   Aşağıdaki linkten görebilirsiniz.
   Bu kumu Demasoni için kullanabilirmiyim. Tabiki bitki yetiştirmeyecem ama eğer bu kumu 
   kayalarla desteklersem sorun olur mu? Yoksa beyaz quartz yada silisli kum mu almalıyım.
3.Kaya kullanırken akvaryumun sağ ve solunda iki ayrı kayalık yapmayı 
   düşünüyorum, ortayı mümkün olduğunca boş bırakacağım, sizlerce de uygun mu?
4.Elimde yaklaşık 1 metre boyunda mango kökü var kullanabilir miyim?  Discus için
   uygundu ama Demasoni uyar mı?
5.Bu akvaryumda sağlıklı olarak kaç erkek kaç dişi beslemem uygun olur.

Cevap verecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Bu boyda bir akvaryum ile Demasoni besleme konusunda değişik fikirlere de açığım.
Benim düşündüklerim dışında olması gereken yada şu da olsa çok daha iyi olur diyebileceğiniz
fikirlerinizi de bekliyorum. Görsellik konusunda da fikirlerinizi bekliyorum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

abestilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1300
abestilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2011 16:44
1- Sump sisteminin demasoni için bir sıkıntısı yoktur ancak ben şahsen demasoniyi amazon ve anubias ile besliyorum, arada bir anubiasın yeni çıkan yaprakları dışında hiç zarar vermiyorlar ve görüntü çok hoş oluyor, sizde böyle birşey düşünürseniz sump bitki için çok iyi olmaz, karbondioksit kaybından dolayı.

Zaten bence sump a gerek te yok, ben 150 lt de 12 damızlık ve 20 den fazla yavruyu sadece iç filtre ile besliyorum, kumu oynamadığınız taktirde sadece sirkülasyonu sağlayacak bir filtre yetecektir ama garantiye almak için bir pipo filtre kullanabilirsiniz yani bence sump a gerek yok.

2- Bitki kumu uygunndur diyeceğim ama ben şahsen şimdiye kadar hiç ph, gh vs. ölçmedim, düşünmedim de bu konuyu siz daha iyi bilirsiniz, suyun kimyası dışında bir sıkıntı yok lakin ben deniz kumu ile besliyorum (silisin koyu renklisi)  epey yakışıyor, hemde cikletler genel olarak ağızlarına kum almayı severler, yani karar sizin.

3- Ortayı boş bırakmanıza gerek yok, demasoniler kayalık severler yani kayalara yakın olmak isterler, bence her yerde kaya olsun.

4- Suyu yumuşatacağı için çok uygun olmayabilir ama şahsen benim akvaryumumda cüce vatozlarda olduğu için bende var, 3-4 adet ufak.

5- Bence 5e 20d çok rahat olur ama bence buna siz akvaryumdaki ortama göre zamanla karar vermelisiniz.

Son olarak ben demasoni nin yenında sp yada dlavus beslemeyi düşünmüştüm ama akvaryum ufak olduğu için vazgeçmiştim. Sp güzel bir seçim olabilir çünkğ demasoni kısmen korkak bir balık, çabuk saklanabiliyor onlara göre kısmen daha sosyal olan sp ler onların sışarıya çıkmalarına yardımcı olabilir. Birde önemli bir konu var demasoni ile ilgili; çok hızlılar ve yakalamak çok zor, kaşla göz arasında akvaryumun bir köşesinden bir köşesine kaçıyorlar (sp, yunus vs den daha hızlı kıyaslama açısından), ben şahsen akvaryumu bolca kayalandırdım ayrıca bolca ufak, sadece yavruların girebileceği taşlar da koydum ve daha hiç kusturma yapmadım, kendi kendilerine yavruluyorlar, yavru biraz az oluyor ama onları rahatsız etmemiş oluyorum, tabi bunda akvaryumla farklı şehirlerde olmamızda etkili :) . Yani lafın kısası ya benim gibi bol kayalık yapmanız lazım yada kaya sayısını az tutup, istediğiniz zaman kolayca kaldırabileceğiniz dekolar kullanacaksınız; testi vs gibi.

Kolay gelsin.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

efsane07Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1005
efsane07Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2011 21:48
İlk önce çok güzel bir seçim yaptığınız için sizi canı gönülden tebrik etmek isterim.bu eşi benzeri olmayan ırkı ilerleyen zamanlarda dahada çok seveceksiniz.biz discusa bakabilirmiyizdiye düşünürken siz discus 'a bakabilmişsiniz değil ki demosoniye bakamayacaksınız ve eminim çok kaliteli ve sağlıklı bakarsınız akvaryumunuz da hobicilerin hayalini kurduğu akvaryum bence bu sistemde bile harikalar yaratabilirsiniz en kısa zamanda  balılarla beraber akvaryumunuz genel görüntüsünüde eklersiniz inş a.e. olun ii hobiler dilerim..


erkek dişi oranından bahsetmişsiniz yavrudan alıp büyütmenizi tavsiye edrim.sizin o akvaryumunuzda hızlı gelişir zaten
efsane072011-06-27 21:49:37

Teşekkür Edenler: [T]147653,wilivil[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

filozoofÇevrim Dışı

Kayıt: 25/04/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 77
filozoofÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2011 22:45

1- ilk soruya kendi akvaryumum sump'lu olmadığı için bir şey demeden geçiyorum:)

2- Demasoniler kumu seviyorlar, ağızlarına alıp atıyorlar, velhasıl hem taş hem kumla denedim, kumla daha mutlu oldukları gözlerinden okunuyor...

3- Demasoniler kayalıkları çok sever, onlarsız strese girerler, dizayn yaparken iki tarafa kayaları gelişigüzel dizersiniz, onlar zaten en ufak bir aralığı bile kaçırmazlar. ortasının biraz boşluk olması çiftleşme döneminde iyi oluyor, dönmeleri için boşluk oluyor. Eğer yavruları akvaryumda bırakayıp derseniz dekorunuzu bozmazsınız, yok eğer anneyi alıp kusturacam derseniz, o zaman bozup yapması kolay dekor seçin zira akvaryumda bir tane bile taş olsa demasoniyi yakalamak zor oluyor:))
 
4- Mango kökü müthiş görsellik katar. Suyu yumuşatması konusunda ise Ankara'nın su sertliği filan nedir bilmiyorum, malaviler ise biraz sert suyu sever diye yazılıyor...
 
5- Dişi erkek oranına gelince, genelde forumlarda 1e-4d gibi bir oran vardır. Ancak sizin akvaryumunuz yaklaşık 500 litre olacak. Demasoniler öyle aman aman büyüyen bir tür değil. En fazla 10-12 cm olurlar o da herhalde yaşlarını doldurunca. Hal böyle olunca siz orada dev bir koloni besleyebilirsiniz. Eğer yavru olup koloni kuracaksanız maddi durumunuz da elveriyorsa alabildiğiniz kadar yavru alın, damızlık hale geldiklerinde koloni için 30-40 balık ayırır diğerlerini elden çıkartırsınız. dişi erkek sayısına gelince bana göre 35d 5 e sayısı bile yeter, tabi siz gözlemlerinize göre sayıyı ayarlayabilirsiniz.
 
6- Son olarak seçmiş olduğunuz tür şimdiden hayırlı olsun, demasoni bağımlılık yapabilir:), bol bebişli günler diler, unutmadan demasoninin otçul olduğunu da hatırlatırım...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatih burguÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/04/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 168
fatih burguÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2011 23:15
Sump sisteminin bir zararı olacağını zannetmiyorum ayrıca gözlerden bir tanesini yavruluk olarak ta kullanabilirsiniz,Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ErdalEKERÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2007
İl: Ankara
Mesaj: 10
ErdalEKERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2011 10:23
Sump sistemini bozmak istemiyorum. Nereden baksanız sump içindeki su le 600LT civarında su olacak. Bu kadar suyu iç filitre yada pipo filitre ile temiz tutmam mümkün olmaz. Discuslarda 5000lt/h lik kafa motoru kullanıyordum sump da. Şimdi 1500-3000lt/h ayarlı bir kafa motoru kullancağım. Duruma göre debiyi ayarlayabilirim. Bir tek sorum şu. Akvaryum içinde akıntı olası sorun yaratır mı?

Kum konusunda haklısınız sanırım. Siyah silis kumu kullanmayı düşünüyorum.
Eğer elimdeki bitki kumu ile takas edebilirsem çok daha iyi olacak tabi.

Ankara'nın benim bulunduğum yerde çeşme suyu PH'ı 7 ile 7,5 arasında değişiyor.
İletkenlik (sertlik) seviyesi ise çok daha değişken. Eğer Kızılırmak suyu katmazlarsa 50-120 civarında. Ama Kızılırmak suyu katılırsa 600 e kadar çıkıbiliyor. Discus üretimi için PH ve iletkenlik önemli olduğundan sürekli ölçüm yapardım. Demasoni için bu suyun sorun yaratacağını sanmıyorum. Ayrıca elimde ozmoz cihazıda var gerekirse kimyasal kullanmadan  müdahale edebilirim.

Balıkları da yavrudan almayı düşünüyorum zaten. Boş yere anaç balıklara fazla para vermem gerekmez. Eninde sonunda büyüyecekler nasılsa. Tek sorun balıklar küçük olunca cinsiyet ayrımı zor olacak sanırım. 40-50 adet alıp daha sonra cinsiyetlerine göre seyrelme yapabilirim. Tabi çok hareketli balıklar dediniz nasıl yakalarım bilmiyorum.

Eve yerleşme işlemim tatamlandıktan sonra kısa bir tatil yapacağım. Daha sonra kurma işlemine başlayacağım. Sanırım en geç Eylül ayı gibi resimleri koymaya başlayabilirim. Acele etmeden görselliği iyi bir akvaryum oluşturmak istiyorum çünkü. 

Demasonilerin yanına sarı prenses koymayı da düşünebilirim ama sizce hangi tür daha uygun olur. Ayrıca renk görselliği de olmalı. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan ÖNALÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2011
İl: Antalya
Mesaj: 572
Orhan ÖNALÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2011 13:22
Selam ben de discus yetiştirdim ve ürettim. zamanla insan tür değişikliğine gitmek istiyor.Beni de demasoni aldım ve çok memnunum.585Litre akvaryumum var ve sump sistemli . Büyük akvaryumlarda sump sistemi daha güzel oluyor. Kum ise farketmez yeter ki küçük olsun. Ben silis kum ve 10 kg de midye kırığı koydum ve çok memnunum.Sizin akvaryumda da 40 tane balık çok harika olur.tercihiniz için de tebrik ederim. Çünki zaman geçtikçe bağlanacaksınız :)

Demasonilerde discusların tam tersi olmalı :) discus yumuşak su sever demasoni sert ve ph ı yüksek su sever.Demasonide minimum ph 7.8 olmalı . Bunu da midye kırığıyla yükseltebilirsiniz hiç sorun olmaz.

2500-3000lik kafa motoru çok güzel olur. Tutmak ise baya zor ve zamanla tecrübe edinirsiniz. saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

filozoofÇevrim Dışı

Kayıt: 25/04/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 77
filozoofÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2011 21:20
Akvaryum içinde hafif bir akıntı sorun yaratmaz, yavrucakları zorlamayacak seviyede olursa sorun olmaz. Eğer yavru olarak alıp daha sonra cinsiyete göre koloni kuracaksanız, yavru sayısınızı daha önceden dediğim gibi fazla almanızı tavsiye ederim, zira akvaryumunuz oldukça büyük olduğundan yavrular da küçük olduğundan sizin akvaryumda kaybolur giderler:) Yavrular büyüdüğü zaman yetişkinleri rahatlıkla elden çıkartabilirsiniz diye düşünüyorum...
 
Demasonilerin yanına Sp değil de saulosi de düşünebilirsiniz, sp'lerin beslenme diyeti demasoniller de biraz farklı zira etçiller. benim demasonilerin yanında ilk başlarda saolusi vardı, ancak saulosiler büyüyünce -akvaryum hacminden dolayı- demasoniler rahatsız ettiler, ben de mbamba luwino yellow head ile değiştirdim. yanına koyacağınız türün otçul olmasına dikkat ediniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir